Útěk do divočiny - Jon Krakauer
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Útěk do divočiny - Jon Krakauer
od patriko » ned srp 12, 2012 21:42
Ježo píše:A zase se v knize píše, že když si něco usmyslel, tak to musel mít. Třeba jak lezli na nějakou tu 4tisícovku (ze které se díky otci vrátili). To mi fakt nepřijde jako chování člověka, který má alespoň elementární respekt k přírodě a ke svým spoluturistům. Že měl velkou vůli, díky které toho hodně dokázal - jasně, proč ne. Ale jeho nedostatek respektu vůči okolí mi rozhodně neimponuje.
Ano, je obdivuhodné, že toho tolik přežil. Ale spíš to přičítám neuvěřitelnému štěstí než jeho rozumu.
A zejména to, že šel někam bez toho, aniž by si zjistil kam vlastně jde a jaké jsou v dané oblasti možnosti záchrany, to mi připadá krajně nezodpovědné. Co mu sakra bránilo vzít si třeba tu mapu, byť třeba jen pro případ PZ? Jeho psychické problémy? A to mám obdivovat?
(Ještě poznámka: šíleně rád se toulám sám, zvlášť po horách - i těch vyšších. Chození sám - i dál od civilizace - je pro mně důležité, hodně mi to dává, rozpouští to kameny na duši. Takže z tohoto pohledu jeho potřebu chápu. Že ji naplňoval z mého pohledu arogantním způsobem - probůh, proč?)
Ahoj, vidět tvý komentáře a neodpovědět pro mě bylo smutnou představou.
,,Jestli něco v životě chceš, sáhni. A vem si to!" (cituji Alexe)
Sáhni. Ozkoušej a zhodnoť, zda věc vážně chceš! Okus všechno a zjisti, jestli danou věc vážně chceš. Chceš? Jestli něco v životě chceš, hltej, neutíkej, jdi za tím, jdi si za tím a bojuj, nespi! Nespi! Copak chceš umřít bez splněných snů? A jestli chceš umřít bez splněných snů, tak právě to v životě chceš, a vzal sis to!...Čím je to špatný?... Nevím, o které 4tisícovce mluvíš, možná ten kopec se staříkem, kdy ho Alex nazve zapšklým kmetem sedícím na prdeli a následně si povídají o životě při výhledu? (nečetl jsem zatím knihu) Přesto, že nevím, o jakou scénu zrovna jde, říkám: sakra se v názoru mýlíš, promiň... Nedostatek respektu vůči okolí? K jakýmu? K rodině? K lidem, co jsou přesvědčení, že bohatství je vítězstvím? Ke všem hnusně se chovajícím hajzlům, co znají jen předsudky a moc a peníze? Ke všem těm lidem, co se kurva chovají zle ke všem zvířatům a lesům a kácejí a kácejí a zapalují a ničí do prdele všechno je jim u totálních hoven! K těm mít sakra respekt? Chris McCandless určitě plakal, byl z toho smutnej, byl z toho kurva smutnej. On byl pokornej! Proto odešel do přírody!
Arogantní způsob naplnění jeho potřeby? Ale proč arogantní? Vždyť nic arogantního neudělal...
Sakra, chlape ušatá! Tobě přijde nezodpovědný jentak odejít kamkoliv bez možnosti záchrany a nemít mapu? No to je KUUUURVA nezodpovědný! A PROČ ASI? Protože chtěl být ABSOLUTNĚ SVOBODNEJ! ,,Absolutní svoboda, bez mobilu, bez bazénu, bez cigaret!" PROTOŽE ,,Musím uznat, že lidský život se dá řídit rozumem, ALE MOŽNOST ŽÍT JE TÍM ZNIČENA!" Musíš to chápat, děláš chybu, když to nechápeš, děláš sakramentskou chybu....
a teď pro všechny...
všichni jsme zvyklí na stejnost našich životů, a ten kterej jde jinudy a jinak, je špatnej, špatnej i proto, protože jde hlava nehlava za svým, a jaký zkušenosti? co to plácáte? umře i medvěd, lev, každičký zvíře a přitom se tam narodili... může umřít i Bear Grylls! může umřít každej! Můžeme umřít i tady! Můžeme umřít na chodníku...protože jsme neměli zkušenost v chůzi po chodníku? NEEE! Ano, pravděpodobnost úspěchu se zvyšuje, pokud je větší zkušenost, ale ve výsledku si teď řekněme, je vůbec potřeba chválit nebo kritizovat jeho zkušenosti? Třebaže byly malé nebo velké, je to fuk, on byl odhodlanej, jen tak si vyjít, prostě jen tak, jak sám říkal a určitě říkal, ,,jenom tak žít".... a proč by nechtěl žít? jasně, že chtěl! však to byl bohém, miloval život, ke všemu utíkal... nakonec i, nač kritizovat miminkovskou radost? on byl prostá ryzí radost bez zlých plánů... kritizujme zlý lidi, tenhle byl dobrej, sakra dobrej, podle filmu a jistě i knihy...dál nevim
- patriko
- nováček
od Indy » ned srp 12, 2012 23:02
uz nemam sil, navic podstatne bylo receno.
najdete 10 rozdilu:
http://www.csfd.cz/film/287348-alone-in-the-wilderness/
v cem udelal tenhle typek chybu? ze by byl jen nedostatecne mlady a neklidny?
vypnete si romaticky rezim o typkovi co si myslel ze ma zapnutou nesmrtelnost...
pripada snad nekomu jako nejvetsi pointa pri tom vytouzenem pobytu v prirode zakalit? me ne. obzvlast kdyz jde o pomerne banalni, az stupidni priciny.
najdete 10 rozdilu:
http://www.csfd.cz/film/287348-alone-in-the-wilderness/
v cem udelal tenhle typek chybu? ze by byl jen nedostatecne mlady a neklidny?
vypnete si romaticky rezim o typkovi co si myslel ze ma zapnutou nesmrtelnost...
pripada snad nekomu jako nejvetsi pointa pri tom vytouzenem pobytu v prirode zakalit? me ne. obzvlast kdyz jde o pomerne banalni, az stupidni priciny.
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
od amigo » pon srp 13, 2012 6:09
Tak určitě! Kdyby trávil mnohem více času čuměním na telku, měl založený účet na fcb a, hlavně!!!, poradil se před odjezdem zde na OF ohledně vybavení, tohle se nemohlo stát.
od ketrin » pon led 27, 2014 8:52
V rámci přípravy na hodinu angl.konverzace jsem googlila jméno onoho žhavého kandidáta na Darwinovu cenu a překvapeně zjistila, že téma je pořád hodně živé - vyznavači jeho kýčovitého kultu (dokonce i středního věku!) pořád riskujou zdraví i život, aby navštívili zrezivělý vrak autobusu
http://www.outsideonline.com/adventure- ... oblem.html
http://www.theguardian.com/world/2014/j ... stic-hiker

http://www.outsideonline.com/adventure- ... oblem.html
http://www.theguardian.com/world/2014/j ... stic-hiker
Helča
- ketrin
- účastník
od wawrik » pon led 27, 2014 9:22
No a? Všetci tu riskujeme život, aby sme videli nejaké údolie, horu alebo vrch ľadopádu. Tak prečo nie autobus?ketrin píše:...vyznavači jeho kýčovitého kultu (dokonce i středního věku!) pořád riskujou zdraví i život, aby navštívili zrezivělý vrak autobusu

od sobb » stř led 22, 2020 23:09
A příběh pokračuje... (článek z loňska), případně tady něco i v češtině.
Jinde jsem četla, že úřady opravdu uvažují o odstranění busu, což se jim ani nedivím. Zase na druhou stranu se tolik ani nedivím těm, kteří se k němu vydají
V tom jsem zajedno s wawrikem v komentáři výše.
Jinde jsem četla, že úřady opravdu uvažují o odstranění busu, což se jim ani nedivím. Zase na druhou stranu se tolik ani nedivím těm, kteří se k němu vydají

We have just one world, but we live in different ones ...
- sobb
- Moderátor
od mike » čtv led 23, 2020 1:16
Zas je to takove stylove. Skoncit podobne blbe jako jejich hrdina 

-
mike - Moderátor
od mike » sob čer 20, 2020 0:44
-
mike - Moderátor
od mike » pát črc 28, 2023 5:27
-
mike - Moderátor
od sobb » pát črc 28, 2023 12:22
Ta ilustrační fotka na Novinkách je od pohledu zavádějící, tak jsem se koukala, kde ten kemp vlastně je: Gold Creek Campground
- sobb
- Moderátor
od Etheric » pát črc 28, 2023 12:28
Bylo to opravdu tak, jak píšou na Novinkách? Jestli ano, pak to jsou, resp byly, naivní jelita non plus ultra a adepti na Darwinovu cenu, která jim po zásluze náleží
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
od sobb » pát črc 28, 2023 12:37
Co jsem četla z amerických zdrojů, tak víceméně ano.
Na druhou stranu - vede tam cesta, to místo je zřejmě dostupné autem. Takže je klidně možný, že je zaskočil brzký příchod zimy a už se odtama prostě nedostali. Kdoví, jestli tam přes zimu opravdu chtěli zůstat. Tahle zima prý byla v oblasti ještě drsnější než normálně a s velkým množstvím sněhu.
Trošku více podrobností je například v LA Times
Na druhou stranu - vede tam cesta, to místo je zřejmě dostupné autem. Takže je klidně možný, že je zaskočil brzký příchod zimy a už se odtama prostě nedostali. Kdoví, jestli tam přes zimu opravdu chtěli zůstat. Tahle zima prý byla v oblasti ještě drsnější než normálně a s velkým množstvím sněhu.
Trošku více podrobností je například v LA Times
- sobb
- Moderátor
• Stránka 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Zpět na Outdoorová literatura a časopisy