Hamaka a vaše zkušenosti s ní?
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Hamaka a vaše zkušenosti s ní?
od Andre06 » stř dub 4, 2012 12:17
jsem ještě mladej zelenáč a tak bych se vás rád zeptal na několik rad. Rád cestuji a se stanem to není ideální, je těžký a v mnoha zemích, hlavně v Západní Evropě zakázaný, což osobně nechápu, proč by člověk nemohl přečkat noc ve stanu a ráno jít (jet) zase dál. Proto uvažuji o pořízení hamaky s moskitiérou.
1. Je Hamaka někde zakázaná? Může mi dát někdo za to pokutu, že jsem roztáhl Hamaku mezi dvěma stromy? Setkal se už někdo s nepochopením? Hlavně se chystáme v létě s kamarády do Rakouska do Alp, tak jestli máte někdo zkušenost, jak to tam chodí, co se týče Hamaky.
2. Když ležíte v Hamace, používáte karimatku pod sebe nebo nikoliv?
- Andre06
- nováček
Re: Hamaka a vaše zkušenosti s ní?
od deckardph » stř dub 4, 2012 12:48

-
deckardph - účastník
od jonza » stř dub 4, 2012 12:59
-
jonza - inventář fóra
od Vachon » stř dub 4, 2012 13:58
-
Vachon - inventář fóra
od Andre06 » stř dub 4, 2012 14:29
2. Ta karimatka byla tip jednoho člověka, který Hamaku má a prý to dobře brání proti chladu, který může přicházet ze spodu.
- Andre06
- nováček
od Chmeld4 » pon dub 16, 2012 13:48
-
Chmeld4 - účastník
od Morchack » ned kvě 13, 2012 11:47

od fps » ned kvě 13, 2012 12:38
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
- fps
- outdoor maniak
od Hami » ned led 27, 2013 17:28
jediná nevýhoda, kterou pociťuju je osamocenost...prostě si každý visí sám ve své malé "rakvi" pod svou vlastní střechou a to mi trochu kazí atmosféru.
jinak v USA je trampovani s hamakami mnohem rozšířenejší a i když se nad tím zamýšlím sebevíc, pořád nemohu přijít na to, proč je u nás tak málo hamakářů..lidi se na vás i dost blbě dívají, ale jen proto, že to neznají..
kdyby chtěl někdo nějaké podrobnější info tak stačí napsat. troufnu si říct, že mám o výrobcích přehled
- Hami
- nováček
od Indy » ned led 27, 2013 17:58
od Hami » ned led 27, 2013 18:30
- Hami
- nováček
od Indy » ned led 27, 2013 19:28
zatim co u nas....tada...
je v tom podstatne vetsi kosa.v okamziku kdy nad tim natahnes plachtu tak jsi ani na hnmotnost neusetril nic ze stanu, prave naopak.
no a pak tady mame tu instalaci mezi stromy. to je u nas vetsinou ten nejmensi problem.
to ze se to u nas ani historicky moc nepouziva neznamena ze by tady lidi byli upolne blbi. znamena to ze se jim to neosvedcilo. nic jinyho bych za tim nehledal.
ale do luzniho lesa je to myslim stylovka.
od dudy » ned led 27, 2013 19:49
Indy píše:to ze se to u nas ani historicky moc nepouziva neznamena ze by tady lidi byli upolne blbi. znamena to ze se jim to neosvedcilo. nic jinyho bych za tim nehledal.
No vono historicky je asi nejvosvědčenější postel. A upřímně, posteláři si vo spacákářích a stanovačích myslej, že sou "upolne blbi".
Prostě a sprostě: jak si kdo ustele, tak si i lehne.

-
dudy - inventář fóra
od Indy » ned led 27, 2013 19:54
postel je vystrelek poslednich 4-6ti tisic let, a z toho vic jak dve tretiny spis jen pro zamozne.

ale ona slusna karimatka se spacakem se od te postele zas az tak moc nelisi

od rieMa » ned led 27, 2013 21:16

od dudy » pon led 28, 2013 7:51
-
dudy - inventář fóra
od souldew » sob úno 2, 2013 10:48
- souldew
- nováček
od paja48 » stř dub 3, 2013 16:58
Indy píše:pouziva se to tam kde z nejakych duvodu (hodne vody, hodne breberek) neni vhodny lezet na zemi.
zatim co u nas....tada...
je v tom podstatne vetsi kosa.v okamziku kdy nad tim natahnes plachtu tak jsi ani na hnmotnost neusetril nic ze stanu, prave naopak.
no a pak tady mame tu instalaci mezi stromy. to je u nas vetsinou ten nejmensi problem.
to ze se to u nas ani historicky moc nepouziva neznamena ze by tady lidi byli upolne blbi. znamena to ze se jim to neosvedcilo. nic jinyho bych za tim nehledal.
ale do luzniho lesa je to myslim stylovka.
Já si taky nemyslím, že by lidi tady byli blbí ale zase si nemyslím, že by se jim to neosvědčilo. Tradiční Česká kuchyně taky není bůhvíjak zdravá, více méně to všichni víme(omlouvám se tomu, kdo si myslí opak) a stejně to pořád masově jíme a nějak zvlášť se neinspirujeme jinde.
Moje hamaka s plachtou váží dohr. cca 1800g. To je zhruba srovnatelný s jednomístným stanem. Přitom plachtu i hamaku můžu použít zvlášť na mnohem víc způsobů. Nic proti stanu, jak řekl Japonský klasik Nacochata. Moje hamaka (DD hamaka) se dá i celá zavřít, to potom celý zastřešený řešení váží cca 1 kg. Ale já pro větší pohodlí vozím i tu plachtu, dá se pod tím vestoje převlíknout, uložit si věci, vařit. A hlavně v zimě odpadá problém s navlháním věcí, protože je to vzdušný.
- paja48
- nováček
od paja48 » stř dub 3, 2013 17:06
Důvod: Proc citujes znovu ten samy prispevek? Mohl jsi svuj dodatek klidne pridat do sveho predchoziho, ale OK je to i takhle, ale bez te nesmyslne citace (co jsem smazal).
- paja48
- nováček
od wawrik » stř dub 3, 2013 19:24
paja48 píše:Moje hamaka s plachtou váží dohr. cca 1800g. To je zhruba srovnatelný s jednomístným stanem.
1800 gramov je už slušne priestranný dvojmiestny stan s predsienkami...
od fps » stř dub 3, 2013 19:38
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
- fps
- outdoor maniak
od napalm » stř pro 3, 2014 0:11
- napalm
- nováček
od norman_64 » pon pro 8, 2014 5:35

Spaní v hamace
od Dallli » stř led 30, 2019 20:46
https://www.decathlon.cz/hamaka-comfort-id_8382709.html
Upevnil ji dle návodu (popruhy na stromech cca ve výši hlavy):
Začněte s tím, že vyberete stromy 5-6 m od sebe tak, aby byl dostatek lana mezi koncem hamaky a stromem.
Omotejte stromy smycí, použijte smyčku, kterou jste se naučili výše, sama se kolem stromu dotáhne a nebude sjíždět.
Na volné konce přivažte hamaku stejným uzlem. Chcete, aby lano od hamaky svíralo s rovinou zhruba 30°. Nenapínejte hamaku úplně do rovna “---”, ani ji nenechávejte prověšenou ve tvaru “U”. Konec, kde budete mít hlavu, by ideálně měl být blíže ke kmeni.
Zalehněte a užijte si pocit vítězství.
a zalehnul. Hamaka však tak propružila, že jsem ležel na zemi. Tak jsem posunul popruhy kam nejvýše jsem dosáhnul a hamaku napnul, že po upevnění byla prakticky vodorovně. Po zalehnutí opět propružila, ale zůstal jsem cca 30cm nad zemí.
Nicméně jsem došel na problém silného tlaku z boku do ramenou a tím i prohnutí ramenou jakoby nahoru dovnitř. Jsem zvyknutý spát spíše tak, že jsem "vyprsen". Toto bylo přesně naopak a nebylo to příjemné. Obávám se taky, že bych se ráno již nenarovnal.
Hamaka z Decathlonu má rozměr 280x175, já 184/110 (to druhé je odhadnutá hmotnost v zimním oblečení s těžkýma botama).
Ještě podotýkám, že jsem zkoušel ležet jak uprostřed, tak šikmo jak je doporučováno, ale vždy tlak do ramenou a nepříjemné prohnutí těla pod krkem. V této hamace se ani pořádně šikmo ležet nedalo, protože jsem sjížděl doprostřed.
Karimatka použita nebyla, ani si po tomto cca hodinovém testu nedokážu představit její použití v hamace, aby nepopojížděla, neposunovala se a držela na místě.
Dělám něco špatně nebo je tato hamaka určena jen na zahradu na "poválení" a když zainvestuji do pořádné, tak tyto problémy určitě nebudou?
Nerad bych "vyhodil" 10-15k (s péřovým zateplením) za vybavení pro spaní v hamace a pak ji z velkou ztrátou prodával

- Dallli
- nováček
od sobb » stř led 30, 2019 22:14
- sobb
- Moderátor
od PaKo » čtv led 31, 2019 7:59
Ty parodie z decathlonu jsou max pro děti a NEDÁ se v nich pohodlně spát (kdo ti bude tvrdit že ano, je masochista, nebo nikdy nevyzkoušel nic lepšího).
PS: Popis hamaky na stránkách decathlonu "pro dvě osoby", to už je snad klamání spotřebitele nebo dělání si prdele ze zákazníků...
- PaKo
od PaKo » čtv led 31, 2019 8:39
- PaKo
od Dallli » čtv led 31, 2019 8:50
Osobně mám předvybranou hamaku od Amazonas moskito traveller thermo xxl což by i odpovídalo tvému doporučení na velikost. Podíval jsem si i na tvá videa, jak testuješ Cumulus set a taky pěkný, jen ty jejich hamaky nemají moskito síť.
Projedu ty stránky jak doporučuješ a zkusím se dohodnout s prodejcem toho Amazonas jak to udělat s tím vyzkoušením. Díval jsem se i na DD Hamocks, ale ta jejich velká hamaka jak jsi také testoval na videu je hmotností už trochu nad rámec mých představ.
Pokud by zde byl někdo z Moravy, kdo má Amazonasku v tom XXL provedení a byl by ochotný se mi chvilku pověnovat na krátké otestování (dojedu na místo), budu rád.
Případně jiné doporučení na vhodnou hamaku.
- Dallli
- nováček
od Petyr » pát čer 7, 2019 18:31

Řešil jsem, jak si užít lowcost dovolenou, s příručákem, někde v teplejších oblastech. Stan se mi do 40l batohu nevleze, hamaka + spacák byla jasná volba. Koupil jsem double hamaku od grand trunk někde z amazonu, je to lahoda... velká, pohodlná, skladná, nikterak těžká - spím jako mimino. Jediné co jsem musel kvůli krátkým úchytům dořešil bylo zakoupení nových šňůr (u výrobce lan nedaleko mé obce za pár korun 2x15 metrů tenký, lehký a pevný šňůry)
Pro případ deště posloužila stará podlážka od stanu(+šňůra), která se natáhla jako plachta... zadarmo, ale velký a těžký. Do budoucna vyřešono ultralight plachtou od jurka... podle mě super muzika za poměrně málo peněz.
Syndrom studenýho zadku jsem v prvním roce řešil jednoduše za 40,- zakoupením izolační folie (bývá v lékarničkách), kterou šoupnutím pod zadek vyřešíte problém. Samozřejmě se u toho člověk trochu zapotí, ale všechno rychle uschne a je to lepší než nastydnout... Ačkoliv je to řešení levné a celkem funkční, přece jenom to není ideál (šustí, zapařuje,...). Karimatku jsem zavrhnul skoro hned, je velká, těžká, sune se na stranu, odebírá dost komfortu při spaní, zapařuje (samozřejmě jak která)... Pak jsem se dočetl o underquiltu (podvěšek hamakový

Když si vzpomenu na léta spaní ve stanu, ježí se mi chlupy na zádech... Že bych se po 8-hodinovém nerušeném spánku probral růžovej, odpočatej a nerozlámanej ve stanu se mi prostě fakt nikdy nestalo. Takže kdo váha, jestli se věšet na stromy, určitě doporučuju vyzkoušet, vychytat fígle a užívat si pohodlný camping

- Petyr
- nováček
od brhel » ned čer 9, 2019 21:41