Nový batoh - 50 - 75l

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Nový batoh - 50 - 75l

Příspěvekod Etheric » sob srp 5, 2023 13:28

Ty výztuhy, to taky není jen tak, najít vyhovující..
Batoh úplně bez výztuhy bysem taky nechtěl, třeba Rebelt ale dělá i s výztuhou z EVA. Drží, nebortí se, pokud to nezabalíš fakt debilně.

Já s těmi výztuhami furt bojuju, u všech velikostí batohů.
"U" výztuha mi nevyhovuje, batoh je pak víceméně rovný prkno, který se nemá šanci přizpůsobit tvarům těla. Balanční dotahy pak taky moc nefungují, pokud nejsou našity vysoko nad koncem U rámu.
Pak bývá v zádech různě tvarovaný předpružený drát (např Gregory), tenhle drát se taky nepřizpůsobí tělu.
Další možnost je alu výztuha, nejčastěji v kombinaci s plastem ala taková ta tuhá školní fólie, to se dá tvarovat a samo se to přizpůsobí.
Nebo EVA pěna, třeba taky v kombinaci s tou fólií.

Batohy libovolné velikosti musím vybírat jen s tvarovatelnou alu výztuhou, případně s EVA a tou fólií. Nic jiného mi na zádech většinou nesedí. Ty netvarovatelný výztuhy musí svým tvarem sednout přesně na záda hned na první dobrou, čili velice individuální věc - kompatibilita tvaru konkrétní pevné výztuhy vs tvaru konkrétních zad. Mně takhle z vysokých desítek batohů s pevným tvarem zad sednul jeden jediný. U všech litráží, nejen u velkých batohů
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod oodoow » sob srp 5, 2023 16:23

Gorilla tam má tvarovaný drát. Teoreticky by šel asi přiohnout jak bys potřeboval.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
oodoow
inventář fóra
inventář fóra

Příspěvekod Etheric » sob srp 5, 2023 17:45

Ví někdo říct, jestli ten drát jde ohnout v praxi? Jestli se dá tvarovat, nebo pruží a vrací se do původní polohy. Určitě to bude zajímat nejen mě. Já jen ze zvědavosti, Gorilla má na mě moc široký ramenní popruhy, který jsou zároveň moc daleko od sebe, což z toho batohu dělá nenositelný. Takže jsem si ho jen vyzkoušel, vůbec nesedl, tak jsem ho víc neprohlížel.
Ty nesmyslně široký popruhy, často moc daleko od sebe, je můj problém, kvůli kterýmu mi tyhle UL batohy nesedí. Maj to snad všechny. Akorát ten, co naposledy odkazoval Booze, je nemá tak šíleně široký. Výrobce dává možnost vybrat mezi dvěma typy popruhů. Blbý je, že jediná možnost, jak zjistit, který sedí, je to zkusit.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod BáraS » pon zář 18, 2023 19:38

Hezký večer,
prosím o radu.
Dostala jsem úkol vybrat synovi ( 18) - 180/92 kg - statný, denně v posilovně) batoh na delší cestu - na měsíc , vše na zádech, město i hory. Zadání - černý...:-)
Vybrala jsem podle recenzí :-) Osprey Atmos 65AG a Aether 65, vel L/XL , oba objednala - o víkendu syn se zátěží 20 i 15 kg pochodoval po baráku a rozhodl se pro Atmos.
Sama jsem oba zkusila, moc se mi líbí i sedí ten druhý- Aether. Batoh nemám, využití hory, lyže, výlety . ( Potřebuji velký batoh, na týden k moři balím velkoryse kufr 18 kg).
Je dobrý nápad nechat si pánský batoh ? Anebo vrátit a koukat po dámském ? Ev. " obyčejnějším " - Decathlon atp.
Nejsem drobek, 170 cm.
Děkuji , Bára
BáraS
nováček
nováček

Příspěvekod booze » pon zář 18, 2023 20:01

Devcata maji uzsi ramena. Takze vyzkousej damsky bude ti lip sedet.
booze
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod Mawenzi » úte zář 19, 2023 6:42

aether a atmos maji damskou variantu myslim ariel a aura, tak mrkni.

ja treba pansky batohy nekdy nosim, protoze mi lip sedi, (vsechny moje osprey pred rokem 2022 jsou panske,) ale ted nova kolekce osprey prepracovala zada a ramenni popruhy a damsky jsou uz taky v pohode.

delaji se s/m a m/l myslim, tak muzes vyzkouset asi rovnou ten vetsi.

nicmene pokud ti ten pansky sedi, nesjizdi ti ramenni popruhy z ramen do stran, neodiras si treba pri machani rukama (simulace chuze) paze o ramenni popruhy, a celkove mas s 20kg pocit, ze ten batoh je fajn, tak si klidne nech pansky.
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod BáraS » stř zář 20, 2023 18:32

Díky moc za pomoc :-),
batoh nakonec balím a posílám zpět.
Nemám tady možnost vyzkoušet i dámský model a srovnat oba...
BáraS
nováček
nováček

Příspěvekod Mawenzi » stř zář 20, 2023 18:55

takze nakonec uplne nesedl? melas nejaky pochybnosti ohledne toho, kde by to mohlo byt jinak?
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod Quido » stř zář 20, 2023 21:34

BáraS píše:Nemám tady možnost vyzkoušet i dámský model a srovnat oba...

...kde "tady"?
Nicmene, opravdu stoji za to si ty batohy vyzkouset a srovnat - velky / maly, pansky / damsky... pak teprve zjistis ty rozdily a ty moznosti komfortu, ci diskomfortu... no, ale kdyz to doopravdy nepotrebujes, co uz
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Quido
inventář fóra
inventář fóra

Příspěvekod BáraS » sob zář 23, 2023 20:02

Tady na vsi... kousek od Uh.Hradiště , nejblíž Brno 80 km. Ale je tu krásně, kraj vína a teď burčáku 8)
BáraS
nováček
nováček

Příspěvekod Quido » ned zář 24, 2023 21:38

je tam krásně, v Brodě mám kamarádku...
...a není to tak zlé: v UH je třeba WOLFPACK Mountain sports, ale nevím, co všechno nabízejí; a třeba 4camping.cz má
krom Brna, i výdejnu v Olmiku, nebo např. Hudy je i ve Zlíně a Rock Point v Olomiku, tož člověk by moh jít trochu naproti... :wink:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Quido
inventář fóra
inventář fóra

Příspěvekod ajdam » pát lis 10, 2023 9:41

Ahoj, objednal jsem pro přítelkyni batoh Fjallraven Kajka 65 W. Líbí se mi ten jednoduchý design. Nicméně teď koukám že patří spíš mezi ty těžší batohy, tak si říkám jestli jsem se neunáhlil. Není tu mezi vámi nějaká dáma co by měla s tímto batohem zkušenosti? Říkám si jestli ho jeste nevyměnit třeba za nějaký Aircontact (ten mám já už 20 let a jsem spokojený). V tom Případě bych vzal asi Deuter Aircontact 55+10 SL. Jaký byste zvolili vy?

K Ospreyúm nějak nemám důvěru...
ajdam
nováček
nováček

Příspěvekod Etheric » sob lis 11, 2023 4:41

ajdam píše:Říkám si jestli ho jeste nevyměnit třeba za nějaký Aircontact (ten mám já už 20 let a jsem spokojený). V tom Případě bych vzal asi Deuter Aircontact 55+10 SL. Jaký byste zvolili vy?

Kajka je snad to nejtěžší možný co lze sehnat a ten Deuter je na tom podobně, to si nepomůžeš...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod ajdam » sob lis 11, 2023 9:31

Aircontact core 55+10 SL je o kilo lehčí
ajdam
nováček
nováček

Příspěvekod bonatius » sob lis 11, 2023 9:46

skus Thule VERSANT 50l W
bonatius
nováček
nováček

Příspěvekod Etheric » sob lis 11, 2023 10:15

https://www.norskamoda.cz/batohy/lehky- ... #box-popis
55l, pod kilo váhy, plnotučný záda, top kvalita. Tento batoh se stanem bude vážit jako Kajka beze stanu :)
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod bonatius » sob lis 11, 2023 12:08

Etheric píše:https://www.norskamoda.cz/batohy/lehky-outdoorovy-batoh-bergans-helium-v5-55l-cerna-55l-60643#box-popis
55l, pod kilo váhy, plnotučný záda, top kvalita. Tento batoh se stanem bude vážit jako Kajka beze stanu :)

ten batoh vyzera zaujimavo, ale chybaju mu kapsy na bederaku
bonatius
nováček
nováček

Příspěvekod Etheric » sob lis 11, 2023 14:15

Mám od nich podobnej, 40l. Kapsy na bederáku nemá, ale to mu odpustím proto, že má plnohodnotný záda, je pohodlnej, odolnej, kvalitně zpracovanej a váží pod kilo. Takže za tuto cenu bederní kapsy oželím ;)
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod Quido » úte lis 21, 2023 9:46

ajdam píše:Aircontact core 55+10 SL je o kilo lehčí

přesně tak... už se to tu probíralo taky několikrát, dojtry jsou sice obecně těžší batohy, ale to je cena za opravdu betelné materiály a vymakaný zádový systém, který se dá naštelovat téměř na jakoukoli postavu.
Je tady několik příznivců této značky a několik odpůrců. Za mne, jakožto dřívější i současný majitel několika dojtrů (velkých i malých) bych to shrnul takto - je to jediná značka, kterou bych se nebál koupit po netu bez zkoušení. Tím nechci říct, že to jsou jediné dobré batohy. Nicméně, v porovnání s Kajkou, která mi přijde na stejné úrovni, jako uvedený Aircontact, bych tedy volil lehčí a za mne i trochu vymakanější batoh od dojtru. V poměru výkon / cena rozhodně patří k těm výhodnějším.
Ospreye taky nejsou špatné batohy, ale co jsem měl možnost porovnávat, tak v těch větších litrážích mi taky žádný moc "nevoněl", i když tady u té značky se dost výrazně liší třeba i stejný model, ale verze od verze...

Takže moje jednoznačná odpověď pro tvou otázku = dojtr
Quido
inventář fóra
inventář fóra

Příspěvekod Etheric » úte lis 21, 2023 11:48

ajdam píše:Aircontact core 55+10 SL je o kilo lehčí

No jo, jenže furt má 2,14kg, to je extrém. Chápu, že má plnohodnotný záda atd, ale to ty Bergans (neplést s Berghaus) maj taky a váží pod kilo celej batoh. Odolnost je taky naprosto OK.
Tuplem pro ženu, koupit jí obludu 2,14kg..... Tohle snad kupují už jen konzervy nebo ti, kteří neví, co se všechno dá dneska sehnat..
Mnoho lidí navíc potvrdí, že Deuter už kvalitou není ani zdaleka to, co býval..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod apuka » úte lis 21, 2023 12:05

Ja bych k tomu, co napsal Quido dodal jen jedno.

Pokud se nekdo chysta nosit fakt tezky naklad (15+, nebo spise az 20+ kg) na dlouhe streky (a jeste do tezkeho terenu, kde batoh dostane zahol u zvenci) - jit do Deuter Aircontactu (jeste lepe do Pro). Ta vaha batohu navic se tisickrat vrati v pohodli a skvelemu rozlozeni vahy - plati to i pro drobnejsi a lehci lidi, napr. holky a damy. Bohuzel, nakolik to funguje, se neda zjistit hned pri nakupu, pouze u vylozene nesedicich batohu. Jinak by se alo melo srovnavat tak po min. trech dnech celodenniho noseni. Proto se na to batohy hodne tezko shaneji a lehce se da vybrat neco (pro dotycneho) horsiho.
Pokud ale zadne velke vahy se nechysta nosit, tak klidne najit neco lehciho s dobrym systemem zad.

@Etheric: Neznam Bergansy, vyzkouseno je nemam, nechci je nijak hodnotit. Ale Ty u Deuteru asi netusis, o cem mluvis - teda pokud jde o noseni tezkeho nakladu. Ty Bergans a jeho zadovy system soudis podle maleho nakladu a to je uplne nerelevantni pro vetsi naklad. Nebo jsi skalopevne presvedceny, ze kdybys do sveho batohu (nebo vetsiho brasku) nalozil 20+kg, (ted odhlidnouc od toho, ze bys podle svych vlastnich slov to nedal) ze by se Ti i po nekolika dnech zdalo, ze jsou zada tak skvela?

Jen ne plne souhlasim s timto:
Quido píše:je to jediná značka, kterou bych se nebál koupit po netu bez zkoušení
Ani Deutery nemusi sedet kazdemu. Napr. manzelka si chtela koupit Guida jako nahradu za jeho predchudce (taky od Deuteru) a vubec ji to nesedlo v panske ani damske verzi, zkousela nekolik velikosti. Mne taky ne, pricemz ten "predchudce" sedi nam obema (i kdyz mame rozdilna zada a ten batoh ma pevna zada).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod Etheric » úte lis 21, 2023 14:40

@apuka: s nákladem 20kg+ by mě bolelo celý tělo s libovolným batohem... Vyzkoušeno
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod EjdouuRotacak » úte lis 21, 2023 15:03

Některé příspěvky jsou přehnaně ultimátní. Čtenář by jim mohl zbytečně podlehnout. Co je na váze 2,14kg špatného?Přemýšlí někdy ten, co tuhle váhu hejtí, že jsou lidé různých šířek a délek? že jsou lidi, kteří ten batoh používají v neutěšených podmínkách a ne každý podniká přechod Alp nebo ultramaraton, s jasně naplánovanými stanovišti na spaní, kde se skutečně vyplatí řešit gramy?

Že to, co je pro člověka se 165cm a 60kg nenositelná prasárna, to je pro člověka se 195cm a 100kg malina, kterou na zádech ani necejtí? Na váze 2-3kg u velkého batohu/krosny nevidím nic špatného. Naopak, rozhodně bych si na týdenní čundr do zahraničí nevzal ultra light z "hadru". To můžu risknout na 1-2 denním čundru kousek od civilizace. Výbava má sloužit za všech podmínek, ne že musím některé produkty používat s omezením a dávat pozor, abych je nepoškodil. A k těm Ultra-light věcem se často musíš chovat krapet s citem. Je to něco za něco.
EjdouuRotacak
nováček
nováček

Příspěvekod mike » úte lis 21, 2023 15:14

EjdouuRotacak píše:Co je na váze 2,14kg špatného?

Asi tak kilo navic ;-) Jinak mas samozrejme pravdu, lidi jsou ruzni a maji ruznou nosnost. A ano, nekdo se nedokaze oprostit od sveho pohledu, ac je z hlediska vahy a nosnosti na kraji Gaussovy krivky.

EjdouuRotacak píše:Na váze 2-3kg u velkého batohu/krosny nevidím nic špatného. Naopak, rozhodně bych si na týdenní čundr do zahraničí nevzal ultra light z "hadru". To můžu risknout na 1-2 denním čundru kousek od civilizace.

Jsou i odolne a lehke batohy. Treba Crux AK70 ma 1650 g pri 70 + 7 litrech. Material by nejspis vydrzel i primy zasah brokovnici. Ano, je minimalisticky, ale nosny system ma skvely a na nosi se dobre (tenhle jsem na zadech nemel, ale mam 60 se stejnymi zady). Kdybych nekdy potreboval nest vic, nez 60 litru, coz se doufam nestane, tak fakt nebudu resit Deuter (stary mam), ale tohle.
mike
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Etheric » úte lis 21, 2023 15:29

EjdouuRotacak píše:A k těm Ultra-light věcem se často musíš chovat krapet s citem. Je to něco za něco.

Další, kterýmu ještě nedošlo, že materiály a technologie pokročily natolik, že dnešní 1kg batoh může být stejně odolnej jako starej Deuter, přičemž poneseš přes kilo mrtvý váhy míň. Už dávno neplatí, že UL = ultranáchylný.. Ale se nedivím, když si, stále hodně lidí myslí, že internet je anonymní :D

EjdouuRotacak píše:pro člověka se 195cm a 100kg malina, kterou na zádech ani necejtí?

A co teprve kdyby měl batoh stejných vlastností, ale o kilo až dvě lehčí? Pak bude ještě spokojenější. Ale chápu, jestli někdo narve plnou almaru krámů z armyshopu a jde s tím kousek někam, pak je mu putna, jestli má batoh 1 nebo 3kg. Ale kdo jde na dlouhou trasu, nechce prostě tahat takovou almaru. Anebo neví / myslí si, že je nutný něco takovýho tahat a, nejde to jinak :)
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod apuka » úte lis 21, 2023 15:53

@Mike: Jenze Deuter ma ruzne "vymozenosti" a ten Crux je minimalisticky batoh. Jo, Tobe asi vice vyhovuje ten minimalisticky desig, ale trofam si rict, ze pro vetsinu tech, co chteji tech 60+ l batoh na noseni 20+ kg vahy bude hromada tech vymozenosti opravdu stat za to. Napr. na Aircontact Pro kolikrat manzelka ocenila pristup zepredu, velkou spodni komoru, obrovske bocni zipove kapsy (ty posledni dve veci jsem si ja hodne cenil na svem TrekSportu taky - a ten predni vstup jsem ji obcas zavidel hodne). Hlavne tyto veci delaji tu vahu navic, plus to, ze ten zadovy system plus bederak plus ramenni popruhy.

U toho Cruxu sam vyrobce naznacuje, ze nosnost je 28-35 kg, ale je to potom "snesitelne pohodlne" a ze na dlouhodobe noseni techto vah to neni idealni. Deuter AC Pro naopak je naopak urceny i na dlouhodobe noseni podobne vahy s plnym komfortem (samozrejme, komfort se tyka pouze rozlozeni vahy na zadech, tezko mohou zarucit, ze Tve nohy to zvladnou). Jak jsem psal - o (ne)pohodli noseni se muzes bavit az nejaky treti den, co plati hlavne pro velkou vahu.
Bohuzel, zrovna radu Aircontact Deuter hodne predelal, ta Pro verze se uz vubec nedela (asi ji nahradila verze AC X) a i cely zadovy system je zjednoduseny, takze nevim, jak je to se soucasnymi modely.

@Etheric: Pri veskere ucte, ale ty UL materialy natolik nepokrocily, ze by plnohodnotne do vsech prostredi dokazaly nahradit napr. material mnou spomenuteho AC Pro. Zkus si jen den nosit na batohu sneznice s "mackama" (nebo samotne macky) s hroty smerem k latce batohu. To same dobre s hranami lyzi. Vecer se muzeme potom bavit, nakolik jsou Tvoje UL materialy odolne :wink: .
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod Etheric » úte lis 21, 2023 16:28

@apuka: batoh na aktivity, kde na něm nosíš sněžnice, lyže a já nevím co, nepovažuju za turistický, nýbrž skialpový či lezecký. Jiná kategorie, tu nesleduju, takže tam přehled o vývoji nemám. Zimní sporty mě nezajímají. Zato v rámci běžné mimozimní turistiky přehled mám a stojím si za tím, jak obrovskej skok ty materiály a technologie udělaly
Mám to vyzkoušený.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod EjdouuRotacak » úte lis 21, 2023 16:48

2 Mike

ten CRUX mi přijde až moc minimalistický a subjektivně neatraktivní. Tyhle batohy souhrnně háži do jednoho pytle "hadrabatohů". Taky mám běžný civilní batoh - OSPREY Kestrel 68 a výjmečně ho nosím v zahraničí, když se s partou potulujeme v blízkosti center, abych prostě splynul s těma dalšíma stovkama výletníků v "křiklavě zelených, oranžových, fialových a červených bundách s modrou čelenkou".

Ale do přírody mi nevyhovuje (Kestrel) má blbou barvu, černou. Ta pastelová zelená je hrozná. Navíc neumožňuje pohodlně navěsit další výbavu, případně dodatečné kapsy. Přesně jak píše Apuka, chodíme s lidma hodně i přes zimu a občas tahám ostré předměty jako mačky apod. Ty bys měl ty varlata na to, narvat to do U-L např. od Hyperlite Mountain Gear? Já ne, takovej batoh bych využil jedině v létě.

2 Etheric

to zesměšňování snad není nutné :-) Už jsem ti jednou vysvětloval, že se specializuji na dražší produkty, takže mi neotírej o pusu "usárnu, s jehličkovejma maskáčema nebo první generaci ECWCS". Některé produkty mám asi i dražší, než je běžné u civilních obdob. Jinak po horách jsem se přes zimu za ty roky něco nachodil a naspal a opravdu nesdílím tvůj názor, že to lze realizovat s U-L 30L pytlem na zádech. Ne nejde, nejde to více nocí za sebou. Někdy si to zkus a pak mudruj, kolik má vážit batoh na lednovym pochodu v -10C. Jasně že v červenci si vystačím s pytlíčkem na zádech a 600g spacáčkem, ale v lednu ne.

Já rozhodně nezatracuji U-L materiály, jen ti naznačuji, že jsou uživatelé a typy pochodů, kde se vyplatí, když ten batoh váží o pár deka víc. A ne, fakt to nemusíš parodovat řečma o vožralejch trampech, kteří od vlaku ani nevylezou na kopec. Nevím, co ti ti dědci udělali, ale na rozdíl od tebe, ti dědkové za dobu totality postavili v lesích desítky útulen a tábořišť. Ty si pravděpodobně nevybudoval vůbec nic, ale o ty staré dědky si hubu otřeš.
EjdouuRotacak
nováček
nováček

Příspěvekod Etheric » úte lis 21, 2023 17:10

EjdouuRotacak píše:Někdy si to zkus a pak mudruj, kolik má vážit batoh na lednovym pochodu v -10C.

Zkoušel, připadal jsem si jako soumar, ne turista. Tohle není pro mě ani trochu. Jak říkám, na tohle jsou jiný batohy, než běžný turistický.

EjdouuRotacak píše: ne, fakt to nemusíš parodovat řečma o vožralejch trampech, kteří od vlaku ani nevylezou na kopec.

Já nic o nich neříkal. Ten, kdo vezme Kajku, nahází do ní 30kg a udělá si výlet 10km - přespat - 12km - přespat - dom, může být kdokoliv, dělník, kadeřník, mladý, starý, abstinent, smažka... Mně šlo o to, že takovýmu člověku je to fakt víceméně jedno. Tohle u mě není hiking, ale camping.

EjdouuRotacak píše:Nevím, co ti ti dědci udělali, ale na rozdíl od tebe, ti dědkové za dobu totality postavili v lesích desítky útulen a tábořišť. Ty si pravděpodobně nevybudoval vůbec nic, ale o ty staré dědky si hubu otřeš.

Já v přírodě vybudoval dost, ale ne to, co oni... Já obnovuji krajinu, sázím stromy, monitoruju invazivní rostliny, sbírám osivo, starám se o prameny, odnáším bordel....
Doufám, že všechny tyhle vybudovaný hrůzy půjdou do pryč. Leave no trace :evil: Hovada, hnus, zničená příroda, černý skály... Fuj, pryč s tím arm2
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod EjdouuRotacak » úte lis 21, 2023 18:04

Tak to tě šlechtí Ethericu, paleček hore :-)

Co se týče tvého postnutého článku. Za mě smutné. Tyhle trampské útulny sice moc nenavštěvujeme, na druhou stranu, pár hezkých vzpomínek z nočních ohňů na to mám. Ivan Březina je dle mého...., vlastně ani nemusím napsat nic hanlivého, stačí když napíšu to čím se sám tituluje - AKTIVISTA.
EjdouuRotacak
nováček
nováček

PředchozíDalší

Zpět na Batohy