sušené maso :)
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: sušené maso :)
od Semo » stř pro 15, 2010 17:08
SO2 ma molovu hmotnost 64g/mol. Jednoduchy vypocet podla konstanty 22.4L plynu = 1 mol castic pri beznych podmienkach vyjde, ze 100mg SO2 (co je maximalne povolene mnozstvo v 1kg suseneho ovocia) je tolko isto plynu ako v kocke o hrane 3.2cm.
Maso pri suseni poskruca, takze sa asi neda zabalit tak, aby zaroven neobsahovalo velke mnozstvo vzduchu. Sam som este nesusil, niekto kto ho mal doma nech ho strci do sacku, ponori do vody a odmeria kolko vody vytlacil. Ak nam oznami aj hmotnost testovaneho sacku, tak zistime kolko vzduchu sa nachadza v ulozenom susenom mase.
Ak by si mal pravdu, ze sirny knot po dohoreni spravi zo vsetkeho kyslika SO2, tak kedze kyslika je vo vzduchu cca 21%, tak vzniknuteho plynu moze byt 100/21 krat objemovo viac ako cisteho SO2. Co je cca kocka plynu o hrane 5.5cm = 167cm3. A je otazka, ci sa ti podari zabalit 1kg ususeneho masa (vaha PO ususeni, nie pred), tak aby obsahovalo plynu menej.
Podla mna s SO2 sa dostavas kludne za limity povazovane za neskodne. Je otazne, ci stoji za to si takym usilim vyrabat sam na seba jedy.
- Semo
- účastník
- Příspěvky: 905
- Registrován: čtv kvě 15, 2008 22:12
- Bydliště: Praha, obcas Kosice
Re: sušené maso :)
od michail » stř pro 15, 2010 17:30
Už je to asi dávno čo som naposledy videl chémiu a fyziku
- michail
- nadšenec
- Příspěvky: 1286
- Registrován: sob pro 13, 2008 19:26
- Bydliště: Skalica
Re: sušené maso :)
od Indy » stř pro 15, 2010 17:45
uvaha je takova, ze ja osobne bych susene maso nekonzervoval.
neni to potreba. co se tyka uvahy natrit ho olejem, tam jsem namital ze to pristup kysliku k chranene hmote sice ucinne omezi, ale samotny olej zlukne - pusobenim prave toho kysliku.
prisla rec na to jak omezit mnozstvi kysliku, a byla tu uvaha vyfouknout obal pomoci CO2 z bombicky. to mozne je, ale ucinnejsi bude sireni ktere jsem zminoval ja.
rekneme ze dojde k usazeni toho plynu na povrch hmoty. jak spocital semo, pokud se ma dodrzet limit, tak na kilo sucheho masa, coz jak by rekl prosty clovek je "sakra moc masa" musim spalenim sirneho knotu vyrobit jen 100mg SO2, coz podle semovych vypoctu je cca 1.5 deci vzduchu ve kterem SO2 pri horeni spotrebovalo kyslik - pokud je teplota 20C. ona tedy bude u plynu vznikleho horenim vyssi, takze opet uvahou:
kdyz k usazeni plynneho SO2 na povrch masa nedojde hned, staci sacek zavakuovat, co nejlepe z nej vyssat nebo vytlacit vzduch.
OK?
Re: sušené maso :)
od michail » stř pro 15, 2010 17:50
Máme doma mašinku na vákuovanie potravín. Má to asi 30 rokov, kompresor vzduchotesná nádoba s ťažkých skleneným víkom.
Do toho sa dávajú 0,7l poháre, na viečko závažie. Už sa to dlho nepoužívalo ale pamätám sa že sme v tom vákuovali slaninu, klobásy, oškvarky a podobné veci zo zabíjačky. Takže asi by to bolo ideálne aj na sušené mäso. Rozdeliť to do pohárov cca 0,2l alebo niečo podobné a pred použitím vždy otvoriť a presypať do sáčku alebo krabičky.
Neviem ale či sa také niečo ešte vyrába, vyzerá to už ako relikvia.
- michail
- nadšenec
- Příspěvky: 1286
- Registrován: sob pro 13, 2008 19:26
- Bydliště: Skalica
Re: sušené maso :)
od Indy » stř pro 15, 2010 17:55
Re: sušené maso :)
od michail » stř pro 15, 2010 18:02
Ďalšia možnosť sú moderné vákuovacie prístroje, neviem ale na ako dlho je to spoľahlivé (myslím že je to určené hlavne na vákuovanie do chladničky, na dni, max týždne).
- michail
- nadšenec
- Příspěvky: 1286
- Registrován: sob pro 13, 2008 19:26
- Bydliště: Skalica
Re: sušené maso :)
od Indy » stř pro 15, 2010 18:05
pamatuju si to jako decko a melo to svuj puvab.
Re: sušené maso :)
od mike » stř pro 15, 2010 18:22
Indy píše:uvaha je takova, ze ja osobne bych susene maso nekonzervoval.
Bingo. Zadne konzervovani, jde jen o to zluknuti oleje. Takze je potreba zamezit pristupu kysliku. Osobne bych SO2 nedaval, nemam ho rad. Radej CO2, mozna by stacilo vyuzit toho, ze je tezsi nez vzduch. Postavit otevreny sacek otvorem nahoru, fouknout plyn z bombicky, nechat chvili stat a pak zespoda vytlacit cast plynu (a tim zbytek vzduchu nahore) a zavrit.
Pripadne by se dalo pouzit to same, jako u napoju v plechovkach. Tam se dovnitr kapne tekuty dusik, ten se okamzite zacne vyparovat, tim vytlaci zbytek vzduchu a stroj plechovku zavickuje. Tekuty dusik jsem naposled videl ve spreji, kdyz mi s nim vypalovali bradavici, na ZDS nam ho nosili na chemii v termosce tusim z polikliniky.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49434
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: sušené maso :)
od Indy » stř pro 15, 2010 18:33
Re: sušené maso :)
od mike » stř pro 15, 2010 18:47
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49434
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: sušené maso :)
od Indy » čtv pro 16, 2010 0:08
mimochodem, to sireni co jsem popisoval resi i plisne...
Re: sušené maso :)
od BunGee » čtv pro 16, 2010 5:40
- BunGee
- nováček
- Příspěvky: 8
- Registrován: ned pro 12, 2010 22:50
Re: sušené maso :)
od Indy » čtv pro 16, 2010 11:31
zbytek informaci ale zadrzuje ten nemec.
Re: sušené maso :)
od timo » sob led 22, 2011 23:49
Pochoutka je to skvělá, akorát jerky hrozně rychle mizí a právě proto jsem teď dal do trouby půl kila jelení roštěné. Maso jsem jenom posolil a okořenil směsí na zvěřinu. Ráno uvidím, co z toho bude...
-
timo - účastník
- Příspěvky: 229
- Registrován: ned úno 14, 2010 17:25
- Bydliště: Brno
Sušenie masa
od Borek » ned pro 4, 2011 10:23
dojem správný, sloučeno
sobb
- Borek
- účastník
- Příspěvky: 264
- Registrován: stř kvě 9, 2007 17:04
- Bydliště: Skalica
Re: sušené maso :)
od Vladan » ned pro 4, 2011 11:11
Ale verim ze pochoutka to bude velika.
-
Vladan - účastník
- Příspěvky: 658
- Registrován: sob kvě 28, 2005 11:32
- Bydliště: Opava
Re: sušené maso :)
od Indy » ned pro 4, 2011 14:50
pouziti houby, ovoce, navic i to maso by mozna neco takoveho ospravedlnilo.
funguje tak ze je mozny to nechat bez dozoru.
predpokladam ze jste to v tom uz nekdo zkousel?
Re: sušené maso :)
od Leštěnka » ned pro 4, 2011 17:31
V sušičce jsem sušila krávu na 55°C, byla o samotě 6 hodin a výsledek je suché maso bez požáru. Podle hodnocení ostatních bylo celkem podobné tomu prodávanému v obchodech
-
Leštěnka - účastník
- Příspěvky: 215
- Registrován: pon říj 11, 2010 19:43
Re: sušené maso :)
od Indy » ned pro 4, 2011 18:09
Re: sušené maso :)
od DAV » ned pro 4, 2011 19:19
Ty buď rád, že seš!
- DAV
- nadšenec
- Příspěvky: 1536
- Registrován: čtv pro 24, 2009 10:22
- Bydliště: Olomouc u Těšetic
Re: sušené maso :)
od amigo » ned pro 4, 2011 19:31
Leštěnka píše:V sušičce jsem sušila krávu na 55°C, byla o samotě 6 hodin a výsledek je suché maso bez požáru.
tomu říkám sušička! zavřete tam krávu a po šesti hodinách máte ve výsledku pouze sušené maso, slušný
Re: sušené maso :)
od Leštěnka » ned pro 4, 2011 21:31
Jinak jsem to dělala zhruba podle návodu ze světa outdooru, co je tu v jiným vlákně.
Nedoporučuju tolik worchestru, bylo to cítit. Ale jinak to šlo. A osvědčil se trik s lehkým namražením masa. Pak se to lépe krájelo. No a po marinování do sušičky a z krávy byla suchá kráva. Ale člověk toho nesní moc. Dělala jsem to z kila tuším a snědla toho sotva půlku.
Nicméně sušička to zpracovala celkem bezchybně, řekla bych, že líp než trouba, ale v té jsem to nezkoušela, je to jen můj soukromý odhad.
-
Leštěnka - účastník
- Příspěvky: 215
- Registrován: pon říj 11, 2010 19:43
Re: sušené maso :)
od petris » pon pro 5, 2011 14:31
Zkouseli jste nekdo pak z toho suseneho masa udelat pemmican? Podle toho receptu mi to prijde trochu , na druhou stranu to alespon dlouho vydrzi
- petris
- nováček
- Příspěvky: 26
- Registrován: čtv lis 17, 2011 22:42
- Bydliště: Kladno/Brno
Re: sušené maso :)
od mike » pon pro 5, 2011 20:49
Leštěnka píše:Ale člověk toho nesní moc. Dělala jsem to z kila tuším a snědla toho sotva půlku.
Jako najednou?
Spis nez kravu bych radej susil byka nebo vola, v nouzi jalovici
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49434
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: sušené maso :)
od Leštěnka » pon pro 5, 2011 21:13
Jo Měla jsem pocit, že jistě zemřu hlady...mike píše:Jako najednou?
Chtěla jsem, ale nakonec jsem si ty oříšky a sušený ovoce koupila zvášť a přikusovala Nechtěla jsem se patlat s tím tukem, co je nutné přidatpetris píše:Zkouseli jste nekdo pak z toho suseneho masa udelat pemmican? Podle toho receptu mi to prijde trochu , na druhou stranu to alespon dlouho vydrzi
-
Leštěnka - účastník
- Příspěvky: 215
- Registrován: pon říj 11, 2010 19:43
Re: sušené maso :)
od šíp » ned pro 11, 2011 21:47
sušené maso
od jakubo » pon led 26, 2015 20:11
Důvod: slouceno, priste nejdriv hledej...
- jakubo
- nováček
- Příspěvky: 1
- Registrován: pon led 26, 2015 19:53
Re: sušené maso :)
od vonkreuz » pon led 26, 2015 20:50
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.
Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.
Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
-
vonkreuz - Moderátor
- Příspěvky: 9590
- Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
- Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...
Re: sušené maso :)
od dudy » úte led 27, 2015 6:52
šíp píše:Existuje i varianta sušeného masa z mořských plodů. Ochutnali jsme před měsícem na SportLifu a je výborné....
Сухое.
Tohle kupuju už asi patnáct let u Rusáků. Akorát že ty to neprodávaj jako outdoorovou vychytávku, ale jako pochutinu k chlastu.
Maj i samostatně ryby a sépiový kroužky, nebo tyhle pytlíčky.
A levnějc.
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3965
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
- User is Online!
Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření