Vaření v termosce
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Vaření v termosce
od ReyG » úte bře 25, 2008 12:18
Vaří někdo jídlo v termosce? - Zalít třeba rýži a nechat to stát... ?
Recepty...
Termosky...
Zkušenosti...
Díky moc. Majte sa fajně.
- ReyG
- nováček
- Příspěvky: 10
- Registrován: sob úno 9, 2008 22:38
- Bydliště: Ostrava
od šíp » úte bře 25, 2008 12:31
každopádn bych měla od nich mít CD kde je to namluvené
zkusím pak doma pohledat
od pavproch » úte bře 25, 2008 12:45
do vymydlené termosky umístíme jeden pigi (důležité! - pigi se sňůrkou!)). V rychovarné kuňvici přiedeme k varu požadované množství vody (vaříme vždy přesné množství, abychom neplýtvali energiemi). Počkáme až voda zavaří a necháme chvilku převařovat (pozor na příliš chlorovanou vodu). Poté opatrně a za stálého míchání zalijeme pigi rovnoměrným proudem vřelé vody. Na kuchyňských stopkách odměříme 3 minuty a poté pigi elegantním způsobem vyjmeme z termosky. Uvařený čaj ochutíme - cukrem nebo medem, gurmáni mohou přidat i špetku citrónové šťávy.
Dobrou šuť!
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28268
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
od pavproch » úte bře 25, 2008 12:53
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28268
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
od tuso » úte bře 25, 2008 12:57
pavproch píše:a to si říkáš gurmán, dyž do kafe přidáváš špetku citrónové ščavy?!?
Cituji:"...s malou obdobou takhle vařím i kafe v termosce."
Všechny změny spadají do formulace " s malou obdobou"
od pavproch » úte bře 25, 2008 12:59
tanin nebo kofein, to je jedno, hlavně že povzbudí....
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28268
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
od tuso » úte bře 25, 2008 13:06
pavproch píše:malá, nepodstatná obdoba.....
tanin nebo kofein, to je jedno, hlavně že povzbudí....
Není, protože kofein se váže s cukrem a potom má menší stimulační účinek. A já neslazené kafe nevypiju. Proto budu na Brnčále chlastat pivo.
od tuso » úte bře 25, 2008 13:12
Do termosky vložíme párky /množství dle velikosti termosky/
Zalijeme horkou vodou. Necháme odstát cca 3-5min, odlijeme vodu, za určitého úsilí vytáhneme párky a jíme.
Doporučená příloha: hořčice, kečup, chléb, pečivo.
Podobným způsobem se dá i uvařit vajíčko, ale životnost vejce v 80l báglu vidím jako hodně nepravděpodobnou.
Samozřejmě vyvstává problém- kde vzít horkou vodu? Za předpokladu, že máme velký batoh a stálou dodávku el.energie, tak dle pavprochova receptu v rychlovarné konvici. V opačném případě z ešusu na vařiči- i když v tomto případě se nabízí otázka- proč nevařit v tom ešusu rovnou?
od pavproch » úte bře 25, 2008 13:13
tuso píše:Párky v plechu.
Do termosky vložíme párky /množství dle velikosti termosky/
Zalijeme horkou vodou. Necháme odstát cca 3-5min, odlijeme vodu, za určitého úsilí vytáhneme párky a jíme.
Doporučená příloha: hořčice, kečup, chléb, pečivo.
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28268
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
od pavproch » úte bře 25, 2008 13:16
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28268
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
od conny » úte bře 25, 2008 13:16
raz som v nej skusala robit podla receptu jogurt a nepodarilo sa mi ju umyt ani za pat rokov (sporadicky som to skusala roznymi pripravkami). ked som sa stahovala, definitivne som ju vyhodila.
z toho isteho dovodu sa snazim nepouzivat jednu termosku na caj aj na kavu (mne ta kava v tom caji jednoducho smrdi). kedze kavu nepijem, prilis ma to neobmedzuje.
-
conny - inventář fóra
- Příspěvky: 3445
- Registrován: úte zář 19, 2006 12:34
- Bydliště: Praha - zbohom kopecky
od Kimit » úte bře 25, 2008 13:22
pavproch píše:@Kimit: á, pán je opravdový Gurmán!.....
Jj, není nad klasický rituál většiny horských chat:
- objednávka čaje
- následuje přinesení sklenice (či hrnku) s čirou již nevařící vodou
- na podtácku je vybraný druh čaje - pigi x klub, ve výjimečných případech i kousek citrónu
- poté dochází k vrcholu a to snažení vydolovat ze sáčku čaje maximum barviva a teinu; vše se odvíjí od teploty vody
- ve výjimečných případech lze použít i lest jako např. drcení sáčku čaje lžičkou, aby ta sviňa už konečně pustila čaj!!!!!
Omlouvám se za menší OT...
od pavproch » úte bře 25, 2008 13:23
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28268
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
od Kimit » úte bře 25, 2008 13:31
A narozdíl od těch piv, co jsem táhl v báglu, moc nevážil...
od šima » úte bře 25, 2008 16:53
tulak píše:pavproch píše:a to si říkáš gurmán, dyž do kafe přidáváš špetku citrónové ščavy?!?
ale ona se tam opravdu občas přidává
jo je to dobré na kocovinu
- šima
- nováček
- Příspěvky: 63
- Registrován: čtv bře 22, 2007 12:56
- Bydliště: tady kdesi na severu
od brhel » úte bře 25, 2008 17:01
pavproch píše:Čaj uvařený v termosce:
do vymydlené termosky umístíme jeden pigi (důležité! - pigi se sňůrkou!)). V rychovarné kuňvici přiedeme k varu požadované množství vody (vaříme vždy přesné množství, abychom neplýtvali energiemi). Počkáme až voda zavaří a necháme chvilku převařovat (pozor na příliš chlorovanou vodu). Poté opatrně a za stálého míchání zalijeme pigi rovnoměrným proudem vřelé vody. (...)
Ale máš v tom postupu chybu. Správně by bylo:
V rychovarné kuňvici přiedeme k varu větší než požadované množství vody. Počkáme až voda zavaří a necháme chvilku převařovat (pozor na příliš chlorovanou vodu). Odlejeme přebytečnou voďu do vymydlené těrmošky, uzavřeme ji a necháme chvíli ohřát. Poté vodu vylijeme. Umístíme jeden pigi (důležité! - pigi se sňůrkou!, ale když máme lžíci, může být i bez šňůrky)). Poté opatrně a za stálého míchání zalijeme pigi rovnoměrným proudem vřelé vody. (...)
od jonza » úte bře 25, 2008 18:26
Do termosky nakrajime zmrzle brambory, mrkev, hrasek, koreni, bujon (vse co nam pres noc zmrzlo a normalne bychom dali do polevky) a zalijeme to varici vodou. Hned zase uvedeme do varu stejne mnozstvi tekutiny jako predtim. Po par minutach vylijeme studenou vodu z termosky (slouzila pouze k rozmrazeni potravin) a zalijeme to podruhe varici vodou (tato uz bude varit) po par hodinach (asi 2) mame polevku.
Takto to praktikuje pan co se vydava na Aljasce na pulrocni pochody a prechody.
Jinak taky doporucoval termosku polepit kobercovou paskou (nebo nejakou alternativou), protoze ve vlekych mrazech vam primrzne kovova cast k ruce
-
jonza - inventář fóra
- Příspěvky: 2267
- Registrován: ned kvě 28, 2006 14:37
- Bydliště: Brno
od Rujir » úte bře 25, 2008 18:30
jonza píše:Takto to praktikuje pan co se vydava na Alijasce na pulrocni pochody a prechody.
Postup fajn, ale snazim sa predstavit si, ako so sebou do hor trepem igelitku cerstvej zeleniny a nejak to nevidim...
od jonza » úte bře 25, 2008 18:42
-
jonza - inventář fóra
- Příspěvky: 2267
- Registrován: ned kvě 28, 2006 14:37
- Bydliště: Brno
od Rujir » úte bře 25, 2008 18:56
jonza píše:Ale pochybuju, ze nekdo vydzi delsi dobu na polivkach ze sacku a brkase.
Ako verim tomu, ze su to postupy pouzitelne pri masivnejsich expediciach, kde vystroj trepu nejake zvieratka pripadne sa aspon taha na pulkach, ale neverim na podobne praktiky v pripade klasickej turistiky a nenarocnych expedicii v trvani do dvoch tyzdnov. To je cele...
od šíp » úte bře 25, 2008 19:25
jonza píše:Na prednasce o outdooru jsem slysel toto:
Jinak taky doporucoval termosku polepit kobercovou paskou (nebo nejakou alternativou), protoze ve vlekych mrazech vam primrzne kovova cast k ruce
zřejmě máš na mysli to CD která už asi hodinu hledám- je to záznam z nějaké přednášky
od tuso » úte bře 25, 2008 20:16
Rujir píše:Postup fajn, ale snazim sa predstavit si, ako so sebou do hor trepem igelitku cerstvej zeleniny a nejak to nevidim...
Bez vreca zemiakov ani na krok.
Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření