Vaření v termosce
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Vaření v TERMOSCE
od Kulda » sob pro 25, 2010 14:32
V článku ale že to zas takovej problém není... Zkoušeli jste to ?
Dám ještě můj malý tip na čaj.
- Černý čaj (ať Pigi nebo jakýkoli jiný)
- Nakrájet si 2x Mandarinky na kostičky
- Půl hrstě rozinek
- a 2 lžičky možná tři cukru...
Zkoušel jsem to vše naházet do termosky a rovnou zalejt vodou, vylouhovat čaj, osladit a hurá ven. Lepší na chuť by asi bylo napřed nechat vylouhovat mandarinky s rozinkama a po cca 3 minutách dát louhovat krátce čaj aby to mělo jen jemnej náznak...
Hrátky s chutí jsou ale na každým jinak tak zkuste počarovat ...
''Lék na všechno je humor ,ten vytáhne člověka ze všech sraček...''
-
Kulda - nováček
- Příspěvky: 80
- Registrován: čtv úno 14, 2008 0:26
Re: Vaření v termosce
od vonkreuz » pát bře 4, 2011 20:57
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: Vaření v TERMOSCE
od šíp » pát bře 4, 2011 21:05
Kulda píše:Myslim, že při -40°C už to musí bejt dost sranda. Připravovat třeba takovou gušálovou polívku ...
V článku ale že to zas takovej problém není... Zkoušeli jste to ?
Je to problém, pokud to chceš dělat při treku. V takových teplotách se totiž nedá zastavit. My to praktikovali tak, že jsme měli 3 termosky s čajem a jednu s vařící vodou a tou jsme si zalívali takové ty hrníčkové polévky. Ovšem bacha, pokud bys počítal s tím, že si to naliješ do víka od termosky a počkáš minutu dvě, tak dosáhneš pouze toho, že Ti vše zmrzne. My jsme si na to pořídili termohrnek s víčkem, a i tak se nám stávalo, že než jsme dopili do dna, chroustal nám v puse led. Možná by pomohlo narvat to všechno do termosky a tohle pak pít, ale osobně si myslím, že velký vliv by to nemělo, protože i čaj nám mrznul dříve, než jsme ho stihli z víčka vypít
Re: Vaření v termosce
od RUMcajs » sob bře 5, 2011 10:19
-
RUMcajs - inventář fóra
- Příspěvky: 2419
- Registrován: čtv lis 24, 2005 15:00
- Bydliště: Sligo, Ireland
Re: Vaření v termosce
od RUMcajs » sob bře 5, 2011 10:27
Ano, ve vareni jsem trochu pokrocil. Osvedcilo se mi do 1L termosky nasypat maly balicek "parboiled" ryze (asi 60g) od Uncle Bens, nejakou polevky z pytliku (bez testovin, jen prasek) co se pripravuje do 200ml hrnicku a kusy speku ci salamu.
Vyhodou tehle kombinace je jeji ridkost, takze lze nalevat do vicka termosky a snist bez pouziti lzice.
Zaroven obsahuje hodne vody, takze zazene i zizen.
Pri naliti cca 80-90 stupnu teple vody jsem mel po hodine jidlo pripravene.
PS: Varil jsem to rano a pil po nekolika hodinach k obedu na trase. Takze voda nemusi byt nutne varici.
-
RUMcajs - inventář fóra
- Příspěvky: 2419
- Registrován: čtv lis 24, 2005 15:00
- Bydliště: Sligo, Ireland
Re: Vaření v termosce
od vonkreuz » sob bře 5, 2011 11:04
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: Vaření v termosce
od amigo » sob bře 5, 2011 11:08
<em>vonkreuz</em> píše:Nebo večer uvařit stan a počkat a pak konzumovat...
a jak dlouho trvá uvařit stan v termosce?
Re: Vaření v termosce
od RUMcajs » sob bře 5, 2011 13:23
-
RUMcajs - inventář fóra
- Příspěvky: 2419
- Registrován: čtv lis 24, 2005 15:00
- Bydliště: Sligo, Ireland
Re: Vaření v termosce
od Indy » sob bře 5, 2011 13:29
osobne se mi zda ze nejmin to dela parboiled, a nejvic bila dlouhozrnna.
v termosce jsem ale zatim zkousel jen brambory a testoviny.
Re: Vaření v termosce
od RUMcajs » sob bře 5, 2011 13:39
Vadilo mi u nich ze hodne bobtnaji, maji velky objem ale nezasyti tolik.
Je mozne je varit v tabore a setrit tak palivo. Avsak jako obcerstveni na trase je povazuji za neprakticke.
-
RUMcajs - inventář fóra
- Příspěvky: 2419
- Registrován: čtv lis 24, 2005 15:00
- Bydliště: Sligo, Ireland
Re: Vaření v termosce
od Indy » sob bře 5, 2011 13:44
na ponechani v termosce pres noc to neni...
co se prakticnosti a vyzivne hodnoty tyka, ja je nezavrhuju, prave naopak. osobne se mi s nima dari stravu lip kombinovat.
Re: Vaření v termosce
od Rembrandt » pát lis 16, 2012 12:55
-
Rembrandt - nováček
- Příspěvky: 168
- Registrován: čtv zář 20, 2012 10:14
- Bydliště: Ostrava
Re: Vaření v termosce
od Rembrandt » pát lis 16, 2012 15:33
Polívka z bujonu, brambor, slaniny, cibule a koření se celkem povedla a chuťově není špatná. Myslel jsem, že tu hodím krásný graf, jak klesala teplota, kterou jsem měřil, ale dopadlo to takhle:
12:45 - Start
13:45 - 65C
14:45 - 57C
15:15 - 53C
15:20 z důvodu hladu snězen pokusný objekt
Ten rapidní pokles na začátku zatím přičítám tomu že v rámci invence jsem do toho na konci přihodil trochu slaniny přímo z ledničky a ten bujon bylo to měkoučké želé, které mě ohřát vůbec nenapadlo. V rámci toho byly brambory trošku tvrdší, ale dalo se to. Ještě to pak radši v brzké době zopakuju, ale prve jsem se lekl, že je termoska vadná.
-
Rembrandt - nováček
- Příspěvky: 168
- Registrován: čtv zář 20, 2012 10:14
- Bydliště: Ostrava
Re: Vaření v termosce
od wawrik » pát lis 16, 2012 15:37
Re: Vaření v termosce
od Rembrandt » pát lis 16, 2012 15:48
teplota okolí byla 12C
-
Rembrandt - nováček
- Příspěvky: 168
- Registrován: čtv zář 20, 2012 10:14
- Bydliště: Ostrava
Re: Vaření v termosce
od Vachon » pon lis 19, 2012 10:30
-
Vachon - inventář fóra
- Příspěvky: 2261
- Registrován: pát čer 3, 2011 12:01
- Bydliště: matka měst
Re: Vaření v termosce
od vonkreuz » čtv srp 29, 2013 10:13
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: Vaření v termosce
od ita » čtv srp 29, 2013 14:43
-
ita - účastník
- Příspěvky: 739
- Registrován: ned črc 7, 2013 18:32
- Bydliště: nízký jeseník
Re: Vaření v termosce
od Chmeld4 » pát srp 30, 2013 8:23
-
Chmeld4 - účastník
- Příspěvky: 772
- Registrován: pát dub 13, 2012 10:05
- Bydliště: Jižní Čechy
Re: Vaření v termosce
od Izak » pát bře 31, 2017 12:06
1) Termoska na jidlo ma siroke hrdlo, napr znacka esbit (na jidlo), nepouziva se tedy termoska na napoj.
2) Termoska na jidlo jde umyt
3) V termosce se vari bezne v Asii, zvlaste Japonsko a Korea, hledam tam recepty.
Obecne:
To co zde pisete o vareni v mraze je pravda, nebot spotreba paliva v mrazech je extremni a neco uvarit neni jen tak, coz pro nas v Evrope neni potreba.
Lahodne vareni se resi nasledovne:
Potraviny se zaliji varici vodou - pokud je potravin hodne, vyrazne vodu zchladi, tedy se po par min. vylije (nebo znova hreje) a da se nova ohrata (neni treba delat vzdy)
Pocita se s dobou vareni cca 3 hod, neco se pak zacne rozvarovat, neco ne.
Asiati vari vlastne hlavne neco jako polevku a velkym obsahem surovin, proto casto v 1. fazi zalevaji i 3x a az na 4 naliti zavrou termosku a sbali na cestu.
Tedy termoska se bezne nepouziva na vareni venku, ale na pripravu doma s tim, ze za 3 hod ma clovek teple jidlo, NEBO si clovek uvari doma a necha v termosce a tim mu zustane jidlo teple (na to staci 0.5l, na vareni je lepsi 0.7l)
Ryze: to jeste zkousim, obecne ryze se uvari i ve studene vode, teda jasminova ano, kdyz jsem to zkousel, narazil jsem na problem, ze kdyz date vody akorat, rychle se ochladi, kdyz jsem nalil hodne vody abych mel energii na ohrev a necha;l jsem to tam dlouho, ryze byla rozvarena, drzela pospolu, nbebyla to jednotna hmota, ale uz nemela tvar ryze, byla tak nasakla vodou ze byla jak popkorn s hodne vody, ale jist se to dalo ...
Ryze v ryzovaru se dohriva lib. dlouho, to jak moc bude mekka a lepkava se urcuje mnozstvim vody a jen castecne to lze ovlivnit delkou vareni.
Ryzi jsem videl varit v normalni termosce v takovem vicku se sitkem, kde se voda dostala jen kdyz se lahev obratila a varila se spise v pare nez ve vode ...
V normalni termosce to vidima asi takhle: bud ryzi uvarit doma, nebo mit ryzovou polevku, kde nevadi, ze je ryze vice rozvarena a kdyz se nemeni voda, tak se tolik nerozvari. A nebo zalit hoodne vodou, pak ji vylit a dolit pak jen potrebne mnozstvi ... pak se ryze nerozvari a bude tak akorat ...
Suma sumarum jsou idealni na vareni polevky, nebo asijske jidla, kdyz tam daji zeli, krevety, omacky ... a pak to vyji hulkami a vodu maji jen jako omacku, kdyz tak ji vypiji, nebo vyliji ... ale primarne v ni neco namaceji, kdyz je plna, tak termosku naklaneji, aby se vyvar dostal i na jidlo, ktere jedi, popr. vyliji do mysky ... kazdy kdo kdy jedl s asiaty asi vi o cem mluvim, vyvra se tam pouziva jak jako polevka, tak jako omacka ... a maji jidla jako PhoBo ... coz je hlavni jidlo, polevka, nudle, zelenina, maso ... ve velke mysce.
- Izak
- nováček
- Příspěvky: 2
- Registrován: pát bře 31, 2017 11:26
Re: Vaření v termosce
od Izak » pát bře 31, 2017 12:14
https://www.youtube.com/watch?v=0wPW-g4 ... e=youtu.be
- Izak
- nováček
- Příspěvky: 2
- Registrován: pát bře 31, 2017 11:26
Re: Vaření v termosce
od GreyMouse » pát bře 31, 2017 14:34
Izak píše:Tedy termoska se bezne nepouziva na vareni venku, ale na pripravu doma s tim, ze za 3 hod ma clovek teple jidlo
Jsi na Outdoorforu, proto se tu řeší využitelnost termosky při vaření venku
Něco z těch asijských receptů by třeba použít šlo, ale vylévání ohřáté vody asi nebude to pravé, většinou je snaha palivem i vodou šetřit.
BTW, doufám že "ve velke mysce" mělo být "ve velké misce" a nikoli "ve velké myšce"
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Vaření v termosce
od danny1691 » ned dub 16, 2017 16:28
Zkušební provoz v práci ok, takže to chci tahat i ven. Začínám chodit výlety na jeden den a na ty by to mohlo stačit.
- danny1691
- nováček
- Příspěvky: 2
- Registrován: čtv zář 26, 2013 16:27
Re: Vaření v termosce
od sobb » stř led 31, 2018 22:36
Máme novýho jídelního Esbita, pojede s náma na výlet, zkoušeli jsme zatím snídaně jako pohanku nebo vločky. Krupičná kaše teda byla "Arktická s knedlíčky", ale to se snad vychytá
Plánujem rýži, těstoviny, červenou čočku, sójové kostky, polívky z pytlíku, Dobrý hostince atd., ale všechno už asi nestihnem odzkoušet, jak dlouho trvá. Takže pokud někdo má zkušenost a ví, budem rádi, když se podělí
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Vaření v termosce
od booze » čtv úno 1, 2018 5:57
Do termosky dam dil ryze, dva a pul dilu horke vody, susene maso, protlak, susena cibule a suseny celer. Vznikne rajcatove riziko. Pokud chces ho mit kremove pridej suseny parmezan.
Pokud navstevujes vietnamske trznice divej se po hotovych pastach. Na vareni v termosce jsou idealni.
Cas 35 minut
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Vaření v termosce
od GreyMouse » čtv úno 1, 2018 16:44
Já jsem se, na rozdíl od boozeho, asi přes půl hodiny "vaření" při pokusech nikdy nedostala. Ale rýži jsem používala předvařenou, takže ta byla v pohodě, mně šlo o změknutí větších kousků sušeného masa. S obyčejnými těstovinami žádný problém není. Nejdřív jsem hledala nějaké drobnější s kratší dobou varu, ale zjistila jsem, že se "uvaří" i takové, co mají doporučenou dobu varu třeba 7 minut, takže už používám libovolné semolinové. Červenou čočku jsem asi ještě v termosce nevařila. Zkoušela jsem ji připravit jako instantní v krabičce (zalít vařící vodou a zabalit do mikiny), to úplně ono nebylo, na chuti bylo znát, že je nedovařená, ale sníst se dala a v termosce to bude určitě lepší
S termoskou jsem dělala zatím jen domácí pokusy, ale dcera si ji brala na vaření na školním výletě a sportovním kurzu. Jí jsem k doma vyrobeným jídlům dávala jen instrukci, že má jídlo po 15 - 20 minutách zamíchat, ochutnat a pokud se jí bude zdát něco tvrdé, tak ještě na chvíli zavřít a nechat dojít. Přežila a žádný zuby si nevylámala
Počítám, že u jídel typu Dobrý hostinec nebo polívka z pytlíku bude největší problém s dobrým rozmícháním polívky nebo omáčky v prášku ve vodě (možná budete mít "arktickou s knedlíčky" v řadě dalších příchutí ), ale pokud už se to povede, tak bude stačit o trochu víc času než je doporučeno výrobcem na vaření, a výsledek bude OK.
Booze si sice stěžuje na rychlé chladnutí u Esbitu, ale Primus s pouze jedním víčkem (nemá misku) bude asi ještě horší, po nějaké době je víčko znatelně teplejší než zbytek termosky. Při delším "vaření" ve větší zimě bych asi termosce zapůjčila něco ze svého oblečení, ale s tím asi máte dost zkušeností.
@booze: Myslela jsem, žes protlak sušil už dávno přede mnou. Kdysi jsme řešili, jak takový sušený protlak vypadá. Tys psal, myslím, o prášku, já mám "gumové" plátky. Jdou trhat, stříhat, ale neumím je rozemlet nebo rozdrtit.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Vaření v termosce
od sobb » čtv úno 1, 2018 22:27
Protlak před odjezdem sušit už nebudu, ale nahrazujem kupovanýma sušenýma omáčkama nebo instatní polívkou Ne, že by to byl vrchol gurmánství, ale po přidání koření a dalších surovin to je celkem poživatelný. Tak to půjde i do termoskového rizota
Jsme poslední dobou strašně rozežraní, takže litrovku. Ale tedy hlavně proto, že počítáme s objemnějšími surovinami, jako jsou právě ty těstoviny nebo sójové kostky. Ale porce samozřejmě dietní budou, hlavně ke konci zájezduGreyMouse píše:Jak máte velkou termosku? 1 litr nebo budou dietní porce a vystačíte si s 750 ml pro dva?
S knedlíčkovou stravou tak trochu počítáme. Hlavně se mi to nechce doma zkoušet, kdo by to pak jedl, chudákům slepicím to přece dávat nebudu Výš ve vláknu si na vaření Hostince někdo stěžoval, ale tam může být možná fígl v přidání trochu většího množství vody, aby se dostala všude. Na míchání a vyšťourávámí asi berem vařečku V termosce skončí nejspíš i Travellunch. Jsem psala dotaz, jestli se to někde náhodou neprodává na kila, ať nemusíme tahat pytlíky, ale asi ne. A přesypávat to nebuduGreyMouse píše:Počítám, že u jídel typu Dobrý hostinec nebo polívka z pytlíku bude největší problém s dobrým rozmícháním polívky nebo omáčky v prášku ve vodě (možná budete mít "arktickou s knedlíčky" v řadě dalších příchutí ), ale pokud už se to povede, tak bude stačit o trochu víc času než je doporučeno výrobcem na vaření, a výsledek bude OK.
Chladne rychleji, než termoska na pití, ale nepřijde mi to až tak tragický. Alespoň tedy pro naše použití, kdy si budem v termosce vařit, ale jídlo v ní přenášet neplánujem. "Vařit" asi budem pod spacákem, pod heslem "ani zrnko tepla nazmar"GreyMouse píše:Booze si sice stěžuje na rychlé chladnutí u Esbitu, ale Primus s pouze jedním víčkem (nemá misku) bude asi ještě horší, po nějaké době je víčko znatelně teplejší než zbytek termosky. Při delším "vaření" ve větší zimě bych asi termosce zapůjčila něco ze svého oblečení, ale s tím asi máte dost zkušeností.
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Vaření v termosce
od GreyMouse » pát úno 2, 2018 12:45
sobb píše: Hlavně se mi to nechce doma zkoušet, kdo by to pak jedl, chudákům slepicím to přece dávat nebudu
Správně, krmit slepice Dobrým hostincem by mohlo být kvalifikováno jako týrání zvířat
Já myslím, že za pár dní správné postupy vychytáte a po návratu budete moct sepsat kuchařku nebo aspoň sem obsáhlý příspěvek na téma Arktické knedlíčky stokrát jinak
Možná by stálo zato zkusit sypké ("knedlíčkující") směsi rozmíchat v termosce nejdřív jen v menším množství horké vody a zbytek vařící vody přidat až do takhle vzniklé kaše
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Vaření v termosce
od sobb » pát úno 2, 2018 13:13
Jj, díky za tip, budeme to za dlouhých zimních večerů testovat ... teda dokud bude zbývat nějaký testovací materiál, sto variací to asi nebude
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření