České a Slovenské názvy pro stejná jídla

zkušenosti, rady, dotazy.

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Příspěvekod honzi » úte bře 25, 2008 10:33

Je jasné,že v názvoslových o guláších,perkeltech a podobně je pěkný guláš.Ale to asi nevyřešíme.Je to různé kraj od kraje zem od země a dokonce v jednom místě hospoda od hospody.Hlavně když je správně ostrý,dobrý a je ho dost. :lol:
Jinak abych byl k tematu:
Snídaně -raňajky.
Honzi
Věci se prostě dějí.Čert je vem.
honzi
účastník
účastník
 
Příspěvky: 336
Registrován: pon říj 30, 2006 8:02
Bydliště: Č.K

Příspěvekod pavproch » úte bře 25, 2008 10:33

raňajky už tu byly... :wink:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28306
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Příspěvekod tuso » úte bře 25, 2008 10:35

Nokerle= halušky :mrgreen:
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6607
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod brhel » úte bře 25, 2008 18:20

brhel píše:Trošku odjinud. Jak se správně dělá cibule na guláš? (jako jak ji správně osmahnout?)

Prosííííím, poradí někdo? :oops:
Uživatelský avatar
brhel
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2561
Registrován: sob led 21, 2006 11:12
Bydliště: Praha / Oslo

Příspěvekod Rujir » úte bře 25, 2008 18:26

brhel píše:Prosííííím, poradí někdo? :oops:


Je tu niekde vlakno Gulasovy zrazik, tam najdes siahodlhu diskusiu o spravnej priprave gulasa. :wink:
If you're feeling original, it means you just haven't read enough.
Uživatelský avatar
Rujir
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8954
Registrován: pát srp 13, 2004 10:13
Bydliště: Dubnica n.V./BA

Příspěvekod Dena » úte bře 25, 2008 18:27

Přece je třeba ji nejprve osmahnout jen tak, aby zesklovatěla, toť vsjo :)
ıɯřʎʇč uǝsǝu žǝu 'ɯíupǝɾ uǝznos ʇýq íšdǝl
_____________________________
Uživatelský avatar
Dena
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2675
Registrován: čtv led 5, 2006 23:03
Bydliště: Kladno, (předtím celá léta Brno ..)

Příspěvekod Mařena » úte bře 25, 2008 18:27

brhel píše:Trošku odjinud. Jak se správně dělá cibule na guláš? (jako jak ji správně osmahnout?)

Nejsme sice profík, ale když tak hezky prosíš.... :twisted: *
Cibuli osmahnout až zesklovatí, pak zaprášit paprikou a s ní osmahnout už jen chviličku, aby paprika nezhořkla.... :mnam:
Mařena
Mařena
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1137
Registrován: pát bře 3, 2006 12:50
Bydliště: Brno

Příspěvekod Dena » úte bře 25, 2008 18:27

Jasan, souhlas s Mařenó :wink:
ıɯřʎʇč uǝsǝu žǝu 'ɯíupǝɾ uǝznos ʇýq íšdǝl
_____________________________
Uživatelský avatar
Dena
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2675
Registrován: čtv led 5, 2006 23:03
Bydliště: Kladno, (předtím celá léta Brno ..)

Příspěvekod Mařena » úte bře 25, 2008 18:33

Však jste to taky na podzim testovali, že jo? :lol:
Mařena
Mařena
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1137
Registrován: pát bře 3, 2006 12:50
Bydliště: Brno

Příspěvekod Cvrk » úte bře 25, 2008 18:39

Rujir píše:Kazdopadne knedlik do gulasu sa na Slovensku prakticky nedava.


Javor, u nás to taky někteří jí "jenom" s chlebem.
Carpe Diem! Lovte kapry!
Uživatelský avatar
Cvrk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2942
Registrován: ned led 22, 2006 12:56
Bydliště: OV

Příspěvekod brhel » úte bře 25, 2008 18:49

Mařena píše:Cibuli osmahnout až zesklovatí

Děkuji, děkuji. A v tomhle je ten háček, tomuhle slovu já nerozumím. Vysvětlíte mi, prosíííím.
Uživatelský avatar
brhel
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2561
Registrován: sob led 21, 2006 11:12
Bydliště: Praha / Oslo

Příspěvekod Hafi » úte bře 25, 2008 18:52

ja bych ji dal syrovou :((
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8429
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Příspěvekod Dena » úte bře 25, 2008 19:38

Prostě ji neosmahnout moc dotmava, jenom tak, aby vypadala jako ze skla, nic víc ..
ıɯřʎʇč uǝsǝu žǝu 'ɯíupǝɾ uǝznos ʇýq íšdǝl
_____________________________
Uživatelský avatar
Dena
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2675
Registrován: čtv led 5, 2006 23:03
Bydliště: Kladno, (předtím celá léta Brno ..)

Příspěvekod Cvrk » úte bře 25, 2008 19:44

Hafi píše:ja bych ji dal syrovou :((

Syrová se dává až na hotový guláš :wink:
Carpe Diem! Lovte kapry!
Uživatelský avatar
Cvrk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2942
Registrován: ned led 22, 2006 12:56
Bydliště: OV

Příspěvekod Hafi » úte bře 25, 2008 19:50

Cvrk píše:
Hafi píše:ja bych ji dal syrovou :((

Syrová se dává až na hotový guláš :wink:

no dyk tu myslim.... :ú jinou na gulasi nevidim
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8429
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Příspěvekod brhel » úte bře 25, 2008 20:03

Dena píše:Prostě ji neosmahnout moc dotmava, jenom tak, aby vypadala jako ze skla, nic víc ..
Dík, zkusím.
Uživatelský avatar
brhel
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2561
Registrován: sob led 21, 2006 11:12
Bydliště: Praha / Oslo

Příspěvekod šíp » úte bře 25, 2008 22:28

Hafi píše:
Cvrk píše:
Hafi píše:ja bych ji dal syrovou :((

Syrová se dává až na hotový guláš :wink:

no dyk tu myslim.... :ú jinou na gulasi nevidim


ne na guláši, ale v guláši.
samo že ji tam nemůžeš vidět, dkyž se nechá zesklovatět na začátku a pak s tou hmotou pracuješ
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Příspěvekod Yopo » stř bře 26, 2008 1:43

Vychodňarske jedla:

mačanka (hubová omáčka)
kuľaša (zemiaková polievka)
bandurki (zemiaky)
sirek, žolta hrudka (hrudka z vajec a mlieka - pripomínajúca syr)
naľeśniki (zemiakové placky)
gugeľ, baba, haruľa (zemiakove placky)
bandurkova lokša, lokša na sodze (posúch)
holupki (mäso s ryžou zabalené v kapustovom liste s kapustov)
rajcupa (zabíjačková polievka)
bobaľki (opekance s makom)
krepľe (šišky)
śľižki (šúľance, slíže s makom)
ŠŠŠ (šariš, śľifku a švihom)
Uživatelský avatar
Yopo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 455
Registrován: ned pro 11, 2005 18:56

Příspěvekod tuso » stř bře 26, 2008 6:34

@Yopo: :smt023 Potešil si moje srdce.
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6607
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Yopo » stř bře 26, 2008 8:26

tuso píše:@Yopo: :smt023 Potešil si moje srdce.


nemáš za čo, prave dojedam "sirek i kobasu" (posledne veľkonočné prebytky jedla) :P
Uživatelský avatar
Yopo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 455
Registrován: ned pro 11, 2005 18:56

Příspěvekod hasty » stř bře 26, 2008 10:30

Yopo píše: gugeľ, baba, haruľa (zemiakove placky)

+ bandurnik(i)
Yopo píše: bandurkova lokša, lokša na sodze (posúch)

vof Šarišu sudovnik(i), abo ľem lokše

gomboce (slivkove knedliky)
Ak nieste tam kde chcete byt, nieste nikde
Uživatelský avatar
hasty
nováček
nováček
 
Příspěvky: 170
Registrován: sob led 26, 2008 21:45
Bydliště: Praha/Presov

Re: České a Slovenské názvy pro stejná jídla

Příspěvekod Radeczech » stř led 7, 2009 19:03

Ještě jsem tady neviděl:
černice= ostružiny
rezance= nudle
cmár= podmáslí

A k tématu perkelt:
perkelt se používá pro paprikáš či kuře na paprice s paprikovo-smetanovou omáčkou, jako příloha nejčastěji noky(halušky) nebo těstovina.
A i já si keguláši radši dám chleba než knedlík, ostatně na Slovensku opravdu guláš jedině po maďarském stylu- s pečivem.
Život je pes, nejlepší přítel člověka.
Radeczech
nováček
nováček
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte led 6, 2009 16:37
Bydliště: Břuchotín

Re: České a Slovenské názvy pro stejná jídla

Příspěvekod Martini » stř led 7, 2009 19:51

loni jsem byl v Nízkých na Štefán.chatě a měli tam v jídelním lístku nápoj zv.Sviští mléko,ptal jsem se servírky co to je a ona jen řekla že to je výrobní tajem .Nevíte co to je za složenina nápoje? :-k :(( :mrgreen: [-o<
Kde je vůle,tam je i cesta
Uživatelský avatar
Martini
účastník
účastník
 
Příspěvky: 779
Registrován: ned bře 18, 2007 15:54
Bydliště: Kobeřice u Opavy(Prajzká)

Re: České a Slovenské názvy pro stejná jídla

Příspěvekod tuso » čtv led 8, 2009 7:40

Radeczech píše:Ještě jsem tady neviděl:
černice= ostružiny
rezance= nudle
cmár= podmáslí

A k tématu perkelt:
perkelt se používá pro paprikáš či kuře na paprice s paprikovo-smetanovou omáčkou, jako příloha nejčastěji noky(halušky) nebo těstovina.
A i já si keguláši radši dám chleba než knedlík, ostatně na Slovensku opravdu guláš jedině po maďarském stylu- s pečivem.


Ne,ne a ne. Perkelt /v originále pörkölt/ je maso nakrájené na kostky- telecí, vepřové, hovězí. Nemusí to být jen kuře. Je hustější a nedává se do něj smetana.Paprikáš je zase varianta smetanová.

Ciatce."Guláši se podobá perkelt, paprikáš a tokáň. Perkelt má však méně šťávy a je hustší a více se podobá našemu guláši. Paprikáš pak obsahuje více papriky a hustou smetanu a pravý tokáň má naopak méně papriky a maso je pokrájené na nudličky."
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6607
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Re: České a Slovenské názvy pro stejná jídla

Příspěvekod Kall » čtv led 8, 2009 19:24

sviští mlíko....tipl bych to na borovičku, kondenzovaný mlíko a něco drobnýho k tomu.
Kall
nováček
nováček
 
Příspěvky: 68
Registrován: stř zář 6, 2006 16:29
Bydliště: Olomoucko

Re: České a Slovenské názvy pro stejná jídla

Příspěvekod simp » čtv led 8, 2009 21:33

V jedné brněnské rest. jsou recepty ze Slovenska a Beskyd.

Haruľa (zemiaková placka, česky bramborák)
Lokše (zemiaková placka, placka z bramborového těsta)
Lokše na Valašsku - domácí nudle do polévky, většinou hovězí
Zelnica, Kyselica - zelná polévka
když jsem zapnul čelovku, bylo mi jasný, že brýle proti slunku pro tento večer už nepotřebuju..
simp
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1194
Registrován: stř črc 25, 2007 19:29
Bydliště: Brno

Re:

Příspěvekod michal.cieslar » pát led 9, 2009 7:36

Ešte raz- čo je podľa teba perkelt? Stále si mi neodpovedal.

Nedá mi to, abych se nezapojil. Mamka je původem z Oravy, žila na Slovensku více než třicet let, a když doma děláme perkelt, tak se jedná o kuřecí maso (kuře rozdělené na osm dílů), omáčka je taková růžová a davá se tam smetana, takže bych spíše řekl, že se vzhledově blíží omáčce svíčkové než gulášové. Osobně si myslím, že perkelt může být nazýván klasický guláš v části Slovenska, kde je větší podíl Maďarů, jinak všude jinde to bude guláš. Ale je možné, že je tomu v různých částech Slovenska různé.

návod např. http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=5392
......... tak do toho šlápni, ať vidíš kousek světa ........... ČEST ČEZ :o)
michal.cieslar
nováček
nováček
 
Příspěvky: 89
Registrován: úte črc 22, 2008 7:16
Bydliště: Bohumín

Re: Re:

Příspěvekod conny » pát led 9, 2009 10:46

michal.cieslar píše:Ešte raz- čo je podľa teba perkelt? Stále si mi neodpovedal.

Nedá mi to, abych se nezapojil. Mamka je původem z Oravy, žila na Slovensku více než třicet let, a když doma děláme perkelt, tak se jedná o kuřecí maso (kuře rozdělené na osm dílů), omáčka je taková růžová a davá se tam smetana, takže bych spíše řekl, že se vzhledově blíží omáčce svíčkové než gulášové.
[/url]


to je sice pekne, ale polovica Slovakov nepozna rozdiel medzi perkeltom a paprikasom - su to totiz originalne madarske jedla - z gastronomickej stranky ma uplnu pravdu tuso. to, ze aj ja sama doma obcas nazvem smotanove jedlo perkeltom, je len prenesenie/spotvorenie povodneho nazvu - keby som sa mala vyjadrovat k jedlu verejne, je to zasadne paprikas. vobec to nemusi byt len z kuracieho, velmi bezny je napriklad kralici.
Every dream was given to us with the power to make it true.
Uživatelský avatar
conny
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3445
Registrován: úte zář 19, 2006 12:34
Bydliště: Praha - zbohom kopecky

Re: České a Slovenské názvy pro stejná jídla

Příspěvekod Jan » pát led 9, 2009 10:57

Inak, práve som niekde čítal rozhovoror s nejakým reštauratérom a on veľmi múdro skonštatoval, že neexistuje česká, slovenská, maďarská a pod. kuchyňa, že tie jedlá sú tak premiešané, že môžeme v najlepšom prípade hovoriť o stredoeurópskej alebo rakúsko-uhorskej kuchyni. A podľa mňa má pravdu: či už paprikáš, alebo perkelt je na Slovensku úplne bežné jedlo, tak isto knedlo-vepřo-zelo... halušky sú z Rumunska, pirohy sú poľsko-rusko-slovensko-ukrajinské, guláš je česko-slovensko-maďarský, atď atď ... ak ten rozhovor nájdem na nete, prepošlem.
Jan
účastník
účastník
 
Příspěvky: 747
Registrován: čtv bře 9, 2006 11:58

Re: České a Slovenské názvy pro stejná jídla

Příspěvekod pavproch » pát led 9, 2009 12:06

btw, jaxe česky řekne tarhoňa?
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28306
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

PředchozíDalší

Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření