Jídlo na cestu
zkušenosti, rady, dotazy.
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Jídlo na cestu
od PokHanss » pát pro 14, 2007 17:09
Někde jsem to tady četl, ale teď ke svému nesmírnému vzteku to nemohu najít. Může mi někdo říct, proč se doporučuje s sebou na vandr libanononský (arabský) chléb? Je to jen o trvalinvosti? Proč ne balený krájený chléb? A také mne zajímá, zda s sebou brát iontové nápoje?
Díky.
Díky.
Pok Hanss
- PokHanss
- nováček
- Příspěvky: 22
- Registrován: pon pro 10, 2007 11:49
- Bydliště: Slaný
od lamaTor » pát pro 14, 2007 18:23
Využití ionťáku vidím spíš při opravdu velké zátěži organismu, kdy je třeba rychle nárazově doplnit energii a je třeba ji přijmout v tekutinách a ne třeba formou čokolády či jí podobné. Ionťák jsem měl na stovce a můžu říct, že to má něco do sebe, ale na normální tůru či trek bych ho ani nebral, nevidím potřebu doplnit energii tímto způsobem. Je to těžké (bavíme-li se o hotovém v láhvi typu Powerade) a zbytečně zabírá místo.....
Nehledě na to, že některé ionťáky chutnají příšerně a při velkém výdeji energie (typu maraton) se z toho člověk nezřídka i pozvrací (což však platí třeba i o müsli tyčinkách).
Nehledě na to, že některé ionťáky chutnají příšerně a při velkém výdeji energie (typu maraton) se z toho člověk nezřídka i pozvrací (což však platí třeba i o müsli tyčinkách).
-
lamaTor - nadšenec
- Příspěvky: 1194
- Registrován: sob čer 16, 2007 22:30
- Bydliště: Ostrava, Brno
od pripluv » pát pro 14, 2007 18:24
lamaTor píše:...se z toho člověk nezřídka i pozvrací (což však platí třeba i o müsli tyčinkách).
platí to i pro určité množství piv
od Petras » pát pro 14, 2007 18:44
PokHanss píše:Dobrá, a co ty iontové nápoje?
No někteří Ďurko jich tahají hrozné množství(52) hlavně Těchto
ale třeba TOHLE by se hodilo né.
- Piješ?
Pokud to je otázka, tak ne. Pokud to je návrh, tak ano!
Pokud to je otázka, tak ne. Pokud to je návrh, tak ano!
-
Petras - inventář fóra
- Příspěvky: 4055
- Registrován: stř úno 22, 2006 18:59
- Bydliště: Mám
od vašek » pát pro 14, 2007 18:56
k ionťákům - určitě se hodí pro nějaký intenzivní pohyb(běh, kolo,..) na doplnění vypocených minerálů(prevence proti křečím a tak). Na delší trek bereme(občas ) nějakou tubu se šumákem, kde je třeba Mg,vit.C atd. Je to tak hlavně na chuť a trochu i na ty minerály. Ale myslím si, že když normálně jíš(což na treku jde, při běhu moc ne) tak jídlem doplníš minerály v pohodě.
Pak je ještě problém z vody z ledovců, která je vlastně "destilovaná" a je třeba ji trochu mineralizovat. Pak takový šumák není od věci(četl jsem že do ní stačí trochu sunaru -ionťák pro mimina i polárníky )
Pak je ještě problém z vody z ledovců, která je vlastně "destilovaná" a je třeba ji trochu mineralizovat. Pak takový šumák není od věci(četl jsem že do ní stačí trochu sunaru -ionťák pro mimina i polárníky )
"...kam jsem šel, tam jsem utíkal.."
od zbuddy » pát pro 14, 2007 19:18
lamaTor píše:Řekl bych, že i kvůli drti, která se z našeho středoevropského krájeného chleba většinou stane....
Nechci dělat reklamu, ale mně se osvědčil krájený slunečnicový chléb z Michelských pekáren. Má 500 g, je hutný, snese mírný tlak, není mokrý, plesniví pomalu a má výborný úzký tvar a akorát se vejde do postranní kapsy Deutera
"Protože mi za hodinu jede co?" "Protože Ti za hodinu jede vlak, vole"
-
zbuddy - Moderátor
- Příspěvky: 12351
- Registrován: pát úno 16, 2007 9:59
- Bydliště: Kladno, rodiště Orłowa, Kolbenka v Práglu
od kakos » pát pro 14, 2007 20:14
kdyz je hlad tak mi vzdycky chutnal
problem je kde ho kupujete?
potkal jsem ho jen parkrat na slovensku, ale u nas nic
problem je kde ho kupujete?
potkal jsem ho jen parkrat na slovensku, ale u nas nic
"Hora nemůže být dobyta, jelikož to není nepřítel, může nám posloužit jen k tomu, abychom překonali sami sebe...."
A nejhorší smrt je z vyděšení - takže to berte s humorem, stejně z tohodle života nevyváznete živí.
Nová galérka
Starší výcvaky
A nejhorší smrt je z vyděšení - takže to berte s humorem, stejně z tohodle života nevyváznete živí.
Nová galérka
Starší výcvaky
od Rujir » pát pro 14, 2007 20:28
Nu... Tak v prvom rade vas sklamem, co sa tyka trvanlivosti libanonskeho chleba - ten totizto nie je trvanlivy vobec. Sice nestvrdne, ale na druhu stranu velmi rychlo chyta plesne. Mal som tu cest pracovat isty cas v libanonskej restauracii, takze verte, ze viem o com hovorim. Naposledy sa mi to potvrdilo cez leto, ked chalaniskovi chytil plesen po troch dnoch, co nie je nijak extra vela. A to bol vakuovo baleny.
Inak podobne ako zbuddy aj ja som zacal experimentovat s akymsi podivnym chlebom. Maju ho v kazdom supermarkete, je to taky kvader, trvanlivost ma asi styri mesiace (!!!) a je brutalne hutny. Je celozrnny, neobsahuje ziadne E-cka, no proste cira energia. Hacik je v tom, ze bez E-ciek neobsahuje ani regulator kyslosti, takze jeho chut je velmi... ...specificka... Zjest sa da, ale ziadna lahoda to nie je. Ale akonahle si raz niekto zvykne, tak uz nebude mat nikdy problem s chlebom - je vazne vyzivny, neskazi sa, je velmi skladny, ma pevnu konzistenciu. Proste do batohu ideal.
A iontaky? Zbytocna vaha. Jedine, co sa oplati brat su nejake mineraly v prasku.
Inak podobne ako zbuddy aj ja som zacal experimentovat s akymsi podivnym chlebom. Maju ho v kazdom supermarkete, je to taky kvader, trvanlivost ma asi styri mesiace (!!!) a je brutalne hutny. Je celozrnny, neobsahuje ziadne E-cka, no proste cira energia. Hacik je v tom, ze bez E-ciek neobsahuje ani regulator kyslosti, takze jeho chut je velmi... ...specificka... Zjest sa da, ale ziadna lahoda to nie je. Ale akonahle si raz niekto zvykne, tak uz nebude mat nikdy problem s chlebom - je vazne vyzivny, neskazi sa, je velmi skladny, ma pevnu konzistenciu. Proste do batohu ideal.
A iontaky? Zbytocna vaha. Jedine, co sa oplati brat su nejake mineraly v prasku.
If you're feeling original, it means you just haven't read enough.
od lamaTor » pát pro 14, 2007 21:27
kakos píše:kdyz je hlad tak mi vzdycky chutnal
problem je kde ho kupujete?
potkal jsem ho jen parkrat na slovensku, ale u nas nic
Třeba v Tescu....V tvém případě asi nejblíž v Olomouci.
-
lamaTor - nadšenec
- Příspěvky: 1194
- Registrován: sob čer 16, 2007 22:30
- Bydliště: Ostrava, Brno
od Rujir » pát pro 14, 2007 21:30
Cvrk píše:@Rujir: Nemáš na mysli starý dobrý "Moskevský chleba"?
No urcite sa to teraz vola inak. Vyraba to niektora z tych znaciek zameranych na zdravu vyzivu, lebo teraz je to strasne "in", ale vobec by ma neprekvapilo, keby to bolo to iste. Moskovsky chleba nepoznam, takze nemozem potvrdit.
If you're feeling original, it means you just haven't read enough.
od tuso » pát pro 14, 2007 21:34
zbuddy píše:Nechci dělat reklamu, ale mně se osvědčil krájený slunečnicový chléb z Michelských pekáren. Má 500 g, je hutný, snese mírný tlak, není mokrý, plesniví pomalu a má výborný úzký tvar a akorát se vejde do postranní kapsy Deutera
A kdo má jiný batoh, je v prdeli.
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
od zbuddy » pát pro 14, 2007 22:13
To jsem také chtěl napsat, jednou mi ten chleba zplesnivěl po 1 dni. Ono opravdu záleží, v jakém počasí se peče a balí. Ten chleba má mnoho názvů, jednou jsem málem dořval blondýnu v lahůdkách na Václaváku, když jsem ji řekl, že chci ten pita chleba, a ona řekla, že ho nemeají a mají jen arabský chleba. A opakovaně nechtěla chápat, že to je totéž. Další názvy jsou arménský chléb, v Egyptě je to samozřejmě originál egyptský chléb atd. Prostě je to vždy nějaký chléb. A nejlepší je čerstvý, ještě nafouklýRujir píše:Nu... Tak v prvom rade vas sklamem, co sa tyka trvanlivosti libanonskeho chleba - ten totizto nie je trvanlivy vobec.
A iontaky? Zbytocna vaha. Jedine, co sa oplati brat su nejake mineraly v prasku.
ad ionťáky: zbytečnost, pokud není člověk dlouhodobě odkázán na povrchovou vodu - sníh, led aj.
"Protože mi za hodinu jede co?" "Protože Ti za hodinu jede vlak, vole"
-
zbuddy - Moderátor
- Příspěvky: 12351
- Registrován: pát úno 16, 2007 9:59
- Bydliště: Kladno, rodiště Orłowa, Kolbenka v Práglu
od agentw4c » sob pro 15, 2007 7:57
no mne se to prave nezdalo s tim arabskym chlebem, ja s nim nemam teda nejak dobry zkusenosti, ale ten moskevsky chleb mi nikdy nijak nechutnal, ale cim jsem starsi treba to bude lepsi, musim ho zase nekdy zkusit a jeste kdysi pred lety, kdyz jsem nekam vyjizdel kupoval jsem si kulaty chleb z Destnyho v O.h. a ten mi vzdycky vydrzel skoro tech 14 dnu i kdyz ke konci ho uz nikdo nechtel jist
- agentw4c
- účastník
- Příspěvky: 481
- Registrován: stř úno 7, 2007 14:09
od Ryba » sob pro 15, 2007 10:03
Inak podobne ako zbuddy aj ja som zacal experimentovat s akymsi podivnym chlebom. Maju ho v kazdom supermarkete, je to taky kvader, trvanlivost ma asi styri mesiace (!!!) a je brutalne hutny. Je celozrnny, neobsahuje ziadne E-cka, no proste cira energia. Hacik je v tom, ze bez E-ciek neobsahuje ani regulator kyslosti, takze jeho chut je velmi... ...specificka... Zjest sa da, ale ziadna lahoda to nie je. Ale akonahle si raz niekto zvykne, tak uz nebude mat nikdy problem s chlebom - je vazne vyzivny, neskazi sa, je velmi skladny, ma pevnu konzistenciu. Proste do batohu ideal.
No ak toto jsem koupil jednou a nevermore! Zaprvé je z toho během chvilky v batohu hrst drobků - vůbec to nedrží pohromadě. Nazvat chuť "specifickou" je eufemismus hodný české politické scény - je to nechutné. A s tou čirou energií to taky není nic moc - normální chleba má odhadem tak 1500 kJ/100g a tahle drť má (asi kvůli tomu, že jsou v tom nějaký otruby či jiný vlákniny) jen asi 900 kJ/100g.
Vřele nedoporučuju.
od sobb » sob pro 15, 2007 10:55
Ryba píše:No ak toto jsem koupil jednou a nevermore! Zaprvé je z toho během chvilky v batohu hrst drobků - vůbec to nedrží pohromadě. Nazvat chuť "specifickou" je eufemismus hodný české politické scény - je to nechutné. ...
Vřele nedoporučuju.
každému přece chutná něco jiného, já třeba proti tomuto chlebu vůbec nic nemám, a stejně tak mi chutná i moskva ... a navíc na cesty je opravdu dokonalý - jak píše Rujir - dlouho vydží a je parádně hutný.
navíc třeba v Rakousku bývá ten jejich vollkornbrot (balený) často o dost levnější než ostatní nebalený chléb ...
We have just one world, but we live in different ones ...
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
od Rujir » sob pro 15, 2007 12:08
Ryba píše:No ak toto jsem koupil jednou a nevermore! Zaprvé je z toho během chvilky v batohu hrst drobků - vůbec to nedrží pohromadě. Nazvat chuť "specifickou" je eufemismus hodný české politické scény - je to nechutné. A s tou čirou energií to taky není nic moc - normální chleba má odhadem tak 1500 kJ/100g a tahle drť má (asi kvůli tomu, že jsou v tom nějaký otruby či jiný vlákniny) jen asi 900 kJ/100g.
Vřele nedoporučuju.
Hehe. Ved ja upozornujem, ze to treba najskor skusit. Minimalne damy su urcite zvyknute na to jest rozne... ...mhm... "zvlastne chutiace vyrobky" a turisti tiez vedia jest vselico. Inak s tym drobenim velmi nesuhlasim. Ak ten chleba nezbalis na dno batohu a neupechujes ho tam, tak drzi pokope velmi slusne. Aspon mne teda drzal. Co sa tyka toho, ze je vyzivny, tak som nemal na mysli KJ, ale fakt, ze mi stacia dva tenucke krajce a som najedeny. Proste je ovela hutnejsi ako normalny. Eto vsjo. Kazdopadne skusat na vlastne riziko!
If you're feeling original, it means you just haven't read enough.
od pripluv » sob pro 15, 2007 14:02
ad Zbudyho chleba: kdysi jsem vozil, jím ho vždycky za trest a před Korsikou mi splesnivěl za noc. Nikdy jsem nevěřil, že je možný vyreklamovat chleba (a to jsme v minulosti vyreklamovali naraženej sud) .
od šima » sob pro 15, 2007 16:00
Ryba píše:Inak podobne ako zbuddy aj ja som zacal experimentovat s akymsi podivnym chlebom. Maju ho v kazdom supermarkete, je to taky kvader, trvanlivost ma asi styri mesiace (!!!) a je brutalne hutny. Je celozrnny, neobsahuje ziadne E-cka, no proste cira energia. Hacik je v tom, ze bez E-ciek neobsahuje ani regulator kyslosti, takze jeho chut je velmi... ...specificka... Zjest sa da, ale ziadna lahoda to nie je. Ale akonahle si raz niekto zvykne, tak uz nebude mat nikdy problem s chlebom - je vazne vyzivny, neskazi sa, je velmi skladny, ma pevnu konzistenciu. Proste do batohu ideal.
No ak toto jsem koupil jednou a nevermore! Zaprvé je z toho během chvilky v batohu hrst drobků - vůbec to nedrží pohromadě. Nazvat chuť "specifickou" je eufemismus hodný české politické scény - je to nechutné. A s tou čirou energií to taky není nic moc - normální chleba má odhadem tak 1500 kJ/100g a tahle drť má (asi kvůli tomu, že jsou v tom nějaký otruby či jiný vlákniny) jen asi 900 kJ/100g.
Vřele nedoporučuju.
jde o tzv FIT CHLEBA jde o to, že ve velmi malém množství, je natlačeno vcelku hodně energie a také tzv. zdraví. Díky tomu, že opravdu neobsahuje žádné dochucovadla, chutná tak, jak by chleba chutnat měl. Je jich několik druhů např. Pumpernikl - mnou zván "pumprlik", nebo taky s různými semínky -slunečnicovými, lněnými a podobně. Každému asi opravdu chutnat nebude.
A výživný určitě je neboť díky obsahu většinou celých nerafinovaných obilnin obsahuje velké množství vlákniny, která, jak snad všichni víme, v žaludku bobtná déle se tráví a díky tomu má člověk později pocit hladu a cítí se dříve zasycen.
Jediná rada, aby vláknina fungovala tak jak má, musí se pít tekutiny (jaké, už nechávám na vás), neboť musí z něčeho nabobtnat....
tož tak...
co tě nezabije, tě posílí
- šima
- nováček
- Příspěvky: 63
- Registrován: čtv bře 22, 2007 12:56
- Bydliště: tady kdesi na severu
Příspěvků: 39
• Stránka 1 z 2 • 1, 2
Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření