Stránka 2 z 22

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 19:48
od mike
Pridam se na stranu titanistu :twisted: Koupil jsem pred par lety tohle a jsem pomerne spokojen. Pro jednoho idealni velikost i tvar a dost pochybuju, ze by pri danem objemu existovalo neco srovnatelne vahy (0.85 litru / 118 g i s poklickou). Poklicka je skvela a vyborne drzi.

K jednotlivym nevyhodam:

- taveni snehu: jak uz bylo napsano, je nutne nalit na dno trochu vodu. Staci opravdu malo, ale bez ni se dno pripali i pri malem vykonu varice. Posledne jsem byl s posledni davkou liny, nasypal jsem prasan, udusal, dal varic na minimalni vykon a stejne se to pripalilo. Voda ma pak dost odpornou prichut. Esusu to nic neudela, da se to vydrhnout snehem nebo proste vyplachnout vodou. Je to proste vlastnost, se kterou je potreba pocitat.

- deformace pri narazu: minimalni. Pri tehle velikosti a tvaru (v podstate skorepina) je to velmi pevne, mam jen jedno velice male promacknuti po vetsim padu, ktere nema na funkci vliv.

- cena: nesmite nakupovat u nas. Tyhle ceny jsou zvlast nehorazne, 2 - 3x predrazene. Kupoval jsem v USA pod $50, coz je standardni cena. U nas jsem to videl asi za 2 kKc :shock:

Na ohni jsem nezkousel, na plotynce kamen s dirou uprostred (plameny) to bylo uplne v pohode. Varim vetsinou vodu, polevky, brkasi apod. a jediny problem je to taveni snehu. Myslim, ze pro pripluvovy ucely je zrovna tohle idealni, ja uz bych nic jineho nechtel.

Co se tyce tepelne vodivosti, ma to dve stranky. Ta kladna je, ze caj v tom dlouho vydrzi teply, coz jsem minuly tyden za mrazivych veceru docela ocenil :) Navic se clovek nepopali o drzadlo, ty draty zustavaji temer studene.

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 19:53
od sobb
Schnappi píše:Hm, to tu tak málo lidí používá nerez?

jen nerez hrneček *
jinak ale na normální vaření klasický ešus, ten už je tak starý, že v něm snad žádný hliník není :mrgreen: ... a i kdyby - trochu toho hliníku člověk potřebuje :twisted:

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 19:56
od sobb
mike píše:- taveni snehu: jak uz bylo napsano, je nutne nalit na dno trochu vodu. Staci opravdu malo, ale bez ni se dno pripali i pri malem vykonu varice....

mě tak napadá - jak přilíváš vodu, když žádnou nemáš? rozpouštíš vlastním teplem?

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 19:58
od šíp
Ne, je potřeba s tím počítat a na zahájení vaření si vždy trochu vody nechat.

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:02
od uplne jinej martin
Nemyslím odolnost když ti to upadne na zem, myslím odolnost když to budeš ohejbat u okraje či tak. Nazbortí se to? Jinak co se ceny ČR vs jinde týká, tak ano, ale dát 50 USD (= 900) za hrnec na vandr se mi zdá porád docela dost.

Jinak co se hliníku týká, měl jsem v plánu to porovnat se sklem a ještě alu mokka konvičkou za pomoci aasky, ale mám pocit, že to zgrejzlo na tom, že nebyla lampa, nebo kalibrace, no a pak jsem na to zapomněl a letos se k tomu nedostanu :-)

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:04
od Dallen
K závadnosti hliníku: Myslím, že to byl indy kdo mi řekl: "Musel bys sežrat celej ešus, aby se ti něco stalo".

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:05
od mike
@sobb: Tak, zatim se mi nestalo, ze bych nemel vubec zadnou, ono staci pul deci. Kdybych neco takoveho planoval, tak te vezmu s sebou, abych nemusel vlastnim teplem :twisted:

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:07
od sobb
Dallen píše:K závadnosti hliníku: Myslím, že to byl indy kdo mi řekl: "Musel bys sežrat celej ešus, aby se ti něco stalo".

když tak koukám na ten náš ešus ... se nám to už snad skoro podařilo :mrgreen:

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:09
od mike
uplne jinej martin píše:Nemyslím odolnost když ti to upadne na zem, myslím odolnost když to budeš ohejbat u okraje či tak. Nazbortí se to? Jinak co se ceny ČR vs jinde týká, tak ano, ale dát 50 USD (= 900) za hrnec na vandr se mi zdá porád docela dost.

Tomu uplne nerozumim, jak ohejbat? Ten muj ma vyztuzeny okraj a na ohnuti bys potreboval aspon kombinacky :)

$50 je min nez 900 a da se senat i levneji. Ano, porad to neni uplne malo, ale neni na tom nic, co by se mohlo pokazit, a tak te to nejspis prezije.

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:11
od sobb
mike píše:Tak, zatim se mi nestalo, ze bych nemel vubec zadnou, ono staci pul deci. Kdybych neco takoveho planoval, tak te vezmu s sebou, abych nemusel vlastnim teplem :twisted:
vážně? my v zimě navečer často býváme bez vody a rozpouštíme sníh na pití ... takže další nevýhoda: kromě nádobí člověk musí ještě tahat vodu :twisted:
mě brát nemusíš, Ti půjčím ešus :wink:

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:15
od mike
Ti nejak nevim, ale ja s sebou nejakou vodu taham porad. Kdyz dochazi, tak se holt musi rozpustit nova i kdybych kvuli tomu mel udelat prestavku ;-)

To vis ze jo, se budu tahat s tvym esusem. Ale kdyz vezmu tebe, ty vezmes esus a usetris vlastni teplo na rozpousteni vody :twisted:

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:20
od sobb
už Tě vidím, jak děláš přestávku při mínus desíti a v lepším případě k tomu i ve sněhové vánici :wink:

aby ses pak taky třeba nemusel tahat se mnou ... :twisted:

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:25
od mike
V takovem pocasi je voda stejne tak studena, ze se neda pit :)

To mne taky napadlo :twisted: Jestli s necim takovym pocitas, tak si nejdriv nechej narust popruhy ;-)

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:38
od Semo
mike píše:pochybuju, ze by pri danem objemu existovalo neco srovnatelne vahy


118g + 0.5dcl vody = 168g. :-)

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:39
od uplne jinej martin
mike píše:Tomu uplne nerozumim, jak ohejbat? Ten muj ma vyztuzeny okraj a na ohnuti bys potreboval aspon kombinacky :)

Myslím, když to máš třeba v batohu a spadne ti, hupsneš na to, letištní zaměstnanci.

mike píše:$50 je min nez 900 a da se senat i levneji. Ano, porad to neni uplne malo, ale neni na tom nic, co by se mohlo pokazit, a tak te to nejspis prezije.

50 U.S. dollars = 869.353549 Czech koruny říká google. promiň mi chybu 3,5 procenta :prayer: :prayer: :prayer:
No, furt je tam stejně věcí, co se můžou pokazit jako na alu-ešáku, ten mě taky přežije a furt to stojí 10x tolik při stejné službě. Kde je ta výhoda???


K zdravotní závadnosti/nezávadnosti:

[1] Sadettin Turhan, Aluminium contents in baked meats wrapped in aluminium foil, Meat Science, Volume 74, Issue 4, December 2006, Pages 644-647, ISSN 0309-1740, DOI: 10.1016/j.meatsci.2006.03.031.
(http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 533b6a5a88)
Keywords: Aluminium; Cooking; Meat; Aluminium foil

Nenašel jsem článek (lenoch :-.. ) přímo o vaření. Nicméně pečení v alobalu je příbuzný. Dovolím si z článku citovat:

[1] píše: Abstract:
In this investigation, the effect of cooking treatments (60 min at 150 °C, 40 min at 200 °C, and 20 min at 250 °C) on aluminium con-
tents of meats (beef, water buffalo, mutton, chicken and turkey) baked in aluminium foil were evaluated. Cooking increased the alumin-
ium concentration of both the white and red meats.
The increase was 89–378% in red meats and 76–215% in poultry. The least increase
(76–115%) was observed in the samples baked for 60 min at 150 °C, while the highest increase (153–378%) was in samples baked for
20 min at 250 °C. It was determined that the fat content of meat in addition to the cooking process affected the migration of aluminium
(r2 = 0.83; P < 0.01). It was also found that raw chicken and turkey breast meat contained higher amounts of aluminium than the raw
chicken and turkey leg meat, respectively. Regarding the suggested provisional tolerable daily intake of 1 mg Al/kg body weight per day
of the FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, there are no evident risks to the health of the consumer from using aluminium
foil to cook meats. However, eating meals prepared in aluminium foil may carry a risk to the health by adding to other aluminium
sources.


Stručně: pečení masa v alobale zvýší obsah hliníku v mase na dvoj- až trojnásobek, nicméně nevede k překročení "bezpečné" denní dávky podle světové zdravotnické organizace.

dále z článku:
[1] píše: Aluminium toxicity is well known in patients with long-
standing chronic renal failure
(Meiri, Banin, Roll, & Rous-
seau, 1993). In recent years, aluminium has also been
associated with various bone (osteomalacia) and neurolog-
ical failures (Alzhemier’s disease)
(Gauthier et al., 2000;
Grant, Campbell, Itzhaki, & Savory, 2002; Gupta et al.,
2005; Miu, Olteanu, & Miclea, 2004; Polizzi et al., 2002;
Rondeau, Commenges, Jacqmin-Gadda, & Dartigues,
2000). Although a direct relationship between aluminium
in food and these diseases has not been established,
public
interest in effects of aluminium on human health has
increased in recent years and several studies have been con-
ducted on aluminium leaching into foods cooked in alu-
minium utensils or wrapped with aluminium.


Stručně: kdo má dlouhodobně v čudu ledviny, má problém s hliníkem. Nedávné výzkumy neprokázaly souvislost mezi hliníkem a řídnutím kostí popř. strejdou z Německa.

Ze závěru:
[1] píše:It should be noted that not only aluminium leaching is a
function of cooking process, but also fat content of the
product
(r2 = 0.83; P < 0.01). Also, raw chicken and turkey
breast meats had higher aluminium contents than the raw
chicken and turkey leg meat
, respectively.

Obsah hliníku se liší v prsech/stehnech a záleží na protučněnosti masa.


Co z toho plyne pro mě: dvojnásobek není zas tak markantní nárůst, odpovídá tomu, že si dám dvojnásobnou porci. Pokud je hliník toxický, při jakém oxidačním čísle? AASka nám řekne, kolik hliníku celkem, ale ne jestli je to Al(0), 3+, ...

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:40
od sobb
mike píše:V takovem pocasi je voda stejne tak studena, ze se neda pit :)

To mne taky napadlo :twisted: Jestli s necim takovym pocitas, tak si nejdriv nechej narust popruhy ;-)

no právě, proto taky žádnou nemáme a na pití se musí rozpustit a ohřát ...

neboj, bych se Ti zahákla kolem krku :twisted: ... už chceš raděj pučit ten ešus, viď? :wink:

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:43
od mike
Semo píše:118g + 0.5dcl vody = 168g. :-)

Detailisti :twisted: Tu vodu bych mel stejne, jak nemam aspon pul litru nebo zdroj v dohledu, tak jsem nervozni :) Navic jde jen o taveni snehu.

A i tak je to urcite min :)

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:47
od mike
sobb píše:no právě, proto taky žádnou nemáme a na pití se musí rozpustit a ohřát ...

Termosku s sebou nemas? No, v takovem pocasi nebudu snad ani ja spat ve zdaraku a nekde na bivaku nebo ve stanu trochu te vody rozpustis.

sobb píše:neboj, bych se Ti zahákla kolem krku :twisted: ... už chceš raděj pučit ten ešus, viď? :wink:

By sis to sama brzo rozmyslela ;-)

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:52
od sobb
mike píše:Termosku s sebou nemas? No, v takovem pocasi nebudu snad ani ja spat ve zdaraku a nekde na bivaku nebo ve stanu trochu te vody rozpustis.
jen siggovku, a to během dne vypijem ... rozpustíš, na plynu a v ešusu :wink:

mike píše:By sis to sama brzo rozmyslela ;-)
myslím, že Ty dřív :twisted:

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 20:55
od mike
uplne jinej martin píše:Myslím, když to máš třeba v batohu a spadne ti, hupsneš na to, letištní zaměstnanci.

Pad batohu zadny problem a pri ceste letadlem to mivam docela hluboko v batohu. Skakat jsem na to nezkousel a ani nebudu :)

uplne jinej martin píše:No, furt je tam stejně věcí, co se můžou pokazit jako na alu-ešáku, ten mě taky přežije a furt to stojí 10x tolik při stejné službě.

Titan je o dost pevnejsi a odolnejsi vuci poskrabani.

uplne jinej martin píše:Kde je ta výhoda???

Pro mne hlavne vaha a v tomhle pripade i design (tvar, drzadlo, poklicka), mel jsem hlinikovy esus i nerezove nadobi a s timhle se pracuje o dost lip. Cimz nerikam, ze neexistuje neco odpovidajiciho z jineho materialu.

Zdravotni zavadnost bych moc neresil, jak casto clovek vari v esusu? Alobal pouzivam v kuchyni asi tak stejne.

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 21:01
od mike
sobb píše:jen siggovku, a to během dne vypijem ... rozpustíš, na plynu a v ešusu :wink:

Siggovka nezamrzne? Mne se tak od -8 meni i mineralka v batohu v ledovou trist... Navic je tezka jako krava, to radeji tu termosku... No tak vyzdimas treba rukavice a jiste bys dokazala vymyslet i jiny zpusob, ale to by pak voda taky mela neprijemnou prichut ;-)

sobb píše:myslím, že Ty dřív :twisted:

Udelame pokus? ;-)

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 21:11
od uplne jinej martin
mike píše:Titan je o dost pevnejsi a odolnejsi vuci poskrabani.

Jasně, ale potřebuješ to u ešusu? Běžně do něj reješ hřebíkem a namáháš ho tak, aby se pevnosti projevily?
mike píše:Zdravotni zavadnost bych moc neresil, jak casto clovek vari v esusu? Alobal pouzivam v kuchyni asi tak stejne.

Jo tu ja taky neřeším, jen pro sichr kdyby někdo něco... Znáš to. Zakažme žárovky, jsou neekologický :axe: Tak asi na stejnej způsob "kdo používá ešus, bude blbej díky hliníku".

K tvaru a váze. Ta je podobná a při frekvenci vaření v ešusu si myslím, že těch osm stovek pořád není ekvivalentní vytuněnějšímu tvaru. Ale chápu, že al-ešus je oldschool a pokud chceš bejt "Venku jako doma!", Ti ešus se hodí!

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 21:13
od sobb
mike píše:Siggovka nezamrzne? Mne se tak od -8 meni i mineralka v batohu v ledovou trist... Navic je tezka jako krava, to radeji tu termosku... No tak vyzdimas treba rukavice a jiste bys dokazala vymyslet i jiny zpusob, ale to by pak voda taky mela neprijemnou prichut ;-)
siggovka s termoobalem nezamrzne
co je těžký? zmrzlá minerálka? :mrgreen: , ten sigg i s obalem je lehounkej
nejjednodušší způsob je vzít si ešus :wink:

mike píše:Udelame pokus? ;-)
máš (sebe)vražedné sklony? :twisted:

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 21:32
od mike
sobb píše:nejjednodušší způsob je vzít si ešus :wink:

Nejaka tvrdohlava dneska :twisted:

sobb píše:máš (sebe)vražedné sklony? :twisted:

A pak ze nepoklada recnicke otazky :twisted:

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 21:42
od mike
uplne jinej martin píše:Jasně, ale potřebuješ to u ešusu? Běžně do něj reješ hřebíkem a namáháš ho tak, aby se pevnosti projevily?

To ne, ale micham v nem kovovou lzici a hlinik se poskrabe. Titan ne.

uplne jinej martin píše:Znáš to. Zakažme žárovky, jsou neekologický :axe: Tak asi na stejnej způsob "kdo používá ešus, bude blbej díky hliníku".

To bych snad ani neporovnaval. Potencialni zdravotni riziko versus extremni stupidita kombinovana s aroganci ](*,) Ale to je politika a tu sem tahat nebudeme.

uplne jinej martin píše:K tvaru a váze. Ta je podobná a při frekvenci vaření v ešusu si myslím, že těch osm stovek pořád není ekvivalentní vytuněnějšímu tvaru. Ale chápu, že al-ešus je oldschool a pokud chceš bejt "Venku jako doma!", Ti ešus se hodí!

Tohle je zas velmi individualni. Pro kazdeho znamena 8 stovek neco jineho. Mne by treba skoro 200 g rozdilu (nekde jsem nasel esus 309 g) stalo i za vic. Protoze 8 stovek vydelam za chvili, zatimco tech 20 deka potahnu na zadech mnohokrat. Otazka priorit. Stejne jako lepsi tvar, kdyz se ti nekde v horach prevrati esus, protoze ma blbe drzadlo (ma), tak to muze byt slusny pruser. Do tohodle jsem jednou omylem kopnul a protoze poklicka vyborne drzi, nevylilo se skoro nic.

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 22:09
od uplne jinej martin
Jasně, neznatelná škráblina na hrnci vadí :-)

Vzdávám to :-) Já si upiju decku dvě vody z flašky a jsem na stejné váze, jako ty a pak si v civilizaci koupím za těch 800 pivo :-)

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 22:26
od Semo
Standardny esus vazi 294g (vlastnorucne), ale vyuzitelny objem ma 1L (teoreticky 1.2), kdezto esus 0.85 moze mat vyuzitelny 0.6? Ael chapem, ze pre jedneho moze byt 1L zbytocny (aj ked na to topenie snehu nie a hlavne ma vacsi priemer, takze lepsie vyuzije plamen).

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 22:36
od sobb
mike píše:Pridam se na stranu titanistu :twisted: Koupil jsem pred par lety tohle...

Koukám se dobře, že ta nádoba má i nalívací "zobáček"? Pasuje na něj přímo i poklička, nebo je tam prostor a pára stejně uniká? Nálevka mi totiž při zimním vaření u ešusu chybí , ale pokud si ho zdeformuju, tak už nenasadím víčko ... a džezva, kterou vozíme sice nálevku má, ale zas pro ni nemám pokličku. Sice to zakrýváme alobalem od snězené čokolády, ale není to příliš elegantní ...a navíc vzrůstá spotřeba čokolád :mrgreen:

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 22:53
od mike
Je tam maly prostor, tak akorat, fotka je docela verna. Pri malem plameni se diky tomu da varit s napevno usazenou poklickou. Ona je v ni navic jeste mala dirka, asi aby to nevybuchlo ;-) Nalevka se opravdu hodi, bez problemu se da nalit voda do PETky.

Re: Titanový ešus - klady a zápory

PříspěvekNapsal: pát lis 6, 2009 22:56
od sobb
takže z toho pára prchá? to je to co nechci ... no já vlastně nechci ani titan, jen zjišťuju, jak to mají kde pořešený :)