Island

Norsko, Švédsko, Dánsko, Finsko, Island

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Island

Příspěvekod Vilík » pát čer 19, 2009 18:00

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemáte info o hoře Hvannadalshnjúkur (nejvyšší hora). Krom toho, že je to ledovcová túra o ní nic moc nevíme...

Jinak jakejkoliv tip na jižní část Islandu. Před RoverWay (roverským jamboree) tam budeme asi devět dnů, tak bysme je chtěli plnohodnotně využít. Budem dva nebo čtyři a asi nebudem mít auto...
Však mě znáte...
Uživatelský avatar
Vilík
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4206
Registrován: pát čer 17, 2005 21:12
Bydliště: Brno

Re: Island

Příspěvekod multimotyl » pát čer 19, 2009 22:17

Viděl jsem půl světa, ale dosud jsem nebyl v Českých Budějovicích, na Sněžce ani na Karlštejně.
Uživatelský avatar
multimotyl
účastník
účastník
 
Příspěvky: 498
Registrován: úte dub 8, 2008 17:12
Bydliště: Opava

Re: Island

Příspěvekod Vilík » pát čer 19, 2009 22:50

Spíš jsem chtěl jestli někdo nemá osobní zkušenost... Net už mám dávno prohledanej, ale osobní zkušenost a dotazy na míru jsou lepší...ů
Však mě znáte...
Uživatelský avatar
Vilík
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4206
Registrován: pát čer 17, 2005 21:12
Bydliště: Brno

Re: Island

Příspěvekod multimotyl » sob čer 20, 2009 1:04

No však hned první odkaz je popis cesty nějakého borca v roce 2004 :-)
Viděl jsem půl světa, ale dosud jsem nebyl v Českých Budějovicích, na Sněžce ani na Karlštejně.
Uživatelský avatar
multimotyl
účastník
účastník
 
Příspěvky: 498
Registrován: úte dub 8, 2008 17:12
Bydliště: Opava

Re: Island

Příspěvekod ZbynekN » pát čer 26, 2009 17:27

ZbynekN
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 5175
Registrován: ned kvě 6, 2007 10:12
Bydliště: Vrbice

Re: Island

Příspěvekod zbuddy » sob čer 27, 2009 7:01

mně se líbí ty jejich zmijovky. Přesně takové mám asi tak od r. 1982, zelenou - tu jsem nosil v zimě a/na Bohemku :supz:
"Protože mi za hodinu jede co?" "Protože Ti za hodinu jede vlak, vole" :D
Uživatelský avatar
zbuddy
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 12351
Registrován: pát úno 16, 2007 9:59
Bydliště: Kladno, rodiště Orłowa, Kolbenka v Práglu

Re: Island

Příspěvekod pripluv » pon bře 8, 2010 8:17

Oživuji vlákno a kopíruji SZ:

pripluv ? píše:zdar a silu mocna sipe, postupne mi letos padl ekvador, indie a maroko, ale vypada to, ze se urvu aspon na island. chci te pozadat - napis mi cca 6-8 mist, kde se ti vazne libilo, co nevynechat a ktere muzes doporucit.
zatim jsem si namyslel duhove hory, ta dira mezi kontinenty, parlament (to jen tak do poctu), nejvyssi kopec s nevyslovitelnym jmenem. jeste nejakej gejzir a vodopad, ale to asi nemineme :mrgreen: . neomezuj se na zpusob dopravy, budeme mit terenni auto. diky


šíp píše:ahojky, tak se Ti to pokusím nějak rozumně popsat. Zvaž, zda by to pak nebylo vhodné někam plácnout do tematicky podobně zaměřeného vlákna, kdyby někdo kladl podobné otázky jako ty.
Tak za prvé. My se vůbec nedostali do severní části Islandu, jelikož po projdení Duhových hor měl Luboš dobrý nápad půjčit si koně. Spadl z něj, ošklivě si poranil rameno a bylo po trekování, nebyl schopen nosit batoh, dokonce ani zatloukat kolíky do stanu. Pohybovali jsme se tedy jen v jižní polovině ostrova.
TEdy, co vidět a neminout:
1. Zlatý okruh, tj. Geysir, vodopád Gullfos a příkopová propadlina Pingvelir. Počítej ovšem s tím, že tam budou kvanta lidí. Geysir jako takový už není funkční, vodu šplíchá jeho bratranec Strokkur /máselnice/. Gullfoss neboli Zlatý vodopád je impozantní, doporučuji stezku podél něj, a juknout na něj jak zespodu, tak svrchu. Příkopová propadlina Pingvellir není ani tak fotogenická, jako spíš zajímavá tektonicky- oddělují se zde severoamerická a euroasijská kontitentální deska. Taky je to významné historicky- zasedal zde poprvé v islandské historii jejich parlament.
2. Laugavegur, neboli přechod Duhových hor. Doporučuji projít si celou trasu, tj. ze Skogaru do Landmannaulaugaru v trvání 6 dnů. K této trase jsem se už zde na OF vyjadřovala, tak pohledej. Jen na doplnění, v Landmannaulagaru doporučuji vyhradit si volný ten a strávit ho v přírodních termálech /zdarma/.
3. Ledovcová laguna Jokulsarlon. Navrhuji nelitovat peněz a zaplatit si plavbu v obojživelném autobuse/na souši bus, na vodě loď/. Jednak se člověk několik hodin po tom nádherném jezeře plaví mezi krami, při plavbě Ti dají ochutnat tisíc let starý led. Nevím, jak poznají, že zrovna ten led je tak starý. Hlavně se ale dostaneš k místům, kde odpočívají tuleni /aspon myslím, že to byly tuleni/.
4. Národní park Skaftafel. Luboš už měl pochroumané rameno, tak jsme chodili jen nalehko, ale uchvátil nás černý vodopád Svartifoss. Z čediče zde vznikly sloupy připomínající varhany.
5. pozorování velryb. My si zajeli do Olafsvíku, ale v zásadě je to skoro jedno. Ve smlouvě většina společností má klauzuli, že pokud neuvidíš velrybu, vrátí ti peníze, nebo ti na další den nabídnou plavbu zdarma. Doporučuji zde ochutnat jejich specialitu, a to žraloka, kterého pohřbí na 6 měsíců do písku, aby se rozložil vysoký obsah amoniaku a neurotoxinu. Maso příšerně, ale fakt příšerně smrdí, zvracet se z toho chce.
6. vodopád Seljalandfoss. Není to nijak zvlášt zajímavý vodopád, nebýt detailu, že se dostaneš za něj, tj. mezi padající vodu a skálu. FAkt bomba.


Kdyby někdo další uměl přidat jeho NEJ místa Islandu, nechť klidně pokračuje :wink: . Díky
Uživatelský avatar
pripluv
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16772
Registrován: úte srp 10, 2004 13:17
Bydliště: mám

Re: Island

Příspěvekod šíp » pon bře 8, 2010 8:24

zkopírováno z jiného vlákna, kde jsem radila:

wawrik píše:Čaute. Potreboval by som radu. Chcel by som absolvovať časť Landmannalaugar treku, ale nejaký dvojdňový výsek. Je tam taká možnosť? Beriem aj mojich puberťákov, z ktorých jeden má k túram pomerne antagonistický vzťah, na štyri dni ho nemám odvahu zobrať... Budem mať Vitaru, kamarátka by nás hodila, kam potrebujeme. Síce po letmom pohľade do mapy to vyzerá, že to úplne nejde, ale nádej umiera posledná...

Tiež by som si rád skúsil výstup na Hvannadalshnjúkur, existuje tam nejaká jednodňová cesta? S chodením po ľadovci nemám žiadne skúsenosti (ani príslušný vercajg), takže by som určite išiel s nejakou miestnou agentúrou, ale zatiaľ mi zo žiadnej neodpísali, či to vôbec ide.

Toť stručný výňatok z môjho katalógu islandských nejasností a otázok...


šíp píše:Klasický trek Laugavegur je 4denní. Dá se zvládnout i za kratší dobu, ale je to škoda. Ta cesta se fakt dá užít. Jedná se o cca 55km.
Někdy se k tomu řadí i jedno až dvoudenní pokračování do Skogaru. TEnto úsek jsem nešla, takže neporadím.
STran Laugaveguru. Začátek doporučuji v Porsmorku /omlouvám se za přepis, někde se píše jinak, to P není P ale nějaké jiné písmenko./. Důvody, proč začít zde: hned za POrsmorkem je nejhlubší brod celé trasy, když ho zvládnete, další už budou více v pohodě. Veškeré další brody se odehrávají do poloviny trasy, takže nejhorší úseky budete mít brzo za sebou. Krajina přechází z černé lávové poště do duhových barevných hor, takže jdete jakoby z pekla do ráje, hory se zdají čím dál krásnější. No a na závěr treku jsou horké prameny Landmannaulagar. Když to půjdeš opačně, nemá tě pak na konci co pěkného čekat, navíc krajinu procházíš od nejpěknějších useků k méně pěkným, a po dvou pohodových dnech tě budou co půl kilometru čekat brody.
Alternativní možnosti, pokud nechceš s puberťáky absolvovat celou trasu,ale jen část:
V oblasti POrsmorku jednodenní výstup na Valahnukur, koukáš se na široce rozvětvěné koryto řeky Krossa a ledovce Tindfjallajokul, Eyjafjallajokull a Myrdalsjokul až k oceánu. Nám se výlet vydařil, rozhledy nepopsatelné.
v Oblasti Landmannaulagaru: Jednodenní výlet na Blahnukur, odkud je působivý výhled na okolní pestře zbarvené svahy duhových hor, tvořených červeně, žlutě a modrozeleně tonovaným liparitem.
Jednodenní, ale o poznání nuročenější výlet do oblasti termálních pramenů Hrafntinnuskeru-náročná tura do jedné z nejkrásnějších termálních oblastí
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Island

Příspěvekod pally » čtv bře 11, 2010 13:07

Ahoj,

rozhodne bych doporucil na severu Islandu trek z Asbyrgi k Dettifossu (2dny), ktery je mozne jeste prodlouzit naprisno divocinou k geotermalni oblasti Krafla (1 narocny den) a po jeji prohlidce pak dojit k jezeru Myvatn pres prusmyk Namaskard, kde je spousta solfatar a fumarol, proste taky geoaktivni nadhera :) To je dalsi celkem pohodovy den. Celkem tedy 4 dny. Vestina lidi to ale chodi puze z Asbyrgi k Detifossu a pak to dojedou k Myvatnu busem. Tenhle trek se mi libil jeste vic nez Laugavegur, neb ten sever je proste daleko vetsi divocina...za prvni dva dny treku jsme potkali pouze dalsi 3 dvojice, ktery to sli taky a dalsi dva dny treku uz nikoho - jak jsem psal, uz to pak neni stezka ale jdes si prirodou kudy chces a rozhodne to stoji za to. Kazdopadne aspon usek Asbyrgi - Dettifoss bych si do planu zaradil, byla to jedna z nejkrasnejsich veci co jsem pri cestovani zazil/videl.

Laugavegur bych rozhodne zacal uz ve Skogaru (tradicne se uvadi usek Landmanalaugar - Thorsmork (@sip: to divny pismenko se prepisuje jako "th":) ) Usek ze Skogaru do Thorsmorku je jednim z nejhezcich na celym treku. Da se zvladnout za jeden trochu narocnejsi den, ale na dva bych to nedelil, to by bylo moc kratky...Idealne pri prijezdu do Skogaru kolem obeda se da jeste ten den vyjit do sedla mezi ledovce, kde je volne pristupna kabina, kde se da prespat a druhy den to pak dojit to Thorsmorku. Navic vodopad Skogafoss ve Skogaru byl asi nejhezci, ktery jsem na Islandu videl...a noc v kempu pod nim stoji za to - usinas a kousek od tebe mohutne huci vodopad :) Jo, hlavne bych doporucil smer chuze Skogar-Thorsmork-Landmanalaugar a ne opacne, jak se nejcasteji uvadi. Takto budes mit zlaty hreb treku na zaver (usek pred Landmanalaugarem) a za odmenu se v Landmanalaugaru budes moct vykoupat v termalnich jezirkach :) Kdybys sel obracene, profrcis to hezky na zacatku a v zaveru se budes potacet cernou pousti... :) Cely trek Skogar - Landmanalaugar jsme sli 3,5 dne a bylo to podle me uplne v pohode, uzili jsme si to do syta, vubec jsme nespechali a jeden den jsme sli jeste fakt malo...

V narodnim parku Skaftafell bych doporucil jednodenni turu na horu Kristinartindar (kolem 1000m n.m.). Z ni jsou nadherny rohledy na jakesi liparitove hory a ledovec Vatnajökull - fakt bomba, narozdil od vodopadu Svartifoss, ktery me treba osobne zklamal a cestou od nej se clovek musi probirat zastupem Japoncu...A v infocentru v kempu doporucuju dokumentarni film o jökullhlaupu Grimsvötn v roce 1995 (bouchne sopka pod ledovcem, lava tavi ledovec, hromadi se obrovske kvatnum vody, to probiha mesic a pak ta voda najednou z ledovce vytece a zpusobi obrovskou zaplavu...)...to bylo fakt impozatni.

Na jednodenni turu bych jeste treba doporucil rezervaci Stafafell - Lönsoraefi, asi 150km V od Skaftafellu, jsou to krasne zbarveny liparitovy hory a je to opravdu in th middle of nowhere... A nikdo tam neni :) Navic majitel farmy u ktery se spi (takovej mini pseudo kemp, v podstate louka) je fakt skvely clovek s obrovskym prehledem o soucasne politicke situaci v cele Evrope, takze super pokec na vecer :) A taky ma u ty farmy autobus, kterym vozi turisty (treba i jednoho, nebo dva...zadny davy tam totiz nejsou) do hor, coz muze bejt taky kvalitni zazitek :)

Na pozorovani velryb (to jsem teda osobne neabsolvoval) bych doporucil Husavik, neb je to pomerne malebny mestecko, tradicni islandsky pristav a navic je to cestou do Asbyrgi :-) A kdyz uz je clovek v Husaviku, je to kousek k vodopadu Godafoss, ktery je fakt nadherny...

To je tak vse co me ted rychle napadlo...kdyz si vzpomenu na dalsi tipy, napisu...
pally
nováček
nováček
 
Příspěvky: 6
Registrován: pát lis 13, 2009 17:27

Re: Island

Příspěvekod pally » čtv bře 11, 2010 23:22

...a ještě stojí za to se tak na den zastavit u toho jezera Mývatn (v překladu "Komáří jezero", všude píšou jak to tam je z komárama naprosto příšerný a kukla je nezbytná...my jsme za dva dny jsme neviděli ani jednoho komára :-) Dá se tam totiž navštívit několik velmi zajímavých a nevšedních přírodních útvarů. Jednak jeskyňky Stóragjá a Grótagjá (s termální vodou), které sedí na tektonickém rozhraní mezi Evropou a Amerikou, je to tam krásně vidět, ještě lepší než v Thigvelliru, od nich se pak dá vylézt na impozantní kráter Hverfell, který je dominantou celé oblasti a je vidět už zdaleka - z něj rozhledy na celý Mývatn a hory na západě. Od kráteru je to kousek k lávovým útvarům Dimmorbogir a pak se dá ještě zajet podívat do vedlejší vesničky (Skútustadir) na tzv. pseudokrátery, což je celkem pěkný... Sečteno a podrženo, několik rozličných přírodních krás na malém místě a poměrně dobře dostupný. Dá se obejít pěšky, ale příště bych si asi půjčil kolo (což jde v kempu). Jo a 4km od Mývatnu jsou termální lázně, něco jak Blue Lagoon u Reykjavíku, ale blíž nevím, nebyl jsem.

A kousek od těch lávových útvarů Dimmorbogir je taky lososí farma, kde to suší v takovym kumbálu a prodávají za celkem slušný peníz, takže pokud máte rádi ryby, vhodné navštívit :) Je potřeba se ale asi doptat, kde to je, neb žádné poutače a ukazatele tam zrovna nejsou...

A když už by nebylo coby, tak bych ještě doporučil se stavit v nějaký geotermální elektrárně. Ty dvě (jedna se jmenuje Nesjavellir a na druhou si nevzpomenu...) co jsou v Reykjavické oblasti blízko NP Thigvellir mají celkem pěkný interaktivní návštěvní centra a člověk geotermální elektrárnu v našich končinách jen tak nevidí (+ je to zdarma). A hlavně - u Nesjavelliru je největší atrakce, o který skoro nikdo neví, protože to není v průvodcích, a to je geotermální řeka! Na geotermální jezírka už si člověk zvyknul, ale geořeka byla fakt bomba - zábava na celej večer, stan jsme postavili na břehu a večer trávili sjížděním řeky, neb to mělo fakt proud :-) Kolem Nesjavelliru je navíc spousta turistických stezek, takže se tam dá vyžít i tímto směrem, dá se třeba celkem lehkým jednodenním trekem dojít do Hveragerdi (což je tak společně se Sellfossem kandidát na nejošklivější islandský město), odkud to je kousek do Reykjavíku.
pally
nováček
nováček
 
Příspěvky: 6
Registrován: pát lis 13, 2009 17:27

Re: Island

Příspěvekod petrat » čtv dub 8, 2010 16:20

Ahoj!
máte někdo zkušenosti se smyril line? láká mě vrátit se z Islandu přes faerské ostrovy do Dánska a odtama už nějak stopem dom, ale chtěla bych něco pozjistit o trajektu a něčí zkušenost:)
Předem dík za info
Peta
petrat
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte led 5, 2010 14:42

Re: Island

Příspěvekod Luke » čtv dub 15, 2010 21:20

Ahoj, nevim jestli to tu už nebylo, ale při brouzdání sem našel celkem fajn stránku s panoramatickejma 360° fotkama: http://www.360island.cz/
Luke
nováček
nováček
 
Příspěvky: 181
Registrován: ned říj 12, 2008 9:51

Re: Island

Příspěvekod mike » úte dub 20, 2010 22:23

Aktualni fotky sopky.

(doufam, ze to tu uz nikde neni)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Island

Příspěvekod kareha » stř dub 21, 2010 13:33

petrat: Naše zkušenost je zatím nepřímá, se společností která pro smyrill line zabezpečuje prodej lístků. V červnu se chystáme na Island, a hledali jsme nejlevnější způsob dopravy jak se tam dostat. Nakonec vypadla nejlevněšji cesta na Island trajektem a zpátky letadlem. Lístky na loď pro dva měly stát podle netu 166 euro. Tak jsme je rezervovali, peníze z účt se nám strhly, tři dny se nic nedělo (letenky zpátky jsme objednávali ten samý den a už jsme je měli na mailu), a pak přišel mail že ty nejlevněšjí lístky na trajekt už nejsou, a že buď nám vrátí peníze a nebo můžem připlatit 120 euro a mít dražší lístky. Moc se nám to nelíbilo, nicméně cesta letadlem už nepřipadala v úvahu, protože letenky v ten termín který jsme my potřebovali byly dost drahé, takže jsme doplatili 120 éček a lístky konečně přišly. Až pozdě jsme zjistitli, že dražší lístky jsou do kabin které jsou rozděleny podle pohlaví a nebudeme tedy s přítelem spolu, zatímco levnější lístky byly do kabin společných. Ale to je drobnost která se dá v pohodě přežít.
Ty nejlevnější lístky se dají rezervovat dodnes, ačkoliv už je to skoro dva měsíce co jsme si je my kupovali a co nám napsali že nejsou, což mi jako fér jednání nepřijde, protože podle mě spoléhají na to, že když už si někdo ty lístky objedná a naplánuje cestu, tak pro něj bude jednodušší doplatit rozdíl ceny než hledat znovu letenky a plánovat cestu jinak. Nemluvě o tom, že ti co cestují s vlastním autem jinou možnost než trajekt nemají (a jesti bude sopka dál soptit, tak možná ani ostatní turisti letos nebudou mít na výběr).
kareha
nováček
nováček
 
Příspěvky: 86
Registrován: čtv srp 14, 2008 13:30

Re: Island

Příspěvekod snekmex » úte kvě 4, 2010 10:00

Ahojte, měl bych takovou LastMinute nabídku pro ty co se letos chystají na ostrov. 15.6. vyrážím vlasním off-roadem pracovně na Island, kde strávím celé léto. Nabízím možnost spolujízdy tam, případně i zpět (15.9.) a současně i pronájem vozu s řidičem/průvodcem na 7 - 10 dnů v období 1.8. - 15.9. Jezdím sem od roku 2006. Vyzkoušeno pohodlné cestování i v 5ti, spaní ve stanech + dvoulůžko v autě. Není problém se dostat prakticky kamkoliv ve vnitrozemí, auto vybaveno na kempování.
Kdyby měl někdo zájem určitě se ozvěte. Island je krásná země, takže Vám všem držím palce ať je počasí milosrdný, což bývá někdy problém a pěkně si to užijete.
snekmex
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte kvě 4, 2010 9:32

Re: Island

Příspěvekod pethr » úte črc 20, 2010 1:45

kareha: bylo by fajn po cestě upřesnit, jestli ty nejlevnější místa vůbec existují. aferry.com a podobné společnosti je sice umožňují zabookovat, ale Smyril line, který trajekt provozuje, ne. Koukal jsem na to a snažil se vymámit nějaké informace ze Smyril line a jediný závěr byl, že jsou ta levnější místa nabízena omylem (podobně jako třetí strany nenabízí trajekty na/z Faerských ostrovů).
pethr
nováček
nováček
 
Příspěvky: 18
Registrován: pon čer 29, 2009 12:39
Bydliště: Brno

Re: Island

Příspěvekod Astrozzy » sob zář 18, 2010 15:55

Zatial len cisto teoreticke otazky:
1. ake lowkost érolinky puzit (t.j. s cim mate skusenosti)? lety s Viedne
2. aku krajinu odporucate ako transferovu (aby to bolo lacne)? na cese tam uvazujem o Stokholme lety sa tam daju zohnat za par supov.
3. ale tam som uz bol tak cestu spat uvazujem cez Kodan kde by som rad stravil cca 3 dni (kere érolinky za par supov letaju potom Kodan - Vieden)?
4. doprava na Island ponuka asi len Island Air tak toto moc neriesim.
5. co mozem povazovat za dobru cenu za letenku (transferova krajina - Rejkjavik bod 4.)?

6. skusenosti so stopovanim?
7. aku prepravu pouzit po ostrove?

Zaujimaju ma vase skusenosti, cim ste leteli a co bola transferova krajina, ako ste sa presuvali?
dikes
Winter forever - skialp forever
Par fotiek
Uživatelský avatar
Astrozzy
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1173
Registrován: stř lis 1, 2006 21:14
Bydliště: 11km od Trencina

Re: Island

Příspěvekod kareha » pon zář 20, 2010 18:44

4. Doprava na Island letecky - AirBerlin, IcelandAir nebo IcelandExpress. Ceny tusim vychazely priblizne stejne. Odlety jsem hledala z nemecka ci skandinavie, nejlevneji vychazela myslim Kodan. Vtipne bylo ze myslim IcelandAir nabizel jinou cenu letenek na britske a ceske mutaci stranek. Britske ceny vychazely vyhodneji.

5. Hledala jsem letenky v breznu, na island jsme jeli cerven/cervenec. nebyli jsme omezeni zadnym datem, takze jsem si mohla dat dost prace s hledanim nejlevnejsi letenky. Osobne jsem za dobrou cenu povazovala cokoliv pod 500 euro za zpatecni letenku pro dva lidi. Cim min, tim samozrejme lip. Nejlevneji jsem nasla zpatecni z Kodane za 400 euro, z Nemecka byla nejlevnejsi tusim 430 - 450. Nicmene nejlevnejsi je v nizke sezone trajekt (160 euro jedna cesta dva lidi), ale zase to zabere dost casu (jedna cesta dva dny).

6. Celkem bez problemu. Kolem Myvatnu katastrofa, tam se to moc nevyplati, nepotkat tam dvojici ktera nas vezla uz den predem, tak tam asi stopujem doted. Jinak maximum tri hodiny, minimum 1 minuta. Prumer myslim hodinu a pul. Ve vetrne bouri to nebylo nic moc, ale jinak to vetsinou bylo v pohode (nutno ale dodat ze jsme meli takrka po celou dobu luxusni pocasi). Jednou se nam podarilo stopnout autobus :). Akorat do vnitrozemi se stopem moc dostat neda.

7. Pokud jsou limitem penize, tak stop. Autobus jedine v pripade, ze si vyberete nejaky z nabidky passportu (kolem celeho ostrova, jen jih, fjordy,..). Platit jednotlive jizdne je priserna palka. Auto je pohodlne, ale priserne drahe (pocitali jsme ze pujceni auta na 14 dni by nas stalo nas cely rozpocet na petitydenni dovolenou. Ale cestovali jsme dva, ve vic lidech to bude priznivejsi).

My jsme nakonec na Island jeli trajektem z Danska (coz tak nejak vyplynulo ze situace, pred odjezdem na island jsme stravili cca tyden a pul ve svedsku) a zpatky jsme leteli do Frankfurtu. na Islandu jsme byli tri tydny, prvnich pet dni jsme meli domluvene vozeni po Islandu za benzin, zbytek jsme stopovali. Tahle kombinace se ukazala jako idealni, behem prvnich peti dni jsme stihli navstivit neco ve vnitrozemi a pak uz jsme se pohybovali vicemene po jednicce a na pesich turach.
kareha
nováček
nováček
 
Příspěvky: 86
Registrován: čtv srp 14, 2008 13:30

Re: Island

Příspěvekod Astrozzy » pon zář 20, 2010 20:48

dikes za info.
AirBerlin viem ze lieta z Viedne. Mam dokonca malu zlavu tak mozno prave AB.
IslandAir/Express lietaju tiez z Viedne?
500eciek spiatocna 2 osoby? to sa mi ani neche verit ale mam predstavu a mozem sa odrazit.

Teoreticky plan je leto 2011 takze cas na hladanie naj ceny bude.

Tym stopom som rad, pravdepodobne nieco po hlavnej ceste na juhu. vnutrozemie asi moc nie prave pre problem s dopravou. Bal som sa ze to bude horsie.
Winter forever - skialp forever
Par fotiek
Uživatelský avatar
Astrozzy
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1173
Registrován: stř lis 1, 2006 21:14
Bydliště: 11km od Trencina

Re: Island

Příspěvekod šíp » pon zář 20, 2010 21:10

Neplánuj další rok, když ještě pořád nemáš fotky z letošního! :((
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Island

Příspěvekod kareha » úte zář 21, 2010 6:35

IcelandAir and IcelandExpress podle me z Vidne neleti.

Tech 500 eur ti prijde malo nebo moc?
kareha
nováček
nováček
 
Příspěvky: 86
Registrován: čtv srp 14, 2008 13:30

Re: Island

Příspěvekod Astrozzy » úte zář 21, 2010 21:09

tak som dnes trochu posmatral po nete prelom JUL/AUGUST:
1. Vie - Kodan spiatocna 58 eciek / osoba = OK
2. Kodan - Rey spiatocna cca 250 eciek / osoba = ee OK IslandAir
ak to teda zratam idem cez 300 eciek na hlavu co je kapanek vacej ako pises.

Bola ta cena do 500 e (2osoby) v nejakej speci ponuke alebo stadardna cena?
Ak je 10 mesiacov do odletu a ceny su ake su asi to dole uz nepojde leda akcia.

AirBerlin by som sa stavil ze maju v ponuke aj Island (v minulosti iste mali) a uz nemaju.

Este ceknem tych I. Express

No co v horsom pripade skoncim v Dansku :roll:
@Sipka> neboj ak to nestihnem zavesit na net do OF MF tak ti to napecem na CD a po niekom poslem. *
Winter forever - skialp forever
Par fotiek
Uživatelský avatar
Astrozzy
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1173
Registrován: stř lis 1, 2006 21:14
Bydliště: 11km od Trencina

Re: Island

Příspěvekod kareha » stř zář 22, 2010 14:37

O zadne specialni nabidce v te dobe kdy jsem hledala nevim, takze to povazuju za (letos na jare) standartni cenu. Nicmene ja mluvila jen o cene letenek na Island (tzn. napr. Kodan-Reykjavik), neresila jsem dopravu k letisti a z letiste. To jsme pocitali ze zvladnem stopem. A taky jsme leteli cerven/cervenec, coz na islandu jeste neni ta uplna turisticka sezona, takze je mozne ze proto byly ceny letenek nizsi.
Air Berlin urcite jeste letos v lete na Island lital.
kareha
nováček
nováček
 
Příspěvky: 86
Registrován: čtv srp 14, 2008 13:30

Re: Island

Příspěvekod Astrozzy » stř zář 22, 2010 19:16

ja som si neuvedomil ze ta cena bola preprava Kodan (Oslo, Stockholm,...) - Reykjavik to potom cenou sedi s tym co som nasiel a co si pisala.

1. kedy maju hl. turisticku sezonu?
2. kedy maju najstabilnejsie pocasie = minimum dazda?

uvazujem tiez prelom jul/august alebo hned zaciatok augusta.

AB urco lietali lebo davnejsie som pozeral. Tam im este napisem.
zatim dikes
Winter forever - skialp forever
Par fotiek
Uživatelský avatar
Astrozzy
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1173
Registrován: stř lis 1, 2006 21:14
Bydliště: 11km od Trencina

Re: Island

Příspěvekod sobb » stř zář 22, 2010 19:40

Astrozzy píše:uvazujem tiez prelom jul/august alebo hned zaciatok augusta
červen/červenec je po vašem jún/júl :wink: ... jen aby nevznikly zmatky :)
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Island

Příspěvekod kareha » sob zář 25, 2010 10:44

Konečně jsem se dostala ke svému počítači, kde mám poznámky z příprav na cestu, a zjistila jsem že jsem s těma cenama trošku kecala. Nejlevnější letenky co jsem našla byly zpáteční z Kodaně za 444 euro, běžná cena se pohybovala kolem 500. Z těch třech aerolinek co tam letos v létě lítaly vycházel AirBerlin nejdráž. IcelandExpress/IcelandAir víceméně stejné ceny.

Hlavní turistická sezóna je červenec a srpen (júl a august). To jsou otevřené všechny chaty, jezdí autobusy. My přijeli kolem 14.6. Většina chat a kempů ve vnitrozemí nebo v horách byla ještě opuštěná, případně jsme tam potkali rangery co teprve chystali kempy a chaty pro návštěvníky. Místama jsem ještě naráželi na sníh, ale proti loňsku to prý bylo nic, loni byly ještě v červenci metrové závěje u cest. Na některá místa jsme se vůbec nedostali, například výstup na Herdubreid nám ranger z místní chaty vyloženě nedporučil (což na Islandu znamená že vydat se tam je pravděpodobně sebevražda).

Jak je to s počasím přesně netuším a osobně si mysím že to je na Islandu tak nevyzpytatelné, že je úplně jedno kdy tam pojedete. My měli cca první dva týdny návštěvy nádherně až přijatelně (druhá polovina června/júna) a posledních cca 10 dní přijatelně až nepřijatelně (začátek července/júla). Z toho nádherného počasí v červnu islanďané trochu nechápali. Podle islandského meteorologického ústavu to byl nejsušší červen za posledních x let.
kareha
nováček
nováček
 
Příspěvky: 86
Registrován: čtv srp 14, 2008 13:30

Re: Island

Příspěvekod Astrozzy » ned led 16, 2011 19:58

Letenky uz nejaky ten mesiac kupene 280 eciek na hlavu spiatocna Vie - Kod - Rej, ale riesim prenocovanie v Kodani. Prilet mame vecer a odlet na IS skoro rano. Da sa niekde bezpecne zlozit (nic neplatit alebo low cost) okolo letiska pripadne priamo na?
Nieco som nasiel ze sa da medzi terminalom 2 a 3 na lavickach v spacaku ale je to info z r.2008. Mate nieco novsie, overenejsie?
Winter forever - skialp forever
Par fotiek
Uživatelský avatar
Astrozzy
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1173
Registrován: stř lis 1, 2006 21:14
Bydliště: 11km od Trencina

Re: Island

Příspěvekod Hafi » ned led 16, 2011 20:15

Kamarad bydlel nejaky cas v kodani, tak jsem hodil dotaz a rikal, zustat jakoby v tranzitu, tj. po priletu neodchazet (coz bude problem, pokud neletis na jednu letenku, ale na dve).
Terminaly 2 a 3 jsou pry dost male, na 1 nikdy nebyl, tak nevi.
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8414
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Island

Příspěvekod lysergine » ned úno 20, 2011 20:59

Nevíte jak je to aktuálně s cenami potravin a třeba cenou jídla v restauraci?

PS: Před 10 dny jsem koupil letenky za 7350 Kč na osobu Berlin - Keflavík na červenec.
When you lose small mind, you free your life...
Uživatelský avatar
lysergine
účastník
účastník
 
Příspěvky: 241
Registrován: sob čer 30, 2007 18:30

Re: Island

Příspěvekod kareha » úte úno 22, 2011 9:29

Jak moc aktualni ty ceny chces? Staci ti lonsky cerven/cervenec?
kareha
nováček
nováček
 
Příspěvky: 86
Registrován: čtv srp 14, 2008 13:30

Další

Zpět na Skandinávie