Pozorování v přírodě
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Pozorování v přírodě
od sobb » pon kvě 16, 2022 23:32
Ráda bych půjčila na vyzkušení, ale bohužel už nemáme. Byl služební a už nesloužíme. Váhu nevím, možná to jde někde na netu zjistit, ale rozhodně to nebyl žádný ultralight. Na vandry to opravdu není, spíš na ty pozorovací a fotící výlety.Mawenzi píše:kterej presne mate a kolil to vazi?
- sobb
- Moderátor
od Mawenzi » úte kvě 17, 2022 4:55
ja mam pozorovaci vyketu 2x za rok takze nic pro me:D ale prislo mi to klidme kolem kila, na webu nepsali a podorobne sem.to nehledala s tim, ze treba budes vedet
apuka
ja i na kompaktu vnimam hledacek jako super vec uzitecnou i kdyz to neni pravej optickej hledacek
etheric
je to spis jako bedetak u krosnu nez jako kanady na vandr. jde to i bez bederaku, ale vetsina lidi ho proste vyuziva, protoze to skyta dalsi rozmer pohodli.
jinak mobil bezne taky vydrzi treba i 1 den, ale u fotaku vetsinou chces at vydrzi dyl, zrovna zrcadlovky maji vydrz paradni i proto, ze pri foceni pres hledacek ma displej nulovej odber a kompakty se svoji sotva tretinovou vydrzi kvuli krmeni displeje se muzou jit zahrabat, lidi jako my to asi moc vnimat nebudou ale profi fotograf treba na svatbe kdyz musi vymenovat baterku 3x za den by mel jiste radost kdyby to musel delat 5x kvuli displeji s autojasem:D navic i pokud drzis vetsi / tezsi sestavu, je to pohodlnejsi tesne pred oblicejem kdy mas lepsi postaveni rukou a nemas fotakem takovou paku. ja to treba se svyma kloubama celkem poznam, kdyz mam predlokti vic natazeny dopredu.
od Dromedaro » úte kvě 17, 2022 8:03
Etheric píše:Dromedaro píše:Pro mě je ten hledáček součást fotografování.
Jako pro někoho jsou kanady a ČSLA celta součást vandrování.
To není o nějakém staromilství, ale o tom, že se mi takto lépe fotografuje. Třeba si fotím i nějaké reportáže nebo momentky a tam je pro mě fotografování přes displej nepraktické a nebaví mě to tak. Třeba ale zase u té přírody a krajiny, když je potřeba použít stativ, tak by pro mě použití živého displeje bylo lepší. Mám totiž menší stativ a při mé výšce to znamená, že se u něj musím hrbit nebo dřepět a koukat do hledáčku plus manipulovat se stativem a nastavovat fotoaparát je obtížnější.
A jinak já chápu, že někdo stále chodí v kanadách a používá celtu. Pro něj je to prostě neoddělitelná součást toho, proč na ty vandry chodí a cítí se tak dobře. Asi jako, když někdo jde do divadla a vezme si na to společenský oděv.
Já také vyzkoušel nějaké UL oblečení, ale skoro jej nepoužívám, protože se v tom necítím dobře a připadá mi, že v tom vypadám jako šašek. Divné střihy, divné barvy... Jsem se raději vrátil k sice o něco těžšímu, ale pro mě pohodlnějšímu a lépe vypadajícímu oblečení, ve kterém se ale cítím dobře a nenosím to s odporem. O to taky jde, cítit se v oblečení pohodlně a dobře.
- Dromedaro
- inventář fóra
od Lipon » úte kvě 17, 2022 9:23
výhoda žádná, jen nevýhody vč. násobně vyššího rizika neostrosti
na displej fotim jen v krajní nouzi, např. vysoko nad hlavou, daleko před sebou třeba přes zábradlí nebo hranu skály, popř. při focení nízko nad zemí, zhruba okolo kotníků
i na nižším stativu je všechno líp a víc vidět v hledáčku, tak holt ten hřbet trochu ohnu
- Lipon
- inventář fóra
od apuka » úte kvě 17, 2022 10:16
Kdyz mas natazene nebo skoro natazene ruky, aby ses koukal na displej, tak to je nejnestabilnejsi poloha, sebemensi mikropohyb (dokonce i zpusobeny busenim srdce) se prenese na fotak jako vyrazny pohyb, tj. potrebujes vyrazne kratsi casy.
- apuka
- outdoor maniak
od Mawenzi » úte kvě 17, 2022 10:18
tos vpodstate doplnil i co jsem psala ja, ackoli ja s opiranim o tvar nemam zkusenost:D tak s tema o fous delsima casama to taky bude pravda.
od pavproch » pát čer 3, 2022 11:19

-
pavproch - Moderátor
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
od JohnyFK » čtv čer 16, 2022 12:54
Foto bohužel nic moc, měl jsem jen mobil :/
od Tomas » čtv čer 16, 2022 13:04
No a pod Lipnem jsem poprvé viděl rysa ve volné přírodě, seděl tam na mýtince a koukal.
Já tam přijel po štěrkovce na gravelu a on jen tak pohodlně tím specifickým kočičím krokem zalezl do houští co bylo za ním. Bylo to pár vteřin a na tak 40 metrů, ale fajn.

- Tomas
- nadšenec
od Dromedaro » sob črc 2, 2022 10:43
- Dromedaro
- inventář fóra
od pavproch » sob srp 6, 2022 11:32
-
pavproch - Moderátor
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
od pavproch » stř srp 10, 2022 15:24
-
pavproch - Moderátor
od pavproch » ned zář 4, 2022 16:43
-
pavproch - Moderátor
od apuka » úte zář 6, 2022 20:22

Jsem se divil, jak se v te vysce muze uzivit, tam uz prakticky ani trava neroste. A potom o dvacet metru dal se neco hybalo mezi skalami - nejaky mysovity maly tvor. Takze lasicka ma co jist - ale cim se zivy ta mys

- apuka
- outdoor maniak
od apuka » úte zář 6, 2022 20:40
Udelali vyhlidky u nove lanovky (tato je konkretne u mezistanice). Je to vyslap po nejakych 25-30-ti schodech na mensi skalu vedle stanice lanovky. Nahore ohranicena plosina. Ale zacatek te plosine je za pekne hlubokou a nekde uz i sirokou trhlinou primo ve skale
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
- apuka
- outdoor maniak
od lojzmen » úte zář 27, 2022 20:51
Předpověď počasí, babí léto prý už nebude.
-
lojzmen - účastník
od pavproch » úte říj 25, 2022 15:53
Až tenhle článek mi to připomjél - chtěl sem čumět na zatmění. Grrrr, skleróza pitomá. Čuměli ste někdo NATO?
-
pavproch - Moderátor
od Dromedaro » úte říj 25, 2022 16:11

Můžeš si pustit záznam jestli chceš.
Zapomněl jsem totiž na svářečské sklíčko a přes tmavou pivní flašku jsem to nechtěl riskovat. Nerad bych, aby zatmění slunce bylo tím posledním, co bych v životě viděl.

- Dromedaro
- inventář fóra
od apuka » stř říj 26, 2022 7:38
Jinak do budoucna pro ty, co nemaji pri zatmeni tmavy filtr - vemte si zrcadlo a nasmerujte odraz slunce na nejblizsi stenu/svetlou a rovnou plochu, idealne ve stinu. Bude na tom odraze hezka projekce zatmeneho slunce a to bez nebezpeci pro oci. Jsem to v tom 99. tak udelal pres stresni okno v praci, aby vsichni videli, jak to prochazi.
- apuka
- outdoor maniak
od pavproch » sob lis 5, 2022 13:11
Afterthought: Já blb sem tu nohu měl vzít, mohla být pečeně z divočáka.
-
pavproch - Moderátor
od Etheric » sob lis 26, 2022 5:24
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
od Dromedaro » sob lis 26, 2022 6:58
- Dromedaro
- inventář fóra
od Dromedaro » sob lis 26, 2022 21:27
Útoky zvěře na lidi? Často si za to můžeme sami
- Dromedaro
- inventář fóra
od Etheric » ned lis 27, 2022 7:19
No jo, když já na to chození po značkách moc nejsu..
Taky se pohybuju dost tiše.
Jelena jsem v živý podobě takhle z blízka viděl poprvý. Proti tý váze a paroží bych neměl šanci, to je jako vlak s ostny.. Naštěstí neměl zájem se prát.
No, aspoň vím, kam začátkem jara půjdu na výlet...

No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
od milarepa » ned lis 27, 2022 9:01
jindy jsem zase běhal někde za Velkým Javorníkem a z lesa přede mnou vyskočil pořádný jelen, podíval se na mě a běžel normálně pro cestě přede mnou .....tak jsem s nadšením zrychlil a držel se ho tak 50 metrů v závěsu, než zase někam skočil do lesa....

jindy zase na mě podobným způsobem vyskočil kanec....bylo to někde v lesích kolem Písku, rachot v lese, a z houští těsně přede mnou vyskočil kanec, dívali jsme se na sebe, říkal jsem mu, ať si jde po svém a ukázal mu rukou směr, zachrochtal, a vydal se směrem, kam jsem mu ukázal

- milarepa
- účastník
od mike » pon lis 28, 2022 23:21

Za cely den jsme jich potkali vic, stada jelenu i srnci, ale vsecho to utikalo, jen tenhle ne. Nevim, co si o tom mam myslet.
-
mike - Moderátor
od Tomas » úte lis 29, 2022 3:31
No a koukám, tam do sebe zakleslí parohama dva jeleni, kolem stádo laní. Chvíli jsme na sebe koukali a nevypadalo to, že by mě tam chtěli. Tak jsem to otočil a jel jinudy, ale zážitek pěknej.

- Tomas
- nadšenec
od Etheric » úte lis 29, 2022 5:00
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
od apuka » úte lis 29, 2022 8:29
Mozna ze kvuli tomu osvetleni celovkou do oci. Srny i jeleny dokazes "oslepit" i celovkou, pokud jim zasvitis do oci - a nemohou jit dal, protoze jednoduse nevidi. Pohnou se az se jim vrati videni.mike píše:Vcera jsme potkali bloudiveho jelena. ... Ve svetle celovky mu svitilo je jedno oko, druhe asi nemel...... vsecho to utikalo, jen tenhle ne. Nevim, co si o tom mam myslet.
Mozna to melo jinou pricinu, ale odhadnul bych to na tento duvod. Jeste kdyz sis na nej posvitil schvalne i na druhou stranu.
milarepa píše:z lesa přede mnou vyskočil pořádný jelen, podíval se na mě a běžel normálně pro cestě přede mnou .....tak jsem s nadšením zrychlil a držel se ho tak 50 metrů v závěsu, než zase někam skočil do lesa....

Hm... zamyslel si se alespon nekdy nad tim, co asi mohl prozivat ten jelen, kdyz za nim nekdo funi nejakych 50 m. Ze je to pro nej velky stres, ze jej Ty kvuli vlastnimu nesmyslnemu poteseni stresujes a muzes mu tim ublizit, jak pripadne spanikari???
Zajimave, ze za medvedem bys nejspise takto nebezel, pricemz to by byl jeste vetsi zazitek

Bohuzel, to je jen jeden z dalsich stripku ve Tvych prispevcich, kterymi ukazujes svoji "ohleduplnost" vuci jinym tvorum (vcetne beznych lidi) v prirode...
- apuka
- outdoor maniak
od mike » úte lis 29, 2022 23:58
apuka píše:Mozna ze kvuli tomu osvetleni celovkou do oci. Srny i jeleny dokazes "oslepit" i celovkou, pokud jim zasvitis do oci - a nemohou jit dal, protoze jednoduse nevidi. Pohnou se az se jim vrati videni.
Pochybuju. Ten den jsme potkali desitky jeleniho i srnciho a vsechno to uteklo, celovku jsem mel stejne.
apuka píše:Jeste kdyz sis na nej posvitil schvalne i na druhou stranu.
To jsem udelal proto, ze mu svitilo jen jedno oko. Normalne sviti obe. Tenhle ho fakt asi nemel...
Mne teda spis pripadalo, ze na nas kouka a rozhoduje se, jestli nas nabere na parohy nebo ne

-
mike - Moderátor