Prokletije off-road

Rumunsko, Bulharsko, Albánie a státy bývalé Jugoslávie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Prokletije off-road

Příspěvekod Pavel-tm » pát bře 12, 2010 7:16

Ahoj,
mám trošku speciální dotazy - no ale co kdyby náhodou někdo zabral ;-)
Nemáte někdo zkušenosti s přechodem Trojan (příp. Grbaja) - Qafa Pejes?? Horama, samozřejmě :-) Hodně jsem štrachal na summitpost.org, a myslím, že od severu až pod Maja Prožmit by to jít mělo, ale nevíte, jestli se dá přejít sedlo západně nebo severně od M. Prožmit (do UIAA I-II, pls ;-))?
No a druhý dotaz: Sestup z M. Jezerces, resp. M. Popluks na východ, nebo aspoň na jih do sedla mezi Thethi a Rrogami?? Jít to přes Thethi se mi fakt nechce.

Jinak loni jsme dali BEZVA off-road Q. Farumit (M. Rosit) - po černohorské straně k Qafa Preslopit (Kolata). Doporučuju!! Na Maja Jezerces jsme byli loni taky - klasicky z Vusanje, letos bych to rád zkusil od jihu, ale hlavně se tam pár dní prostě potoulal.
I cesta může být cíl :-)
Díky
Pavel
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod pripluv » pon bře 15, 2010 5:53

Z Maja Jezerce se na východ jít dá. Nejsem si jist, jestli přímo hřebenem, ale vypadalo to, že ano (i když den předtím to vypadalo, že nahoru ne), v nejhprším slézt níž směrem na Theth a otočit na východ. Pak projdeš mezi Maja Jezerce (spíš úpatí) a Maja Poplusk a tam někde začíná (či končí :mrgreen: ) značka (červený pruh či kolo či kombinace). Ta tě dovede do Rrogam.
Uživatelský avatar
pripluv
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16772
Registrován: úte srp 10, 2004 13:17
Bydliště: mám

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod Pavel-tm » pát srp 6, 2010 9:15

Tak po návratu z Prokletije si na některé své otázky odpovím sám - třeba se to ještě někomu bude hodit.

Prošli jsme bez cesty z horní části doliny Grbaja (louka těsně za hranicí pod horou Vojuša) za 1,5 dne přes dolinu Stani Koprishtit do doliny Fusa e Runices (albánské pokračování Ropojany) a sedla Pejes.
První fáze zcela bez cest, resp. občas jsme narazili na stezky ovčí.
Louka pod Vojušou - sedlo na bočním hřebínku vybíhajícím z Popadije (ovčí stezka) - hřebínkem na jih na louku s minipramínky (bez cesty) - travers krasem směr jih až jihozápad nad údolími padajícími do Ljepushi (bez cest, resp. později po ovčí stezce). Nocleh v horní části jedné z dolin padající do Nikci (měli jsme kliku - bača se samopalem :? nám ukázal docela vydatný pramen, který není na žádné mapě a bez bači bychom ho určitě nenašli)
Druhý den po výrazné ovčí stezce do sedla asi jižně od Maja Nigvacit, sestup do horní části doliny Stani Koprishtit, pak úplně bez cest vyškrábání do sedla Koprishtit (suť+tráva+balvany - ve staré jugošské mapě tečkovaná cesta, ale nenašli jsme ji). Ze sedla Koprishtit sestup strmě suťoviskem a sněhovým polem do velmi strmého kamenito-travnatého žlabu a tímhle žlabem v podstatě až na dno doliny Fusa e Runices (rozhodně bez cesty). Zezdola z této strany teda sedlo Koprishtit moc průchodné nevypadá, ale fakt se to dá (max. tak 30 m UIAA I, jinak choďák, i když hooodně strmý).

Protože albánská část kolem sedla Pejes už je taky velmi čerstvě značená a v mapách toto značení samozřejmě není, napadlo mě vytvořit něco jako databázičku značených cest v této oblasti.
Takže prosím přidávejte, upřesňujte, opravujte:

:t:t Theti - Qafa Pejes (osobně jsem neprošel, ale prošli jiní a referovali, takže snad ověřeno)
:t:t Qafa Pejes - Fusa e Runices - Ropojana - Vusanje (ověřeno, značeno v celé délce)
:t:t Fusa e Runices (louka nad potokem za salaší) - Nikci přes Qafa Dobraces (neprošli jsme, ale v údolí pod sedlem Pejes je značená odbočka na západ s nápisem Nikc)
Pozn. 2011: značení končí/začíná v údolí východně od M. Arapit - dál na Dobrances je ale znatelná stezka
:t:t Qafa Pejes - Maja Arapit (ověřeno; značení semtam červeným puntíkem nebo šipkou a mužíky)
:t:t okruh z Qafa Pejes kolem Maja Arapit (z doslechu - maďarská rodinka tvrdila, že to chce obejít a že by to značené být mělo, začátek shodný s cestou na Nikci)
Pozn. 2011: celý okruh rozhodně značený není (viz výše). Kolem Arapit to obejít jde, ale je tam kapku složitější terén; sem tam značeno mužíky.
:t:t Qafa Pejes - Fusa e Runices (odbočka u potoka) - napojení na severní výstupovku na Maja Jezerce (ověřená značená odbočka)
:t:t Vusanje (Černá Hora) - Zastan - hranice - dolina Buni Jezerces - někde nad ní napojení na cestu z Qafa Pejes - Maja Jezerces (ověřeno - jen jestli jste tam někdo byl LETOS, potvrďte pls to napojení v cca 2000m na cestu z Q. Pejes)
:t:t Qafa Pejes - Buni Gropaet (ví někdo, kam až je to značené jižní cestou na M. Jezerces, resp. M Popljuks??)
Pozn. 2011: Značka končí v podstatě hned za sedlem Pejës, ovšem dál k salaším je cesta jasná a zřetelně vyšlapaná. Výstup na Jezerces od salaší je v klíčových místech značený mužíky.
:t:t Rrogami - sedlo mezi M. Jezerces a M. Popljuks (ověřil předloni Pripluv, že?)

Moc by mě mimo jiné zajímalo, jestli je (značená) cesta ze sedla Q. Dobrances horama na Boge?
Pozn. 2011: značka jako taková tam není - od sedla Mushkut k salaším Dobrances občas mužíci, od Bogë k sedlu Mushkut v podstatě skoro nic

P.
Naposledy upravil Pavel-tm dne čtv říj 27, 2011 10:14, celkově upraveno 2
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod Pavel-tm » čtv říj 14, 2010 6:33

Tak, deník jsem sice nepsal, ale konečně jsem aspoň okomentoval cca 100 fotek a pověsil je na svůj miniweb - pro zájemce o informace můžou taky trochu jako deník fungovat. Odkaz je nahoře na
http://cpavel.wz.cz/vht.htm
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod Kimit » čtv říj 14, 2010 6:46

Nádherné fotky, krásné hory, prostě paráda... tak snad se tam taky někdy dostanu. =D>
...90 % dřina do kopce a 10 % radost jízdy z kopce...
Uživatelský avatar
Kimit
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1356
Registrován: pát pro 28, 2007 8:53
Bydliště: Brno

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod karaya1 » úte led 11, 2011 15:15

Ahoj,

chci se zeptat, nešel někdo přechod Makedonie-Albánie-Černá Hora (možná s vloženým Kosovem)? Idea je začít někde na Korabu (resp. NP Mavrovo), přejít do Albánie (je tam potom něco poblíž, co vyloženě stojí za to? Podle gůglu možná Lure, Gjallica?), asi stopem cca podél albánsko-kosovských hranic na sever, projít do Kosova do oblasti Djeravice (možná dojet až tam autem a jít jakoby zpátky), podél albánsko-černohorských hranic pak Prokletýma horama až na úroveň Theth a skončit v Černé Hoře v oblasti Plavského jezera (a pak k móřu se okoupat, než nasednem na vlak zpátky :) ).

Je to zatím ve velice surovém stavu, nemám propočítánu délku (asi spíš ke třem týdnům) a ani nevím, jestli nemíjím něco důležitého/zajímavého. Jde mi o to, jestli to je reálné, jestli jsem (vcelku náhodně podle mapy, kterážto metoda se loni na Rile nesetkala během nástupu s úspěchem :) ) vybral dobře a případně co určitě neminout. Za konstruktivní připomínky předem děkuju.

Kde sehnat mapy? Co jsem tu tak pročítal OF, tak německé prý nestojí za moc, ale existují vojenské z roku 1942 (azbuka není problém) - dají se někde sehnat/pošle mi je, prosím, někdo?

Jo, ještě: nebyl někdo v jihoalbánském městu Gjirokastra? Je zapsáno v UNESCU, na novinkách ho doporučujou jako jednu z devíti top světových destinací :)) a je docela z ruky - stojí za to? Nebo to je jen další "typické místní" město, dávno postrádající původní šmrnc a žijící z turistů?

To je asi tak vše, předem díky.
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod Pavel-tm » ned led 23, 2011 8:51

Kompletní stará Albánie 1:50k v azbuce visí už asi dva roky na bezva serveru http://mapy.mk.cvut.cz :P - stačilo myslím chvilku zagůglit ;-)
Tu německou mapu jsem tady pomlouval já - pro naše účely (hledání cest necest, komunikace s bači) byla fakt na prd, ale pro chůzi po značených cestách a širší orientaci stačí.
Jinak přidám ještě svůj subjektivní názor "zelenáče" (na Korabu jsem zatím nebyl, Djeravica nám loni o chlup utekla a v Prokletije jsem zatím strávil jen asi 2x10 dní): Ačkoli se nerad vracím na stejná místa, do západních Prokletije míříme letos znova - zvlášť na albánské straně (ale třeba i v černohorském Beliči), je to nádherná a zatím ještě poměrně liduprázdná divočina. Východní Prokletije mají už úplně jiný charakter a tolik mě nechytly. Ale na jejich západní polovinu nedám dopustit - jak tady na fóru koneckonců už někdo zkušenější psal - Prokletije jsou tak na tři životy :-). Čili osobně bych ty dva až tři týdny investoval kompletně do Prokletije ;-)
Naposledy upravil Pavel-tm dne sob úno 12, 2011 10:01, celkově upraveno 1
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod Pavel-tm » sob úno 5, 2011 9:43

MASIV MAJA HEKURAVE, MAJA BRIASET
Ahoj,
tak mě letos to plánování přepadlo nějak brzo ;-)
Vypadá to, že bychom po přechodu Bogë - Q. Dobrances - Q. Pejës - Maja Jezerces - Valbona mohli mít k dispozici tak 3 - 4 dny času. Tak přemýšlím, co s ním (samotný přechod natáhnout nemůžeme, část party se bude vracet domů). Přejet za tuhle dobu z Bajram Curri do Peshkopi, vylézt na Korab a přes Makedonii zpátky mi přijde ve 4 dnech nereálné. Takže buď přejet do Kosova a dát Djeravicu, která nám loni utekla, nebo (a proto to sem píšu ;-) zkusit hory jižně od Valbony - masiv Maja Briaset a Maja Hekurave.
Podle map vypadá teoreticky schůdnější masiv kolem Maja Hekurave. Myšlenka je následující: Z Valbony popojet kousek údolím do vsi Dragobija, tam bočním údolím na jih, vylézt buď až na vrchol Maja Hekurave nebo někudy východně od něj a probloudit tímhle horským masivem na jihovýchod, resp. jih buď přímo do Bajram Curri, nebo až někam k přehradě Komani k trajektu.
Problém je, že jsem zatím o těhle horách nenašel skoro vůbec nic (jen pár fotek a popis jedné jeskyňářské akce) - i na summitpost.org je Maja Briaset jen velmi stručně a Maja Hekurave vůbec.
Nedostal někdo z Vás někdy už podobný nápad, nebo snad máte s tímhle masivem i osobní zkušenosti?? Že by to byla dřina a bloudění a vracení se atd. je mi jasný, ale i to mě na tom právě láká ;-)
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod Pavel-tm » pát dub 29, 2011 9:24

Fakt nikdo nebyl na Maja Hekurave? :|
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod Grtek » ned kvě 8, 2011 11:23

Ahoj,

Ad Karaya1: NP Lurë spíše nedoporučuji, protože jsou zde (těžko říct zda legálně) těženy místní bukové pralesy a místo tak působí trochu depresivně. Ovšem pokud chce člověk vidět vznikající ekologickou katastrofu, tak je to ideální lokalita. Situace se mohla za dva roky změnit, ale les za dva roky nevyroste... Gjalicës vypadá zajímavě, ale nebyl jsem tam.

Gjirokastër je super, Berat ještě lepší! Turisté se tu v určitém množství vyskytují, ale atmosféru města pořád ještě mají, respektive před dvěma lety měly. A přespávat na hradbách města zapsaného v UNESCO, to už asi nikdy nikde nezažiju... Situace se ale mohla dost změnit, tak jako se rychle mění celá Albánie...

Ad Pavel - na Hekurave jsem nebyl, ale o celých Majet e Zabores (Grykat e Hapëta, Briaset) jsem uvažoval, neb tam fakt asi nikdo nechodí... Zrovna z Hekurave je teda fotka na panoramiu (http://www.panoramio.com/photo/44009882), vypadá celkem schůdně. Výsledky průzkumu mě tedy velmi zajímají :-)

Ještě přidám dotaz - nemá náhodou někdo zkušenost s přechodem hraničního hřebenu mezi Q. Valbonës a Q. e Preslopit (přes Maja e Rosit)? Zajímalo by mne, zda to jde... Ze satelitních snímků to vypadá celkem schůdně, ale nevím nevím... Navíc co s vodou...
Grtek
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: ned kvě 8, 2011 10:54

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod Pavel-tm » pon kvě 9, 2011 19:06

To Grtek: Úsek od Q. Farumit (kousíček od Q. Valbones) ke Q. Preslopit (a dál na Kolaty) jsme šli předloni. Ne teda přímo hraniční hřeben (třeba sestoupit přímo z M. Rosit na východ a přežít můžou podle mne leda tak horolezci nebo kamzíci), ale kousíček od hranic po černohorském území. Takže dá se ;-). Orientačně kupodivu ;-) dost náročné (vysokohorský kras bez cest, no), ale úžasné. Vždycky, když jsme vylezli na nějaký minihřebínek, tak jsme si naplánovali cestu na nejbližší další kilometr, abychom po 100 metrech přelézání šutrů a vyhýbání se pět metrů hlubokým rýhám zjistili, že už nevíme, kde vlastně jsme. No bomba, děsně jsem si to užíval, podobným povahám doporučuju :-))
Od chaty Zastan jsme to šli i s výstupem na Rosit až pod Kolaty dva dny, ale fakt jsme se neflákali ;-). Voda není vůbec, ale ještě zkraje srpna tam byla spousta sněhových polí, takže pohoda. Samozřejmě jsem nepotkali ani nohu. Deník nemám, ale mám fotky - http://cpavel.wz.cz/prokl2009/ipage00067.htm - tady začínají.
No a jestli přežijem Hekurave, tak samozřejmě poreferuju.
P.
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod Pavel-tm » úte črc 19, 2011 7:42

Výstup z Bogë
Ahoj, koukal jsem na deníky/fotogalerie lidí, co stoupali z Bogë směr sedlo Muškut, a všichni to měli zpestřené prodíráním se lískovým houštím (což se přiznám, že není zrovna můj nejoblíbenější terén ;-)).
Neměl byste někdo tip, kudy a jak z Bogë nahoru tak, abychom tuhle vsuvku omezili na co nejmenší míru? Chtěl bych buď rovnou do sedla pod Maja Bridashes, nebo raději něco západněji, tam podle mapy začíná kras už v nějakých cca 1700 m). Počítám, že do Bogë dorazíme někdy bůhvíkdy odpoledne a rád bych ještě nejhůř za šera stavěl stany někde nahoře na začátku krasu.
P.S.: předpokládám, že ty dva tři prameny, kreslené na mapách v cca 1200-1400 m severoseverozápadně nad Bogë budou asi existovat v reálu max. na jaře, co?
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod Pavel-tm » pát srp 12, 2011 18:38

Tak jsem už letos zpátky, níže pár postřehů:
- Obecně celé Prokletije jsou letos velmi suché.
- Na Maja Hekurave jsme vylezli z Dragobije a sestoupili do Bajram Curri. Bylo to za 2 dny dost brutální (natěžko cca +2300/-2500 m). Určitě jsme ale nešli optimální trasu - kdybychom věděli předtím, co víme teď, tak 3-4 hodiny cesty bychom si ušetřili. Detaily na vyžádání. Nad salašemi Mutines už není žádná voda, ale v cca 2000 m byla i letos četná sněhová pole. Spát přes 2000 m se dá mnohem spíš na jižní než na severní straně hlavního hřebenu. Spousta nestabilní strmé suti. Samotný vrcholový hřeben od západu v pohodě - musíte se ale sutí doškrábat až do sedla až za prvním předvrcholem. Do Bajram Curri se dojde v pohodě ze sedla v hřebenu vybíhajícímu z Hekurave na jih jasně znatelným údolím (později i cesta), akorát je to dlouhé.
- V Bogë je dobré si cestu nechat ukázat v hospodě ;-). Jde se dost vpravo, i když ne až do sedla pod Bridashes. Je tam většinou fakt i cesta, lískama jsme se prodírali jen asi 5 metrů :-). Cestou je pramen, ale už asi 200 výškových metrů nad Bogë. Až do sedla Mushkut nebyl letos vůbec žádný dostupný sníh, ale kupodivu v jednom sedle (asi 1,5 km před sedlem Mushkut) jsme našli pramen a tůňku přímo u cesty. Jezero mezi sedlem Mushkut a salašemi Dobrances (za livades Bogës) je letos skoro vyschlé (voda na pití jen v nejvyšší nouzi).

Edit 2011/10/27: "Už" jsem pověsil i fotky z celého přechodu - odkaz nahoře na: http://cpavel.wz.cz/vht.htm
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod karaya1 » stř kvě 2, 2012 10:45

Ahoj,

nejede letos někdo pod Maja Jezerces? Měli bysme velkou prosbu. Loni na salaši Gropave (to je ta kousek na východ od qafa Pejes) byl takový malý kluk - Edmund; jediná jeho hračka byla stará plynová bomba propíchnutá drátem na klacku, takže se s ní dalo "jezdit". Hrozně rád hrál fotbal a jeho mičuda už něco pamatovala, sotva se s ní dalo hrát. Nebyl byste té lásky a nedovezl mu tam prosím nový míč (cena by šla na nás)? Odměnou vám bude pohled na nejšťastnější dítě, jaké jste kdy viděli.

Díky.
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 680
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod Winc » stř kvě 2, 2012 12:20

Hele jak jsem psal, my se tam chystame a balon mu klidne vezmu, vyměnim to s tebou treba za par informaci, ok? :wink:
Winc
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: čtv črc 23, 2009 10:02

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod Winc » sob črc 28, 2012 10:42

Jenom pro info: Značená cesta z Maja Rosit Beličem, která končí v Ropojaně někde poblíž Savina oka je neprůchozí. Těsně nad hranicí lesa se utrhnul svah a nedá se to nikudy obejít, takže jsme se vraceli natěžko zpět až do sedla k Maja Rosit a pak kolem dolů na Zastan...tak at se tam taky nezaseknete :wink:
Winc
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: čtv črc 23, 2009 10:02

Re: Prokletije off-road

Příspěvekod ladunka » pon zář 17, 2012 11:21

Ahoj všem. předem díky za super vlákno i s odkazy. Chystáme se poslední týden v září do Prokletije. Téměř vše jsem našel, včetně nemožnosti cesty SavinKuk-MajaRosit i že přím,í vlak Praha-Bar je pouze sezonní. Co jsem ale nikde nenašel je možnost přechodu z Maja Rosit ke Kolatam po Albanske straně, tj. buď sestoupit do sedla Valbona (Cafa e Valbona) a do údolí Valbona a od jezírek (buni valbones) se vyštrachat nahoru a do sedla Preslopit, tak jak je na některych mapach. Nebo nejlépe do této dolinky sestoupit přímo z Maja Rosit. Nemáte s tím prosím někdo zkušenost? Pavel to přecházel přes Bjelic po černohorské straně, z různých map (která každá říká něco jiného :-k )by to tudy mělo snad jít :-k ? Odkaz na orientační trasu našeho plánovaného přechodu https://dl.dropbox.com/u/4582506/Prokletije-prechod.jpg Díky moc za jakékoliv info. Matěj PS Pokud by se sem někomu chtělo hodit i zdroje vody, nebudu se zlobit :-)
ladunka
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon zář 17, 2012 11:06


Zpět na Balkánské státy