Větrovky
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Větrovky
od mike » úte úno 22, 2022 17:41
-
mike - Moderátor
od mike » pon bře 14, 2022 2:37
Jak uz jsem psal driv, neni to spatny kus obleceni, ale (dobra) vetrovka je proste lepsi.
BTW, kdyz jsem Borealis vytahnul doma z batohu, byl slusne navhly. V te silnejsi latce se proste drzi vic potu.
-
mike - Moderátor
od apuka » pon kvě 16, 2022 12:55
Jak uz jsem parkrat psal, mam starsi verzi Rab Ventus, co je ted Rab Borealis (s kapuci), jen ta moje verze jeste byla bez DWR. Taky mam triko s dlouhym se stojackem a 1/4 zipem Rab Pulse, co je takova jejich funkcni latka s "dirkami".
Nedavno jsem si v cca polovicne sleve koupil Rab Momentum, co je takova kombinace techto dvou, resp. spise Borealis Tour a Pulse - vepredu, na ramenou a kousek pod nima vzadu a na vetsi sirce rukavu to ma stejny material jako soucasny Borealis a na zbytku zad a spodni strane rukavu latku jako ma Pulse.
Predminuly vikend jsem si Momentum vzal na kratky rychlovylet z Ostravice na Smrk - cca 2,8 km nahoru a 4,2 dolu, 710 m prevyseni. Pro zmenu jsem posledni vikend mel na sobe pri vyslapu na V. Fatransky Krivan Pulse a od hl. hrebene na tom i Ventus. Par pozorovani:
- Ta "borealisi" latka je na omak tvrdsi, mene ohebna a hebka jako na Ventusu. Rekl bych, ze ani par vyprani je nesrovna, jedno neudelalo vubec nic. Prodysnost na profouknuti se mi zdala zhruba podobna (ale ted jsem to vedle sebe nezkousel) a stejne tak pocitove odvod vlhkosti pri noseni. Ta "funkcni" latka je cca stejna jako na Pulse.
- Nechapu, jak mohla Mawenzi v zime slapat cely den jenom v tom Momentumu... Mne to prijde jako slusne triko s dlouhym do teplot tak +10 -20 stupnu s moznosti i pri +5 kdyz slapu do kopce a pri +23-25, kdyz jsem ve stinu a neslapu moc do kopce.
- Kdyz zafuci studeny vitr, tak je to docela citit mezi "borealisi" latkou a ruksakem, je tam vyrazne chladneji na telo pres tu "pulsi" latku. Cim mensi ruksak, tim vice. Jak jsem v lete v pohode nosil v Alpach i ve 3000+ jen Momentum i pri vetru a bylo OK, tak jak predevcirem zafoukal severak na hl. hrebeni, tak jsem musel oblect i Ventus, bo mi byla fakt zima, dokonce i kdyz se slapalo do kopce. Ale ten vitr byl opravdu chladny severak, kdyz jeste zaslo slnce za mrak a zafoukalo, pocitove se ochladilo i o 10+ stupnu. Zase sila vetru nebyla nijak velka.
- DWR jsem nezkousel, neprselo.
Jinak je Momentum docela povedeny kus - pokud nezafouka ten severak nebo vitr od ledovce.
Kdyby nekdo zrovna chtel zkusit, tak za tu dobrou cenu si muze koupit zde panske i damske, omezene barvy a nekoukal jsem ted na velikosti. Upozornuji, ze na prodejne primo maji vetsinou plnou cenu, takze pokud by nekdo byl primo v Ostravici, tak reknete, ze si to chcete objednat pres internet, at Vam prodaji za tu cenu.
- apuka
- outdoor maniak
od Zdéňa » pon kvě 16, 2022 13:28
Prostě silný PowerDry + Borealis mi stačilo do cca 2-4 stupňů. Ve větší zimě jsem přihodil ještě mezi Rab Filament. S tím jsem fungoval i v -6 se studeným větrem na horách v pohodě.
Nemůžu si Borealis vynachválit. Věřím, že existují lepší kusy oblečení, ale já jsem je zatím nenašel.
Edit: Ještě něco k tím teplotám. Já postupně přecházel od SS na péřovky a primaloft, které jsem nosil skoro celou zimu. Jenže pak jsem se předloni začal dost otužovat a začalo mi být v tom dost horko, tak jsem se vrátil k nezatepleným vrstvám a zateplené mám jen jako zálohu v batohu.
-
Zdéňa - nadšenec
od Mawenzi » pon kvě 16, 2022 13:42
asi bych dohledala co sem mela na sobe ale JEN momentum to nebyl, mela sem asi jeste triko pod nim

jenze na sneznicich natezko do kopce lesem je trochu neco jinyho...
jinak stara ventus byla z jine latky nez nova borealis... tam zacali davat ten jejich matrix pozdeji od 2. generaxe tech vetrovek, pokud si to pamatuju spravne.
jinak ja misto ventus/borealis nakonec definitivne dala prednost Mountain Equipment echo hooded a to kvuli kapsam. mozna je o fous tezsi, ale naprsni kapsa je naprsni kapsa.
momentum sem prodala a je mi lito, celkem mi vyhovovala ale jak mi tuhnou ty ramena tak mit bundu ze ktere se nevyslecu...
od apuka » pon kvě 16, 2022 14:07
- apuka
- outdoor maniak
od Mawenzi » pon kvě 16, 2022 17:58
premyslela sem nad tim, ale pak se naskytla moznost to prodat, tak sem prodala. pres zadek sem to mela tesne a uz bych to nedala pres mikinu kdyby se to melo treba o centak zuzit
od apuka » pon kvě 16, 2022 18:05
Jo, jak jsem Tvuj prispevek cetl, tak me napadla jeste jedna vec - Momentum ma ve stejne velikosti trochu jiny strih nez Ventus. Skoro bych rekl, ze je v nekterych mistech trochu volnejsi, napr. prave v pase. Ale opakuji - srovnam se starym Ventusem, predchudcem soucasneho Borealis. Tam uz to muze byt mirne jine.
- apuka
- outdoor maniak
od Mawenzi » pon kvě 16, 2022 18:49
od Lipon » stř čer 15, 2022 8:18
při stabilním větru 45+ kmh podle Windy už je zima, nárazy byly až kolem 65 kmh, větrovka šla do batohu a nosil jsem Jöttnara (nepromok z Neoshellu)
btw. na Jöttnaru se mi rozlepil pravý spodní tunel na stahovací gumičku, po necelých 5 letech občasného nošení
- Lipon
- inventář fóra
od mike » stř čer 15, 2022 15:51
Vetrovka bych rekl, ze v pohode, pri tomhle vetru uz profukuje kazda pouzitelna (apuka by ti sice rekl, ze to neni zadny vitr, ale v terenu by zas ten samy odhadnul na 200 km/h

-
mike - Moderátor
od apuka » stř čer 15, 2022 17:16
Tos Ty psal o vetru 70+ km/h, zes takovy v zivote jeste nezazil a ze to blo nejake silene nebo comike píše:v terenu by zas ten samy odhadnul na 200 km/h

- apuka
- outdoor maniak
od aksam » pon zář 12, 2022 12:54
- aksam
- nadšenec
od apuka » pon zář 12, 2022 14:22
Ze je to jine nez EQ na starych bundach, o tom jsem psal uz pred nekolika lety, ze jsem vzal jen mezi prsty nejakou bundu z P EQ (od Outdoor Research nebo M. Equipment, uz si nepamatuji, byla to ale nejaka vetrovka) a ze je to naprosto jiny matros nez na mem Rad Vapour Rise. Od te doby jsem se s tim materialem parkrat setkal a poznatek potvrdil. Urcite je i vice verzi EQ (ruzne gramaze), ale vse, co jsem mel moznost mit v rukou byly uplne jinak tkane materialy nez stary EQ. Profukovat jsem je nezkousel, ale odhadl bych, ze to jen tak neprofouknes. Coz ale neznamena, ze samotny material odvadi vlhkost hur nez stara verze.
- apuka
- outdoor maniak
od aksam » pon zář 12, 2022 15:56
- aksam
- nadšenec
od apuka » pon zář 12, 2022 19:55
Co je napsane na te cervene pidi-cedulce zasite zvenku ve svu na levem boku bundy dole?aksam píše:Měl jsem ji dnes na sobě, žádné logo Pertexu na bundě
To se ptam jen tak ze zvedavosti, ja ji kupovat urcite neminim. Podle mne Ty mas podobne starou bundu, tu Alpine (nevim jaka Alpine, Rab pod tim nazvem - jakoze pouze Alpine - vyrabel/-i vice druhu bund od vetrovky po perovku) jako je ta moje Vapor Rise, kde je takovy mekky a hebky Equilibrum. Co jsem ja videl, uz nebyly ani tak mekke ani hebke.
- apuka
- outdoor maniak
od apuka » stř zář 14, 2022 15:53

- apuka
- outdoor maniak
od mike » stř zář 14, 2022 21:41

Kazdopadne bych si na to docela sahnul, jak to vypada. Jinak teda me DA Tornado 1.0/2.0 taky nesusti. Material je skvely a proto ho vymenili za Pertex a pak pro velky uspech uplne zrusili

-
mike - Moderátor
od apuka » čtv zář 15, 2022 14:35
Jsme na to narazili a manzelka nad ni premysli.
Ale uz zase predsudky vuci merinu... Kdybys sam vedel, co vsechno Ortovox s merinem vyrabi a co ty materialy vydrzi, jak skvele funguji (i kdyz by podle predsudku nemely), by ses nedivil.
Zrovna ten merinovy material by mel fungovat lip na to odvadeni potu nez bezny nylon - ale jak pisu, osobni zkusenost nemam.
Edit:
Ten material by mel byt trochu opacny nez v tech merino trickach, kde se kvuli vetsi odolnosti pouziva PES vlakno obalene merinem. Tady je merino vlakno obalene PAD vlakny, tj. "zvnejsku" jsou vlakna normalni NYLON/PAD a ve vnitrku maji merino.
- apuka
- outdoor maniak
od mike » čtv zář 15, 2022 20:29

Nejde o zadne predsudky, ale o zkusenosti a fakta o fungovani materialu. Merino proste vodu saje a nerado ji pousti. Coz samozrejme zpocatku vede k tomu, ze lip odvadi pot, ale jak se jeho kapacita nasyti, tak se to otoci.
Predsudky nemam, merino pouzivam denne. Darn Tough dokazali, ze i z merina se daji udelat velmi odolne ponozky, ale s vodou nic neudelali, chovaji se presne tak, jak pisu. Stejne tak merino trika, ktera nosim bezne uz dlouhe roky. Vubec bych se nedivil, kdybych byl nejvetsi uzivatel merina tady na OF ty predsudku. Je to skvely material, kdyz clovek zna jeho limity a podle toho ho pouziva.
(Mimochodem, sel jsem dneska po delsi dobe do prace, vzal z zidle merino triko, co si oblekam na par hodin tak jednou za tyden, kdyz nekam jdu, cuchnul k nemu a vzal si ciste. Merino nesmrdi je totiz taky povera, smrdi, jen min).
-
mike - Moderátor
od apuka » pát zář 16, 2022 14:33
Vzdyt prave o toto jde. To same jako bylo u zateplenych bund s (castecne) vlnenou izolaci. Nejsi (a nejenom Ty) schopny se odprostit od faktu, ze neco jineho je cista vlna v beznem zpracovani a neco jineho je specialni zpracovani a jeste ve smesi s necim jinym a nepripustit zadnou moznost, ze by to mohlo byt i jinak. Samozrejme bez sebemensi zkusenosti s danym materialem.mike píše:Nejde o zadne predsudky, ale o zkusenosti a fakta o fungovani materialu. Merino proste vodu saje a nerado ji pousti.
To je jako - i kdyz mi je jasne, ze to srovnani ponekud kulha - kdybys se rozciloval, proc proboha nekdo dela turisticke hulky z hliniku, vzdyt hlinik je hodne ohebny material a nemuze cloveka udrzet, kdyz se o tenkou hlinikovou trubku opre. Coz je prava, jen s tou poznamkou, ze ty hulky se delaji z hlinikove slitiny, co naprosto meni vlastnosti.
Tak podobne je to i s materialy z vlny, kde se vyuzivaji specificke vyrobni postupy a smesove materialy.
Nebo bys ani tady neveril laboratorne otestovane odolnosti vlnene latky od Ortovoxu, co se pouziva na tu vetrovku - bylo to uspesne testovane na 120.000 cyklu oderu:
Umis si toto same predstavit u svych merino tricek? Pricemz se pouziva stejna vlna, jen jinak a v jine smesi, se 45% PAD. Nebo je toto standardni vlastnost merina?Durable material mix (min. 120,000 abrasion cycles in the Martindale test)
BTW, co se tyce prodysnosti a rychlosti schnuti, precti si test na Outdoorgearlab. Vem jeste do uvahy, ze to je test predchozi verze vetrovky, mezitim ji jeste vylepsili.
- apuka
- outdoor maniak
od mike » pát zář 16, 2022 18:04
apuka píše:Umis si toto same predstavit u svych merino tricek? Pricemz se pouziva stejna vlna, jen jinak a v jine smesi, se 45% PAD.
U tricek ne, jenze to je ciste merino. Resp. ted udelali aspon jadro/osnovu z umeliny, takze treba vydrzi dyl, ale ty nove nemam tak dlouho, abych to mohl overit.
Zminoval jsem ovsem Darn Tough ponozky, ktere jsou prave ze smesi merina (okolo 70 %) a PAD. Vydrz maji neskutecnou, jsou to nejspis nejodolnejsi ponozky, co jsem kdy mel a to vcetne ciste umelych. Tohle se ovsem spatne porovnava, protoze jine pouziti, v behacich botach odchazeji ponozky podstatne rychleji, nez v pohorkach. Ale treba Bridgedale jsem takhle vyzkousel a dvoje znicil pomerne rychle. U BD jsem nemeril kilometry, ale DT maji zivotnost minimalne trojnasobnou, nejspis i vic.
Takze vydrz se resit da, ale jak jsem psal, s chovanim vzhledem k vlhkosti to neudelalo nic. Vubec nic. Zrovna vcera jsem si bral vlhke boty, jelikoz jsem je musel vystehovat na balkon a od predchoziho dne neuschly. Uz po kilometru jsem si rikal, ze jsem si mel radej vzit membranove ponozky. Venku sice uz bylo sucho, ale merino v ponozkach natahlo vlhkost z bot a nebylo to prijemne.
apuka píše:BTW, co se tyce prodysnosti a rychlosti schnuti, precti si
Neprectu, maintenance.
-
mike - Moderátor
od apuka » pát zář 16, 2022 21:17
Zvlastni. To mi delalo vcera i predevcirem. Dnes v pohode nekolikrat cely den - a jde to i ted.mike píše:Neprectu, maintenance.
Uz delsi dobu mam dojem, ze je to u nich spise nejaka radoby ochrana, kdyz maji hodne pristupu nebo co... Jistou dobu "mely maintenance" minimalne dva tydny kazdy den, zkouseno nekolikrat - prave, kdyz jsem potreboval neco u nich zjistit

Tady mas cast ohledne prodysnosti, kdyz mi stranky zrovna funugji:
Breathability and Venting
The Merino windbreaker feels a bit heavy to grab before heading out on your next run, but we were happily impressed by the breathability of this new fabric. This jacket does not include any vents, so there is some heat pooling, particularly around the upper armpits and shoulder blades. But there is an unexpected airiness in the chest and core, and although it's sticky while actively sweating, the jacket quickly dries off on your body.
A particularly interesting observation we noticed during an extended uphill run is that while the fabric gets damp during high-output activity, there are no moisture droplets visible on the inside. Just like a Merino wool baselayer, the blended fabric of the Merino baselayer works to actively wick up and evaporate sweat, leaving you dry and comfortable to keep pushing your limits.
- apuka
- outdoor maniak
od mike » pát zář 16, 2022 21:25
O prodysnosti nebyla rec, tu u vetrovky predpokladam automaticky a nevidim duvod, proc by prodysna nebyla. No a jinak potvrzuji to, co jsem psal:
while the fabric gets damp during high-output activity, there are no moisture droplets visible on the inside. Just like a Merino wool baselayer, the blended fabric of the Merino baselayer works to actively wick up and evaporate sweat, leaving you dry and comfortable to keep pushing your limits.
Ze tam nejdou kapky potu je samozrejme, to by mne ani nenapadlo. Ale latka navlha. A pak pisou, ze se to chova jako merino baselayer a to pro mne proste nefunguje. Funguje pri nizsi zatezi, muzu si to vzit na rychlou vychazku do 10 km, ale s batohem do kopcu je to katastrofa. A toho se prave bojim i tady.
Takze vubec nevim, o co se vlastne zase hadas, kdyz pak postnes citaci, ktera potvrzuje, co pisu

-
mike - Moderátor
od DrZkaza » pon led 9, 2023 23:40

Takže původní větrovku z pertexu Sport Schwarzkopf nahradila aktuální High Point Helium Pertex Jacket.
A dost vylepšili střih, v nové bundě i s chátrajícím tělem vypadám líp než jsem vypadal v staré bundě s tělem ve formě.

A aby to nevypadalo, že neumím jít s dobou, tak jsem zároveň zkoušel i lehký softshell Rab Borealis jako možnou alternativu. Pěkná bunda, ale pertexka mi přijde jako univerzálnější. Je lehčí, na těle mi sedí podobně a nemám pocit, že bych se o ten materiál musel nějak víc bát. Mě osobně je třeba na holé ruce příjemnější Pertex než materiál na té Borealis, což mě překvapilo.
Zkušenosti z terénu zatím nemám. Pokud mě něco nečekaně pozitivně nebo negativně překvapí, tak se podělím o zkušenosti.
- DrZkaza
- nováček
od mike » úte bře 21, 2023 21:56

Vypada jako High Point Helium Pertex 2.0 bez kapuce. Tedy presne to, co bych chtel.
-
mike - Moderátor
od irem » stř bře 22, 2023 13:55
- irem
- nováček
-
mike - Moderátor
od mike » čtv bře 23, 2023 2:42
Akorat skoda tech barev. Cerna je pekna, ale trochu neprakticka. Zluta je aspon na fotce ohavna. Plus ten asymetricky design, ktery se mi fakt nelibi. To jednobarevne damske verze jsou podstatne peknejsi.
-
mike - Moderátor