Zateplene bundy, perove i synteticke

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Rukavice - páperovky vs syntetika (Primaloft,...)

Příspěvekod Ondrej » pon dub 21, 2008 10:34

Mate nejake skusenosti s paperovymi a so syntetickymi bundami, plnenymi Primaloftom? Ja mam zatial iba paperovu vestu Rab neutrino (850 cuin podla US normy). Na zahranicnych forach som videl mnoho ludi, ktori odprucaju nosit v batohu tzv. overshell synteticku bundu s Primaloftom, ktoru na seba hodite, ked mate dlhsiu zastavku v chladnom pocasi, aby ste nevychladli. Pouzivate nejaky taky system, ked mate dlhsiu zastavku v chladnom pocasi? Alebo mate nieco ine, co na seba hodite, aby ste nevychladli? O Primalofte s hovori, ze dobre hreje aj mokry. Nemam, neviem posudit. Vase skusenosti? Pripadne navrhy, ako riesit dlhsie zastavky, ked je zima a vy sa nemate kam skryt...
Ondrej
účastník
účastník
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát dub 11, 2008 8:06
Bydliště: Košice - okolie

Příspěvekod Rujir » pon dub 21, 2008 11:06

Ked je pekne, tak mi zima nie je. Ked je hnusne, tak zastanem na dve minuty, kopnem do seba caj a idem dalej. Inak stary harcovnici to riesia tak, ze sa vyzlecu, oblecu si nieco suchce, na to si oblecu tie mokre veci. Na konci prestavky vyzlecu spodnu vrstvu a idu dalej. Funguje to fajne, ale na mna je to prilis zlozite. Paperovka je urcite super na prestavky aj do tabora, ale nosit by sa mi ju nechcelo.
If you're feeling original, it means you just haven't read enough.
Uživatelský avatar
Rujir
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8954
Registrován: pát srp 13, 2004 10:13
Bydliště: Dubnica n.V./BA

Re: paperovky vs syntetika (Primaloft,...)

Příspěvekod bajkal » pon dub 21, 2008 11:22

Ondrej píše:Mate nejake skusenosti s paperovymi a so syntetickymi bundami, plnenymi Primaloftom? Ja mam zatial iba paperovu vestu Rab neutrino (850 cuin podla US normy). Na zahranicnych forach som videl mnoho ludi, ktori odprucaju nosit v batohu tzv. overshell synteticku bundu s Primaloftom, ktoru na seba hodite, ked mate dlhsiu zastavku v chladnom pocasi, aby ste nevychladli. Pouzivate nejaky taky system, ked mate dlhsiu zastavku v chladnom pocasi? Alebo mate nieco ine, co na seba hodite, aby ste nevychladli? O Primalofte s hovori, ze dobre hreje aj mokry. Nemam, neviem posudit. Vase skusenosti? Pripadne navrhy, ako riesit dlhsie zastavky, ked je zima a vy sa nemate kam skryt...



to je tak ondreji..ulovis vysokohorsku kozu,stiahnes z koze vyzlecies sa a do tej koze sa zabalis.... :wink: mal by si prezit...v podstate ide o prezite nie? :)
bajkal
nováček
nováček
 
Příspěvky: 143
Registrován: stř bře 7, 2007 17:03

Příspěvekod bobo » pon dub 21, 2008 11:38

no tak chvilku vazne :) ...ja som k primaloftu skepticky....myslim, ze vies co by to mal byt za matros, malo by to byt ciste mikrovlakno, ktore k sebe nepotrebuje dute vlakna na udrzanie loftu, a teda by to malo byt hovadsky teple a hriat aj mokre.....no ale videl som z toho par spacakov a loft veskery zadny....pacili sa mi z toho matrosu zateplovacie druhe vrstvy, nieco ako minulorocna Direct Alpine Belay , tu vsak uz tento rok na strankach nevidim, bohvie preco, asi na to ludia nie su zvyknuti a nepredavalo sa im to alebo bude nieco pravda na tych komentaroch na zahranicnych forach, kde tiez tvrdia, ze veci z primaloftu stracaju loft velmi rychlo....aj preto som tuto druhu zateplovaciu vrstu (v tomto pripade ale aj samostatnu plnohodnotnu bundu, ktora bez problemov vojde pod Hardshell) vyriesil bundou s Polarguardom 3D (Lowe Alpine Outer Limits jacket)...k primaloftu skratka doveru nemam a presne viem ako smrdi prepotene perie :mrgreen: takze do druhej vrstvy mi napln zo syntetiky prisla vhodnejsia.....plnohodnotnu hrubu bundu by som ale chcel jedine z paperia, tam nie je o com 8)
Uživatelský avatar
bobo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 692
Registrován: ned bře 19, 2006 0:55
Bydliště: Zilina, SR

Příspěvekod Simi » pon dub 21, 2008 11:46

Ja pouzivam bundu s dutym vlaknem do hor(kdyz se moc nehybu - na standy atd) a jsem naprosto spokojen. Je blbuvzdorna a i kdyz ji napriklad behem lezeni dam do batohu trochu obalenou snehem, zvlhlne, ale teplo je v ni porad. Mel jsem ji i ve vysokych kopcich a pri fungovani v zakladnim tabore i nad nim byla skvela. Pouzivam konkretne Mammut Stratus s kapucou.
Simi
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1247
Registrován: čtv zář 9, 2004 15:01
Bydliště: Praha

Příspěvekod Simi » pon dub 21, 2008 11:54

bobo píše:plnohodnotnu hrubu bundu by som ale chcel jedine z paperia, tam nie je o com 8)

Clovece, driv jsem to videl uplne stejne, ale po soucasnych zkusenostech bych se k perovce ani nevracel.
Je fakt, ze pokud je sucho, perovka je nedostizna, protoze pri stejnem tepelnem komfortu je proti syntetice lehci a mnohem sbalitelnejsi. Nicmene syntetika ma obrovskou vyhodu v "blbuvzdornosti", takze se k ni nemusis chovat zrovna v rukavickach a i kdyz ti nekde navlhne nebo se dokonce namoci, tak mas zachovany porad velmi slusny tepelny komfort a navic ji primo na sobe velmi rychle ususis.
Simi
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1247
Registrován: čtv zář 9, 2004 15:01
Bydliště: Praha

Příspěvekod bobo » pon dub 21, 2008 12:03

njn...s tym vlhkom mas pravdu :(( , ja som vychadzal z toho, ze uz kazda paperka ma celkom slusnu DWR upravu a pisu k nim okolo 10000 vodneho stlpca (na sneh staci), takze som sa tym vlhkom az tak nezaoberal...okrem toho jedinu slusnu paperku co som videl v serioznej akcii, ma kamoska vecne schovanu pod paclitom :) .......inak po tom mammute som poskuloval na nete, akurat bol cenovo nedostizny :) ....
Uživatelský avatar
bobo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 692
Registrován: ned bře 19, 2006 0:55
Bydliště: Zilina, SR

Příspěvekod Simi » pon dub 21, 2008 15:50

bobo píše:njn...s tym vlhkom mas pravdu :(( , ja som vychadzal z toho, ze uz kazda paperka ma celkom slusnu DWR upravu a pisu k nim okolo 10000 vodneho stlpca (na sneh staci), takze som sa tym vlhkom az tak nezaoberal...okrem toho jedinu slusnu paperku co som videl v serioznej akcii, ma kamoska vecne schovanu pod paclitom :) .......inak po tom mammute som poskuloval na nete, akurat bol cenovo nedostizny :) ....

DWR uprave obecne proti dlouhodobejsimu pusobeni vlhkosti moc neverim a podle me DWR ti 10m sloupce rozhodne neda. Resenim by mozna byla membranova perovka, ktera by ale diky tomu urcite byla trochu tezsi a hur sbalitelna.
Nicmene zase je fakt, ze perovku vetsinou pouzijes ve vetsi zime(a tudiz i pravdepodovne v suchu) a mas-li aspon trochu moznost ji udrzet suchou, je super. Jak jsem psal, me ta dutacka vyhovuje predevsim v tom, ze se pri zimnim lezeni nemusim starat, jestli mi bunda navlhne nebo ne.
Jinak Mammutku jsem sehnal ve vyprodeji a byla za neco malo pres 3000, coz celkem ujde. ;-)
Simi
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1247
Registrován: čtv zář 9, 2004 15:01
Bydliště: Praha

Příspěvekod matob » pon dub 21, 2008 16:37

Tak..

osobne vlastnim perovku a primaloftovy spacak.

Perovka: super na posedavanie (a teda do vysokych hor a velkych zim), ale slapat v nej, to som skusal cely den na silvestra, a teda, vecer som nad ohnom odparoval vlhkost...

Primaloft: nemozem si stazovat, zima mi bola len od chrbta koli karimatke. Primaloft je inak polyamid na rozdiel od inych mikrovlaken, cize je vyrazne odolnejsi proti lamaniu, nicmenej, nemam ho az tak dlho, cize nemozem posudzovat.

Primaloft bunda: Ma ju kamos, a pochvaluje si. Tvrdi, ze primaloftova bunda je super na zimne lezenie, pac fakt neriesis vlhkost a na stande nevychladnes.

Perova vesta: Ma ju kamos a pochvaluje si.

Nicmenej, v lete...mi pride zbytocne nieco take nosit. Ked je veterno, tak sa zatnem alebo najdem zavetrie, alebo sa nezdrzujem moc dlho. Pride mi zbytocny luxus mat to pri sebe mimo zimu...ked to IDE celkom dobre aj bez toho (na perovku som sa dokonca vykaslal aj v zime v rumunsku, tazka krapet). A koli luxusu do hor nechodim...
Uživatelský avatar
matob
účastník
účastník
 
Příspěvky: 327
Registrován: úte kvě 23, 2006 15:59
Bydliště: Senica(SK)/Praha(CZ)

Příspěvekod Aldo » pon dub 21, 2008 18:07

Tež jsem nad tím uvažoval z pohledu zimního lezení a klepání kosy na štandech a letošního výletu na Pamír ... a nemusí to být zrovna zimní lezení. Stačí pěkné babí léto, když zapadne sluníško brrrr
Sem tam používám manželčinou malou peřovku kterou obleču pod goráčku. Je to super, je to teplé, ale jen do chvíle než to potřebuju obléct na něco co mám durch propocené a nemůžu se převlíct, pak je skoro ámen s tepelným komfortem. Ta syntetika by mohla být přínos a ta vestička od DA vypadá super. Sem ji viděl někde ve slevě a asi ji koupím.
Jinak sem viděl nový katalog DA na příští zimu a tu syntetiku tam mají v ještě lepším prodedení. Pro DA mám slabost :roll:
Péřové spacáky a oblečení do krutých podmínek. Jídlo do přírody. PROHORY.cz
Internetová půjčovna outdoorového vybavení PŮJČOVNA.PROHORY.cz
Horolezecké a skialpové kurzy. Lezecké pobytové zájezdy. HOROškola - HORSKESPORTY.cz
Uživatelský avatar
Aldo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2314
Registrován: ned čer 24, 2007 18:59
Bydliště: Kousek od Beskyd

Příspěvekod bobo » pon dub 21, 2008 18:16

Aldo píše:Jinak sem viděl nový katalog DA na příští zimu a tu syntetiku tam mají v ještě lepším prodedení. Pro DA mám slabost :roll:

fakt? tak potom fajn, som myslel ze s tym skoncili, ked im to zmizlo z webu...

matob píše:Nicmenej, v lete...mi pride zbytocne nieco take nosit.

o lete sme sa sice nebavili, ale ked si to nacal, tak je dobre sa zamysliet, kolko dnes stoja slusne fleecky (nejaku rezervnu na chladne vecery urcite nosis aj v lete), cokolvek hrubsie stoji minimalne tri litre a taketo nieco vo vypredaji za tie tri litre splasis celkom v pohode, okrem toho to znesie lahky dazd, je to neprefuk a je to vysokopouzitelne aj v zime navrch....a ked zbalis hrubsiu flisku a nieco taketo, porovnas objem a hmotnost, tak zistis, ze kvalitnu hrubu flisku sa ti neoplati kupovat :mrgreen:
Naposledy upravil bobo dne pon dub 21, 2008 18:52, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
bobo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 692
Registrován: ned bře 19, 2006 0:55
Bydliště: Zilina, SR

Příspěvekod Aldo » pon dub 21, 2008 18:49

Sem viděl tu DA vestu s primaloftem za cca 1600 czk. To je si myslím dobrá cena.
Péřové spacáky a oblečení do krutých podmínek. Jídlo do přírody. PROHORY.cz
Internetová půjčovna outdoorového vybavení PŮJČOVNA.PROHORY.cz
Horolezecké a skialpové kurzy. Lezecké pobytové zájezdy. HOROškola - HORSKESPORTY.cz
Uživatelský avatar
Aldo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2314
Registrován: ned čer 24, 2007 18:59
Bydliště: Kousek od Beskyd

Příspěvekod Ondrej » pon dub 21, 2008 20:31

Niekto tu spominal, ze prepotene paperie smrdi. S mojou vestou som takyto problem nikdy nemal. A okrem toho je problem prepotit ju. Paperie totiz vynikajuco dycha. Vonkajsi aj vnutorny material je Pertex Quantum. Na paperovky najvyssej triedy sa vacsinou pouziva prave Pertex Quantum, aby sa usetrilo na hmotnosti a aby sa dosiahla maximalna priedysnost. V zime svoju vestu skryvam pod bundou Furtech Claw, kde je v bezpeci a v suchu.

Pouzitie membrany pri paperovych bundach nie je velmi vhodne. Aj tak sa pouzivaju vacsinou pri velmi nizkych teplotach, kedy nezvykne padat dazd. Okrem toho membrany nedychaju tak dobre ake Pertex Quantum alebo Endurance, preto v nich paperie moze ovela rychlejsie navhnut od potu a potom straca svoj loft. Navyse schne velmi pomaly.

Paperie je asi dvakrat lepsi izolant ako Primaloft, ale mokre je fakt nanic. Na druhej strane ma ovela vacsiu zivotnost. Neviete niekto, aku zivotnost ma Primaloft v bundach pri pravidelnom noseni? Ak je to viac ako 3 roky, tak by som do toho aj siel, lebo paperovku si na seba nemozem hodit, ked prsi.
Ondrej
účastník
účastník
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát dub 11, 2008 8:06
Bydliště: Košice - okolie

Příspěvekod Hafi » pon dub 21, 2008 21:17

Ondrej píše:...Pertex Quantum....
...Furtech Claw...
...Endurance...

:twisted: :mrgreen:

chybi ti tu paramo :lol:
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8414
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(
User is Online!

Příspěvekod bobo » pon dub 21, 2008 21:29

primaloft je vo vacsom meritku zalezitost poslednych dvoch, takze takuto skusenost nebude mat asi nikto.....

..a to ze paperie dycha vynikajuco neznamena, ze ho nemozes prepotit....taky powerstretch je tiez vysoko priedusny a pritom ho zmacam potom v kazdom slusnom kopci :wink:
Uživatelský avatar
bobo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 692
Registrován: ned bře 19, 2006 0:55
Bydliště: Zilina, SR

Příspěvekod Ondrej » pon dub 21, 2008 21:29

Prepac, Hafi. Ako som len na to Paramo mohol zabudnut... Ktovie, mozno raz napises aj nieco k veci. Ja len dufam, ze tu vtedy budem, aby sme to spolocne oslavili...
Ondrej
účastník
účastník
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát dub 11, 2008 8:06
Bydliště: Košice - okolie

Příspěvekod Hafi » pon dub 21, 2008 21:42

Ondrej píše:Ktovie, mozno raz napises aj nieco k veci.

Mozno. Ale teraz nie.
Sorry, jen jsem chtel upozornit na to ze mi (a mozna nejen me) nesedi styl jak pises...cast vety "...pod bundou Furtech Claw, kde je v bezpeci a v suchu." by mohla byt zakoncena prvnimi dvemi slovy. ten zbytek je jak vytrzeny z reklamniho letaku. Kdyby existoval dovozce do čr/sr, tak bych ti neveril, ze pro nej nepracujes.... :roll:
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8414
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(
User is Online!

Příspěvekod joker » pon dub 21, 2008 22:01

hafi...som ho odhalil prvy ja neber mi to prvenstvo )). Pan pre nich nepracuje podla mna je to o psyche. Ale vsak co....i odporne naruseny styl prispevkov jedinca moze byt uzitocny, zabavi a motivuje na zamyslenie :mrgreen:
joker
nováček
nováček
 
Příspěvky: 79
Registrován: stř pro 12, 2007 14:19
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod radovan01 » pon dub 21, 2008 22:09

joker píše:hafi...som ho odhalil prvy ja neber mi to prvenstvo )). Pan pre nich nepracuje podla mna je to o psyche. Ale vsak co....i odporne naruseny styl prispevkov jedinca moze byt uzitocny, zabavi a motivuje na zamyslenie :mrgreen:


Tak styl Ondrejovych prispevkov ostava stale rovnaky. Verim ze niekoho moze iritovat. Neviem, mne osobne sa zda ze az prilis riesi iste veci. Aj tak su to len handry, ktore koniec koncov vzdy zmoknu, prefukaju, pretecu atd atd...
Uživatelský avatar
radovan01
účastník
účastník
 
Příspěvky: 243
Registrován: čtv bře 27, 2008 23:05

Příspěvekod šíp » pon dub 21, 2008 22:09

já abych pravdu řekla, tak jsem si nějaký moment myslela, že se vrátil Polky pod jiným nickem a kultivovaně nás vytáčí :mrgreen:
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Příspěvekod Hafi » pon dub 21, 2008 22:22

šíp píše:já abych pravdu řekla, tak jsem si nějaký moment myslela, že se vrátil Polky pod jiným nickem a kultivovaně nás vytáčí :mrgreen:

presne tak...a pak mi doslo ze
1) je to moc kultivovane
2) by se musel maskovat za kosicana
3) polky nikdy neresil hadry (toli) :mrgreen:
4) polky nebyl na netu vecer a o vikendu
Naposledy upravil Hafi dne pon dub 21, 2008 22:25, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8414
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(
User is Online!

Příspěvekod šíp » pon dub 21, 2008 22:25

Hafi píše:
šíp píše:já abych pravdu řekla, tak jsem si nějaký moment myslela, že se vrátil Polky pod jiným nickem a kultivovaně nás vytáčí :mrgreen:

presne tak...a pak mi doslo ze
1) je to moc kultivovane
2) by se musel maskovat za kosicana
3) polky nikdy neresil hadry :mrgreen:


jj souhlas ve všech bodech
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Příspěvekod Rujir » pon dub 21, 2008 22:31

No lidi, nechcem vam tu do toho dupat ocelovou botou moda, ale navrhujem vratit sa k teme, alebo aspon prestat sa vyjadrovat k clenovi OF. Kazdy ma urcity styl - niekomu vyhovuje, niekomu nie, ale kazdy sa s tym musi vyrovnat sam, ok?
If you're feeling original, it means you just haven't read enough.
Uživatelský avatar
Rujir
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8954
Registrován: pát srp 13, 2004 10:13
Bydliště: Dubnica n.V./BA

Příspěvekod lamaTor » pon dub 21, 2008 22:40

joker píše:podla mna je to o psyche

Nevím, jestli jsme tady od toho, abychom určovali duševní stav toho či onoho, ať už je jakýkoliv. Ondrej se do nikoho nenaváží (jedině reagoval na Hafiho příspěvek, který byl veden stejným způsobem), tak bych to nechal být. Pokud se vám jeho příspěvky nelíbí, tak je nečtěte. Mi závadné nepřijdou (teda kromě občasné podobnosti s reklamním letákem, ale každý máme svůj styl).
Uživatelský avatar
lamaTor
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1194
Registrován: sob čer 16, 2007 22:30
Bydliště: Ostrava, Brno

Příspěvekod joker » úte dub 22, 2008 4:38

Ok nech sa zachova liberalnost a slusnost fora ok. A to som chcel aplikovat v praxi svoje semestre psychologie aby som tu hlesol, ze preco je ten panov styl prispevkov taky ako je :twisted: ale to by bolo moc osobne, takze budem sa snazit to nekomentovat.
Len take male vizionarstvo, este sa s fenomenom furtech a paramo stretneme :ú
joker
nováček
nováček
 
Příspěvky: 79
Registrován: stř pro 12, 2007 14:19
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ondrej » úte dub 22, 2008 7:50

Hej, joker, prosim ta, vysvetli mi, preco je styl mojich prispevkov taky, aky je. Mna to velmi zaujima. Ak to nechces napisat verejne, tak mi to, prosim ta, posli ako sukromnu spravu.

Pokial ide o reklamu... samozrejme, ze robim reklamu tomu, co pouzivam rad. Nebudem tu predsa basnit o bunde z Paclite-u, ked ju neznasam a je to podla mna shit. Kazdy jeden z vas robi reklamu tomu, co ma rad, ci si to prizna alebo nie. Precital som si mnohe ine vlakna. Tak napr. taky Tilak Latok ma na tomto fore ohromnu reklamu. Keby som nevedel, o com je, tak si ho hned bezim kupit. Reklama je tu na kazdom kroku.

Co sa tyka cisel, viackrat som videl otazky ohladom vodneho stlpca a priedysnosti v inych vlaknach. Niekto sa spyta, ci je 10000 gM2/24h dostatocna priedysnost a vy mu na to normalnym sposobom odpovedate. Mimochodom, tolko nema ani eVent - najlepsia membrana na trhu. Ale hlavne, ze vy mu poradite, na co mu to bude stacit a na co uz nie... No ked sa ja chcem venovat teme priedysnosti trochu podrobnejsie, uz je to zle, lebo tam su cisla a fakty. Co je to, do kelu? Diskriminacia Kosicanov??? :cry:

To, ze paperova vesta je pod Furtechom v suchu, je pravda. REKLAMA, ale PRAVDIVA. Na rozdiel od Gore-texu, ktory tvrdi "guaranteed to keep you dry". Je to vyjadrenie osobnej skusenosti, podobne ako ked poviete: "Ten Latok mi nepremokol ani po 2 hodinach." Len namiesto spojenia "nepremokol mi" pouzijem "je v suchu". Ale podstata ostava ta ista v oboch pripadoch. Tak preco jedno tvrdenie okomentujete a druhe nie? Preto, ze nehovorim o domacej znacke, o domacom produkte? Preco vlastne???
Ondrej
účastník
účastník
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát dub 11, 2008 8:06
Bydliště: Košice - okolie

Příspěvekod Aldo » úte dub 22, 2008 8:03

@Ondrej - to neřeš , je okurková sezóna a lidi se nuděj :lol:
Péřové spacáky a oblečení do krutých podmínek. Jídlo do přírody. PROHORY.cz
Internetová půjčovna outdoorového vybavení PŮJČOVNA.PROHORY.cz
Horolezecké a skialpové kurzy. Lezecké pobytové zájezdy. HOROškola - HORSKESPORTY.cz
Uživatelský avatar
Aldo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2314
Registrován: ned čer 24, 2007 18:59
Bydliště: Kousek od Beskyd

Příspěvekod bobo » úte dub 22, 2008 9:12

jak okurkova? tu uz su skaly miestami suche, s blatom to tiez nie je take tragicke, vsetky aktivity bezia naplno :-P
Uživatelský avatar
bobo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 692
Registrován: ned bře 19, 2006 0:55
Bydliště: Zilina, SR

Příspěvekod tulak » úte dub 22, 2008 10:38

Ondrej píše:Hej, joker, prosim ta, vysvetli mi, preco je styl mojich prispevkov taky, aky je. ...........

............z Paclite-u, ked ju neznasam a je to podla mna shit. Kazdy jeden z vas robi reklamu tomu, co ma rad, ci si to prizna alebo nie. .......


to máš pravdu, ale né tak agresivně a "většinou" uznává i jiné možnosti

Ondrej píše: ... No ked sa ja chcem venovat teme priedysnosti trochu podrobnejsie, uz je to zle, lebo tam su cisla a fakty. ............
........

já nevím odkud máš ta čísla, ale jestli z firemních webů a katalogů tak to je podle věty ze třech mušketýrů: "....ehm, pan kardinál přeci nelže, no připusťme, že si tu pravdu trochu upravil podle své červené sutany...."
Už se těším až zapomenu, že zapomínám .....
Uživatelský avatar
tulak
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1115
Registrován: ned črc 10, 2005 9:21
Bydliště: jinde než bych chtěl

Příspěvekod Ondrej » úte dub 22, 2008 15:54

Tie udaje a cisla su z roznych zdrojov: wikipedia, rozne zahranicne fora a blogy a pod. Ak s niektorymi udajmi nesuhlasis, daj tu iny odkaz. Cim viac zdrojov, tym lepsie.
Ondrej
účastník
účastník
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát dub 11, 2008 8:06
Bydliště: Košice - okolie

Další

Zpět na Oblečení