Přespání v přírodě
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Přespání v přírodě
od mike » pon pro 23, 2019 18:07

mila6032 píše:nejsme barbaři, že jo
Coz je prave ta chyba. Nase

-
mike - Moderátor
od Etheric » stř pro 25, 2019 12:55
-oheň
-hluk
-větší množství lidí
-řezání a kácení stromů
-bordel
-alkohol
-nerespektování okolního prostředí
Nejčastěji však kombinace výše zmíněného.
Pokud jdu ale sám/ve dvou, postavim někde bokem tarp, nedělám oheň...
Nedávno mě vyhmátli, chvíli před západem slunce, pravda že na místě, kde by se jako spát zrovna nemělo no, ale... že prej tábořím... nacož dostali výklad o UL pojetí a přístupu "leave no trace" a nabídce poležet uvnitř Deschutes jeden z dvojice neodolal. Jak tam ležel, tak jsem se ho zeptal, jestli mu tohle přijde jako tábornickej stan, ve kterým by chtěl strávit víkend

Vždycky je o o lidech...
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
od mike » stř pro 25, 2019 23:47

-
mike - Moderátor
od Etheric » čtv pro 26, 2019 6:28

Z těch případů na mě byli 2x na udání, 1x když hledali vandaly a 1x když hledali někoho podezřelýho z trestné činnosti, jenž se měl ukrývat v lesích. Ačkoliv na začátku konverzace to vždycky vypadalo na průser, vždycky jsem se s nima domluvil. Osvědčilo se mi bejt v klidu, nehádat se a vyhnout se jakejmkoliv konfrontacím. 3x vyřešeno na místě domluvou, jednou jsem se musel dostavit k podání vysvětlení, což bylo spíš proto, že jsem chrápal v ruině, kam je vstup zakázán. I tohle dopadlo dobře, stačilo jim vysvětlení typu "jsem přerostlý dítě a baví mě to prolejzat.." .. Jen jsem dostal kázání o soukromým vlastnictví atd atd a tím to skončilo. Taktéž bez sankce.. Ovšem kdybych na začátku namísto ochotný spolupráce, vysypání batohu aniž bych musel, zaujal postoj "nic neřeknu, odmítám vypovídat", dost možná by mě zmidlili jak hada, zcela beztrestně.. Nebo by mě mohli naúčtovat všechno od vstupu do objektu až po nůž s čepelí 9cm. Pokud tě v takový situaci bengo bude chtít vykoupat, něco si na tobě vždycky najde. Já teda radši udělám vždycky co chtěj. Nejsu psanec, pytlák, vykradač ani feťák, su jen normální turista chodící na nenormální místa a nemám problém to dokázat

Horší než benga jsou některý ochranáři. Na jednoho blbečka jsem ty benga dokonce volal

No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
od Etheric » čtv pro 26, 2019 16:32
Horší by bylo, kdyby tu zbraň držel někdo, kdo nepřísluší ke státním orgánům..
Nebo co třeba takový probuzení olíznutím tváře od medvěda...

No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
od pavproch » čtv pro 26, 2019 18:47
pavproch píše:to mě někdy cca 1985 na sestupu po chodníku (zrušená tur značka) z Kasproweho Wiercu směr sedlo Závory (SK) honil polskej pohraničník s ostře nabitým samopalem (střílel do vzduchu)... poté, co nás legitimoval a zistil, že sme čehůni, nás (jo, to bylo v době, kdy drahá mě ešče neměla jistýho, taxe snažila a chodila se mnou po horách...) pustil dál...
-
pavproch - Moderátor
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
od mila6032 » čtv led 2, 2020 13:19
Dne 21.12.2019 obdržela Agentura ochrany přírody a krajiny ČR od pana mila6032 ,
nar. Xx.Xx.xxxx, bytem doma, 123 45 Město, žádost o poskytnutí
informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb. Žádost se týká poskytnutí informací ve věci řízení
o přestupcích v kauze „táboření v CHKO Brdy vs dron PČR“.
Po prostudování obsahu dokumentu konstatujeme, že požadovaná informace je informací ve
smyslu § 2 písm. a) bod 6. zákona č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí,
ve věci pozdějších předpisů, a žádost budeme vyřizovat dle tohoto zákona. Zároveň
upozorňujeme, že lhůta pro vyřízení je 30 dnů.
Tak se hoši vyvětili. Mou žádost dle zákona 106/1999 vyhodnotili jako žádost dle zákona 123/1998 a že tedy budou postupovat dle tohoto zákona, včetně lhůty pro vyřízení.
- mila6032
- účastník
od mike » čtv led 2, 2020 17:00

-
mike - Moderátor
od mila6032 » čtv led 2, 2020 17:56
- mila6032
- účastník
od mike » čtv led 2, 2020 18:09
mila6032 píše:Jelikož ty spáče vyhmátli v lese, což je příroda, tak, jak jistě sám uznáš...
Nastesti je nevyhmatli na poli v repce, jinak by museli pouzit zakon o biopalivech

-
mike - Moderátor
od mila6032 » čtv led 2, 2020 18:22
- mila6032
- účastník
od mila6032 » ned led 12, 2020 17:17
http://leteckaposta.cz/881077161
No jo no, obrana nula, kvalita toho dokumentu je zoufalá, pokuta symbolická. Fakt mě mrzí, že jsem neměl možnost si to zahrát.
P.S. Až budu u compu, můžu to sem hodit v originálním

Edit: Rozhodnutí...ach jo, Jasně že vím, že to je příkaz. Píšu rychleji než myslím.
- mila6032
- účastník
od mike » ned led 12, 2020 19:08

-
mike - Moderátor
od mila6032 » ned led 12, 2020 20:49
Právní laik je dobrá výchozí pozice. Autor toho výtvoru zjevně taky není žádnej Matlock.
Ale tak co, no. Kvalita výstupu uředních lejster je přímo úměrná kvalitě obrany účastníka řízení. Tady se nocležníci na místě přiznali i k tomu co neudělali, příkaz nechali nabýt právní moci a stovka jim asi přišla cajk. Z jedné strany to chápu, ale moje rebelské já má takové divné svrbění v konečcích prstů...
- mila6032
- účastník
od mike » ned led 12, 2020 21:33

-
mike - Moderátor
od Olchor » pon led 13, 2020 8:03
- Olchor
- účastník
od GreyMouse » úte led 14, 2020 16:40
Vedení CHKO podle Valy obnovení střeleb z minometů podporuje. Současný způsob užívání posádkového cvičiště totiž neumožňuje dostatečné narušení povrchu pro zachování vřesoviště na cílové ploše Brda. „Opětovné zavedení střeleb proto podpořila i Agentura ochrany přírody a krajiny ČR,” dodal Vala.
... tak snad se podaří napravit škody, které napáchali ti vandalové, co si v CHKO postavili dva stany

- GreyMouse
- nadšenec
od mike » úte led 14, 2020 16:55

Jinak jsem pred casem nekde cetl delsi clanek na toto tema. Jak vlastne vojenska technika, ktera narusuje krajinu, umoznila vznik unikatnich vresovist a dalsich biotopu a jak je dalsi narusovani dulezite z hlediska jejich zachovani. Cela ta fraska s drony pak pusobi o to bizarneji, ale holt se nijak nebranili, a tak zaplatili stovku. Tak mne napada, ze by bylo zajimave vedet, kolik byly naklady na vyjezd policajtu a celou byrokracii okolo toho strasliveho prestupku

-
mike - Moderátor
od lojzmen » sob led 18, 2020 1:05
Podobná starší zkušenost je z Kalifornie, tam už se v současnosti moc nehasí (v lese).
-
lojzmen - účastník
od mike » sob led 18, 2020 1:08
-
mike - Moderátor
od Etheric » sob led 18, 2020 18:59
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
od sobb » sob led 18, 2020 23:33

Co se týče dekompozice - asi je zřejmé, že v horkém a suchém klimatu se těmto procesům příliš nedaří. Nicméně Austrálie jakožto kontinent je velmi široký pojem a navíc obecně je faktorů spousta. Možná by to chtělo zdroj článku.
Jinak Australani se neprobudili až nyní, ale téma požárů, managementu, nahromaděné biomasy, i té která je ochotna či neochotna hořet či se rozkládat, změny klimatu, dekompozice samotné, i rozkladu ve vztahu k častým požárům atd. se zabývají už hromadu let. Ostatně, mají k tomu důvod. Článků na tato témata je spousta.
A co se týče hašení či nehašení malých požárů - zkuste nehasit, když vám hoří buš hned za kopcem

Byli jsme takové situaci před několika lety svědky. Uhodil blesk (velmi častá příčina požárů) a už to jelo. Farmář, u kterého jsme tehdy byli nám říkal, že lidi tam mají dvě strategie - buď si sbalit jen to nejnutnější a před ohněm utéct, anebo mají nádrže a systém pro hašení požáru a jsou odhodláni svůj domov bránit. Celkem s obavami jsme sledovali postupující dým a až tehdy jsme si uvědomili, jak drsný život tam tihle lidi mají.
Tehdy to dobře dopadlo, nemám ale tušení, jestli přežili to, co se tam děje teď ...
- sobb
- Moderátor
od Olchor » ned led 19, 2020 6:11
- Olchor
- účastník
od sobb » ned led 19, 2020 12:52
- sobb
- Moderátor
od apuka » ned led 19, 2020 20:37
Tak mas rel. bohate mnohem blizsi zkusenosti, i kdyz se to neshromazdovalo deset let, neni to "netlejici" material ale princip je naprosto stejny. Vzpomen si jak na Slovensku (zejmena ve VT) se likvidovala vetrna kalamita (ehm, castecne pozdeji i kurovcova), hlavne, co tam zustalo lezet uz par let, kym se ke drevu dostali. Spadle (uz dost vysusene) stromy se ocistily od (uz hodne vysusenych) vetvi, kmeny se snesly na sberna mista, odkud se (casem) odvezly. Ale ty urezane vetve se nahromadily na velke hromady vedle mist dostupnych pro (vetsinou hodne) pozdejsi odvoz, tj. casto kolem stezek, lesnich cest, kde chodili turiste a lesni delnici.lojzmen píše:Teď jsem někde četl, že mnoho požárů v Austrálii způsobil člověk tím, že hasil malé přirozené požáry a za deset let se nahromadil materiál, který v austrálii jaksi netleje.
V tom case bylo v horach dost pozaru - mnoho z nich zpusobili turisti a delnici, co kourili (a odhazovali duotnajici vajgly), ti druzi si i zapalovali ohne (a ted ani nemyslim kdy likvidovali v suchem lese suche rosti vypalovanim a klidne odpoledne nechali tam tlejici ohniste
](./images/smilies/eusa_wall.gif)

No a taky stacil jeden uder blesku do nejakeho blizkeho stromu...
Jo, toto Ti ochrani bydlo od ohne. Problemem zustava uz "jenom" dym a popilek... Zrovna za soucasne situace v AU si myslim, ze vubec ne zanedbatelnym, bo je to tak intenzivni, ze pokud tam zustanes delsi dobu, i dym spolu s popilkem Te dokaze zabit nebo alespon silne poskodit zdravi.Olchor píše:Bych se asi snažil vymýtit a udržovat 300m volný pás okolo baráku.
Edit: Jeste k tomu (ne)tleni v suchu - i u nas dokaze na sussich mistech to tleni probihat tak, ze drevo sice jakoby hnije, ale za roky z nej zustava spise sucha extremne zapalna susina, idealni jako podpalovac. Coz znamena jeste vetsi nebezpeci velice rychleho rozsireni ohne.
- apuka
- outdoor maniak