Stránka 7 z 9

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2022 15:10
od apuka
ntz píše:cisla mi naprosto dokonale sedi
OK, to ale asi pouzivas trochu jinou matematiku :wink:
Mne to obcas nesedi na jednu stranu, obcas na druhou. Napr.
ntz píše:100g snidanove smesi (== snidanovy pytlika ~220g pro vsechny, zapocital jsem i tatranku a suseny mliko)
Pokud to ma byt jeden 220g pytlik (vcetne sus. mleka, tos psal, ze je v tom) + pro kazdeho tatranky, to je pro tri lidi dokopy 361g pro Opavia Tatranky nebo 355g pro Tatranky Sedita nebo prinejmensim 319g pro male Tatranky Sedita :wink:, kazdopadne vice nez 100g.
100g klobasy / os/den, tj. taky zadnych par gramu, ale 33,3 g na den. Pytlikove polevky kazdy den, at uz cinske nebo "nase". Atd. - ale na tom vubec nezalezi.

Co jsem ja svym puvodnim dlouhym prispevkem chtel rict je, ze jste tahali (at je to po Tvem 650g/os/den), tak na 7 dnu kazdy cca 4,5 kila vice-mene sucheho jidla. A ze ja jsem toho zdaleka tolik na vahu nespotreboval ani "nesucheho" (zelenina/konzervy/normalni chleb, ..) v prepoctu na 7 dnu a pritom jsem rozhodne hlady netrpel a varil jsem si poradnou porci vecere kazdy den. Ze mi ta vaha Vaseho jidla prijde hodne ujeta.
Nic vice, nic min.

Pripadne jeste jen, ze se da na danou dobu mit docela vyrazne min vazici jidlo, ktere bude naprosto plnohodnotne ze vsech hledisk, mozna i lepsi nez to varene Vami (to netvrdim, protoze jednak kazdemu chutna neco jineho a po dlouhem dnu vlastnorucne uvarene bude vzdy chutnat vice nez to same stejne uvarene doma :-).

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2022 15:32
od lojzmen
A stejně si celou dobu myslím, že obyčejný denaturák je na vaření úplně v pohodě.

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2022 15:57
od apuka
@lojzmen: vsak se psalo, ze vsechen ten biolih je uplne obycejny denaturak, jen ten je z kvasneho procesu a synteticky "ne-Bio" je synteticky vyrobeny.

No ale lip zni "BIO lih" nez "Denaturovany ethanol" :-D.

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2022 16:20
od Dromedaro
Etheric píše:A nešlo by to se ptát bez těch debilních xichtů?

ntz píše:@Quido - jdi do <> jestli se neumis chovat .. nejsem naprosto zvedavej na takovyhle debilni reci .. pokud ti tohle toleruje @mike, @apuka a nebo nekdo jinej, tak ja rozhodne ne !!!!


Helemese, že by to taky byli slečinky? Nebo je chyba někde jinde? Podívej, jak na tu tvoji komunikaci reaguji ostatní. Evidentně nejsem jediný, koho to vytočilo. :twisted:

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2022 16:26
od Dromedaro
Lipon píše:To si nerozumíme, tak jak jsi to napsal, to vyznělo, že to dotyční přehání s udanými kilometry, přičemž reálně to bude znatelně méně; nikoliv tak, že to s ušlou / uběhnutou vzdáleností přehánějí

Ta tvoje formulace mi nedává smysl viz ten konec. Ne, nemyslel jsem to zle. I když to sedmimílové boty asi může působit posměšně, ale narážel jsem na to, jak velkou vzdálenost ujdou oproti smrtelníkům jako jsem já. Já bych to asi neušel ani jen tak, bez báglu.

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2022 16:31
od ntz
@apuka .. btw, je tady takovehle mega-tema o jidle specialne ? .. nicmene takhle to bylo fakt spocitany, pripada mi, ze tech 650g jidla v susenem stavu na den je presne takova rozumna davka .. z ceska jsme v batozich vezli napytlikovane snidane (220g ~a 3 porce / 1 den), ty pytliky s LYO jidlem na obed (cca 120g / os), 3x500g baleni kuskusu (250g ~a 3 porce / 1 den) + kazdej mel svejch 900g smesi orisky, hrozinky, suseny ovoce (vypocet byl 150g na den) .. samozrejme meli jsme jeste tasku stranou, kde bylo koreni, caje, suseny mliko, bujon, suseny vajicka == tenhle zaklad byl +/- tech 500g na den .. a primo na miste ve skotsku jsme dokoupili vyse zmineny olej, klobasky, tofu, parmazan + jsme meli nejake susenky jeste z ceska a par cinskejch polivek do tech 650g na den

tedka zpetne si rikam, ze to je mozna moc .. myslim si ale, ze pri "rozumnem" stravovani se pri vicedenni zatezi (5+ dni) neda dostat pod tech 500g na den

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2022 18:20
od Quido
Dromedaro píše:Helemese, že by to taky byli slečinky? Nebo je chyba někde jinde? Podívej, jak na tu tvoji komunikaci reaguji ostatní. Evidentně nejsem jediný, koho to vytočilo. :twisted:

Evidentne jste slecinky a nejsem jediny, kteremu to ntzho vypraveni nestymuje...
Puvodne jsem myslel, ze jste oba jedno "alter ego". :twisted:

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2022 18:23
od Quido
Dromedaro píše:....I když to sedmimílové boty asi může působit posměšně... .

vidis - a mne to zase naopak zni jako frajerina :t:t

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2022 18:38
od Quido
ntz píše:@Lipon - moc jsem tech pytliku jeste nezkusil .. Ve skotsku jsme kazdej den delali poradnou veceri, kde byl zaklad kuskus kterej se zaleva vodou a k tomu neco uvarenyho nebo osmazenyho na panvicce .. meli jsme ssebou (a delali z toho tu dobrotu na zamichani do kuskusu)

Vecere - hlavni nejvetsi jidlo (zaklad na kuskusu):

- pytlik susenej hub (tvl, zrovna kuskus s tema houbama by absolutne fantastickej)
- 2 druhy takove tvrde kvalitni klobasky (ta nam vystacila na vsechny dny krom verze s houbama - puvodne jsme chteli koupit kus prsutu v celku, ten jsme ale nesehnali)
- kus speku
- asi 300g parmazanu (defakto na vsechno jsme davali parmazan protoze jsme ho meli dost)
- tofu (to bylo ale hnusny, nastesti bylo jen na jednu veceri - tak jsme do toho osmahli trochu klobasky, LOL :D)
- susena vajicka
- asi 5 mensich cibuli + hlavicka cesneku (ne, nedelam si prdel)

+++ jako dochucovadla

- nekolik druhu koreni (staci par gramu, ja mel asi 3 italsky smesi - strasne dobry)
- tabasco (to jsme nakonec davali skoro do vseho)
- normalni slepici a nebo zeleninovej bujon
- par takovej cerstvejch ultrahot papricek (malinke papricky, meli jsme jich asi 6 - cca 150g dohromady)

Snidane:

meli jsme od nasich zen smes (napytlikovane ruzne smesi) vlocek se susenym mlikemn a ruznejma susenejma ovocema a oriskama jen na zaliti vodou - kazdy rano pytlik asi cca ~220g pro vsechny (??)

Obed:
to jsme meli ta susena jidla, kazdej v poledne jeden pytlik, ja ale koupil tu vetsi porci (big portion) od tyhle znacky, takze nam stacily na obed 2 pytliky pro 3 .. ty chilli con carne byly fakt nejlepsi

Druha vecere: meli jsme mraky cinskejch polivek, nejaky jsme jeste privezli

Svacina: meli jsme oriskovou smes (kazdej 150g na den - ja sned 150g za celou dobu, takze jsem tahal skoro kilo smesi celou dobu) + nejake tycky a tatranky, hodne jsme toho privezli, nejak jsme to nepotrebovali zrat

Extra: meli jsme ssebou jeste 4 "poctive gulasove polivky z pytliku" - ty byly fantasticke

Piti: Varili jsme si furt cajicky, rano kafe (nescafe), ja chtel kluky prekvapit, tak jsem vzal namichanej pytlik kakaa se susenym mlikem - prekvapko bylo .. furt jsme si varili caj jeste do termosky (meli jsme 1L termosku) a do caje davali slivovici a nebo skotskou

Extra-extra- 1.5L Skotske (mam UL bezvadnou hlinikovou lahev) + 1L Slivovice .. Chlastem jsme museli desne setrit

Jinak receno, hlady jsme fakt netrpeli ;)

edit: jeste jsem zapomel na litr olivovyho oleje na rano prvni snidani v divocine (na rano po prvni noci po pochodu z civilizace) jsme tahli jeste 10 vajec :D a bagetu

ja se pridam k apuka - pripada ti to stejne, jako ten tvuj vycet, co ted pocitas? mne ne
... a jak vidno, nejsem sam :wink:

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2022 19:04
od ntz
@quido .. todle co delas je nejaka umyslna provokace ? nebo snad nejake tzv. attention whoring ? Jo ten vycet mi pripada stejnej, kdyz se ptas na tohle .. nechapu proc to opakujes ,, prosimte, uz mi dej pokoj a vykasli se na me .. diky

ps. pokud se chces pridat k @apukovi, kterej se i v krutoprisnejch, krvavejch, bratrovrazednejch a explicitne-naturalnich sermovackach s @mikem zatim nikdy nezrekl gentlemanskeho zpusobu boje (a to vzajemne), tak snad jen jako jeho ohar, neb tvuj styl je psi styl ..

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2022 19:49
od lojzmen
Už je to tu samé OT (vím, i já přispěl).
Zamkl bych to vlákno na den, dva.

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2022 21:50
od Quido
@lojzmen:
souhlasím, podepisuji a sypou si popel na hlavu...
:prayer:

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: úte říj 4, 2022 2:16
od mike
Teda, clovek tu par dni neni a oni udelaji TOHLE #-o :D Zamykani nemame az na vyjimecne pripady ve zvyku, ale zamyslete se nad sebou a priste prosim trochu krotte sve vasne.

K tematu: vlakno o jidle na turach je tady a o susenem jidle tady. S pripadnou dalsi debatou na tohle tema se prosim presunte tam.

@ntz: podle sveho popisu toho sporadas na treku vic, nez ja doma, a to mam pocit, ze jim fakt hodne. Se nediv, ze ses tlustej :twisted:

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: úte říj 4, 2022 12:40
od ntz
mike píše:@ntz: podle sveho popisu toho sporadas na treku vic, nez ja doma, a to mam pocit, ze jim fakt hodne. Se nediv, ze ses tlustej :twisted:


https://youtu.be/GHgiLuk_cJQ?t=40

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: ned led 29, 2023 18:02
od ntz
nemate nekdo prosim primo doporuceni na nejake lepsi sirky co hori i lehce navlhle ? Normalni sirky nejsou vubec pouzitelne ... driv jsem sirky defakto k nicemu nepouzival, ve sve jidelni bedynce jsem mival takovej ten plynovej tyckovej zapalovac (kterym jsem v pripade potreby zapaloval lih a nebo ohynek) .. ted s tim bojuju .. s mym rozmachem backpackingu jsem zjistil, ze i sirky v zaviracim plastovem sacku lehce navlhnou a proste nehori ani kdyby ses po*

sirky pouzivam na lihovej varic
kresadlo mam v pytliku u plynoveho varice
zapalovac vubec nepouzivam / nenosim ..

dneska jsem byl venku a nedelam si prdel ... nebyl jsem schopen se dvema krabickama sirek zapalit ani jedinou sirku abych si udelal caj na lihovem varici ...

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: ned led 29, 2023 18:20
od sobb
To máš nějaký divný sirky. Používáme většinou normální Solo a nebývá s nima problém. Jen při nocování ve stanu je necháváme v kapse na těle.

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: ned led 29, 2023 18:29
od Etheric
Kup si zapalovač. Třeba BIC, dělají i zmenšenou verzi ;) Ne Cricket, poslední dobu je v nových plyn kousek nad půlku, nic to nevydrží...
Křesadlo nech bushcraperům a sirky si kup takový ty který nejdou sfouknout a nevadí jim vlhkost, ty si dej ale 3 společně se škrtátkem někam do EDC krabičky, lékárničky, prostě kam se nedostane vlhkost a měj je jako zálohu - vzhledem k jejich ceně to běžně používat nechceš..

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: ned led 29, 2023 19:35
od ntz
@Etheric -- spis nejak prehodnotim jak a kde skladuju sirky tedka ... a ty vylepsene sirky fakt teda koupim do KPZ .. kresadlo normalne nepouzivam .. mam jen takove male zabalene spolu s plynovym varicem ..

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: ned led 29, 2023 19:39
od Etheric
Máš nějaký důvod, proč trváš na sirkách?

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pon led 30, 2023 1:49
od ntz
Abych se priznal, tak proste lih zapaluju vzdycky sirkama .. o.O, je to nejpraktictejsi .. skrtadlem se lih zapalovat neda (ne alespon tim mojim) a normalnim zapalovacem to je neprakticke ... ja ssebou navic zapalovac nenosim ..

v lete to je v pohode, v zime ty sirky vzdycky navlhnou .. mam krabicku sirek primo v pytliku u lihovyho varice .. (uplne stejne jako mam male kresadlo primo v pytliku u varice na plyn)

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pon led 30, 2023 1:50
od mike
Co kdybys teda sirky zapaloval zapalovacem a sirkama pak lih? :twisted:

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: pon led 30, 2023 6:59
od Etheric
ntz píše:je to nejpraktictejsi

Podle toho cos napsal mi to praktický nepřijde vůbec, natož nejvíc..
Vemu klacík, stéblo, cokoliv, namočím do lihu, zapálím zapalovačem a tím zapálím vařič. Nebo naleju líh tak, že kápnu trochu na hranu vařiče a zapálim rovnou, žádná věda ;)
Sirky občas prskají a hezky to propaluje rukávy

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: stř úno 1, 2023 11:23
od Etheric
Dobře Kaufland, litr bio lihu v akci za 80Kč, hned jsem vzal 5. U nás všude jinde stojí 120-140 za litr.
Je na něm uvedeno "minimální trvanlivost do 36 měsíců od data výroby". Tohle nechápu. Může se líh zkazit? Přijde mi to jako nesmysl, ale třeba se pletu.

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: stř úno 1, 2023 16:09
od Olchor
Taky si myslím, že čistý líh se nemůže zkazit. Asi nějaká úřednická obezlička. Mohl by třeba vyprchat pod povolený obsah, nebo může ( při špatně uzavřeném obalu) natáhnout vlhkost.

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: stř úno 1, 2023 16:31
od Etheric
To mě taky napadlo. Ale když to bude dobře uzavřený, skladovaný v chladu, temnu a suchu, neměl by být problém. U silnějších alko nápojů je taky psáno trvanlivost bez omezení.

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: stř kvě 24, 2023 13:27
od ntz
netusite nekdo, jak hodne ne-efektivni pro spotrebu paliva a rychlost je,

1) kdyz konvicka nema uzavrene to nalevaci hrdelko ? (tak jako 95% konvicek, co jsem kdy videl)
2) kdyz mas neco typu tohle, kde je vlastne krytej ten plamen, nema to ale zavetri okolo hrnce/konvicky ..

premejslim, ze bych koupil ten @Ethericuv vychvalovanej lihac od evernew a upgradnul tak z me (milovane ale tezke) trangie (kterou pouzivam uz skoro 20 let)

asi to vypliva z vyse uvedeneho, mam ale kombinace klasicke trangie + vyse uvedeneho trojuhelniku (kterej je ostatne uplne skvelej a ja ho doporucuju)

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: stř kvě 24, 2023 13:39
od booze
Potřebuješ konicke závětří Caldera Cone. Dá se to vyrobit na internetu je kalkulačka. Zvýší se tím účinnost vaření.

Na konvici si uzavri nalevaci hrdlo.

Pod lihac dej misku z alobalu, kapni do ni trochu lihu a zapal, zahrivej tak vařič s lihem. Zvýší se účinnost zplynovani lihu.

Nožičky na konvici postav mimo lihac, nebude tam kondenzovat líh, voda a nebude to tolik dehtovat.

Pokud zvysis kovovou plochu pod lihacem, tak snížit účinnost zpevňování lihu.

Kup si dobrý líh

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: stř kvě 24, 2023 16:27
od Etheric
ntz píše:kdyz mas neco typutohle

kombinace klasicke trangie + vyse uvedeneho trojuhelniku (kterej je ostatne uplne skvelej a ja ho doporucuju)

Kristova noho, kolik ta obludnost váží?

Trangia atd je fajn, ale těžký a ne tak efektivní, jako Evernew. Doba pokročila.

booze píše:Potřebuješ konicke závětří Caldera Cone.

Pod lihac dej misku z alobalu, kapni do ni trochu lihu a zapal, zahrivej tak vařič s lihem. Zvýší se účinnost zplynovani lihu.

Jo, Caldera je fajn, ale ta manipulace s nim už tolik ne... Mám to malý skládací závětří Vargo, s nim su spokojen. Dá se na něj položit pánev a funguje to skvěle. Nebo postavit hrnek na vařič s tim vyšším titanovým křížem a závětří použít jako závětří.

U Evernew není tohle potřeba, leda tak někde hluboko pod nulou

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: stř kvě 24, 2023 16:42
od ntz
@Etheric ... tyhle nozicko-zavetri jsou prave lehoucky a titanovy a dost dobry a maj ~55g i s pytlikem .. doma je zkusim jeste prevazit (mam je svem xls :P dokumentu dohromady jako muj set na vareni vcetne vseho 460g)

Re: Jaký líh k vaření?

PříspěvekNapsal: stř kvě 24, 2023 17:54
od booze
Kolik s tím máš navarene?

Vždyť je to totální pi*ovina vůbec to nekryje tu část, kde dochází ke styku hrnce s plamenem, což je u vaření nejdůležitější.

Doporucujes nesmysl, kterým ppod. dokážeš ohnout fyziku?