Hedvábná stezka Pohora Svět outdooru Svět běhu Tulení pásy Pádler Festival OBZORY Expediční kamera SNOW FILM FEST Klub cestovatelů Praha a Brno

Vaření v termosce

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Vaření v termosce

Příspěvekod ReyG » úte bře 25, 2008 12:18

Zdarec.

Vaří někdo jídlo v termosce? - Zalít třeba rýži a nechat to stát... ?

Recepty...
Termosky...
Zkušenosti...

Díky moc. Majte sa fajně.
ReyG
nováček
nováček
 
Příspěvky: 10
Registrován: sob úno 9, 2008 22:38
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod šíp » úte bře 25, 2008 12:31

nekde to psali,myslím že na svetoutdooru.cz
každopádn bych měla od nich mít CD kde je to namluvené :((
zkusím pak doma pohledat
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16010
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Příspěvekod pavproch » úte bře 25, 2008 12:45

Čaj uvařený v termosce:

do vymydlené termosky umístíme jeden pigi (důležité! - pigi se sňůrkou!)). V rychovarné kuňvici přiedeme k varu požadované množství vody (vaříme vždy přesné množství, abychom neplýtvali energiemi). Počkáme až voda zavaří a necháme chvilku převařovat (pozor na příliš chlorovanou vodu). Poté opatrně a za stálého míchání zalijeme pigi rovnoměrným proudem vřelé vody. Na kuchyňských stopkách odměříme 3 minuty a poté pigi elegantním způsobem vyjmeme z termosky. Uvařený čaj ochutíme - cukrem nebo medem, gurmáni mohou přidat i špetku citrónové šťávy.

Dobrou šuť!
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Příspěvekod tuso » úte bře 25, 2008 12:52

@pavproch: s malou obdobou takhle vařím i kafe v termosce.
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6607
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod pavproch » úte bře 25, 2008 12:53

a to si říkáš gurmán, dyž do kafe přidáváš špetku citrónové ščavy?!? :smt077
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Příspěvekod tuso » úte bře 25, 2008 12:57

pavproch píše:a to si říkáš gurmán, dyž do kafe přidáváš špetku citrónové ščavy?!? :smt077


Cituji:"...s malou obdobou takhle vařím i kafe v termosce."

Všechny změny spadají do formulace " s malou obdobou" :mrgreen:
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6607
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod pavproch » úte bře 25, 2008 12:59

malá, nepodstatná obdoba.....

tanin nebo kofein, to je jedno, hlavně že povzbudí....
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Příspěvekod tuso » úte bře 25, 2008 13:06

pavproch píše:malá, nepodstatná obdoba.....

tanin nebo kofein, to je jedno, hlavně že povzbudí....


Není, protože kofein se váže s cukrem a potom má menší stimulační účinek. A já neslazené kafe nevypiju. Proto budu na Brnčále chlastat pivo. :mrgreen:
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6607
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Kimit » úte bře 25, 2008 13:07

Je lepší pigi čaj nebo pigi kafe? :mrgreen:

Alternativa k pigi čaji může být v rámci BOP (Baliarne obchodu Poprad) i Klub čaj. :wink:
Uživatelský avatar
Kimit
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1356
Registrován: pát pro 28, 2007 8:53
Bydliště: Brno

Příspěvekod pavproch » úte bře 25, 2008 13:07

@Kimit: á, pán je opravdový Gurmán!..... :mrgreen: :twisted: :mrgreen:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Příspěvekod tuso » úte bře 25, 2008 13:12

Párky v plechu.

Do termosky vložíme párky /množství dle velikosti termosky/
Zalijeme horkou vodou. Necháme odstát cca 3-5min, odlijeme vodu, za určitého úsilí vytáhneme párky a jíme.

Doporučená příloha: hořčice, kečup, chléb, pečivo.


Podobným způsobem se dá i uvařit vajíčko, ale životnost vejce v 80l báglu vidím jako hodně nepravděpodobnou. :mrgreen:

Samozřejmě vyvstává problém- kde vzít horkou vodu? Za předpokladu, že máme velký batoh a stálou dodávku el.energie, tak dle pavprochova receptu v rychlovarné konvici. V opačném případě z ešusu na vařiči- i když v tomto případě se nabízí otázka- proč nevařit v tom ešusu rovnou?

:twisted:
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6607
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod pavproch » úte bře 25, 2008 13:13

tuso píše:Párky v plechu.

Do termosky vložíme párky /množství dle velikosti termosky/
Zalijeme horkou vodou. Necháme odstát cca 3-5min, odlijeme vodu, za určitého úsilí vytáhneme párky a jíme.

Doporučená příloha: hořčice, kečup, chléb, pečivo.



:smt023
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Příspěvekod pavproch » úte bře 25, 2008 13:16

ref "párky v plechu": a následně uvařený čaj (recept viz výše s poznámkou - myčku na vymydlení therm-o-sky zevnitř s sebou opravdu, ale opravdu netahám.... :wink: ) bude opravdu záležitost pro opravdové fajnšmekry...... :mrgreen:
Naposledy upravil pavproch dne úte bře 25, 2008 13:16, celkově upraveno 1
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Příspěvekod conny » úte bře 25, 2008 13:16

ja by som to neriskovala, termoska sa hrozne zle umyva.

raz som v nej skusala robit podla receptu jogurt a nepodarilo sa mi ju umyt ani za pat rokov (sporadicky som to skusala roznymi pripravkami). ked som sa stahovala, definitivne som ju vyhodila.

z toho isteho dovodu sa snazim nepouzivat jednu termosku na caj aj na kavu (mne ta kava v tom caji jednoducho smrdi). kedze kavu nepijem, prilis ma to neobmedzuje.
Every dream was given to us with the power to make it true.
Uživatelský avatar
conny
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3445
Registrován: úte zář 19, 2006 12:34
Bydliště: Praha - zbohom kopecky

Příspěvekod pavproch » úte bře 25, 2008 13:17

@conny: s křížkem po funuse..... [-X
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Příspěvekod Kimit » úte bře 25, 2008 13:22

pavproch píše:@Kimit: á, pán je opravdový Gurmán!..... :mrgreen: :twisted: :mrgreen:


Jj, není nad klasický rituál většiny horských chat:
- objednávka čaje
- následuje přinesení sklenice (či hrnku) s čirou již nevařící vodou
- na podtácku je vybraný druh čaje - pigi x klub, ve výjimečných případech i kousek citrónu
- poté dochází k vrcholu a to snažení vydolovat ze sáčku čaje maximum barviva a teinu; vše se odvíjí od teploty vody
- ve výjimečných případech lze použít i lest jako např. drcení sáčku čaje lžičkou, aby ta sviňa už konečně pustila čaj!!!!!
:ú

Omlouvám se za menší OT...
Uživatelský avatar
Kimit
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1356
Registrován: pát pro 28, 2007 8:53
Bydliště: Brno

Příspěvekod pavproch » úte bře 25, 2008 13:23

@Kimit: neomlouvej se, tady je to normální!
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Příspěvekod Kimit » úte bře 25, 2008 13:31

Mimochodem jsem teď vyzkoušel poprvé v Alpách instantní čaj z Billy a hodně příjemně mě překvapil. Jedna měl fakt dobrou chuť (byl s citrónem) a též se dal udělat jako studený a případně ohřát. A hlavně nebyl cítit žádnou chemií (což nechápu).

A narozdíl od těch piv, co jsem táhl v báglu, moc nevážil... :mrgreen:
Uživatelský avatar
Kimit
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1356
Registrován: pát pro 28, 2007 8:53
Bydliště: Brno

Příspěvekod tulak » úte bře 25, 2008 15:34

pavproch píše:a to si říkáš gurmán, dyž do kafe přidáváš špetku citrónové ščavy?!? :smt077

ale ona se tam opravdu občas přidává :-) :mrgreen:
Už se těším až zapomenu, že zapomínám .....
Uživatelský avatar
tulak
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1115
Registrován: ned črc 10, 2005 9:21
Bydliště: jinde než bych chtěl

Příspěvekod šima » úte bře 25, 2008 16:53

tulak píše:
pavproch píše:a to si říkáš gurmán, dyž do kafe přidáváš špetku citrónové ščavy?!? :smt077

ale ona se tam opravdu občas přidává :-) :mrgreen:


jo je to dobré na kocovinu :twisted:
co tě nezabije, tě posílí
šima
nováček
nováček
 
Příspěvky: 63
Registrován: čtv bře 22, 2007 12:56
Bydliště: tady kdesi na severu

Příspěvekod brhel » úte bře 25, 2008 17:01

pavproch píše:Čaj uvařený v termosce:

do vymydlené termosky umístíme jeden pigi (důležité! - pigi se sňůrkou!)). V rychovarné kuňvici přiedeme k varu požadované množství vody (vaříme vždy přesné množství, abychom neplýtvali energiemi). Počkáme až voda zavaří a necháme chvilku převařovat (pozor na příliš chlorovanou vodu). Poté opatrně a za stálého míchání zalijeme pigi rovnoměrným proudem vřelé vody. (...)

Ale máš v tom postupu chybu. Správně by bylo:

V rychovarné kuňvici přiedeme k varu větší než požadované množství vody. Počkáme až voda zavaří a necháme chvilku převařovat (pozor na příliš chlorovanou vodu). Odlejeme přebytečnou voďu do vymydlené těrmošky, uzavřeme ji a necháme chvíli ohřát. Poté vodu vylijeme. Umístíme jeden pigi (důležité! - pigi se sňůrkou!, ale když máme lžíci, může být i bez šňůrky)). Poté opatrně a za stálého míchání zalijeme pigi rovnoměrným proudem vřelé vody. (...)
Uživatelský avatar
brhel
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2484
Registrován: sob led 21, 2006 11:12
Bydliště: Praha / Oslo

Příspěvekod jonza » úte bře 25, 2008 18:26

Na prednasce o outdooru jsem slysel toto:

Do termosky nakrajime zmrzle brambory, mrkev, hrasek, koreni, bujon (vse co nam pres noc zmrzlo a normalne bychom dali do polevky) a zalijeme to varici vodou. Hned zase uvedeme do varu stejne mnozstvi tekutiny jako predtim. Po par minutach vylijeme studenou vodu z termosky (slouzila pouze k rozmrazeni potravin) a zalijeme to podruhe varici vodou (tato uz bude varit) po par hodinach (asi 2) mame polevku.

Takto to praktikuje pan co se vydava na Aljasce na pulrocni pochody a prechody.

Jinak taky doporucoval termosku polepit kobercovou paskou (nebo nejakou alternativou), protoze ve vlekych mrazech vam primrzne kovova cast k ruce :)
Naposledy upravil jonza dne úte bře 25, 2008 18:31, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
jonza
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2267
Registrován: ned kvě 28, 2006 14:37
Bydliště: Brno

Příspěvekod Rujir » úte bře 25, 2008 18:30

jonza píše:Takto to praktikuje pan co se vydava na Alijasce na pulrocni pochody a prechody.


Postup fajn, ale snazim sa predstavit si, ako so sebou do hor trepem igelitku cerstvej zeleniny a nejak to nevidim... :mrgreen:
If you're feeling original, it means you just haven't read enough.
Uživatelský avatar
Rujir
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8954
Registrován: pát srp 13, 2004 10:13
Bydliště: Dubnica n.V./BA

Příspěvekod jonza » úte bře 25, 2008 18:42

no ja si to presne nepamatuju jak to bylo, ale byla to prednaska na videu z CVUT Praha. Myslim, ze jsem ten odkaz mel z tohoto fora, tak se na to muzes mrknout, urcite tam bylo spousta zajimavych veci. Ale pochybuju, ze nekdo vydzi delsi dobu na polivkach ze sacku a brkase.
Uživatelský avatar
jonza
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2267
Registrován: ned kvě 28, 2006 14:37
Bydliště: Brno

Příspěvekod Rujir » úte bře 25, 2008 18:56

jonza píše:Ale pochybuju, ze nekdo vydzi delsi dobu na polivkach ze sacku a brkase.


Ako verim tomu, ze su to postupy pouzitelne pri masivnejsich expediciach, kde vystroj trepu nejake zvieratka pripadne sa aspon taha na pulkach, ale neverim na podobne praktiky v pripade klasickej turistiky a nenarocnych expedicii v trvani do dvoch tyzdnov. To je cele...
If you're feeling original, it means you just haven't read enough.
Uživatelský avatar
Rujir
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8954
Registrován: pát srp 13, 2004 10:13
Bydliště: Dubnica n.V./BA

Příspěvekod pripluv » úte bře 25, 2008 19:06

v rusku toto tahají běžně
Uživatelský avatar
pripluv
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16772
Registrován: úte srp 10, 2004 13:17
Bydliště: mám

Příspěvekod pavproch » úte bře 25, 2008 19:09

@brhel: máš pravdu.... :oops:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19785
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Příspěvekod honzi » úte bře 25, 2008 19:22

No jen ten bujon bych přidal až po vylití té první horké vody,jinak by se mi rozpustil v té první a vylil bych ho. :((
Honzi
Věci se prostě dějí.Čert je vem.
honzi
účastník
účastník
 
Příspěvky: 332
Registrován: pon říj 30, 2006 8:02
Bydliště: Č.K

Příspěvekod šíp » úte bře 25, 2008 19:25

jonza píše:Na prednasce o outdooru jsem slysel toto:

Jinak taky doporucoval termosku polepit kobercovou paskou (nebo nejakou alternativou), protoze ve vlekych mrazech vam primrzne kovova cast k ruce :)


zřejmě máš na mysli to CD která už asi hodinu hledám- je to záznam z nějaké přednášky :roll:
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16010
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Příspěvekod tuso » úte bře 25, 2008 20:16

Rujir píše:Postup fajn, ale snazim sa predstavit si, ako so sebou do hor trepem igelitku cerstvej zeleniny a nejak to nevidim... :mrgreen:


Bez vreca zemiakov ani na krok. :mrgreen:
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6607
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Další

Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření