Stránka 1 z 5

Vaření v termosce

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 12:18
od ReyG
Zdarec.

Vaří někdo jídlo v termosce? - Zalít třeba rýži a nechat to stát... ?

Recepty...
Termosky...
Zkušenosti...

Díky moc. Majte sa fajně.

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 12:31
od šíp
nekde to psali,myslím že na svetoutdooru.cz
každopádn bych měla od nich mít CD kde je to namluvené :((
zkusím pak doma pohledat

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 12:45
od pavproch
Čaj uvařený v termosce:

do vymydlené termosky umístíme jeden pigi (důležité! - pigi se sňůrkou!)). V rychovarné kuňvici přiedeme k varu požadované množství vody (vaříme vždy přesné množství, abychom neplýtvali energiemi). Počkáme až voda zavaří a necháme chvilku převařovat (pozor na příliš chlorovanou vodu). Poté opatrně a za stálého míchání zalijeme pigi rovnoměrným proudem vřelé vody. Na kuchyňských stopkách odměříme 3 minuty a poté pigi elegantním způsobem vyjmeme z termosky. Uvařený čaj ochutíme - cukrem nebo medem, gurmáni mohou přidat i špetku citrónové šťávy.

Dobrou šuť!

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 12:52
od tuso
@pavproch: s malou obdobou takhle vařím i kafe v termosce.

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 12:53
od pavproch
a to si říkáš gurmán, dyž do kafe přidáváš špetku citrónové ščavy?!? :smt077

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 12:57
od tuso
pavproch píše:a to si říkáš gurmán, dyž do kafe přidáváš špetku citrónové ščavy?!? :smt077


Cituji:"...s malou obdobou takhle vařím i kafe v termosce."

Všechny změny spadají do formulace " s malou obdobou" :mrgreen:

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 12:59
od pavproch
malá, nepodstatná obdoba.....

tanin nebo kofein, to je jedno, hlavně že povzbudí....

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 13:06
od tuso
pavproch píše:malá, nepodstatná obdoba.....

tanin nebo kofein, to je jedno, hlavně že povzbudí....


Není, protože kofein se váže s cukrem a potom má menší stimulační účinek. A já neslazené kafe nevypiju. Proto budu na Brnčále chlastat pivo. :mrgreen:

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 13:07
od Kimit
Je lepší pigi čaj nebo pigi kafe? :mrgreen:

Alternativa k pigi čaji může být v rámci BOP (Baliarne obchodu Poprad) i Klub čaj. :wink:

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 13:07
od pavproch
@Kimit: á, pán je opravdový Gurmán!..... :mrgreen: :twisted: :mrgreen:

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 13:12
od tuso
Párky v plechu.

Do termosky vložíme párky /množství dle velikosti termosky/
Zalijeme horkou vodou. Necháme odstát cca 3-5min, odlijeme vodu, za určitého úsilí vytáhneme párky a jíme.

Doporučená příloha: hořčice, kečup, chléb, pečivo.


Podobným způsobem se dá i uvařit vajíčko, ale životnost vejce v 80l báglu vidím jako hodně nepravděpodobnou. :mrgreen:

Samozřejmě vyvstává problém- kde vzít horkou vodu? Za předpokladu, že máme velký batoh a stálou dodávku el.energie, tak dle pavprochova receptu v rychlovarné konvici. V opačném případě z ešusu na vařiči- i když v tomto případě se nabízí otázka- proč nevařit v tom ešusu rovnou?

:twisted:

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 13:13
od pavproch
tuso píše:Párky v plechu.

Do termosky vložíme párky /množství dle velikosti termosky/
Zalijeme horkou vodou. Necháme odstát cca 3-5min, odlijeme vodu, za určitého úsilí vytáhneme párky a jíme.

Doporučená příloha: hořčice, kečup, chléb, pečivo.



:smt023

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 13:16
od pavproch
ref "párky v plechu": a následně uvařený čaj (recept viz výše s poznámkou - myčku na vymydlení therm-o-sky zevnitř s sebou opravdu, ale opravdu netahám.... :wink: ) bude opravdu záležitost pro opravdové fajnšmekry...... :mrgreen:

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 13:16
od conny
ja by som to neriskovala, termoska sa hrozne zle umyva.

raz som v nej skusala robit podla receptu jogurt a nepodarilo sa mi ju umyt ani za pat rokov (sporadicky som to skusala roznymi pripravkami). ked som sa stahovala, definitivne som ju vyhodila.

z toho isteho dovodu sa snazim nepouzivat jednu termosku na caj aj na kavu (mne ta kava v tom caji jednoducho smrdi). kedze kavu nepijem, prilis ma to neobmedzuje.

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 13:17
od pavproch
@conny: s křížkem po funuse..... [-X

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 13:22
od Kimit
pavproch píše:@Kimit: á, pán je opravdový Gurmán!..... :mrgreen: :twisted: :mrgreen:


Jj, není nad klasický rituál většiny horských chat:
- objednávka čaje
- následuje přinesení sklenice (či hrnku) s čirou již nevařící vodou
- na podtácku je vybraný druh čaje - pigi x klub, ve výjimečných případech i kousek citrónu
- poté dochází k vrcholu a to snažení vydolovat ze sáčku čaje maximum barviva a teinu; vše se odvíjí od teploty vody
- ve výjimečných případech lze použít i lest jako např. drcení sáčku čaje lžičkou, aby ta sviňa už konečně pustila čaj!!!!!
:ú

Omlouvám se za menší OT...

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 13:23
od pavproch
@Kimit: neomlouvej se, tady je to normální!

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 13:31
od Kimit
Mimochodem jsem teď vyzkoušel poprvé v Alpách instantní čaj z Billy a hodně příjemně mě překvapil. Jedna měl fakt dobrou chuť (byl s citrónem) a též se dal udělat jako studený a případně ohřát. A hlavně nebyl cítit žádnou chemií (což nechápu).

A narozdíl od těch piv, co jsem táhl v báglu, moc nevážil... :mrgreen:

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 15:34
od tulak
pavproch píše:a to si říkáš gurmán, dyž do kafe přidáváš špetku citrónové ščavy?!? :smt077

ale ona se tam opravdu občas přidává :-) :mrgreen:

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 16:53
od šima
tulak píše:
pavproch píše:a to si říkáš gurmán, dyž do kafe přidáváš špetku citrónové ščavy?!? :smt077

ale ona se tam opravdu občas přidává :-) :mrgreen:


jo je to dobré na kocovinu :twisted:

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 17:01
od brhel
pavproch píše:Čaj uvařený v termosce:

do vymydlené termosky umístíme jeden pigi (důležité! - pigi se sňůrkou!)). V rychovarné kuňvici přiedeme k varu požadované množství vody (vaříme vždy přesné množství, abychom neplýtvali energiemi). Počkáme až voda zavaří a necháme chvilku převařovat (pozor na příliš chlorovanou vodu). Poté opatrně a za stálého míchání zalijeme pigi rovnoměrným proudem vřelé vody. (...)

Ale máš v tom postupu chybu. Správně by bylo:

V rychovarné kuňvici přiedeme k varu větší než požadované množství vody. Počkáme až voda zavaří a necháme chvilku převařovat (pozor na příliš chlorovanou vodu). Odlejeme přebytečnou voďu do vymydlené těrmošky, uzavřeme ji a necháme chvíli ohřát. Poté vodu vylijeme. Umístíme jeden pigi (důležité! - pigi se sňůrkou!, ale když máme lžíci, může být i bez šňůrky)). Poté opatrně a za stálého míchání zalijeme pigi rovnoměrným proudem vřelé vody. (...)

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 18:26
od jonza
Na prednasce o outdooru jsem slysel toto:

Do termosky nakrajime zmrzle brambory, mrkev, hrasek, koreni, bujon (vse co nam pres noc zmrzlo a normalne bychom dali do polevky) a zalijeme to varici vodou. Hned zase uvedeme do varu stejne mnozstvi tekutiny jako predtim. Po par minutach vylijeme studenou vodu z termosky (slouzila pouze k rozmrazeni potravin) a zalijeme to podruhe varici vodou (tato uz bude varit) po par hodinach (asi 2) mame polevku.

Takto to praktikuje pan co se vydava na Aljasce na pulrocni pochody a prechody.

Jinak taky doporucoval termosku polepit kobercovou paskou (nebo nejakou alternativou), protoze ve vlekych mrazech vam primrzne kovova cast k ruce :)

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 18:30
od Rujir
jonza píše:Takto to praktikuje pan co se vydava na Alijasce na pulrocni pochody a prechody.


Postup fajn, ale snazim sa predstavit si, ako so sebou do hor trepem igelitku cerstvej zeleniny a nejak to nevidim... :mrgreen:

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 18:42
od jonza
no ja si to presne nepamatuju jak to bylo, ale byla to prednaska na videu z CVUT Praha. Myslim, ze jsem ten odkaz mel z tohoto fora, tak se na to muzes mrknout, urcite tam bylo spousta zajimavych veci. Ale pochybuju, ze nekdo vydzi delsi dobu na polivkach ze sacku a brkase.

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 18:56
od Rujir
jonza píše:Ale pochybuju, ze nekdo vydzi delsi dobu na polivkach ze sacku a brkase.


Ako verim tomu, ze su to postupy pouzitelne pri masivnejsich expediciach, kde vystroj trepu nejake zvieratka pripadne sa aspon taha na pulkach, ale neverim na podobne praktiky v pripade klasickej turistiky a nenarocnych expedicii v trvani do dvoch tyzdnov. To je cele...

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 19:06
od pripluv
v rusku toto tahají běžně

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 19:09
od pavproch
@brhel: máš pravdu.... :oops:

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 19:22
od honzi
No jen ten bujon bych přidal až po vylití té první horké vody,jinak by se mi rozpustil v té první a vylil bych ho. :((

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 19:25
od šíp
jonza píše:Na prednasce o outdooru jsem slysel toto:

Jinak taky doporucoval termosku polepit kobercovou paskou (nebo nejakou alternativou), protoze ve vlekych mrazech vam primrzne kovova cast k ruce :)


zřejmě máš na mysli to CD která už asi hodinu hledám- je to záznam z nějaké přednášky :roll:

PříspěvekNapsal: úte bře 25, 2008 20:16
od tuso
Rujir píše:Postup fajn, ale snazim sa predstavit si, ako so sebou do hor trepem igelitku cerstvej zeleniny a nejak to nevidim... :mrgreen:


Bez vreca zemiakov ani na krok. :mrgreen: