Biokovo

Rumunsko, Bulharsko, Albánie a státy bývalé Jugoslávie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Biokovo

Příspěvekod Pavel-tm » stř kvě 11, 2011 15:48

Ahoj,
tak budu rád muset ;-) s rodinou na týden k moři do Chorvatska. Vybrali jsme místo mezi Omišem a Makarskou - kousek od Brely ve vísce Pisak, tj. pod masivem Biokovo, což nááááhodou dává šanci minimálně k jedné celodenní vycházce do hor. No a proto píšu:
Bylo by doporučení na nějakou zajímavou jednodenní trasu v Biokovu - může být i náročnější??
Má cenu se škrábat na Sv. Jur, kam vede silnice a bude tam tudíž milion lidí?
Dá se za den vylézt z Makarské na hřeben (náhorní planinu, příp. i na Sv. Jur) a dál po "hřebeni" až do sedla Gornja Brela (kde vede silnice od dálnice na pobřeží)?? Vím, že přes 1700 výškových metrů za den nahoru i dolů bude záhul, ale věřím, že to furt ještě dám.
Co jsem zatím našel na Internetu, některé cesty z Makarské nahoru jsou označovány jako "těžké" - jsou to snad něco jako ferraty (to by se mi ovšem moooc líbilo)?
Jak s orientací (prý je tam většina cest značených)??
Díky za info.
P.
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Biokovo

Příspěvekod Hafi » stř kvě 11, 2011 16:00

Ahoj,
cesta Makarska - Sv. Jura je dost divna - hodne lidi, nic moc zajimavyho, a ta silnice...
Ale dal na Sv. Ilju je to uz mnohem zajimavejsi, cesta dobre znacena a opustena. Urcite si pamatuju, ze tam jsou i cesty nahoru jiny nez pres Juru.
Uz je to ale par let a moc si to nepamatuju.
Snad jen dve varovani:
-zmije
-sucho + nedostatek vody (a ta co tam je je pekne nechutna...)
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8414
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Biokovo

Příspěvekod svetlovdusi » stř kvě 11, 2011 21:54

Potvrzuji, na Sv. Ilija jsem byl minulý rok a byl to parádní výlet.. i když krapet vysilující. Po hřebenu se tam dá krásně putovat, klidně si tam najdeš i místečko na bivak. Doporučuji vyrazit hooodně brzo ráno(hned jak se začne rozednívat), jinak se budeš při výstupu nahoru pěkně péct. Naopak když vyrazíš brzo, bude slunce schované za pohořím.

Vyrazil jsem z Bašky Vody, do Topiče, tam jsem minul cestu a pomalu se přesunul do Bastu, odkud vedla druhá značená stezka. Ta je opravdu parádní, výše se jde i ve stínu stromů. Cestou narazíš na pramen výborné vody.
Voda je k nalezení i nahoře v různých průrvách, ale pitelně tedy nevypadá. Při sestupu směrem k topiči, který je tedy o dost náročnější, jsme také narazili na pitelnou vodu (až v poslední fázi). No a pak je kohoutek přímo v Topiči.

Pokud to budeš chtít absolvovat stejně, možná bych doporučil výstup z Topiče... výstup bude sice náročný, ale ne tak jako sestup, kdy musíš pořád skákat po šutrech. Navíc tam není ani kousek stínu a slunce odpoledne peče a peče.

Koukni ke mě na facebook, mám tam svůj "výstup" popsaný.
Úsměv je plodem i příčinou. Sadař říká: "Plod dává stromy."

Pěstujte svůj smích.
Uživatelský avatar
svetlovdusi
účastník
účastník
 
Příspěvky: 401
Registrován: pon led 4, 2010 14:58
Bydliště: Praha

Re: Biokovo

Příspěvekod Pavel-tm » čtv kvě 12, 2011 6:25

Díky za tip, na facebook jsem už juknul.
Překvapilo mě těch 10 hodin - hádal jsem to podle mapy míň. Asi to tedy dám podobně. Na Sv. Juru se vykašlu. Původně jsem si jako jednu z optimálních tras našel v mapě tohle:
Baška Voda - Topič - Bast - Sv. Ilja - Jagodnik - a buď přes ?Grjak nebo Sv. Nikolu do sedla Gornja Brela, příp. ze Sv. Nikoly dolů do Baška Vody. Ale nevím, jestli je reálné to dát za den (max. 12 hodin)? Na druhou stranu půjdu nalehko a třeba celý hřeben Piatry Crailui v Rumunsku jsme dali s 16 kg těžkými bágly za 8,5 hodiny ze sedla Funduri až pod Piatra Mica a do chaty Curmatura, tak by snad i tohle mohlo jít. Nebo je to blbost?

Výhoda tedy je, že se v sedle Vraca podle času a aktuálního stavu dá kdyžtak skrečovat Jagodnik a sestoupit vaší trasou dolů k Topiči.

Ještě dvě otázky:

Dá se do vsi Bast nějak dojet autem - normálním, ne čtyřkolkou ;-) ? Na mapě jsem tam teda silnici nenašel, ale co kdyby ...

Nevíte někdo, je-li z Jagodniku na Sv. Nikolu ZNAČENÁ cesta? (podle mapy, co jsem zatím sehnal, bylo její značení kdysi plánováno ;-) )
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Biokovo

Příspěvekod Hafi » čtv kvě 12, 2011 7:58

jestli je Bast ta vesnice po Iljou, tak tam vede normální silnice

edit: dle google maps zcela jistě
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8414
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Biokovo

Příspěvekod -ant- » čtv kvě 12, 2011 8:30

Já to vzal z Baško Polje na sv:Ilju. Cesta paráda, popis a info zde (PS: nelekat se slovosledu :twisted: )

Na konci článku jsou pak odkazy na fotogalerii a nějaký pokec o Biokovu.

Hore zdar :-)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Uživatelský avatar
-ant-
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1272
Registrován: čtv lis 30, 2006 13:33
Bydliště: Praha.

Re: Biokovo

Příspěvekod Pavel-tm » sob kvě 14, 2011 6:09

OK, díky díky.
Takže momentálně bych viděl jednu variantu tak, že zkusím nějak vyrazit pěšo až z Bastu - tam bych asi dojel autem nebo stopem nebo tak nějak. Za 4 hoďky bych vylezl nahoru na Sv. Iliju a pak zkusím hřeben na SZ kam až to půjde (resp. kam až vydrží nohy, síly, voda, počasí, čas atd.). Vzhledem k tomu, že hřeben tímhle směrem klesá, tak teoreticky čím dál dojdu, tím míň hroznej bude ten závěrečný sestup, na který se teda ale vůůůbec netěším :-(.
No a pak bych se musel taky nějak dostat zpátky pro auto, jestli ho nechám v Bastu #-o
Jak asi tak může fungovat stop na chorvatském pobřeží?
Jinak co jsem koukal na fotky, tak nahoře je to fakt nádherné, přesně jak jsem doufal. Přijde mi, že i orientace by tam měla být za dobré viditelnosti relativně snadná (i přes krasový charakter terénu), i když co tak odhaduji z mapy, ona ta značená cesta přímo po hřebenu asi furt nevede, co? No uvidím.

Kdybyste měli ještě někdo zkušenost s terénem severozápadně od Sv. Iliji (Jagodnik, Bukovac, Sv. Nikola, silniční sedlo Gornja Brela), rád si ji přečtu. Podle mapy by se totiž dal udělat okruh i odsud (ne až na Iliju, ale snad právě na ten již zmíněný Jagodnik) - moje druhá varianta. Ale absolutně to nedokážu odhadnout časově a nešlo by to zkrátit.

No a pak už jen cestou nešlápnout nějaké zmiji růžkaté na ocas ;-)
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Biokovo

Příspěvekod Hafi » sob kvě 14, 2011 10:32

Přijel jsem do Ploče vlakem, pak jsem stopoval na sever a občas dělal 1-2 denní výlety do kopců.
Celkem bych řekl, že tam v sezónně stopovat jde, ale žádný zázrak nečekej...průměrná doba u silnice bych řekl tak 30-40 minut.
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8414
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Biokovo

Příspěvekod svetlovdusi » sob kvě 14, 2011 12:30

10 hodin, když započteš 2 hodiny, které jsem strávil mimo cestu prodíráním se po svahu křovinami a pak cca hodinku a půl zevlování nahoře.

Do Bastu dojedeš autem bez problémů, ale stopem se tam asi nedostaneš :) Výstup z Bastu je fakt hezký a nepřišel mi nijak moc náročný... ale těch 1,5 kiláků prostě do nohou dáš, ať chceš či ne.

Šel jsem to v nízkých trekovkách a ty určitě nebyly dobrá volba (ale nic jiného jsem neměl ssebou), chce to vysoké pevné boty. Cesta dolů přes Topičovo vedla kus přes hřebeny a šlo se celkem dobře a dá se po nich normálně pokračovat, ale dál už jsem to nezkoumal. Nicméně kamarád to šel právě z druhé strany ze silničního sedla a šlo to.

Pro sestup doporučuji hůlky.
Úsměv je plodem i příčinou. Sadař říká: "Plod dává stromy."

Pěstujte svůj smích.
Uživatelský avatar
svetlovdusi
účastník
účastník
 
Příspěvky: 401
Registrován: pon led 4, 2010 14:58
Bydliště: Praha

Re: Biokovo

Příspěvekod Pavel-tm » úte črc 12, 2011 10:28

Tak jsem zpět, Sv. Ilija dobyt :t:t , níže stručný referát ;-)
Vyrazil jsem brzo ráno (6:30) z Pisaku z balkonu apartmánu (30 m n.m.) olivovým hájem přímo vzhůru na hlavní silnici. Původně jsem chtěl dojet stopem do Baška Polje a do Bastu, ale po 20 min. marného mávání jsem to přehodnotil. Došel jsem cca 7-8 km po silnici nad sedlo před Gornjou Brelou (stop cestou opět marný) a vylezl ke sv. Nikolovi (cca 600 m). Dál po značce směr Bukovac a v sedle (cca 1180) vlevo - nejdřív po značce, ale ta se stáčela moc zpět k severozápadu, tak jsem to po strmých vápencových plotnách vypráskl přímo nahoru na Zec a Čorlinu (1582). Pak už víceméně po cestě na Miletnjak a dál po značce až na Sv. Iliju (1640, 7 hodin chůze z Pisaku). Teplota ve stínu (který jsem ale od sedla před Bukovacem potkal až nahoře v kapličce) těsně pod 40°C. Sestup do Bastu - až k chajdě, resp. kus pod ní v pohodě, ale potom začala suť a tou jsem musel ještě víc než hodinu skoro až do Bastu (sestup celkem 3 hodiny). Hnus fialovej :-(( , ale možná už to bylo i tím dlouhým pochodováním na sluníčku. V Bastu jsem se důkladně vymáchal pod kohoutkem s vodou, sešel kus po silnici dolů a chytil stopa aspoň do Baško Polje. Tam jsem na hlavní mával zbytečně 20 min., ale naštěstí pak jel linkový bus a tím jsem to dojel. Celkem i se stopem a busem 11,5 hodiny, čistý čas chůze tipuju tak 9,5 hodiny. Nejhorší ale bylo to hrozný vedro * a taky mě docela zklamal ten stop :cry:
Nicméně to celkově hodnotím rozhodně pozitivně - bezva výlet, určitě na něj hned tak nezapomenu ;-)
Pavel-tm
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát bře 12, 2010 7:03

Re: Biokovo

Příspěvekod Boulderman » úte črc 12, 2011 16:04

Chorvati nikdy nestaví, to už mám vyzkoušené...
Boulderman
účastník
účastník
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř črc 1, 2009 13:27

Re: Biokovo

Příspěvekod martinhippo » ned srp 17, 2014 13:36

TO pohoří je vskutku nádherné... tolik života všude...

Tak šli jsme 6.15 z Baška Vody do Topići a v 11.30 jsme byli na Sveti Ilijovi a 18.15 zpět v Baška Vodě. Cesta je to vskutku nádherná, až na těch několik suťovitých úseků. Ty jsou ale i ve směru z Bastu, takže podle mě je jednu kterou trasu člověk zvolí. Cesta z Bastu je asi z poloviny zastíněná = odpoledne lepší.

POZOR (aktualizace 14. 8. 2014) ! Asi v polovině cesty ze Sveti Ilija do Bastu je takový domeček a potom asi po 20 minutách rozcestí. Na kamenu je šipka Sv. Ilija, druhá šipka dolů směr Kuča, a třetí šipka vpravo Bast. Tato třetí cesta je ale slepá asi po 1 km. Šli jsme tudy, ale ani po 30 minutách prohledávání okolí jsme nebyli schopní najít další značku. Museli jsme se vrátit.
Jdete-li do Bastu, jděte tedy raději přímo dolů (Kuča). Je tam i výše zmíněný výborný pramen. Mimo stezku to vážně nejde.

Navíc jsou tam i další rozcestí směřující tu a tam na místa, které v tom nákresu ("mapa") z turistického centra vůbec nejsou značená. Nutno mít GPS nebo pořádnou mapu. Jdete-li jen Topići <-> Bast, není to nutne.

Jinak pokud jdete na lehko a nebojíte se bolesti, jde to ujít i v žabkách :t:t ... (můj ztřeštěný bratr) :lol: Já jsem šel ve sportovních sandálech a kamarádka v polobotkách a dali jsme to. Ale zejména pro sestup sutí jsou pohorky opravdu lepší.
Přílohy
IMG_20140815_100225.jpg
IMG_20140815_113219.jpg
martinhippo
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: ned srp 17, 2014 13:07


Zpět na Balkánské státy