Jaké vybrat funkční prádlo?
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Jaké vybrat funkční prádlo?
od Gina » pát led 2, 2009 21:31
- Gina
- nováček
Re: Jaké vybrat funkční prádlo? (jsem úplný zelenáč!)
od ZbynekN » pát led 2, 2009 22:01

od Umiaki » pát led 2, 2009 22:11
Vlna má výhodu, že nesmrdí a(le) je teplá. Umělina rychleji schne, ale (někdy) smrdí. Když se budeš řídit podle ceny, tak (pravděpodobně) neprohloupíš.
A jinak cokoli z merina, značky Craft, Polartec a Sensor jsou špička.
Nikdo ti tu asi neřekne "Kup si tohleto, je to nejlepší."
od viňa » pát led 2, 2009 22:31
od simp » pát led 2, 2009 23:03
Gina píše:Zaujal mě Craft Pro Zero Extreme a Progress Merino.
Craft Pro Zero Extreme je tričko, které hledáš, je určené pro zátěžové sporty. Odvod potu odvede vnitřní vrstva Coolmax Extreme a horní vrstva Thermolite by měla částečně regulovat teplotu podle zátěže. Jinak bych si nechal poradit co na běžky na toto triko navléct ono sice má horní vrstvu z Thermolite ale nějakou dobře zvolenou mikinu z powerstretche oceníš (zvláště po doběhu). Tohle triko navíc obsahem iontů stříbra zabraňuje aktivně vzniku baktericidů z potu takže by nemělo smrdět. Až mi dojde Double Face od Sensoru zkusím nějaké Craft tričko. Je to jedno z těch dobrých trik.
K Merrinu snad jediné. 100% vlna hřeje, nezapáchá a je to špička ve funkčním oblečení.

od tuso » sob led 3, 2009 0:12
A když to porovnám s jinýma značkama,které mám- Millet,Klimatex, Sensor. Tak bych řekl, že smrdí víc.
Já osobně bych doporučil cokoliv z merina. I trika s krátkým rukávem. Ale samozřejmě je mi jasné, že je to cenově náročnější. Osobně mám skvělé zkušenosti s Icebreaker a Brynje.
od Boyda_08 » sob led 3, 2009 0:26
od Rujir » sob led 3, 2009 2:46
od RUMcajs » sob led 3, 2009 9:02
Rozdil mezi Moirou a Sensorem byl procentuelne mensi, nez mezi Craftem a predchozimi.
Craft je mnohem prijemnejsi nejen jako latka svoji strukturou (elasticita), ale i v odvodu potu.
Je to tricko (i trencle) ve kterych muzu tahat "tezky" bagl do padnuti a pak v nem jit spat, protoze je suche.
Takze kup co se ti bude libit, oproti bavlne to bude obrovsky skok kupredu.
-
RUMcajs - inventář fóra
od ZbynekN » sob led 3, 2009 9:05
od tuso » sob led 3, 2009 9:14
Rujir píše:A zas! Cokolvek len nie merino. Ak chces naozaj FUNKCNE pradlo, tak merino to nie je. Je sice fajn, ze nesmrdi, ale to je vyhoda, ktoru ocenis najskor na niekolkodnovych turach. A to bicykel a bezky asi nie su. Za to fakt, ze ti tricko uschne v priebehu par desiatok minut je nieco, co ziadna vona nenahradi. A preto by som odporucal ten Craft - je lacnejsi, "funkcnejsi" a odkedy sa tam pridavaju tie ionty striebra, tak sa to da vydrzat (aj ked zazrak to nie je).
Áno, to je pravda.¨
A toto v podstate tiež.
Tu by som trochu polemizoval:Ale len trochu.

od RUMcajs » sob led 3, 2009 9:21
ZbynekN píše:Jaký máš ten Craft?
Nekolik tricek a trencli z rady ProZero:
http://www.vavrys.cz/index.php?section= ... prod=pro_m
-
RUMcajs - inventář fóra
od papun » sob led 3, 2009 11:06
Myslim, ze se tu jeste nemluvilo o Jitexu (www.jitex.cz). Sice levne a funkcni pradlo, ale jeho nevyhodou je silene zohaveni vzhledu po nedlouhem pouzivani. Zmolkuje se a i trosku vytahuje.
O pradlu Lamido (www.lamido.cz) se tu taky nemluvilo. Mam od nej dve prvni vrsty a jednu druhou vrstvu. Stalo to docela rozumne penize a funguje to dobre a drzi to hezky vzhled. Jsem stim hodne spokojeny a pouzivam to fakt casto.
od ONDRA » sob led 3, 2009 11:18
RUMcajs píše:Mel jsem nejdriv Moiru a nemohl jsem si ji vynachvalit. Potom jsem si po par letech koupil Sensor (coolmax, doubleface, thermo) a zase byl dlouho spokojeny. Po dalsich 2 letech prisel na radu Craft a ten si nemuzu vynachvalit.
Rozdil mezi Moirou a Sensorem byl procentuelne mensi, nez mezi Craftem a predchozimi.
Craft je mnohem prijemnejsi nejen jako latka svoji strukturou (elasticita), ale i v odvodu potu.
Je to tricko (i trencle) ve kterych muzu tahat "tezky" bagl do padnuti a pak v nem jit spat, protoze je suche.
Takze kup co se ti bude libit, oproti bavlne to bude obrovsky skok kupredu.
tak uplne stejny vyvoj jsem prodelal ja az jsem jsem dostal k merinu. To pouzivam prkticky porad. Craft pouzivam jenom na behani ( v lete coolmax, kdyz je chladnejsi tak pro zero), protoze pot odvadi precejenom lip nez vlna. Ta verze pro zero extreme jsem slysel, ze je takovy nejaky hybrid. v zime moc chladi, na leto moc teple. Moiru, klimatex a sensor mam na chte na praci v lese:)
-
ONDRA - účastník
od ZbynekN » sob led 3, 2009 11:30

od Rujir » sob led 3, 2009 14:06
ZbynekN píše:Já tu snad jsem jedinej protimerinista(mam jen směs merino/umělina)
Nie. Sme dvaja.

od Gina » sob led 3, 2009 18:40
- Gina
- nováček
od Rujir » sob led 3, 2009 18:48
Gina píše:Jen nevím, jestli jsou věci z Jitexu stejně kvalitní (nebo spíše splňující žádané funkce) jako od těch profláklých značek, přecejen Jitex se specializuje na župany a tak...
Jasne, ze to nie je rovnaka kvalita. Minimalne co sa tyka pouzitych materialov, tak nie. Ale on sa ten rozdiel zase musi niekde prejavit, nielen v cene. BTW Ziadne funkcne pradlo nema moc zmysel, tak ho zaplacnes bavlnou. Sice sa najdu teoretikovia, ktori tvrdia, ze bavlna vytiahne vlhkost z toho funkcneho pradla, ale IMHO je to blbost. Takze ak chces naozaj docielit pozadovany efekt, tak na to hod nejaky fleece.

od ZbynekN » sob led 3, 2009 18:50
od Umiaki » sob led 3, 2009 19:06
Rujir píše:Jasne, ze to nie je rovnaka kvalita. Minimalne co sa tyka pouzitych materialov, tak nie. Ale on sa ten rozdiel zase musi niekde prejavit, nielen v cene. BTW Ziadne funkcne pradlo nema moc zmysel, tak ho zaplacnes bavlnou. Sice sa najdu teoretikovia, ktori tvrdia, ze bavlna vytiahne vlhkost z toho funkcneho pradla, ale IMHO je to blbost. Takze ak chces naozaj docielit pozadovany efekt, tak na to hod nejaky fleece.
Přítulka takhle v zimě nosí klimatex, na tom bavlněné triko s dlouhým rukávem, na tom polartec termal pro a na tom gore performance shell a naposledy měla klimatex suchý a mokré švy bundy zevnitř... Takže jo funguje to. Imho pokud se nepotíte tak, že propotíte několik vrstev do mokra, tak funguje i bavlna jako střední vrstva.
od terkad » sob led 3, 2009 23:01
papun píše:Myslim, ze se tu jeste nemluvilo o Jitexu (http://www.jitex.cz). Sice levne a funkcni pradlo, ale jeho nevyhodou je silene zohaveni vzhledu po nedlouhem pouzivani. Zmolkuje se a i trosku vytahuje.
Smrdí přiměřeně jako každá umělina, ale jsem s ním spokojená. Mám asi 2 roky triko a nosím ho docela často. (Ale papun ho nemá rád, prý je už na odpis

papun píše:O pradlu Lamido (http://www.lamido.cz) se tu taky nemluvilo. Mam od nej dve prvni vrsty a jednu druhou vrstvu. Stalo to docela rozumne penize a funguje to dobre a drzi to hezky vzhled. Jsem stim hodne spokojeny a pouzivam to fakt casto.
Jo, souhlasím. Zatím v něm papun moc nesmrdí a vypadá to dobře. Akorát kdyby v tom nelezl do spacáku a pak ho neměl zatrhané od suchých zipů...

-
terkad - Moderátor
od Sirah » sob led 3, 2009 23:08

s umelinou zkusenosti nemam
www.bafinka.4fan.cz
-
Sirah - inventář fóra
od chonga » ned led 4, 2009 10:40
při vysoké zátěži mě nejvíc odvede umělina (moira, sensor), ale smrdí pekelně.
v zimě na lyže nosím devold, nemůžu si pomoct, ale je mi tvrzeno

ale je pravda, že je velký rozdíl mezi smrdí a nevoní
od Ryba » ned led 4, 2009 11:01

Pokud v létě můžu nosit jedinou vrstvu - volím bavlnu. Pocitově je to pro mě nepřekonatelné.
od ONDRA » ned led 4, 2009 11:24
Sirah píše:ja mam zkusenost s Devoldem multisport a Icebreakerem bodyfit 260 - oboji merino, nevim proc, ale v IB se citim prijemneji a pohodlneji, rekla bych, ze je kvalitou lepsi nez Devold, hlavne v siti (pravda, jeden kousek jsem si rozparala pri padu na in-linech, ale druhy se mi v oblasti ramene nejak rozsypal), IB ma taky daleko vesti vyber jak ve vzorech, tak v produktech, ale je drazsi...na druhou stranu, kdyz vychytas slevy, tak se da poridit za velmi peknou cenu
s umelinou zkusenosti nemam
mluvis mi z duse, souhlasim ve vsech bodech

-
ONDRA - účastník
od Rujir » ned led 4, 2009 12:30

od mike » pon led 5, 2009 20:16
Gina píše:Takže když koupím cokoliv, tak to bude plusminus dobré... asi koupím lehkou umělinu a na to vlnu (a do léta papkat chleba s máslíčkem:))
Ano, to je nejlepsi kombinace (i s tim maslem

Jeste tu nepadlo doporuceni Polartec PowerDry. Kdo zkusil, uz nechce nic jineho. Nevim, jestli je to jeste v rozumnem cenovem rozsahu, ale tady je Zajo. Neni to nejtenci varianta PowerDry, takze na leto mozna trochu moc teple a aby fungovalo, musi sednout.
-
mike - Moderátor
od Ondrej » pon led 5, 2009 20:37
Gina píše:Asi to tu už bylo tisíckrát, ale nevím si rady. Kdo (asi všichni kromě mne) máte nějaké zkušenosti, tak prosím poraďte, jaké obleční vybrat, tzn. co se vám zdá nejlepší? Snažila jsem se poučit na netu, ale tam každý vychvaluje to své, samá pozitivní kritika. Jedná se mi konkrétně o 1. a 2. vrstvu hlavně na kolo, pak turistiku, běžky. Zkušenosti mám jen s bavlnou, možná by to už chtělo změnu:)) Zaujal mě Craft Pro Zero Extreme a Progress Merino. Obojí si dovolit ale nemůžu:( Prý existuje i nějaké levné funkční prádlo (hypermarkety), a snad je prý stejně funkční (tj. rychle schne, nesmrdí, zahřeje), víte o tom někdo něco? Nepotřebuju mít super značku na prsou, stačí nemít mokrá záda:) Jestli někdo napíšete, co vyhovuje vám, nebo co nebrat, tak pěkně děkuju!
Ak je to hlavne na "kolo", tak by podla mna bolo dobre poobzerat sa po nejakom tricku so zipsom. Takto sa da lepsie regulovat teplota, kedze pri cyklistike sa obcas striedaju useky, kde riadne makas (nejake narocne stupanie), s usekmi, kde viacmenej len brzdis (dlhe zjazdy). Hladaj skor nejaku dobru syntetiku, napr. Craft. No v chladnejsom pocasi podla mna neurobis chybu ani s nejakym trickom od IB. Merino pouzivam aj na beh a cyklistiku, ale primarne v chladnejsom pocasi.
od Radeczech » úte led 6, 2009 18:33
Ostatní prádlo- Progress je OK, mám od něj hodně věcí (1.vrstva: dry fast, micro light, 2. vrstva: technostretch, merino ponožky), naštěstí to kupuju za příznovou cenu.
- Radeczech
- nováček
od Gina » úte led 6, 2009 20:32

- Gina
- nováček