Outdoorovy mobil

solární panely, mobilní telefony, atd.

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Outdoorovy mobil

Příspěvekod karaya1 » pon zář 18, 2023 16:50

Nojo, ono taky dvě simky, věčně zaplá data nebo wifi, párkrát denně bluetooth do auta nebo repráku, na pozadí různé soukromé nebo pracovní kecálky... :wink: Kdybych to používal čistě jako telefon, tak by imho neměly stačit prsty na jedné ruce na počet dní. Blbé je, že to nemám moc kdy vyzkoušet - i teď, když jsme šli v bandě Rychlebské hory, jsem fotil, občas se díval do mapy, psal domů a tak...
karaya1
účastník
účastník

Příspěvekod mike » pon zář 18, 2023 20:05

Jj, neco takoveho jsem cekal. Mne doma mobil prevazne jen lezi na stole, po probuzeni se kouknu na maily a forum. Potvrzuju pres nej platby, ale to je chvilka. Volam malo, vetsina me komunikace je elektronicka. V tomhle modu mi muj daval 4 dny, kdyz byl novy, ted tak 2.5, baterka uz po 5 letech neni, co byvala. Vic ho pouzivam, kdyz jsem venku, logovani pres GPS, jizdni rady, jizdenky apod. To pak da ten den.
mike
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Quido » úte zář 19, 2023 13:26

Dromedaro píše:Já nějak nerozumím tomu vysmívání, fandění nebo stydění se za nějakou značku. Přijde mi to stejně "logické" jako rivalita mezi fotbalovými fanoušky.

ta rivalita mezi fotbalovými fanoušky se dá ještě jakž takž pochopit...
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Quido
inventář fóra
inventář fóra

Příspěvekod Etheric » úte zář 19, 2023 18:42

Testování iPhone proběhlo úspěšně, budu si s tím systémem rozumět. Výběr telefonu nejspíš skončí u iPhone 15 Pro, sice bych rád větší baterii, ale nic jiného s takovým výkonem, v takových rozměrech a v takovém provedení (bez zaoblení displeje do boku) jsem prostě nenašel, byly by tam kompromisy na jiných věcech, to raději kompromis na baterii. iOs hlavně tolik nežere jako Android, tak by se to mohlo dorovnat. Třeba ještě do jara někdo jiný vyleze s něčím zajímavým, no zatím není
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod apuka » stř zář 20, 2023 14:30

@Etheric: Nejdrive si dobre zjisti, jestli vsechny aplikace, ktery Ty pouzivas na Androidu existuji i ve verzi pro iOS a jestli funguji stejne, maji vsechnyTebou pouzivane funce.

Neni to az tak prirozene...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod Etheric » stř zář 20, 2023 15:04

Tak to je snad jasný.... To bylo to první, co jsem zjišťoval, než jsem se rozhodl Apple zařadit do výběru.
Vše pro práci, hlavně všechny ty sračky od Google, tam jde. Můj komunikátor, pomocí kterého komunikuji s okolím, když nemůžu mluvit, také. Mapy a podobně též fungují....
Jo a dá se tam celkem efektivně zbavit předinstalovanýho balastu, což je třeba u Xiaomi kvůli tý jejich nadstavbě zčásti nemožný..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod apuka » stř zář 20, 2023 15:19

Tak zrovna u Xiaomi - pokud to mezitim nezaniklo, ale to si nemyslim - existuje silna CZ uzivatelska skupina, kde nejenom ze delaji podporu, ale taky docela poctive upravuji a aktualizuji "firmware" telefonu. Vyhazuji z toho vsechen nepotrebny balast, opravuji "zbyle" cinske texty, meni mozne sledovacky a neodsouhlasene odesilani, atd. Takze si muzes preinstalovat jejich verze zakladniho SW pro svuj mobil - Android (i verze, ktere uz vyrobce neposkytuje) a ten jejich GUI. Dokonce byvala i moznost si nejak zazalohovat instalaci, napr. "firemni", at se da obnovit - kvuli servisum.
Ale ja jsem u nich uz roky nebyl kouknout, netusim, jaky je soucasny stav.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod Etheric » stř zář 20, 2023 18:21

To už si rovnou můžu koupit Huawei. Tyhle čachry ne.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod pavproch » ned říj 22, 2023 13:09

God bless "blbý" (nový) mobil: Tím, že sem svoje nerozbitné Kladivo (Hammer Bow+) nedávno rozbil při držkopádu na bajku, mám nové, to samé Kladivo (= nová baterka), tak už zase sem v rytmu nabíjení 1x týdně (co 7dní) - je ale pravda, že ten mobil používám jen na mobilování (volání + esesemky), žádný foťák, přehrávač, aplikace, infernet, email apod. číčoviny, co IMHO do mobilu nepatří. Drahá i juniorka mají "smart" I-sráče, používají je "smart" a nabíjejí každý den. (Baterka vydrží prý 1000 nab. cyklů = u mně 20 let - pokud ho zase nerozbiju, u nich 3 roky.) Hezky!
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak

Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Vylepšené MTB Rock Machine Blizz CRB 50-29 vel. M s...

Příspěvekod mike » čtv říj 26, 2023 0:44

Odtrzeno odsud: viewtopic.php?p=588390#p588390

To je teda hodne spatna vymena. Za rok budes menit iShit za podsedak, jelikoz za vic nestoji :twisted:
mike
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Etheric » čtv říj 26, 2023 3:48

Tak mi ukaž jiný telefon splňující všechny mé požadavky, když bytostně nesnáším Samsung. Není :x
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod mike » čtv říj 26, 2023 3:55

Do pul roku budes bytostne nesnaset Apple :twisted: V zivote jsem nemel nic blbejsiho a otravnejsiho nez iPad.
mike
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Etheric » čtv říj 26, 2023 4:08

Já v životě nezažil s telefonem větší nervy, než se Samsungem. IPhone 14 jsem měl půjčenej a úplně v pohodě, narozdíl od toho nového Galaxy. Ty máš prostě k Apple odpor, asi jako já k Samsungu, taky jsem dle svého názoru horší telefon (uživatelsky) neměl... A přitom kolik lidí Samsung používá a vyhovuje jim. Já to nikdy nepochopím, stejně jako ty nepochopíš, že někomu může vyhovovat iPhone. Pokud s tím nebudu plně spokojen, tak holt nebudu, ale to nebudu s ničím jiným, co je na trhu dostupné...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod mike » čtv říj 26, 2023 4:18

Pockej si toho pul roku, az na tom opravdu budes neco delat. Mne to taky zpocatku neprislo tak strasne.
mike
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod mike » čtv říj 26, 2023 4:37

Dodam, ze jsem si rikal, ze si na nektere veci zvyknu, ale stal se pravy opak, stvaly mne cim dal vic.
mike
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Etheric » čtv říj 26, 2023 4:48

Aplikace, ve kterých pracuji, ale i ty soukromý, jsou tam identický a ten zbytek je intuitivní a logickej. Taky se to lepší, jako Androidy, ty dřív byly vpodstatě nepoužitelný. Vyzkoušeno mám - vše pracovní je identický jako na současným telefonu, konektivita s čímkoliv potřebuju taky funguje a není potřeba nic složitě nastavovat, prohlížeč funguje jako na současným telefonu, jde tam vypnout FB a podobný předinstalovaný sračky, jde tam nastavit vše co potřebuju tak, jak to potřebuju. Proč by mi to teda nemělo vyhovovat? :-k
Vyzkouším a uvidím, ostatně nemám na výběr, z HW požadavků slevit nemůžu.
Prosím o přesunutí mobilní diskuze do mobilního vlákna, díky
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod mike » pát říj 27, 2023 2:18

OK, presunuto.

Pokud jsou aplikace stejne, proc ti teda vadi Samsung? ;-)

Za mne je nejhorsi prave to prostredi, pak omezene a polofunkcni jablecne aplikace (mail, Safari...). Zadneho vyvoje k lepsimu jsem si za spoustu let nevsiml, spis naopak (pisu o softwaru, hw je OK). Androidu jsem se dost bal, jelikoz me stare zkusenosti, kdyz byl novy, byly spatne. Hromada bordelu, nic poradne nefungovalo. Pak mne pred 5 lety okolnosti (zlodej) donutily mobil s nim koupit a k memu velkemu prekvapeni byl a je naprosto v pohode. V zasade vsechno funguje, jak ma a nic mne neotravuje. Pravy opak Applu. Takze bych mel byt vlastne zlodeji vdecny 8-[

No nic, uvidis sam, vlastne jsem zvedavy, jak to dopadne. Podle mne jsi opakem cilove skupiny ;-)
mike
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Etheric » pát říj 27, 2023 4:31

Než se tam dostanu, než si všechno nastavím jak chci (což u Samsungu se plně nepovede). IOs se nechová debilně jako Samsung.. Samsung, to byly nervy už od odemčení obrazovky. IPhone naopak překvapil, že co jsem chtěl, jsem našel hned a hned nastavil jak chcu, žádný nervy, jako u Samsungu. Opravdu to mile překvapilo, čekal jsem, že se v tom systému budu motat jak Maďar v kukuřici...

Cílová skupina nevim, já to chcu na používání, ne na machrování. U Samsungu bych měl cílová skupina teoreticky být, no nejsu..
Koupim a vyzkoušim, iPhone se dá vždycky prodat a ani nemusíš jít na polovinu ceny. Akorát když by nakonec z nějakýho důvodu iPhone nevyhovoval, tak fakt nevim, jakej telefon bych si měl pořídit
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod mike » stř lis 1, 2023 17:11

Vypada to, ze mi na LG G6 odesel snimac otisku prstu. To je takovy opruz... Byl jsem zvykly vzit mobil do ruky, polozit prst na idealne umisteny senzor a mel ho odemceny. Ted musim zadavat PIN #-o Co pouzivate na odemykani mobilu? Zkousel jsem face recognition, ale nepresvedcilo mne, nechyta se nijak skvele, mobil se celkove zpomalil a seka se (mozna to nesouviselo, ale prislo mi, ze jo) a navic obcas potrebuju mobil ve tme, kdyz svitim celovkou, tam pochybuju, ze by to fungovalo. Lomena cara na displeji mi neprijde dost bezpecna a ani pohodlnejsi, nez PIN.

Trochu blbnul uz v lete, to jsem ho spravil podle navodu z trubky (zahrat a primacknout kontakty). Asi dva mesice zadny problem a ted znicehonic prestal fungovat a uz ani tuk. Pokusy o stejnou opravu bez vysledku. Navic predtim ho system aspon videl a hlasil chyby, ted nic, chyba jen kdyz na nej lezu v nastaveni.

Premyslim o servisu, mate v tomhle smeru nekdo nejake zkusenosti? Pripadne tip na dobry v Praze? Mobil je 5 let stary, ale naprosto mi vyhovuje, takze se mi uplne nechce kupovat novy. To uz bych radej nechal spravit tenhle a vymenit v nem baterku.
mike
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Dromedaro » stř lis 1, 2023 18:20

Já používám šestimístný PIN.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra

Příspěvekod Vexo » stř lis 1, 2023 23:14

face recognition/pin. ctecku jsem prestal pouzivat na odemykani, kvuli panzerglass (uspesnost cca 25%), ale jelikoz se pg rozpadlo (v podstate v podobny cas na mobilu, za chvili i na hodinkach,nahoda?), mohl bych ji zase zacit pouzivat na odemykani, protoze folie z AE je tenci. pro zapnuti/vypnuti svitilny ve tme pouzivam hlasovy prikaz.
Vexo
účastník
účastník

Příspěvekod mike » čtv lis 2, 2023 1:41

Hlasovy prikaz? Co za mobily to ma? A co pouzivas? Sezame, otevri se? :twisted:

(jako nahrada PINu by mi to prislo v principu spatne, protoze to kazdy slysi, vcetne zlodeje, co ti mobil ukradne)
mike
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Dromedaro » čtv lis 2, 2023 5:17

Nedávno jsem četl v novinách v rubrice krimi o případu z ČR, kdy ženská v noci vždy přiložila prst jejího spícího přítele na jeho mobil a dostala se mu tak do mobilu i jeho IB odkud si převáděla peníze na svůj účet. :D

Vím, že v mém okolí někteří nechtějí používat otisk prstu, protože nechtějí, aby se jejich otisk prstu odeslal a uložil s dalšími údaji výrobci telefenu někde v Číně. Nevím, jak to je nebo není, ale nepřekvapilo by mě to, kdyby tomu tak bylo.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra

Příspěvekod Etheric » čtv lis 2, 2023 5:31

Dromedaro píše: v mém okolí někteří nechtějí používat otisk prstu, protože nechtějí, aby se jejich otisk prstu odeslal a uložil s dalšími údaji výrobci telefenu někde v Číně

Tak určitě... Soudruhy fakt zajímá otisk Franty z Brna nebo Elišky z místní pekárny... :lol:
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod mike » čtv lis 2, 2023 5:33

Ja to vim, jelikoz ve firmach, ktere snimace otisku prstu vyrabeji, pracuju uz pres 20 let a na vyvoji se podilim. Je to pitomost. Nic se nikam neodesila a otisky se ani lokalne neukladaji. Uklada se neco jako "otisk" otisku, ze ktereho se neda zrekonstruovat puvodni otisk, slouzi jen na porovnavani. Z noveho otisku se udela taky otisk a ten se porovna s ulozenym (velmi zjednoduseno). My totiz delame bezpecnost a zabezpecit, aby uzivatelska data neunikla nebo se nedala zneuzit, je jeden z nejdulezitejsich pozadavku. Takze z nekterych nasich snimacu se otisk ani nedostane ven, vsechno se deje vevnitr.

Tohle si IMO nikdo na svete nedovoli, protoze kdyby se na to prislo a ono by se driv nebo pozdeji prislo, tak by to byl strasny pruser a ta firma by skoncila. Plus druha vec, k cemu by jim to progrca bylo? Pointa snimace otisku je v tom, ze na nej polozis zivy prst (to ruznyma technikama detekujeme), takze zneuzit sejmuty otisk se moc neda.

@Etheric: asi tak...
mike
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod booze » čtv lis 2, 2023 6:09

Asi pred dvouma tydnama (mozna mesic) a minuly tyden v mem okoli to resilo vic lidi na pristrojich Honor. Jedine co pomohlo byl hard reset. Meli chybu nejakeh upgrade sw.

Aplikace se v mobilu otevrely a po cca 3 sec spadly. Nefungoval pristup do pameti zarizeni a po pripojeni na PC se pamet tvarila uplne zaplnenena i kdyz tam nic nebylo.
booze
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod Dromedaro » čtv lis 2, 2023 7:13

Etheric: To se vysmívá někdo, kdo tu pořád řeší Čínu a její sběr informací plus paranoidně odmítá každý souhlas ke cookies. :twisted:
Ale je fakt, že to vždy slyším nejvíce řešit tento typ lidí z pekáren a montoven od pásu a ti, u nichž by teoreticky někdo mohl mít zájem se dostat k jejich informacím, to neřeší.
Já nevím k čemu by jim byl otisk prstů, ale když si nechají posílat každou prkotinu, kam chodíš na weby atd, tak proč ne toto, i když u těch webů atd je asi obchodní zájem.

Mike: Díky, to mě právě zajímalo, jak to funguje a jestli to rozpozná živý prst nebo třeba stačí otisk na folii (viděl jsem v jednom filmu, proto se ptám :) ) A u rozpoznání tváře to taky řeší, jestli je to 3D obraz nebo to jde obejít třeba kvalitní fotkou obličeje? Předpokládám, že to asi rozpozná.

Když už jsem narazil na někoho, kdo do toho vidí, tak by mě zajímalo, jak je to s tím přístupem do mobilu třeba přes PIN nebo heslo. Protože sleduju krimi dokumenty a případy a tam je právě dost často, že vyšetřovatelé operují s informacemi z mobilu, i když je třeba dotyčný mrtvý nebo nezvěstný. Tak mě zajímá, jak oni se do toho mobilu dostanou.
Tak buď si ty mobily lidi neheslují nebo má polici k dispozici nějaký nástroj, jak se do toho dostat přes hesla. Když jde o nějaké informace třeba z messengeru atd, tak mě napadlo, že si ty podklady a kopie zpráv vyžádají třeba od provozovatele. Třeba co jsem četl, tak do messengeru mají prý normálně přístup pracovníci FB.

Zkoušel jsem na toto téma googlit a v různých diskuzích jsem našel, že tam prý existují nějaká zadní vrátka v sytému, jak se do toho dostat přes heslo. Ale jsou to infa z diskuzí na webu, tak nevím, co je na tom pravdy. Této informaci ale zase odporuje to, že v Británii prý hrozí dva roky vězení, když nesdělíš policii při vyšetřování kod do tvého mobilu nebo zařízení. A nedávno jsem četl o té aktuální bytové kauze na magistrátu v Brně a prý se to nějak zaseklo na tom, že jeden advokát, kterému zabavili notebooky atd nechce sdělit heslo do svého notebooku, vyšetřovatelé se tam nemohou dostat, takže už to má pěkně dlouho zabavené a on na to podal stížnost, že tam má dokumenty i od jiných klientů, které potřebuje ke své práci.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra

Příspěvekod Etheric » čtv lis 2, 2023 8:10

Dromedaro píše:Etheric: To se vysmívá někdo, kdo tu pořád řeší Čínu a její sběr informací plus paranoidně odmítá každý souhlas ke cookies

Paranoidně? Ne, jen mě otravuje, když jdu na nějaký stránky, typicky eshop, a pak mi chodí maily typu toto vás nedávno zaujalo.... Kdyby k tomu bylo například že mi na to daj dobrou slevu, ok, ale takhle... Neodmítám z důvodu paranoi, nýbrž proto, že nechcu být ničí zboží, tedy ne aniž bych z toho naoplátku něco měl ;)
Krom komerčních subjektů jako eshopy a spol Erikův telefon fakt nikoho nezajímá, tím jsem si jistý..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Příspěvekod karaya1 » čtv lis 2, 2023 10:06

Biometrie je jeden z nejcitlivějších osobních údajů, dokonce se kvůli tomu preferují skeny duhovky oproti sítnici - protože z té jde (údajně) poznat docela dobře i zdravotní stav, nemoci apod. Pokud bys navrhl něco, z čeho by biometrie šla "vytáhnout" ven (natož poslat někam do říše středu), sesypaly by se na tebe hromady právníků se žalobami, ani by ses z té kupy nevyhrabal :wink: Ve Windows Hello je biometrický otisk chráněn systémově přes TPM (HW kryptografický modul). Není důvod, aby to Android (nebo kdokoliv jiný) měl zásadně jinak.

Ukládání biometrie se dělá "hashem" - v uvozovkách protože tradičně je hash deterministický algoritmus, a když mu byť malinko změníš vstupní data, měl by se statisticky náhodně změnit výstup. Pro biometrii nic moc, nikdy neuděláš dva naprosto stejné snímky prstu. Takže když děláš "enrollment", vezme se několik vstupů, z nich se sebere "template" (vzor), který je vyjádřený nějak matematicky (tj. třeba model důležitých vzorů v otisku, parametry obličeje apod.) a ten se uloží. Při ověřování pak vložíš nový vstup, ten se převede na template a porovná s uloženým - přičemž 100% shoda znamená podvod :wink: a pro úspěch je nutné přelézt nějaký práh shody. Detaily neznám (mike kdyžtak doplní), ale v principu to takto funguje.
karaya1
účastník
účastník

Příspěvekod Lipon » čtv lis 2, 2023 10:32

pokud se policajti někdy dostanou do zabezpečeného telefonu, tak většinou jinak - podaří se jim jinak zjistit heslo
i u face recognition je volba zadat heslo do telefonu, pokud není obličej rozpoznán

se silnějším (delším) heslem je to pro OČVTŘ problém a obvykle tím nemají chuť trávit dlouho čas a hledají jiné cesty, pokud na danou kauzu není samozřejmě tlak shora

je to jenom o tom, co všechno potřebuji v telefonu ochránit a podle toho ten telefon zabezpečit (a počítat s určitou mírou diskomfortu)
Lipon
inventář fóra
inventář fóra

PředchozíDalší

Zpět na Elektronika