České a Slovenské názvy pro stejná jídla
zkušenosti, rady, dotazy.
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
České a Slovenské názvy pro stejná jídla
od -ant- » ned bře 23, 2008 14:52
- Smažák (smažený sýr) = Vyprážaný syr
- Guláš = Perkelt (pörkölt) jak se diskuze rozjíždí, tak nevím nevím, jestli jeto dobře...
Znáte další?
- Guláš = Perkelt (pörkölt) jak se diskuze rozjíždí, tak nevím nevím, jestli jeto dobře...
Znáte další?
Naposledy upravil -ant- dne ned bře 23, 2008 21:43, celkově upraveno 1
od tuso » ned bře 23, 2008 14:59
Smažený květák= Vyprážaný karfiol
Kapustová polívka=Kelová polievka
Zelňačka=Kapustnica
Karbanátek=Fašírka
Červená řepa=Cvikla /ale spisovne červená repa/
Smažené vajíčka /vaječina/=Praženica
Kapustová polívka=Kelová polievka
Zelňačka=Kapustnica
Karbanátek=Fašírka
Červená řepa=Cvikla /ale spisovne červená repa/
Smažené vajíčka /vaječina/=Praženica
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
od Cvrk » ned bře 23, 2008 17:49
jezo píše:ještě malý detail: kapustnica != kapustová polievka (jedna má zápražku a druhá ne, alespoň co jsem pochopil)
Tak to si pochopil veľmi zle. /nič v zlom/Rozdiel medzi kapustnicou a kapustovou polievkou je ako medzi smažákem a smaženým sýrem- je to to isté. a to, či tam dávaš zápražku záleží od krajových zvykov.
tuso
/píšem pod nickom Cvrka, lebo u nich chlastáme- teda vlastne slávime Veľkú Noc /
Carpe Diem! Lovte kapry!
-
Cvrk - inventář fóra
- Příspěvky: 2942
- Registrován: ned led 22, 2006 12:56
- Bydliště: OV
od Ježo » ned bře 23, 2008 17:53
Cvrk píše:Tak to si pochopil veľmi zle. /nič v zlom/Rozdiel medzi kapustnicou a kapustovou polievkou je ako medzi smažákem a smaženým sýrem- je to to isté. a to, či tam dávaš zápražku záleží od krajových zvykov.
tuso
/píšem pod nickom Cvrka, lebo u nich chlastáme- teda vlastne slávime Veľkú Noc /
Zdravim alkoholiky
Já jsem to tak pochopil, kdyz mi čašnička na můj požadavek kapustnice řekla, že mají jen kapustovú polievku...
Tož teda nevím... Ale díky, příště se nenechám
od pavproch » ned bře 23, 2008 18:06
ranajky=snídaně
čučoriedky=hafery
paradajky=rajčata
ťarhaňa=také ty jakési cestovinové kuličky
palacinky=palačinky
rožek=rochlík
langoš=langoš a pivo=pivo
čučoriedky=hafery
paradajky=rajčata
ťarhaňa=také ty jakési cestovinové kuličky
palacinky=palačinky
rožek=rochlík
langoš=langoš a pivo=pivo
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28320
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
od hasty » ned bře 23, 2008 18:16
tuso
moment, moment, praveze medzi kapustnicou a kapustovou polivekou je velky rozdiel.
Kapustova polievka je klasicka zeleninova polievka kde funkciu zeleniny nahradza kapusta/zeli/ (pouziva sa cerstva)
kapustnica je tradicna vianocna polievka s klobaskou, hubami, mäsom, cestovinou a kapustou (pouziva sa kysla kapusta/kysane zeli/) existuje asi 200 druhov (vari sa s udenym/surovym mäsom, klobasa sa kraja/nekraja, pouzije sa cestovina/zemiaky...)
moment, moment, praveze medzi kapustnicou a kapustovou polivekou je velky rozdiel.
Kapustova polievka je klasicka zeleninova polievka kde funkciu zeleniny nahradza kapusta/zeli/ (pouziva sa cerstva)
kapustnica je tradicna vianocna polievka s klobaskou, hubami, mäsom, cestovinou a kapustou (pouziva sa kysla kapusta/kysane zeli/) existuje asi 200 druhov (vari sa s udenym/surovym mäsom, klobasa sa kraja/nekraja, pouzije sa cestovina/zemiaky...)
Ak nieste tam kde chcete byt, nieste nikde
od Ježo » ned bře 23, 2008 18:20
hasty píše:
kapustnica je tradicna vianocna polievka s klobaskou, hubami, mäsom, cestovinou a kapustou (pouziva sa kysla kapusta/kysane zeli/) existuje asi 200 druhov (vari sa s udenym/surovym mäsom, klobasa sa kraja/nekraja, pouzije sa cestovina/zemiaky...)
Jaj, tu bych si dal, i kdyz je do vanoc jeste daleko...
od viňa » ned bře 23, 2008 20:05
Trochu jsem hledal na netu
cesto-těsto
cukrík-bonbón
čeršňa-třešně
čučoriedka-borůvka
hrianka-topinka
hrozno-hrozen,víno
hurka-jitrnice
hydina-drůbež
kačica,kačka-kachna
kaleráb-kedlubny
kapusta-zelí
kel-kapusta
korenie čierne-pepř
krvavnička-jelítko
kýška-kyselé mléko
lekvár-povidla
lokša-tenká bramborová placka
masť-sádlo, omastek
maškrta-pamlsek,,lahůdka
medovník-perník
moriak-krocan
morka-krůta
ostriež-okoun
pampúch,šiška-kobliha
pečeň-játra
pirohy-taštičky
plnka-nádivka
praženica-míchané vejce
rezance-nudle
rožok-rohlík
safaládka-vuřt
šošovica-čočka
torta-dort
uhorka-okurka
toť zatím vše
cesto-těsto
cukrík-bonbón
čeršňa-třešně
čučoriedka-borůvka
hrianka-topinka
hrozno-hrozen,víno
hurka-jitrnice
hydina-drůbež
kačica,kačka-kachna
kaleráb-kedlubny
kapusta-zelí
kel-kapusta
korenie čierne-pepř
krvavnička-jelítko
kýška-kyselé mléko
lekvár-povidla
lokša-tenká bramborová placka
masť-sádlo, omastek
maškrta-pamlsek,,lahůdka
medovník-perník
moriak-krocan
morka-krůta
ostriež-okoun
pampúch,šiška-kobliha
pečeň-játra
pirohy-taštičky
plnka-nádivka
praženica-míchané vejce
rezance-nudle
rožok-rohlík
safaládka-vuřt
šošovica-čočka
torta-dort
uhorka-okurka
toť zatím vše
michal
od Cvrk » ned bře 23, 2008 20:27
hasty píše:tuso
moment, moment, praveze medzi kapustnicou a kapustovou polivekou je velky rozdiel.
Kapustova polievka je klasicka zeleninova polievka kde funkciu zeleniny nahradza kapusta/zeli/ (pouziva sa cerstva)
kapustnica je tradicna vianocna polievka s klobaskou, hubami, mäsom, cestovinou a kapustou (pouziva sa kysla kapusta/kysane zeli/) existuje asi 200 druhov (vari sa s udenym/surovym mäsom, klobasa sa kraja/nekraja, pouzije sa cestovina/zemiaky...)
No, já si myslím, že rozdíl mezi kapustnicou a kapustovou polievkou je asi takový, jako mezi zelňačkou a zelnou polévkou
Carpe Diem! Lovte kapry!
-
Cvrk - inventář fóra
- Příspěvky: 2942
- Registrován: ned led 22, 2006 12:56
- Bydliště: OV
od Cvrk » ned bře 23, 2008 20:34
joker píše:no gulas rozhodne je gulasom aj na slovensku..perkelt je uplne o niecom inom )). By ma zaujimalo z akych zrdrojov cerpal autor )))
a o čom je perkelt? Pozri sa sem
Kde na slovensku /možno okrem Blavy / je guláš to isté čo v čechách?
Carpe Diem! Lovte kapry!
-
Cvrk - inventář fóra
- Příspěvky: 2942
- Registrován: ned led 22, 2006 12:56
- Bydliště: OV
od Rujir » ned bře 23, 2008 21:02
Cvrk píše:Kde na slovensku /možno okrem Blavy / je guláš to isté čo v čechách?
No ja to mam trochu stazene tym, ze netusim, aky je cesky gulas, ale musim suhlasit s taborom tych, ktory tvrdia, ze perkelt a gulas rozhodne nie je to iste. Ostatne to tvrdi aj tusov zdroj:
"Pörkölt is essentially a Hungarian stew or goulash, but should not be confused with Gulyás, a soup with a similar flavour but a different dish altogether."
Posudenie, ci sa cesky gulas podobia viac na slovensky gulas, alebo madarsky gulas, alebo madarsky perkelt uz necham na vacsich odbornikov. Kazdopadne knedlik do gulasu sa na Slovensku prakticky nedava - aspon ja som to asi este nezazil.
If you're feeling original, it means you just haven't read enough.
Re: České a Slovenské názvy pro stejná jídla
od Mařena » ned bře 23, 2008 21:26
@-ant-: super téma, to bude mít určitě úspěch , outdooristi jsou tady možná někteří pouze virtuální, ale na žrádlo se chytí asi každý
Jinak: myslím, že vyprážaný syr je s krátkým y.
V česku se jako guláš s knedlíkem označuje především Vídeňský guláš a jeho obdoby, ale jinak se guláš může podávat třeba s rýží (takové ty mexické guláše) a pak hlavně - zabíjačkový guláš, přece s chlebem nebo rohlikem!!!
Každopádně ke všem zásadně pivo!
Jinak: myslím, že vyprážaný syr je s krátkým y.
V česku se jako guláš s knedlíkem označuje především Vídeňský guláš a jeho obdoby, ale jinak se guláš může podávat třeba s rýží (takové ty mexické guláše) a pak hlavně - zabíjačkový guláš, přece s chlebem nebo rohlikem!!!
Každopádně ke všem zásadně pivo!
Mařena
od Cvrk » ned bře 23, 2008 21:34
Rujir píše:"Pörkölt is essentially a Hungarian stew or goulash, but should not be confused with Gulyás, a soup with a similar flavour but a different dish altogether."[/i]
Posudenie, ci sa cesky gulas podobia viac na slovensky gulas, alebo madarsky gulas, alebo madarsky perkelt uz necham na vacsich odbornikov. Kazdopadne knedlik do gulasu sa na Slovensku prakticky nedava - aspon ja som to asi este nezazil.
Na akých odborníkov? Veď je to nad slnko jasné- Goulash je český guláš a je to perkelt. Gulyás je polievka- to isté, čo kotlíkový guláš na Slovensku. Čo vám tu nie je jasné?
Carpe Diem! Lovte kapry!
-
Cvrk - inventář fóra
- Příspěvky: 2942
- Registrován: ned led 22, 2006 12:56
- Bydliště: OV
Příspěvků: 99
• Stránka 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření