Žďárák
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Žďárák
od sdn » sob čer 12, 2021 17:40
- sdn
- nováček
od sdn » sob čer 12, 2021 17:43

- sdn
- nováček
od mike » sob čer 12, 2021 17:56
sobb píše:Ale tváříš se, jako bys ho tehdy nemohl mít. Mohl.
Tezko jsem mohl mit neco, o cem jsem ani nevedel, ze existuje

Pro mne tehdy outdoorovani nebylo hlavni, delal jsem leteckou modelarinu (a lyzoval). Na to aspon vychazel castopis Modelar, na ktery jsme kazdy mesic cekali. Nevzpominam si, ze by neco podobneho vychazelo ohledne outdooru.
sobb píše:Mám pocit, že nějaký žďárák měl i můj táta.
Tak se ho zeptej, kde k nemu prisel. Tipuju nejaky samodomo a ne nepromokavy.
sdn píše:Jako do vody vylezu i na konci listopadu, ale tohle je na mě asi příliš.
Vsak my taky do vody v zime obvykle nelezeme

-
mike - Moderátor
od sobb » sob čer 12, 2021 22:42

Zeptám, jestli si vzpomenu (a jestli si vzpomene on

Outdoorový časopis? No přece Pionýr

Nevím, jestli byly ještě jiné, ale vycházel Hotejl, pár čísel od táty mám ještě někde ve skříni

Bonzákumike píše: I kdyz zrovna sobb se koupala v Alpach v ledovcovem jezere

- sobb
- Moderátor
od mike » sob čer 12, 2021 23:19

Pionyr?

sobb píše:A mike u toho kibicoval, ale sám tam tuším ani prstíček nesmočil
To myslim smocil, abych si vyzkousel, ze lezt do neceho takoveho je fakt blbost

-
mike - Moderátor
od sobb » ned čer 13, 2021 10:38

Zase to v něčem bylo jednodušší, člověk nemusel půl roku vybírat a přebírat

Hotejl bys na stánku fakt nenašel, byl to v podstatě samizdat. Po revuluci byla jeho pokračovatelem Montana, tu už asi znáš.
- sobb
- Moderátor
-
mike - Moderátor
od apuka » ned čer 13, 2021 19:59
Casopis Turista. A na Slovensku jeste Krasy Slovenskamike píše:evzpominam si, ze by neco podobneho vychazelo ohledne outdooru.
- apuka
- outdoor maniak
od sobb » ned čer 13, 2021 22:53
Jsi psal o své nevědomosti, což byl Tvůj problémmike píše:Cimz se vracime k tomu, co jsem psal na zacatku

- sobb
- Moderátor
od mike » pon čer 14, 2021 0:02

@apuka: na ten si taky nevzpominam.
-
mike - Moderátor
od sobb » pon čer 14, 2021 10:15

I o těch žďárácích, čímž bych tuto OT odbočku uzavřela návratem k tématu žďáráků.
- sobb
- Moderátor
od mike » pon čer 14, 2021 18:54

-
mike - Moderátor
od sobb » pon čer 14, 2021 19:24

Já měla pak ve vandráckých začátcích výhodu, že jsem nemusela nic shánět, všechno jsem "podědila" po rodičích, takže mnohé jsem měla rovnou dvakrát

- sobb
- Moderátor
od mike » pon čer 14, 2021 19:32

No prave, to byly ty protekcni deti

-
mike - Moderátor
od AlexBeck » pát srp 6, 2021 0:29
Materiál: BlocVent 3L Super Light (třívrstvý)
Nepromokavost: 20 000 mm H2O
Prodyšnost: 48 000 g/m2/24hod
Rozmery: 230 x 97 x 58 cm
Hmotnost: 317 g
Docela on něm uvažuji... Že už by to nemusel být jen igelitový pytel. Navíc i ta hmotnost je pěkná.
-
AlexBeck - účastník
od fenikso » čtv srp 19, 2021 16:36

Ten obal je taková síťovina, přijde mi, že je to naprosto nevyužitý potenciál, že s trochou invence by se z toho dala udělat nouzová moskytiéra

- fenikso
- nováček
od AlexBeck » sob srp 21, 2021 14:00
-
AlexBeck - účastník
od apuka » sob srp 21, 2021 21:39
AlexBeck píše:Já zkoušel Salewa PTX a u něj nikde neni prodyšnost. Takže asi jen obyč igelit.

Takze je to podle Tebe "obyc. igelit" jen kvuli tomu, ze "u nej nikde neni prodysnost"??? A to pises, ze jsi to zkousel. Docela by me zajimalo jak, jestli i jinak nez studovanim visacek v obchode
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Prozradim Ti asi obrovskou novinku - to, jak se v zdaraku budes citit ohledne prodysnosti prakticky nezalezi na tom, jaka prodysnost je u nej uvedena na cedulkach.... Muze se klidne stat, ze zrovna Ty, zrovna ve Tvych aktualnich podminkach a s Tvym vybavenim se budes citi lip v nejakem zdaraku s uvedenou "prodysnosti" 3000 g/m2/24h nez v jinem s uvedenou prodysnosti 40000. Navic pravdepodobne kdyz si vezmes zdarak z membrany s CFM>0 (tj- dochazi tam ke skutecne vymene vzduchu), tak nebude mit zadne zavratne vysoka cisla - bo to mereni neni zrovna idealni pro porezni membrany - a prece budes v nem mnohem spokojenejsi.
BTW, zrovna tu Salewa Bivi si lidi docela chvali. Ani manzelka si nestezovala, kdyz ji pouzivala ve snehovem zahrabu.
- apuka
- outdoor maniak
od AlexBeck » ned srp 22, 2021 10:53

Teď koukám, že kromě loga Salewa je tam na visačce číslo 1879. Že by tedy Bivakovací pytel Salewa Storm ll 1879/1600

Manželka (vlastník) mi řekla: "To chceš spát v tomhle igelitu ??? Já v tom spala v -10C celá mokrá...To si sebou ani neber..." Balím si batoh v Chorvatsku pri +35C.
První noc raději na trávě před chatou v lese (1250m) V nocí se rozfoukalo a teplota klesla k 15C. V narychlo koupené dece Hannah Micro 80 začíná byt chladno od větru. Spím luxusně na "posteli" TaR NeoAir Camper. Zalezu do pytle a hle ten komfort tepla.... Až ráno mě budí chlad na kyčli. Ač jsem v teple a suchu tak jakmile spacák ztrati ten loft a dotýká se pytle tak studí... Překvapuje mě že i tak levný spacák má funkční impregnaci. Spacák je totiž celý mokrý ale jen z venku !!!
Druhou noc spím přímo na hřebenu v 1700m. Pracně hledam rovinatý placek 1x2m. Nakonec spím přímo na turistickém chodníku

Další noc probdím v chatě bivaků, kde překvapivě nechrápe jiný turista. Ale co jedná malá myš dokáže dělat za kravál...
Příště opět raději sám na hřebenu s kunami a netopýry

Přesně toto spani ve skalách na hřebenu mě oslovilo. Tudíž na stan / trap to nebude, ale jen pytel.
No a když si vezmu moji 15 let starou igelitovou větrovku na kolo a dnešní moderni membránovky. Proč by nemohl stejně moderní bivakovací pytel i dýchat. Alespoň v to doufám....a když ne tak alespoň váží 1/3

-
AlexBeck - účastník
od apuka » ned srp 22, 2021 13:46
Ono je taky pravdou, ze bivakovaci pytle nebyly vymysleny uplne na to, aby plne nahrazovaly stan ale spise nouzove ochranily pred destem/snehem, velkym vetrem a pripadne uchovaly i trochu Tebou generovaneho tepla.
Dalsi veci je, ze pokud chces, aby z hlediska "prodysnosti" co nejlepe fungovaly, hlavne ty PU membrany (a to prakticky zase nezavisle od papirove "prodysnosti", tak bys mel v nich byt se spacakem idealne tak, abys mezi nim a pytlem nemel skoro zadnou vzduchovou vrstvu. Ten odvod vlhkosti zevnitr ven funguje tim lip, cim mas vevnitr teplejsi a vlhci vzduch v pomeru k vnejsimu. Pokud si vevnitr nechas hodne vzduchu, tak se teplota bude hodne blizit vnejsi (bude skoro totozna) a to uz je potom jen otazka rozdilu relativnich vlhkosti, coz nadranem uplne nizka venku vetsinou bude skoro stejna. Takze pouzivat sam ten pytel pro dva nemusi byt vzdy idealni...
Papirova cisla jsou namerena v laboratori pri danem rozdilu teplot i vlhkosti, coz vetsinou ve skutecnosti strjnym zpusobem splneno neni.
Jeste jedna poznamka - pokud mas tu Salewu s PU membranou opravdu 15 let, tak se je ta PU membrana asi v pokrocilem stadiu rozkladu, nezavisle na zpusobu a cetnosti pouziti ani na skladovani. Mozna to neni okem videt, ale je otazka, nakolik to jeste funguje.
- apuka
- outdoor maniak
od Tomas » ned srp 22, 2021 14:36
Jako "nouzovka" asi dobrý, ale taky se dá koupit UL stan/tarp, kterej na tom s podobnou váhou bude použitelností a komfortem o několik levelů jinde.
- Tomas
- nadšenec
od mike » ned srp 22, 2021 18:37
Tomas píše:taky se dá koupit UL stan/tarp, kterej na tom s podobnou váhou bude použitelností a komfortem o několik levelů jinde.
Tenhle zdarak ma 300 g, UL varianty i 200. Takovy stan snad neexistuje a i u tarpu pochybuju. Jestli o necem vis, sem s tim. Mam pocit, ze minumum je tak 500 - 600 g.
Navic horach obcas stan ani tarp neni kde postavit, vyhoda zdaraku je, ze se da pouzit vsude, kam se vejdes se spacakem. Tj. treba primo na stezce nebo jsem spal na hrebeni Karnskych Alp ve zbytku zakopu z prvni svetove

AlexBeck píše:Spacák je totiž celý mokrý ale jen z venku
Ano, to je u zdaraku s neporezni membranou uplne normalni (i u horsich poreznich). Spacak vyhrivas zevnitr, tvuj pot se pres nej vyparuje a mezi spacakem a zdarakem je 100 % vlhkost, ktera kondenzuje jak na spacaku zvenku, tak na zdaraku zevnitr. Neco se pres membranu ven dostane, ale zdaleka ne vsechno. Pomuze jen opravdu dobra porezni membrana, vim o jedine, GTX Air Permeable (nazev zmenili, ted si na novy nevpomenu). Nevyhoda je vaha, muj zdarak ma skoto 600 g a cena. Tohle vsechno uz jsem ale psal, procti si tohle vlakno cele a pak se ptej.
AlexBeck píše:Ale co jedná malá myš dokáže dělat za kravál...
A mj. i proto patri ucpavky do usi do zakladni vybavy

-
mike - Moderátor
od AlexBeck » ned srp 22, 2021 18:50
Moji bundě Direct Alpin Guide se kompletně po 5 letech rozpadla membrána na prach. Takže mam s čím porovnat.
Tu prodyšnost řeším hlavně, že chci pořídit do žďáraku péřový spacak. Ten si s vlhkem moc nerozumí. Zase tu jednu noc asi ustoji i v igelitu....Spani v extrémních podmínkách neplánují. Nevim zda vubec zimni využítí i když o karimatce uvažuji raději rovnou o 4 sezoni.
Myslim, že stan neni pro mne. Mě zajímá jen spaní na horách. Běžná vícedenní turistika po lese mě nebere. Ustlat si někde v Tatrách na vrcholku. Nepotřebují tam za každého počasí. Mam to tam teď kousek... Nemladnu tak, že bych XX hod rozbiječku rozpulil s přespanim na vrcholku

-
AlexBeck - účastník
od mike » ned srp 22, 2021 19:01
Vsechny PU membrany jsou igelit. Bez ohledu na cisla, to uz psal apuka, testuji se v nejakych podminkach pro membranu priznivych, ale pri spani ve zdaraku jsou uplne jine. Takze rozdil je podstatne mensi, nez bys cekal. Mokry nebudes jen kdyz budou dobre podminky (nizka vlhkost vzduchu) nebo s porezni membranou a to asi jen tou, jak jsem psal. Mam i druhy UL zdarak, kde jiny GTX, taky porezni, ale prodysnost podstatne horsi, dychat se pres nej neda. A v tom taky mivam spacak zvenku navlhly.
Jinak znovu, precti si cele tohle vlakno.
-
mike - Moderátor
od Tomas » ned srp 22, 2021 19:12
mike píše:Tenhle zdarak ma 300 g, UL varianty i 200. Takovy stan snad neexistuje a i u tarpu pochybuju. Jestli o necem vis, sem s tim. Mam pocit, ze minumum je tak 500 - 600 g.
Třeba ten HP Dry Cover ma 500g, to dáš váhově i s tarpem v klidu, s nějákým silnylonovým SMD jsi třeba s tímhle na 300g.
Pokud taháš trekový hole, tak není co řešit. U mě prostě u ždáráku na běžné nocování převažujou nevýhody a zavrhl jsem to jako slepou cestu. Jako prostředek pro nouzové přespání někde ve stěně svůj účel plní.
Ono spát v tom i někde v děšti na hřebeni (kde teda není místo na stan) není nic moc.
- Tomas
- nadšenec
od mike » ned srp 22, 2021 19:42
Mne se ten SMD libi, jenze hole nenosim a neni fer tam jejich vahu nepocitat.
Tomas píše:Ono spát v tom i někde v děšti na hřebeni (kde teda není místo na stan) není nic moc.
To opravdu neni, ale furt lepsi, nez bez nej

-
mike - Moderátor
od AlexBeck » ned srp 22, 2021 19:55
mike píše:Vsechny PU membrany jsou igelit. Bez ohledu na cisla
OK takže říkáš nevyhazovat prachy a prostě koupit to nejlevnější ? Výsledek bude stejný.... Jak tedy neplanuji v tom spat v extrémních podmínkách což neplánují. Takže nejakou přeháňku/ranní rosu ustoji všechny.
Ten 15 lety Salewak je double a 900g takze bych si predstavoval neco do 400g ? Co třeba tento ? Hmotnost i cena slušné....
https://www.decathlon.cz/bivakovaci-vak-zarak-sedy-id_8526595.html
-
AlexBeck - účastník
od Tomas » ned srp 22, 2021 20:03
mike píše:Ja teda v tom odkazu vyse vidim 317 g a jak jsem psal, daji se i lehci, muj UL ma okolo 200 g.
Jop, já koukal na Dry Cover 2.0, ten má 550g.
Když vezmeš to SMD, přidáš jednu 60g karbonovou tyčku a šest kolíku, budeš někde kolem 400g a můžeš spát, vařit a kempovat jako kulturní člověk i v dešti.
To se žďárákem nehrozí, protože řešíš jak si lehnout a otevřít zip aby ti nepršelo do obličeje a zároveň ses v tom vynálezu neudusil

- Tomas
- nadšenec
od mike » ned srp 22, 2021 20:17
AlexBeck píše:OK takže říkáš nevyhazovat prachy a prostě koupit to nejlevnější ? Výsledek bude stejný....
Ne, to nerikam. Rikam, ze rozdily budou mensi, nez to podle cisel vypada. Jak velke budou zalezi dost na podminkach, jak se potis apod. Osobne bych se spis po vaze, nez po cene, proto mam ten 200 g, jak jsem psal, levny nebyl

Tomas píše:můžeš spát, vařit a kempovat jako kulturní člověk i v dešti.
Kdybych chtel fungovat jako kulturni clovek, tak nejezdim do hor

Tomas píše:řešíš jak si lehnout a otevřít zip aby ti nepršelo do obličeje a zároveň ses v tom vynálezu neudusil
To je prave jedna z vyhod toho GTX Air Permeable. Da se pres nej normalne dychat a muzes se v nem uplne zapnout. Ja tam teda malou diru na boku nechavam, ale opravdu to funguje. Na rozdil o jinych, kde by to bylo o zivot.
-
mike - Moderátor
od apuka » ned srp 22, 2021 20:23
Trochu to bude zaviset i od spacaku a jeho prodysnosti, s tim je treba taky pocitat. AlexBeck psal o Hannahu, s jejich prodysnosti nemam uplne nejlepsi zkusenosti - ale je mozne, ze jen ja jsem mel "stesti".mike píše:Rikam, ze rozdily budou mensi, nez to podle cisel vypada. Jak velke budou zalezi dost na podminkach, jak se potis apod.
- apuka
- outdoor maniak