K cajum:
- i z kvalitniho cerneho caje (skoro vzdy sypaneho) se dela vice
kvalitnich nalevu, klidne i tri, nektere snesou i ctyri. Prvni nalev se dela 70 st (nekdy i min, az 60), pro dalsi se zvysuje posledni se dela 100. Takove jsou nektere vysocekvalitni Darjeelingy, nepalske a cinske caje, kupodivu z cejlonskych jsem videl nejvice doporucene 2 nalevy.
- nektere zelene caje se mohou zalivat uz pri 60 stupnich, dokonce existuje japonsky specialne vyrobeny, ktery se muze zalevat studenou vodou.
- Lipton Yellow Label je spise marketingove nejvice vyzdvihovany pytlikovy caj, ale kvalitativne zase nic extra, stejne jako vetsina z tech ostatnych supermarketove "znackovych" pytlikovych. Uz jen to, ze se do takovych pytliku vysokokvalitni caje maokdy davaji (nebo spise vubec). Mimochodem, ne vzdy je to 100% cerny caj,
muze to byt i "cerny caj ochuceny extraktem z cerneho caje"
.
- pokud nekdo chce vysokokvalitni caj (jak zeleny, tak i cerny nebo i jiny pravy), tak hledejte spise v tech vetsich pytlicich (napr. "pyramidove sacky"). V Nemecku v hoteli meli pytlikove caje super kvality (zelene i cerne), myslim ze byly od Teakanne - ale byl to pytlik (v suchem a zabalenem) stavu dlouhy asi 12 cm, siroky tak 4cm a povyluhovani se dokazal caj v nem zvetsit na velikost detske pesti. Nebyly tam ale 2g caje a i kdyz byly kousky mensi, bylo to z duvodu vysokeho podilu tipsu a nejjemnejsich listku. Jednou jsem videl balicek prodavat u nas v Globusu v polovicni sleve. I tak ale nejakych snad 40 ks vychazelo kolem 250 Kc...
- pokud nekoho z caje (hlavne zeleneho) pali zaha, at zkusi japonske caje Bancha nebo Kukicha (ten obsahuje uplne min. kofeinu, je ze stonku). Tyto dva caje jsou jako jedine zasadite a doporucuji se i prave na zlepseni stavu zaludku pri paleni zahy.