Umyvanie riadov v horach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
od Hur » úte led 30, 2007 23:26
- Hur
- nováček
- Příspěvky: 10
- Registrován: pát kvě 12, 2006 22:17
- Bydliště: HK
od Dena » úte led 30, 2007 23:44
ale: tohle taky udělám vždycky s botami, když s nimi šlápnu do H....
- což se mi zasE dneska stalo - jsem zvědavá na to hafo štěstí co mě zavalí
šup s nimi za trest na balkon, dobře jim tak
blivajz ale nevyčuchne, tak mě to pak stejně čeká-
dám si panáka a brrr, musím je i tak vyčistit, páč na ně nakonec dojde..
_____________________________
-
Dena - Moderátor
- Příspěvky: 2675
- Registrován: čtv led 5, 2006 23:03
- Bydliště: Kladno, (předtím celá léta Brno ..)
od pripluv » stř led 31, 2007 8:39
Vilík píše:...travicka. To mam raci, nez houbicky...
Sakra, se teda nezdáš
od ToM » stř led 31, 2007 9:26
Hafi píše:to asi nevíš, že existuje i ekologický jar. Sice moc nemeje, je drahej, ale existuje...loni sme to nejak testovali na tabore a prilis to neuspelo (ted me tak napada ze mozna tusim z ceho byla ta blicí epidemie)
Jmenuje se to např. Ecover
Na horách to nepoužívám (rozděluju ešusy na vodu a ostatni jidla), ale v civilizaci (to jako doma) jo, drahé to je, ale vydrží déle než jiné saponáty.
Jinak k tomu pojmu ekologický jar, spíše se používá přírodně odbouratelný, šetrný k ŽP apod.
- ToM
- účastník
- Příspěvky: 371
- Registrován: pon úno 13, 2006 10:48
- Bydliště: OV
od Hafi » stř led 31, 2007 11:05
ToM píše:Hafi píše:to asi nevíš, že existuje i ekologický jar. Sice moc nemeje, je drahej, ale existuje...loni sme to nejak testovali na tabore a prilis to neuspelo (ted me tak napada ze mozna tusim z ceho byla ta blicí epidemie)
Jmenuje se to např. Ecover
Na horách to nepoužívám (rozděluju ešusy na vodu a ostatni jidla), ale v civilizaci (to jako doma) jo, drahé to je, ale vydrží déle než jiné saponáty.
Jinak k tomu pojmu ekologický jar, spíše se používá přírodně odbouratelný, šetrný k ŽP apod.
-
Hafi - Moderátor
- Příspěvky: 8429
- Registrován: pát led 5, 2007 10:28
- Bydliště: Už zas Praha :-(
od brhel » ned zář 16, 2007 16:17
Takže jar už nikdy více do hor
Jinak na umytí ešusu fakt stačí uvařiit čaj a zbytek otřít houbičkou na nádobí. A když váš parťák neprotestuje, ešus nemýt vůbec a taky to jde:-)
od Tomáš F. » úte zář 18, 2007 14:54
Petras píše:Přípluv píše:Vilík píše:...travicka. To mam raci, nez houbicky...
Sakra, se teda nezdáš
Jak nezdá? Mánička a ke všemu u skautíků Co bys čekal?
ale obsahově nesouhlasím, tráva je nuda, houbičky jsou barevnější...
- Tomáš F.
- účastník
- Příspěvky: 490
- Registrován: čtv srp 2, 2007 22:42
- Bydliště: Střídavě; Praha a Horní Police u České Lípy
od Tomáš F. » úte zář 18, 2007 14:59
Obvykle kombinuju; myju následujícím vařením, občas vytřu a po čase uznám, že blízká říčka má mimořádně jemný píseček vhodný k šetrnému k čištění nádob.
Ale v poslední době jsem dost změkčilý. Mám uvnitř nádoby na vaření ještě konévku
Takže jde vlastně často o další zde popsaný případ. Jedna nádoba na čajík a kávičku, druhá na pokrmy.
- Tomáš F.
- účastník
- Příspěvky: 490
- Registrován: čtv srp 2, 2007 22:42
- Bydliště: Střídavě; Praha a Horní Police u České Lípy
od conny » úte zář 18, 2007 15:00
brhel píše:Letos jsem si na Fagaraš táhl v malé šroubovací lahvičce trochu jaru a měl lahvičku v termohrnu. Na Cabaně Suru vytáhnu plechovku Plzně, hodím do pramene chladit. Večer vytáhnu hrnek, vyndám jar, naleju pivko. A kurňa, vono chutná po jaru. No, fakt na....
Takže jar už nikdy více do hor
Jinak na umytí ešusu fakt stačí uvařiit čaj a zbytek otřít houbičkou na nádobí. A když váš parťák neprotestuje, ešus nemýt vůbec a taky to jde:-)
a kdyz partak protestuje, at si to umyje sam
-
conny - inventář fóra
- Příspěvky: 3445
- Registrován: úte zář 19, 2006 12:34
- Bydliště: Praha - zbohom kopecky
od Dena » úte zář 18, 2007 22:01
Tomáš F. píše: Jedna nádoba na čajík a kávičku, druhá na pokrmy.
jj, když to záda unesou- beru taky někdy obojí, kvůli ušetření času při ranním brzkém vstávání
mytí- (vlastně už jsem zde i hlasovala- když už, tak to šudlím trávou, lišejníkem apod.), řeším až když je to opravdu potřeba a jsou nepřehledné vrstvy - vždyť i Klíma tehdy na Tatrance uznal, že do jeho večerní nedojezené brkaše se dá picnout další papu a jaká je to mňamka, když je hlad po opici - pr..l si to pak stejně přebere
ale až tak moc to nepřeháním (kdo mě zná, ten ví )
_____________________________
-
Dena - Moderátor
- Příspěvky: 2675
- Registrován: čtv led 5, 2006 23:03
- Bydliště: Kladno, (předtím celá léta Brno ..)
od Vhailor » stř zář 19, 2007 10:07
Tomáš F. píše:A zpět k tématu. Škoda že nelze zaškrtnout možnosti dvě
Ale v poslední době jsem dost změkčilý. Mám uvnitř nádoby na vaření ještě konévku
.
koukám, tady všichni tahaj v ešáku konvičky a podobný věci, já ešák průběžně odmašťuju ponožkama a trenkama (čistejma), který většinou tahám v ešáku, neb to pak nezaclání jinde a jak průběžně vyžírám bágl, jenom vyprazdňuju ešák do špíny:).
Sice mi pak občas ponožky voní po sýrových těstovinách a černym čaji, ale co, aromatizovaný oblečení je dneska v módě
- Vhailor
- nováček
- Příspěvky: 29
- Registrován: sob úno 3, 2007 12:56
od Tomáš F. » stř zář 19, 2007 10:15
Vhailor píše:Tomáš F. píše:A zpět k tématu. Škoda že nelze zaškrtnout možnosti dvě
Ale v poslední době jsem dost změkčilý. Mám uvnitř nádoby na vaření ještě konévku
.
koukám, tady všichni tahaj v ešáku konvičky a podobný věci, já ešák průběžně odmašťuju ponožkama a trenkama (čistejma)...
Do konévky se vejdou všechny potřeby pro přípravu výborného černého i zeleného čaje, ranní kávy, odpolední kávy, a pokud nejedeš na moc dlouho, tak i sladké drobnůstky ke kávičce...
Dyk píšu, že jsem v poslední době změkčilý
- Tomáš F.
- účastník
- Příspěvky: 490
- Registrován: čtv srp 2, 2007 22:42
- Bydliště: Střídavě; Praha a Horní Police u České Lípy
od Rujir » stř zář 19, 2007 10:40
Tomáš F. píše:Do konévky se vejdou všechny potřeby pro přípravu výborného černého i zeleného čaje, ranní kávy, odpolední kávy, a pokud nejedeš na moc dlouho, tak i sladké drobnůstky ke kávičce...
Dyk píšu, že jsem v poslední době změkčilý
A aku mas konevku? Ja nad nou uz dlhsie uvazujem, pac voci caju s mastnymi okami mam proste prirodzeny odpor a neviem si ho vychutnat.
od Tomáš F. » stř zář 19, 2007 11:00
Rujir píše:Tomáš F. píše:Do konévky se vejdou všechny potřeby pro přípravu výborného černého i zeleného čaje, ranní kávy, odpolední kávy, a pokud nejedeš na moc dlouho, tak i sladké drobnůstky ke kávičce...
Dyk píšu, že jsem v poslední době změkčilý
A aku mas konevku? Ja nad nou uz dlhsie uvazujem, pac voci caju s mastnymi okami mam proste prirodzeny odpor a neviem si ho vychutnat.
No, dlouho jsem používal hliníkovou po otci. Bylo to prý z jakési velké campingové soupravy, z níž tatík zachoval jen nejmenší ešák a konévku uvnitř (obávám se, že byl nešetřivý, a koupil celou tu soupravu aby vyhodil vše přebytečné).
V současnosti používám drahou nerez Tatonku, co přinesl Ježíšek tatínkovi (má na čajík i sítko, bohužel zabírá dost místa takže vnitřek konévky málo využiješ anebo necháš sítko doma). Její největší výhodou je, že se vejde do nerezového hrnce české výroby (teď z hlavy netuším, co jsem to nakonec koupil, možná VAR - prostě jsem v krámě zkoušel, do čeho se mi konev vejde aby nekvedlala)
- Tomáš F.
- účastník
- Příspěvky: 490
- Registrován: čtv srp 2, 2007 22:42
- Bydliště: Střídavě; Praha a Horní Police u České Lípy
od conny » stř zář 19, 2007 11:28
Tomáš F. píše:Ty jsi docela drsoň.
Na to že jsi z bibliofilské rodiny...
jak rekl uz zbuddy jsem drsonka s dobrym srdcem
ja si na jidlo v civilizaci potrpim, ale na horach mi staci, kdyz je pozivatelne. v nejhorsim se to da dycky vyresit dostatecnym mnozstvim cesneku a pokud nekdo prisel na to, jak ve vysce nad 1600m nerozvarit v esusu testoviny, sem s nim. myti na to vliv nema zadnej, tudiz nemyju.
p.s. na caj jsme nosivali osobitny esus, ale nejak mimoradne se s tim neparu - bezne tam davam dva ruzne pytliky
-
conny - inventář fóra
- Příspěvky: 3445
- Registrován: úte zář 19, 2006 12:34
- Bydliště: Praha - zbohom kopecky
od Mařena » stř zář 19, 2007 11:59
conny píše:... pokud nekdo prisel na to, jak ve vysce nad 1600m nerozvarit v esusu testoviny, sem s nim.
a) používat kvalitní těstoviny
b) před vařením je propláchnout
c) vařit max. 7 minut, pak je nechat dojít zabalený např. v ručníku
Přiznávám, že bod b) málokdy dodržím
od conny » stř zář 19, 2007 12:27
Tomáš F. píše:conny píše:bezne tam davam dva ruzne pytliky
Óóó hrůza. Čaj z pytlíku?!?
no ved to. teraz iste chapes, preco mi na nejakom tom mastnom oku pramalo zalezi
-
conny - inventář fóra
- Příspěvky: 3445
- Registrován: úte zář 19, 2006 12:34
- Bydliště: Praha - zbohom kopecky
od Tomáš F. » stř zář 19, 2007 13:25
conny píše:no ved to. teraz iste chapes, preco mi na nejakom tom mastnom oku pramalo zalezi
Rozesmálas mě. Ještě že mám kancelář jen pro sebe
Chápu.
- Tomáš F.
- účastník
- Příspěvky: 490
- Registrován: čtv srp 2, 2007 22:42
- Bydliště: Střídavě; Praha a Horní Police u České Lípy
od šíp » stř zář 19, 2007 14:17
Mařena píše:conny píše:... pokud nekdo prisel na to, jak ve vysce nad 1600m nerozvarit v esusu testoviny, sem s nim.
a) používat kvalitní těstoviny
b) před vařením je propláchnout
c) vařit max. 7 minut, pak je nechat dojít zabalený např. v ručníku
Přiznávám, že bod b) málokdy dodržím
míváme spíš opačný problém-jak ty ludry těstoviny dovařit. jelikož když fouká vítr tak je kolikrát kumšt je přivézt aspon do poživatelné konzistence
od zbuddy » stř zář 19, 2007 14:23
šíp píše:Mařena píše:conny píše:... pokud nekdo prisel na to, jak ve vysce nad 1600m nerozvarit v esusu testoviny, sem s nim.
a) používat kvalitní těstoviny
b) před vařením je propláchnout
c) vařit max. 7 minut, pak je nechat dojít zabalený např. v ručníku
Přiznávám, že bod b) málokdy dodržím
míváme spíš opačný problém-jak ty ludry těstoviny dovařit. jelikož když fouká vítr tak je kolikrát kumšt je přivézt aspon do poživatelné konzistence
Vy nemáte závětří na vařič? Nevím teda, co máte...
-
zbuddy - Moderátor
- Příspěvky: 12351
- Registrován: pát úno 16, 2007 9:59
- Bydliště: Kladno, rodiště Orłowa, Kolbenka v Práglu
od conny » stř zář 19, 2007 14:23
šíp píše:míváme spíš opačný problém-jak ty ludry těstoviny dovařit. jelikož když fouká vítr tak je kolikrát kumšt je přivézt aspon do poživatelné konzistence
presne, a zvonku je to uz davno rozvarene a zvnutra chrupkaju. vari sa to proste pri nizsej teplote ako treba. podobny problem je aj s ryzou.
-
conny - inventář fóra
- Příspěvky: 3445
- Registrován: úte zář 19, 2006 12:34
- Bydliště: Praha - zbohom kopecky
od šíp » stř zář 19, 2007 14:57
conny píše:šíp píše:míváme spíš opačný problém-jak ty ludry těstoviny dovařit. jelikož když fouká vítr tak je kolikrát kumšt je přivézt aspon do poživatelné konzistence
presne, a zvonku je to uz davno rozvarene a zvnutra chrupkaju. vari sa to proste pri nizsej teplote ako treba. podobny problem je aj s ryzou.
rýže je moc těžká, tu na treky netaháme /i když pokusy byly/. na druhou stranu-když se takhle vrátím z hor-nemůžu se hrozně dlouho na těstoviny podívat-navaluje se mi už jenom při pomyšlení na ně
od uplne jinej martin » stř zář 19, 2007 15:01
Tomáš F. píše:conny píše:bezne tam davam dva ruzne pytliky
Óóó hrůza. Čaj z pytlíku?!?
Mno, já tahám malou plechovou krabičku a v ní kus puerh cihly
b) Těstoviny - a co vyzkoušet kuskus? Doteď jsem nevěděl, z čeho to je, až jsem se kouknul na složení a je to to samý co těstoviny, akorát v menšim, takže je to rychle, vodu to vsákne a nemusíš to cedit a tak dále. Akorát to samotný chutná hnusně.
-
uplne jinej martin - nadšenec
- Příspěvky: 1763
- Registrován: ned led 9, 2005 21:41
- Bydliště: Pragl
od Rujir » stř zář 19, 2007 16:12
uplne jinej martin píše:b) Těstoviny - a co vyzkoušet kuskus? Doteď jsem nevěděl, z čeho to je, až jsem se kouknul na složení a je to to samý co těstoviny, akorát v menšim, takže je to rychle, vodu to vsákne a nemusíš to cedit a tak dále. Akorát to samotný chutná hnusně.
Pu-Erh nie je caj, ale vytazok z ponoziek. A kuskus je uzasny v tom, ze sa lahko pripravuje a chuti presne ako to, co do toho nakydas. Samotny je samozrejme nepozivatelny, ale to asi nikto ani neskusa. Inak dobre su cestoviny Panzani Express (3 min.). Tie sa mi zatial podarilo pripravit v kazdych podmienkach (aj ked na 1600 som ich este asi nevaril). Tam naozaj staci dohnat vodu k varu (alebo aspon co najblizsie), vysypat ich tam a nechat dojst zabalene v spacaku.
Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření