Jurek Bivak - minirecenze po prvním výletě

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Jurek Bivak - minirecenze po prvním výletě

Příspěvekod VojtaJ » čtv srp 13, 2009 13:26

Zdravím a pozdravuji.
Tak jsem o dovolené otestoval před měsícem koupený Jurek Bivak na čtyřdenním puťáku po Posázaví a mohu říct, že celkově spokojenost. Stan je přesně to, co jsem hledal, i když své mouchy pochopitelně má.
Ta první je, že zevnitř rosí, což je ale nevýhoda všech jednoplášťů. První noc byla dusná a pršelo, tak že jsem spal celou dobu se zavřeným stanem a větral jsem pouze větracími otvory. Když jsem se v noci probudil (kvůli naštvanému srnci, který štěkal kousek od nás), byly stěny a strop zevnitř mokré. Stačilo vzít ale malý ručník, trochu to osušit a bylo to v pohodě. K ránu jsem to zopáknul a skončil jsem s tím, že jsem měl jen asi na dvou místech mírně zvenku navlhlý spacák. Zbytek byl v suchu. Po pravdě, rosení jsem čekal a u jednoplášťových stanů se mu zabránit asi ani nedá, tak že to vlastně ani není přímo výtka, spíše konstatování. Další dvě noci už počasí dovolilo spát s otevřeným vchodem jen s moskytiérou a orosení tak bylo prakticky zanedbatelné. Celkově se dá říct, že při troše opatrnosti skončíte i v dusné, deštivé noci jen s místy trochu navlhlým spacákem, což považuji za zcela přijatelné. Furt o hodně lepší, než zmoknout.
Druhou a závažnější vadou stanu je špatné podélné vypnutí. Příčně stan napínají ohnuté tyče, což úplně stačí, ale podélně nejsou ani šňůry a stan drží jen svým tvarem. Za deště prověsila váha vody tropiko uprostřed délky cca o 5-8cm, což se možná nezdá moc, ale u takhle malého stanu to je sakra znát a znatelně se tak zmenší vnitřní prostor. Uvažuji o tom, že bych na obě čela na větrací chlopně přidělal po jedné šňůře a přikoupil dva kolíky, aby to šlo vypnout. Podobně, jako to mají Jurky BIVI a SOLO (viz. fotky na Jurkovo stránkách, kde je to vidět.). Pak by byl stan bez problémů.
Tak, to by byly výtky. Teď klady, kterých bude z mého pohledu mnohem víc.
Zaprvé: Stan je po postavení uvnitř překvapivě prostorný. Jeden spáč (mám 178cm a spacák Prima Tulák 3D v delší verzi) se v pohodě vejde i s vybaleným báglem (Deuter Aircontact 45+10) a můžu se v něm i trochu rozvalit. Při troše obratnosti se v něm dá i převlíknout a navečeřet. I když jen studené, nebo ohřáté venku. Vařit na vařiči bych vevnitř rozhodně nedoporučoval. Ve dvou bych to viděl jen na nouzovku, i když by to určitě šlo. Ovšem bez bagáže.
Zadruhé: Sbalený stan je fakt mrňavý a lehoučký (1,2kg osobně zváženo komplet s obalem, tyčemi a kolíky) V jednom se tedy dá nosit snadno.
Zatřetí: Stavba stanu je otázkou chvilky, jen to chce si trochu nacvičit zasouvání tyčí do tunýlků, které jsou dost těsné. Výhodou je, že se stan staví zavřený, tak že do něj při stavbě za deště nenaprší. Sbalení je překvapivě pomalejší, než stavba. Když se stan smotává do vaku, zůstane uvnitř spousta vzduchu a to samozřejmě při balení malinko vadí  Musí se nechat postupně vyfouknout, což chvíli trvá. Ale jinak bez problémů.
Začtvrté: Odolnost je, jak je u Jurka pravidlem, vynikající. První noc jsme spali na podmáčené louce v mokré trávě, kde při chůzi čvachtalo pod botami a podlážka v těžké pohodě. Krásně suchoučko, i když jsem se opřel loktem na jednom místě. Co se týká tropika, je na tom podobně. Déšť jakékoliv intenzity se od něj jednoduše odrážel a stékal. Nelze nic vytknout. Jinak tropiko má vetkanou RipStop mřížku, tak že by mělo něco vydržet a podlážka je podle výrobce proti protržení rovněž chráněná. Švy působí dost odolně a nezapřou starou dobrou poloruční výrobu. Tyčky jsou duralové - předem ohnuté, kolíky klasicky hliníkové se šestihranným profilem. Měl sem v ruce Coleman Raid, který je sice ještě o fous menší a lehčí, ale má o dost menší vodní sloupce a materiál působí proti Jurkovi dost tence a chatrně. Nevím, jaká je skutečná odolnost Colemanu, ale Jurkovi já osobně v tomto ohledu věřím více.
Poslední, co se mi na stanu líbí, je barva. Spíme všude možně po lesích a loukách, tak že se maskovací tmavozelená hodí. Celkově mohu říct, že stan splňuje to, co jsem chtěl a až na problém s vypnutím, který by měl jít vyřešit přidáním šňůr, to je rozhodně povedená věcička.

Jinak se musím zmínit ještě o reklamaci. Už před odjezdem jsem si všiml, že v místě ukotvení levého konce dolní tyče k podlážce, je špatný šev. Na asi 2-3 cm nebyla tkanina sešitá a drželo to jen na podlepovací pásce. Sice to neprotékalo, ale časem by určitě začalo.
Zašel jsem tedy do Kamzíka v Č. Budějovicích, kde jsem stan kupoval a zeptal se, co mám dělat, protože jsem měl za dva dny odjíždět. Řekli mi, že jestli to zatím neprotéká a jestli stan potřebuju, ať s ním tedy na puťák jedu a přinesu ho po návratu. Že důvod k reklamaci to bude teď i potom. Ani po mě nechtěli, abych jim vadu ukázal.
Po návratu jsem tedy stan reklamoval a musím tímto pochválit Budějovický Kamzík a firmu Jurek za perfektní vyřízení reklamace. Stan v prodejně opět přijali bez toho, abych ho musel vybalovat. Stačilo, že jsem popsal vadu. Všechno bylo pečlivě zapsáno a zdokladováno. Stan jsem tam nesl, pokud vím, ve čtvrtek. A následující úterý (Jen 5 dní, včetně víkendu!!) mi přišla z Kamzíka SMS zpráva, že si mohu stan vyzvednout. Tak že kombinaci Kamzík + Jurek mohu v tomto ohledu vřele doporučit.
Tak že shrnutí:
+ Malá váha a sbalený objem, prostornost po postavení, vynikající nepromokavost a dobrá mechanická odolnost tkanin, rychlá a snadná stavba i bourání, perfektní záruční servis, nenápadná barva.
- Srážení vlhkosti - což je ale nevýhoda všech podobných stanů, špatné podélné vypnutí.
VojtaJ
nováček
nováček
 
Příspěvky: 20
Registrován: stř črc 8, 2009 6:14
Bydliště: České Budějovice

Zpět na Stany