Čím vyčistit pryskyřici z mikiny?
rady a porady pro opravy
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Čím vyčistit pryskyřici z mikiny?
od Lipon » čtv pro 1, 2022 8:47
Během víkendového věncování se mi povedlo se loktem mikiny opřít o formičky s nějakýma ozdůbkama z nezatuhlé pryskyřice.
Nemáte někdo tucha, čím by taková pryskyřice šla vyčistit?
Mikina je z power stretche. Už jsem zkoušel líh a benzín, zatím nic.
Nemáte někdo tucha, čím by taková pryskyřice šla vyčistit?
Mikina je z power stretche. Už jsem zkoušel líh a benzín, zatím nic.
- Lipon
- inventář fóra
Re: Čím vyčistit pryskyřici z mikiny?
od apuka » čtv pro 1, 2022 8:55
Pokud tam mas vetsi vrstvu, ktera by potrebovala seskrabat, tak mikinu nejdrive strc na nejakou dobu do mrazaku, kde pryskyrice ztuhne a da se jednoduseji dat dole/odloupnout. Co zustane, na to odlakovac na nehty nebo lih - ale musis to nechat na te latce nejakou dobu, aby mel cas rozpustit smulu. Potom vyprat co nejtepleji (u PWS nejspise max 40 stupnu) v mydle s jelenem.
Nakonec (nebo kdyz se da dole velka cast po vybrani z mrazaku - v tom pripade ale nech tu ocistenou bundu nejdrive se ohrat na pokojovou teplotu - nebo pokud Ti po Tvem cisteni ji zustalo jen hodne malo na mikine) dej nekolik vrstev saveho papiru (obrousky/toaletni papir/kapesnik) na tu skvrnu a prejdi pres to nekolikrat horkou zehlickou - smula by mela vsaknout do papiru. Samozrejme zase potom vyprat v mydle s jelenem.
Nakonec (nebo kdyz se da dole velka cast po vybrani z mrazaku - v tom pripade ale nech tu ocistenou bundu nejdrive se ohrat na pokojovou teplotu - nebo pokud Ti po Tvem cisteni ji zustalo jen hodne malo na mikine) dej nekolik vrstev saveho papiru (obrousky/toaletni papir/kapesnik) na tu skvrnu a prejdi pres to nekolikrat horkou zehlickou - smula by mela vsaknout do papiru. Samozrejme zase potom vyprat v mydle s jelenem.
- apuka
- outdoor maniak
od Lipon » čtv pro 1, 2022 13:53
to není pryskyřice ze stromu, ale taková ta dvousložková, chemicky upravená - dřív se to používalo jako dvousložkové lepidlo nebo vyplňovač různých dutin, dneska z toho děti (i dospělí) dělají všelijaké ozdoby v silikonových formičkách
jo, už jsem si vzpomněl, za komančů se to jmenovalo tuším Epoxy, je to dvousložková epoxidová pryskyřice
míchá se to z pryskyřice a tvrdidla, a jako na potvoru jsem se namočil ještě do obarvené a se vmíchanými třpytkami
jo, už jsem si vzpomněl, za komančů se to jmenovalo tuším Epoxy, je to dvousložková epoxidová pryskyřice
míchá se to z pryskyřice a tvrdidla, a jako na potvoru jsem se namočil ještě do obarvené a se vmíchanými třpytkami

- Lipon
- inventář fóra
od apuka » čtv pro 1, 2022 15:10
Jo, epoxidove pryskyrice, to je pekne svinstvo
. Pracoval jsem v arealu fabriky, kde jsme chodili na obed kolem mistnosti, kde namaceli hotove motory nebo co to bylo do takove pryskyrice. Bylo ji dost vsode kolem - na podlaze, na okolitych masinach, neco i na stenach a na pase... Sbiralo se to po vytvrzeni normalne lopatou do kontajneru.
U toho ale nejsem si jisty, jak to odstranit, teda pokud uz je vytvrzena... Ted ctu, ze asi to tak jednoduse fakt nejde...

U toho ale nejsem si jisty, jak to odstranit, teda pokud uz je vytvrzena... Ted ctu, ze asi to tak jednoduse fakt nejde...
Pokud se jedná o vytvrzený materiál, nezbývá než znečištěné oblečení obětovat na tvořivou práci. Vytvrzená epoxidová pryskyřice je velmi odolná vůči chemikáliím.
- apuka
- outdoor maniak
od Olchor » úte led 10, 2023 11:44
Zkus podložit látku kusem igelitu, důkladně napatlat ředidlem C6000 ( toluen) a dalším igelitem přikrýt. Nechat půdsobit cca 2hod. Epoxyd změkne ( ale nerozpustí se) a možná půjde oškrabat, vykartáčovat. Ale nevím, co to udělá s mikinou. Některé skvny nelze vyčistit bez porušení podstaty látky. 

Není dobré, když sportovci pijí, ale je pěkné, když alkoholici sportují.
- Olchor
- účastník
od apuka » úte led 10, 2023 12:46
PES by mel byt podle tabulek na toluen odolny - do 20 stupnu celsiaOlchor píše:Ale nevím, co to udělá s mikinou.

Asi bych to radeji nezkousel.
- apuka
- outdoor maniak
od Lipon » úte led 10, 2023 13:16
Jo, je to powerstretch. Už jsem s flekem smířil.
- Lipon
- inventář fóra
od Quido » čtv bře 30, 2023 13:00
my jsme davali nektere vaci zaspinene chemii typu laky, barvy, pryskyrice, lepidla atp., i treba od zvykacky, do mrazaku na -18°C, cca na 2-3 hodky, jak to bylo zmrzle, klepali jsme po tom kladivkem... vetsinou se to rozdrobilo a slo pak vykartacovat, nekdy to bylo treba opakovat... tak za zkousku nic nedas... 
ale nevim, jak Epoxy, to je fakt drzak

ale nevim, jak Epoxy, to je fakt drzak
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
-
Quido - inventář fóra
• Stránka 1 z 1