Hedvábná stezka Pohora Svět outdooru Svět běhu Tulení pásy Pádler Festival OBZORY Expediční kamera SNOW FILM FEST Klub cestovatelů Praha a Brno

Suunto hodinky

solární panely, mobilní telefony, atd.

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod fps » stř dub 27, 2016 19:32

mike píše:U kompasu je kalibrace pracna a mnohdy se napoprve nepovede, aspon u mych X6. Kalibrovat by se mel pri kazdem presunu na delsi vzdalenost, jinak nemusi fungovat. To jsem videl, ukazoval uplne opacne.

se Suunto Core se otočím několikrát pomalu protisměru hodinových ručiček, a kompas je vykalibrovaný, a ukazuje stále stejně i po několika měsících, porovnával jsem to s buzolou, a i jsem s nimi něco nachodil, i když raději chodím podle mapové GPS, kompas mam spíš jenom jako zálohu k papírové mapě kdyby došli baterky nebo se mapové GPS pokazilo, ukotvení směru je na Suunto Core opravdu skvělá věc
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7186
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod mike » stř dub 27, 2016 19:42

Core jsou novejsi, mozna je tam lepsi hardware. Co myslis tim ukotveni smeru?

Kompas se ma (aspon u X6) kalibrovat po vetsi zmene polohy tj. presunes se 400 - 1000 km do Alp. Skoda, ze mne nenapadlo vyzkouset, co to udela po zaoceanskem letu...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34519
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod fps » stř dub 27, 2016 20:48

- nasměřuji sever kompasu na směr kam chci jít, ukotvím směr, a na kompasu je pak napsáno jestli jsem vlevo a nebo vpravo od směru kam chci jít, a nemusím si pamatovat stupně
- u Suunto Core to taky doporučují, kompas se rozjet samozřejmě může, obzvlášť ve městě, ale ještě se mi nestalo aby byl ujetý víc než o pár stupňů, zatím mi stačilo ho kalibrovat vždy po půlroční výměně baterii, teďka budu měnit baterie po roce, tak jsem zvědav jak moc bude kompas ujetý
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7186
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod mike » stř dub 27, 2016 21:10

Aha, to neni spatne. Hodilo by se mi to letos parkrat v zime. Mlha, les, bilo, zadne orientacni body, obcas obchazeni prekazek a stocil jsem se uplne mimo puvodni smer. Prisel jsem na to, az kdyz mi bylo divne, ze jdu nejak moc dlouho, vytahnul jsem GPS z batohu a kouknul na zaznam trasy...

Na X6 se mi teda nekdy kompas rozjizdel bez kalibrace hodne, ale jak jsem psal, v Core asi bude novejsi a lepsi hw.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34519
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Příspěvekod zonn » čtv dub 28, 2016 13:12

Ale vzdyt u X6 to funguje uplne stejne ne? V hornim radku vyberu azimut, zvolim ho, on se ukaze ve spodnim radku a v prostrednim je carka, ktera ukazuje, na kterou stranu jsem se odchylil.
zonn
účastník
účastník
 
Příspěvky: 758
Registrován: pát lis 11, 2005 8:16
User is Online!

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod mike » čtv dub 28, 2016 15:37

A jo. Chvili mi trvalo, nez jsem prisel na to, jak azimut vybrat :) Neprijde mi to pro mne moc pouzitelne, carka skoro neni videt, ztraci se v kompasu. Ale dobre vedet, treba se to nekdy bude hodit. Diky za tip :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34519
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Příspěvekod zonn » čtv dub 28, 2016 16:14

Neni zac :-)
zonn
účastník
účastník
 
Příspěvky: 758
Registrován: pát lis 11, 2005 8:16
User is Online!

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod fps » čtv dub 28, 2016 18:56

mike@
ukotvení směru v kompasu u Suunto Core používám hlavně ve špatných podmínkách jak si popisoval, kdy je potřeba často kontrolovat správný směr, ale nechce se mi stále vytahovat, a nebo v ruce držet mapovou GPS navigaci, často se koukat na hodinky na ruce není problém, přesně na tohle by byli úplně dokonalý hodinky s mapovou GPS navigací, Garmin Epix je dle mně dobrý směr, ale ještě to není úplně ono abych si je koupil
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7186
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod mike » čtv dub 28, 2016 19:10

Mapova navigace v hodinkach mi prijde zbytecna, moc maly displej. Nemapova, to jo, smer je tam IMO videt lip, protoze neprekazeji zbytecne detaily. Uvazuju o tom, ze si casem poridim neco jako Suunto Ambit, kdyz uz docela vylepsili vydrz na baterky.

U Core se taky kompas po nejake dobe sam vypne? U X6 to dela, protoze ma vetsi spotrebu, tak aby zbytecne nevybijel baterku.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34519
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod vivo » sob srp 13, 2016 14:06

Ahojte. Dostali sa mi do ruky Ambit3 peak a narazil som na dost zarazajucu vec(bohuzial vsak asi beznu)

Nadmorske vysky sa od mapy k mape lisia a to niekedy priepastne. Zaujimalo by ma ako sa teda da resp v reale meria nadmorska vyska pri tvorbe máp.

Ako som sa ktomu dopracoval?: V navode som sa totiz docital ze altimeter pocas hiku nebude vzdy ukazovat spravne a že preto je dobre napr ked stojim pri razcestniku, kde ukazuje vysku, zadat ju manualne do hodin. Ja som si siel skusobne porobit daku trasu a POI. Ked som si vytvaral 1: POI tak som tak jak blb zadaval gps suradnice rucne-proste som vygooglil suradky a nadm. vysku miesta a natukal to tam a ono sa to miesto potom ukazalo na mape. Pak som vsak rozmyslal, ze sak zadavat to vzdy rucne to by bolo na hlavu a doplo mi, ze ono to vyplni automaticky, ze ten ukazovatel na mape mozem posuvat.

Tak si teda vytvaram tymto lahkym stylom POI a potom kukam na hiking a tam uplne ine nadm vysky-otvorim si teda freemap a tam zas ine hodnoty. Ono keby to bolo tak 2-5 metrov tak nepoviem, ale ked pri jednom konkretnom POI ukazuju mapy cez movescount vysku 521, hiking 510, freemap 550 tak to je dost fail nie? Ktovie kolko ukazuje razcestnik :D Takze aky to ma potom zmysel to rucne nastavovat, ked ta nadmorska vyska je snad merana len halabala od oka.

Taktiez som 4fun skusil nadm vysku gerlachu, lomnicaku, roznych chat cez movescount a ukazuje to take velke rozdiely, ze to naozaj nema snad zmysel tie POI vytvarat. A co ma uplne dorazilo bolo, ze pri plesach resp jazerach to vysku ani nevyplni!

Co mi z toho celeho vyplyva? Ze kazda mapa ma nad vysku meranu urcite inak, jedny to asi meraju kalkulackou :D, niekto iny mobilom, dalsi gps, alebo neviem ako. Kazdopadne to potom 3/4 bodov v mapach ma nepresnu nadmorsku vysku a len pri dajme tomu vyznamnych vrchlooch pohori to meraju dakou ultra presnou technikou?

Movescount mapa je uplne off oproti inym no a hiking a freemap sa tiez rozchadzaju ale zaujimave stity v tatrach maju presne vysky-tie sa zhoduju. Normalne zacinam rozmyslat, ze je asi aj mapu pouzivat zbytocne :o)


BTW: zaradil som to do temy suunto, ak to bude niekomu vadit, kludne to presunte do inej temy.
vivo
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob srp 13, 2016 13:39

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod mike » sob srp 13, 2016 22:07

:D to si jako fakt myslis, ze si tihle vysku meri sami? Jakoze behaji po terenu a meri kazdy bod, na ktery bys mohl kliknout? Vyska na online mapach se bere z nejakeho modelu terenu, ktery je zalozeny na nejakych datech. Mohou to byt treba SRTM data a ta maji pro nasi cast sveta rozliseni 90 m, tj. muzes si je predstavit jako dlazdice o hrane 90 m s danou vyskou. Body mezi nima se dopocitavaji a to se da delat ruznymi zpusoby. Ve vysledku pak mas hromadu ruzneho softwaru, ktery pouziva stejna data, ale z kazdeho lezou jine vysledky (to je bohuzel praxe...), protoze pouzivaji ruzne aproximace a vyhlazovani. Tyhle modely davaji dobrou predstavu o tvaru terenu, da se z nich ziskat pouzitelny vyskovy profil trasy s o neco min pouzitelnym prevysenim, ale na kalibraci vyskomeru se nehodi, zvlast ve slozitejsim terenu, tedy napriklad v horach.

A ted jak prakticky na kalibraci Suunto hodinek. Neni to potreba delat casto, staci nekolkrat za den. Nastavuju vzdycky zacatek trasy, protoze pres noc se muze zmenit tlak a vysku posunout. U nas to obvykle staci, v horach pridavam vrchol, pripadne nejvyssi sedlo, abych mel spravne nastoupane metry. Odchylka kvuli teplote je obvykle vetsi (v lete smerem dolu), nez kvuli zmene pocasi. Samozrejme muzes kalibrovat podle potreby, zalezi, co od toho cekas. Kalibruje se v bodech se znamou vyskou. Tedy:
- vrcholy. Vyska se odecita z dobre mapy (ne klikanim na webu) a je obvykle velmi presna.
- sedla. To same, jen je potreba si stoupnout do spravneho bodu tj. nejnizsiho mista sedla.
- chaty. Tam bacha na cedule, casto byvaji zaokrouhlene na pekne cislo. Kdyz ma chata treba 2472 m, tak tam Rakusak hrde napise 2500. Pripadne tam muze byt historicka cedule z pulky minuleho stoleti, kdy mereni jeste nebylo tak presne. Takze vysku je opet lepe odecist z mapy.
- rozcestniky. Na tech obvykle byva vyska napsana. Nekdy presne, nekdy jsou tam bohuzel nesmysly. Videl jsem i odchylku nekolik stovek vyskovych metru. V horach byvaji presnejsi, nez na nasich kopeckach, tam to fakt nekdy vypada strelene od oka (zrejme to dela mistni turisticky spolek a nekdo odnekud vezme cislo).

Jestli se o to nechces starat, tak si u Ambitu zapni FusedAlti a pak by se mely kalibrovat samy podle GPS. Zrejme kdyz maji dobry signal a hodne druzic. Teoreticky idealni, prakticky tezko rict, zkus pohledat po Netu. Nekdo si to chvali, jiny si na to stezuje.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34519
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod vivo » úte srp 16, 2016 8:49

Jo fusedalti pouzivam a vcera som si overil aj vysky priamo v terene a hodinky vo vacsine pripadov oproti smerovnikom ukazovali rozdiel tak max 5m. Len v jednom pripade ukazovali ovela menej, ale to je rozhodne chyba smerovniku, lebo aj na inym mapach bola vyska nizsia. Inak som napr zistil ze dat na hiking autostop je dobra blbost-ja robim trasy rychlo, celkovo chodim rychlo a dost skracujem casy(aj o polovicu) a vcera mi to vkuse pipalo proste auto prerusenie auto spustenie-fakt fail-toz asi ked bol slabsi signal a hodilo to divnu rychlost tak to tak furt robilo. ani som nebol schopny to prestavit-lebo sak len cez movescount, takze som musel pouzivat iny sport-dalsi fail.

K tvorbe map-nie neboj sa niesom naivny ze kazdy, kto ma na nete zavesenu online mapu behal najprv v terene a vytvaral ju :D dik za vysvetlenie, ako vznikaju tie odchylky. Kazdopadne stale by ma zaujimalo, ako je teda potom mozne nasledovne:
hiking dajme tomu hej? dajme tomu daky bod hocikde na SR ma u nich vysku 620mnm. Lomnicak ma nich vysku 2634-coz je zaroven "offiko" vyska.
teda napr na freemap ma ten hocaky bod na SR vysku nei 620 ale 628 ale lomnicak ma tiez 2634mnm.
Tak je toto normalne? to mi naozaj pripada, ze ok ako si isal, kazda mapa výjde inak co sa tyka vysok, ale preco potom "offiko" body vo vyznamnych pohoriach napriklad maju spravnu vysku-ktora sa uvazda vsade v literature, knihach, ucebniciach? To vo mne fakt potom evokuje ze ok my sme si spravili teda mapu podla dakeho vzorca a mame teda vysky ine ako iny ujo co si robil mapu ale vyznamne body mame štandardizovane! Dost divne nie?

A preto som aj spomenul ze kalkulacka, mobil gps, lebo ved v minulosti sa napr vysky vrcholov menili na zaklade techniky, ktorou to merali-takze aj tu mi chces povedat, ze lomnicak a ine stity maju teda v skutocnosti o 90 metrov viac alebo menej? Lebo si napisal odchylku 90m. takze toto stale nechapem. To napr aj mesta co maju stanovenu nadm vysku tak necerpaju z tych dat, kde je +-90 metrov ale zavolali si speci uja co im to urcil presne a tym padom je tato vyska vo vsetkych mapach rovnaka-ale bezvyznamny bod na mape v dakom zapadakove ma na jednej mae 620, na druhej 628mnm-lebo sak tuto to nebudeme merat presne ale budeme to merat z tých dat co su +-90m a nieco nam výjde....
vivo
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob srp 13, 2016 13:39

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod mike » úte srp 16, 2016 17:55

vivo píše:To vo mne fakt potom evokuje ze ok my sme si spravili teda mapu podla dakeho vzorca a mame teda vysky ine ako iny ujo co si robil mapu ale vyznamne body mame štandardizovane! Dost divne nie?

Co je na tom divneho? Ano, vrcholy a jine vyznamne body maji presne zmerenou vysku. Ta by asi nevysla z zadneho modelu terenu, na to nemaji dost velke rozliseni. Muzes to brat treba tak, ze do mapy se zanesou vyznamne body a model doplni vrstevnice.

vivo píše:takze aj tu mi chces povedat, ze lomnicak a ine stity maju teda v skutocnosti o 90 metrov viac alebo menej? Lebo si napisal odchylku 90m. takze toto stale nechapem.

Ja zas nechapu, cos timhle chtel rict. Vubec netusim, o jakych 90 m pises.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34519
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod shortik » sob čer 9, 2018 9:11

ahoj,
oživím zase tohle téma - chci si koupit Suunto hodinky, již nějakou dobu pokukuju po Spartan Ultra. Teď ale Suunto představilo nové hodinky Suunto 9. Nevíte někdo, jak to Suunto dlouhodobě dělá s novými řadami? Jestli nejdřív představí top model a pak ty nižší, nebo naopak nejdřív nahodí horší model a pak lepší kousky? Popř. jak dlouhou mají prodlevu mezi představením jednotlivých modelů ve stejné řadě?
shortik
nováček
nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: pon črc 2, 2012 22:41

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod kohai » pon čer 11, 2018 10:15

Mám pocit že inovují po 2 letech.
Devítky mi přijdou jako Spartany s přidaným optickým senzorem a mírně vylepšeným řízením spotřeby.
Asi záleží kolik do toho plánuješ vrazit.
kohai
nováček
nováček
 
Příspěvky: 26
Registrován: stř říj 29, 2008 17:53

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod shortik » pon čer 11, 2018 12:22

Jsou jak ty wrist edice - traner, sport, fitness a já nevím co ještě. Takže předpokládám, že asi stejně udělají nějakou "ultra" edici. Jestli TAHLE 9 není už "ultra" a nebudou vydávat jen slabší modely - to právě nevím, protože jsem Suunta nikdy nesledoval. Takže nevím, jestli nejdřív udělali ty Spartan sport a trainer a až pak ultra, nebo nejdřív ultra a až pak sport a trainer.
Ty 9 jsou v porovnání se spartan ultra těžší, o něco větší a rozdíl ve výdrži baterky je pro mě v těchto číslech zanedbatelný - stejně i když někam jedu na víc dní, tak zásuvku potkám prakticky vždy, nebo beru powerbanku.
Nakonec ale asi vezmu ty spartan ultra, protože je teď mají na suunto.com za necelých 10 900 Kč (all black titanium, bez hrudního pásu). A to je dobrá cena. :)
shortik
nováček
nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: pon črc 2, 2012 22:41

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod oodoow » pon čer 11, 2018 12:52

Pokud si to dobře pamatuju, tak byly první modely Ultra a Sport a pak teprve přišly ty další Spartan modely.
Otázkou ale je, jestli ty Suunto 9 nejsou jenom nějaký předskokan jako byl Ambit Vertical a Suunto přijde ještě s něčím lepším.
Aspoň tak se polemizuje tady.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1786
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod kohai » úte čer 12, 2018 7:29

Nemyslím, že by za pár měsíců přišlo něco lepšího.
Přece jen Suunto 9 evokuje vyšší třídu - mají ještě Suunto 3, tak bych to viděl spíš na doplnění 1-8 (spíš 1 a 6).
Postupně budou ladit software.

Spartany jsou sázka na jistotu, ale za chvíli na nich zastaví vývoj. Devítky nebudou ze začátku vychytané, ale o to dražší.
kohai
nováček
nováček
 
Příspěvky: 26
Registrován: stř říj 29, 2008 17:53

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod shortik » úte čer 12, 2018 8:57

Díky za info i za odkaz.
shortik
nováček
nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: pon črc 2, 2012 22:41

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod BombardierBB » ned pro 2, 2018 15:51

Ahoj. Kúpil som si SUNNTO TRAVERSE ALPHA a neviem sa v nich vôbec orientovať :twisted: nemáte niekto link video kde má bude navádzať ako ich nastaviť ? Ďakujem za každý typ _ radu. * =D>
BombardierBB
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: ned pro 2, 2018 15:44

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod mike » ned pro 2, 2018 17:16

Radu? Precti si manual ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34519
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod BombardierBB » ned pro 2, 2018 18:16

:supz: áno. Len či nemáte nikto link YouTube video kde je to všetko ohľadom nastavenia a následného užívania :rock:
BombardierBB
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: ned pro 2, 2018 15:44

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod Leo000 » sob úno 23, 2019 22:00

Žádnou pořádnou diskusi o Suunto hodinkách jsem nikde nenašel a tak zkusím svůj dotaz tady. Mám hodinky SpartanTrainer Wrist HR a nějak se mi nezdá jejich počítání nadmořské výšky (z toho potom plynou chybné údaje pro výstup a sestup). Konkrétně po spuštění záznamu běhu (až se najde GPS) nějakou dobu trvá, než se nadmořská výška nastaví na +-reálnou hodnotu. Vím, že tyto hodinky nemají výškoměr, ale nadmořskou výšku si nejspíš dopočítávají z nějakého profilu terénu, jenže nerozumím tomu, že když vyběhnu, tak začnu na 365mnm (podle mapy je skutečná výška 250mnm) a za tři minuty klesne výška na 230mnm. Potom už výška zhruba odpovídá až skončím tam, kde jsem začal s výškou 251mnm což je taky v pořádku (výsledný výstup mám 142 a sestup 254). Akorát ta chvíle po startu je často zkreslená (kdybych následně běžel stejný okruh, tak už by nejspíš startovací výška byla správně). Setkal se s tím někdo? Nevíte prosím proč to tak je nebo jak to odstranit?
Předtím jsem měl Garminy s výškoměrem a tam to měřilo správně (až na konstantní odchylku od skutečné nadmořské výšky). Současné měření stejné trasy mobilem mělo nadmořskou výšku taky správně, akorát ty hodinky začínají na nějaké smyšlené hodnotě.

V příloze jsem problematickou část označil červeně.
Děkuji za pomoc
Přílohy
vyska.jpg
Leo000
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob úno 23, 2019 21:14

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod mike » sob úno 23, 2019 23:59

Ano, setkal se s tim asi kazdy, kdo se snazil merit vysku a prevyseni bez barometrickeho vyskomeru. Diskutovalo se o tom hodne v jinem vlakne, nejspis v tomhle: viewtopic.php?p=374848#p374848. Zkus si to projit, sam jsem delal na tohle tema nejaka mereni a porovnavani ruznych metod.

Jde o to, ze z GPS sice dostanes i vysku, ale s radove mensi presnosti, nez polohu. Zalezi na poctu satelitu, ktere GPS vidi a na jejich poloze. Vetsi chyba na zacatku je nejspis tim, ze GPS si postupne druzice pridava. Na polohu potrebujes 3, na polohu a vysku 4, ale ta vyska bude hodne nepresna a bude kolisat, rozumna bude az kdyz jich bude tak 6 - 7. Jak se to bude projevovat zalezi na konkretni GPS, jsou tam nejake vyhlazovaci algoritmy. Cim vic druzic, tim je vyska presnejsi, ale porad se ani neblizi baromerickemu vyskomeru. Zvlast kdyz te zajima kumulativni prevyseni.

To co pises, tedy vyska podle profilu terenu, se dela az pri zpracovani ex-post. Data jsou pomerne velka a pochybuju, ze by je hodinky pouzivaly. Muzu se plest, ale podle toho, co pises, to tak neni. Tahle metoda dava lepsi vysledky, ale taky ma sva omezeni a ve slozitejsim terenu selhava. Chce to barometricky vyskomer, ktery je ale pro zmenu potreba obcas kalibrovat, jinak ti vznikne ta zminena konstantni odchylka.

Co teda s tim. Mas nasledujici moznosti:
- poridit si jine hodinky s barometrickym vyskomerem
- zaznam zpracovavat ex-post pomoci vyskovych dat (hledej SRTM)
- pockat, az GPS bude videt dost druzic a vyska se ustali. U normalnich GPS se da pocet druzic, jejich poloha a sila signalu zobrazit, u tvych hodinek nevim. Nektere GPS taky udavaji aktualni presnost polohy i vysky. HDOP a VDOP a potrebujes se dostat pod 2.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34519
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod Leo000 » ned úno 24, 2019 18:12

Děkuji za vyčerpávající odpověď (odkaz jsem pročetl). V tom výpočtu výšky podle profilu mapy jsem se mýlil a je to jak píšeš z těch satelitů.
Problém u mých a asi většiny hodinek podobné kategorie je ten, že se hledání satelitů spustí pouze v režimu navigace nebo po zvolení nějakého sportovního režimu a informace o kvalitě signálu (počtu satelitů) se nikde nezobrazuje (maximálně, že hodinky mají signál GPS což jsou min. tři satelity). Co jsem zjistil, tak jediné řešení je spustit nějaký sportovní režim, který ukazuje nadmořskou výšku, počkat, až se nadmořská výška ustálí na vcelku reálné hodnotě, vypnout sportovní režim a znovu ho spustit pro běh (při tom vypnutí a zapnutí se sice signál GPS přeruší, ale jen krátce, takže by to mělo stejné satelity najít rychle). Další možnost je ještě zobrazení nějakého bodu zájmu v navigaci a čekat na ustálení odchylky aktuální výšky od uložené výšky bodu zájmu, ale stejně se z toho zase musí vyjít ven a spustit sportovní režim.
Když jsem trasu nahrál na server http://www.cykloserver.cz, tak se tam výška přepočítala podle mapy správně.
Přílohy
vyska2.jpg
vyska2.jpg (21.59 KiB) Zobrazeno 364 krát
Leo000
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob úno 23, 2019 21:14

Re: Suunto hodinky

Příspěvekod mike » ned úno 24, 2019 20:31

Leo000 píše:Problém u mých a asi většiny hodinek podobné kategorie je ten, že se hledání satelitů spustí pouze v režimu navigace

To ma svuj duvod. GPS modul ma relativne velkou spotrebu, a tak se zapina jen kdyz je opravdu potreba. U hodinek je to zvlast dulezite, maji malou baterku.

Leo000 píše:Co jsem zjistil, tak jediné řešení je spustit nějaký sportovní režim, který ukazuje nadmořskou výšku, počkat, až se nadmořská výška ustálí na vcelku reálné hodnotě, vypnout sportovní režim a znovu ho spustit pro běh (při tom vypnutí a zapnutí se sice signál GPS přeruší, ale jen krátce, takže by to mělo stejné satelity najít rychle).

Tohle chce vyzkouset. Jestli to bude fungovat, tak super, ale nutne nemusi. Zalezi jak je to udelane a co je tam za GPS chipset. Muze se stat, ze budes cekat stejne dlouho na novy fix.

Taky muzes zapnout rezim, ktery potrebujes, pockat na spravnou vysku a v okamziku, kdy chces zacit doopravdy, si tam udelat znacku. Treba pauzu, lap time nebo co to umi. A doma pak ten zacatek odmazat.

Leo000 píše:Když jsem trasu nahrál na server http://www.cykloserver.cz, tak se tam výška přepočítala podle mapy správně.

Jo, tam vyskova data maji. Podobne treba mapy.cz (pres import).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 34519
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Předchozí

Zpět na Elektronika