Guerilla gardening

životní prostředí, člověk a zvíře

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Guerilla gardening

Příspěvekod Etheric » pát lis 1, 2019 19:56

Tím nemyslím vysazování tulipánů u tramvajovýho ostrůvku, ale reálnou činnost v přírodě. Teď na podzim hezky šup do batohu skládací rejč, vybrat někde venku místo ideální pro tu danou rostlinu /já vysazuju pouze původní, nešlechtěný druhy, který bohužel z krajiny často vymizely/ a hezky půdu prorejpat, zarejt listí a pozvat tak žížaly, ony prohnojí a prokypří půdu za nás :)
Na jaro se vrátit, odplevelit a vysejt. Něco půjde vysejt už teď na podzim. Něco už vyseto je od léta. Kdykoliv půjdete kolem, budete mít čerstvou zeleninu. Navíc pozoruju nárůst motýlů a návrat spousty druhů hmyzu, však taky hodně tý zeleně je medonosný.
Je mi strašně líto, když jdu zpustlou krajinou, která ještě před 15ti lety byla udržovaná a plná přirozeně se vyskytujících jedlejch bylin, plodů, kořenů,... Teď je všude jen tráva a plevel po pás / hruď a co bylo pod tím, logicky zdechlo.
Letos se mi podařilo obnovit populaci medvědího česneku v místech, kam na něj chodila babička a též obnovit několik slunejch strání plnejch půpavy, na kterou jsem chodil jako malej s tátou. Na dvě stráně se dokonce i vrátili čmeláci.
Někdy je to ale peklo nasbírat nebo sehnat semena... Taky to něco stojí. V každým případě je to win/win/win a navíc super zábava.
Je tu někdo, kdo provozuje podobnou činnost?
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak

Zpět na Člověk a příroda