Jaký líh k vaření?

zkušenosti, rady, dotazy.

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Etheric » stř zář 28, 2022 7:43

Dromedaro píše:A ty máš ten set evernew?

Měl jsem ho půjčenej, prej "je to k hovnu, ale třeba su jen levej, zkus to". Jsem s tim dělal psí kusy a výsledek - je to k hovnu, neplní to svůj účel. Dá se to "vylepšit", ale to nedává smysl po všech stránkách, obzvláště za ty peníze. Lepší koupit něco jiné, udělat si svůj set podle svých potřeb
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Dromedaro » stř zář 28, 2022 8:09

Já to právě na UL webech četl nejčastěji v rámci úspory váhy, to doporučení lihu. Což mi moc nedávalo smysl, tak mi pak napadla ještě možnost, že se to asi někde v zahraničí shání lépe někde na benzínkách než kartuše a není tam třeba problém, že nepasuje vařič na bombu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod ntz » stř zář 28, 2022 8:13

@Etheric - sam jsi psal, ze na lihu vyvaris i normalni jidlo ..

Quido píše:líh je výhodný jen cenově a to ještě s otazníkem... jinak pro něj není moc argumentů, leda ten pocit (já ho nemám a neznám, proto nechápu)


ja v 90% delam pouze jednonocni prespani nekde kdyz si jdu fotit nejakej vychod/zapad .. na tohle si beru lih .. mam jako ritual uvarit si poradnou veceri (napr. na panvicce nejake nalozene steheni rizky z kuratka a treba kuskus a na dojedeni pytlikova polivka) a rano dobrou snidani (na to mi vetsinou staci jen ohrivat vodu) .. beru si 0.3L lahev a tohle velky vareni + snidane je cca 2/3 te lahve a mam to fakt jako ritual .. uplne se na to tesim .. prirovnal bych to (dle mych pocitu) k foceni se zrcadlovkou (lih) Vs foceni s bezzrcadlovkou (plyn) .. ja proste pouzivam DSLR a lih
ntz
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1959
Registrován: čtv pro 30, 2021 11:51

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Etheric » stř zář 28, 2022 8:27

Dromedaro píše:Což mi moc nedávalo smysl

Smysl to dává když vezmeš fakt, že většina těch lidí nejsou čajíčkáři a vaří jen vodu na zalití jídla.

@ntz: však ano, vařím na tom všechno, vařil jsem to stejný i s jinými vařiči, tak to můžu dobře srovnat.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Quido » stř zář 28, 2022 17:13

Dromedaro píše:....třeba problém, že nepasuje vařič na bombu.

komplikovalo se to někdy v devadesátkách, ale to je pravěk a ten problém má dávno jednoduché řešení;
Pořád mi připadá nalívání lihu z flašky do vařiče větší opruz, než nasazení vařiče na kartuš, nemluvě o zapalování...
:roll:

(btw: bomby mají teroristi - my tu říkáme kartuš, nebo lahev)
:mentor: :mrgreen:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Etheric » stř zář 28, 2022 17:54

Quido píše:Pořád mi připadá nalívání lihu z flašky do vařiče větší opruz, než nasazení vařiče na kartuš, nemluvě o zapalování...

Mně tedy přijde jako vopruz mejt pak to mastný nádobí, jedno jestli z plynu nebo lihu, ale že bych takto negativně vnímal tak primitivní a nenáročnej úkon jako našroubovat vařič nebo nalejt panáka, to vážně ne..
Btw plyňák pak musíš ještě taky odšroubovat, plus 2x pohyb /krytka vršku kartuše/. Čili příprava vařiče vychází o jeden malý pohyb úsporněji ve prospěch lihu.
Taková úvaha :D
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Quido » stř zář 28, 2022 18:56

Etheric píše:... nebo nalejt panáka, to vážně ne..
Btw plyňák pak musíš ještě taky odšroubovat, plus 2x pohyb /krytka vršku kartuše/. Čili příprava vařiče vychází o jeden malý pohyb úsporněji ve prospěch lihu.
Taková úvaha :D

právě to - nalejt panáka například se skřehlýma rukama je opruz - piju z flašky, či placatky :mrgreen:
:partyman:

krytku dávám jen na uskladnění doma, v terénu se takovýma nesmyslema nezabyvám
:-..

ale souhlas, to jsou prkotiny, nejvíc největší rozdíl je v té době vaření
:taboracek:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Etheric » stř zář 28, 2022 19:07

Quido píše:největší rozdíl je v té době vaření

Vody jo, ale maso mám na lihu i plynu hotový stejně. Tam ti větší výkon nepomůže, jen to spálíš. Normální jídlo se mi na tom lihu vaří líp, v porovnání s plynovými turistickými vařiči. Úplně nejlíp se vaří na těch kempingovejch, ale kdo by to tahal na hrbu..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Quido » stř zář 28, 2022 19:56

Etheric píše:.... ale maso mám na lihu i plynu hotový stejně. Tam ti větší výkon nepomůže, jen to spálíš. .


za mne pitomost - plamen si můžeš regulovat a hodně záleží i napoužívaném nádobí... a především na kuchařské dovednosti...
Tak nebo tak - co je hlavní, že v outdooru vařím maso vs voda tak v poměru 1/9 (a stejně ho vařím ve vodě)
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Etheric » čtv zář 29, 2022 4:17

Chápu, ale plamen z běžnýho vařiče má úplně jiný vlastnosti, na vaření opravdovýho jídla většinou nic moc. Neregulovatelný líh mi funguje lépe.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Quido » čtv zář 29, 2022 8:03

Etheric píše:Chápu, ale plamen z běžnýho vařiče má úplně jiný vlastnosti, na vaření opravdovýho jídla většinou nic moc. Neregulovatelný líh mi funguje lépe.


moc tomu nerozumím - plamen z běžnýho vařiče je co a jaké jiné vlastnosti by měl mít, než plamen z jinýho "neběžnýho" vařiče...? Že by mi za ta leta něco uniklo?
A co si mám představit pod pojmem "opravdové jídlo"...?
:rolleyes:

Beru to, že tobě funguje líp - je to prostě o tom individuálním přístupu a pocitu
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Etheric » čtv zář 29, 2022 9:14

Opravdový jídlo tzn třeba ten kuřecí stehenní steak, vejce na slanině,..
Jde o typ plamene, většinou je to spíš jako tryska, než jako sporák, takže se jídlo dělá nerovnoměrně. S lihem je ten plamen takovej měkčí a víc rovnoměrnej. Maso se mi na tom dělá líp, i smažený různý květy atp. Jsem toho vyzkoušel hodně a prostě se mi to dělá nejlíp na lihu, v kombinaci se závětřím a pánví jsem si vytvořil super funkční set, kterej fachá líp, než VAR a alu ešus :)
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Quido » čtv zář 29, 2022 11:34

](*,)
uf... takové jídlo na treky s sebou netahám (nevím kam bych dal čerstvé maso, aby se nezkazilo, či jak bych nosil vejce), takže nemám důvod to dělat na přenosném vařiči, nicméně, klidně bych to udělal, pokud bych musel... ano, muselo by se to více hlídat, ale nevidím v tom problém... u vejce na slanině nevidím žádný problém - tady, jak jsem zmínil, bych dal spíše důraz na výběr vhodného nádobí...

Ale jinak, bez urážky, o tom plameni, to je blábol - dobrý plynový vařič má plamen intezivní a směrovaný, liháč více "plápolá", ale je to jen o intenzitě ohevu, nic jiného, plyňákk se dá krásně stáhnout a "umravnit" , takže nevidím v tom žádné kouzlo. Vtip je spíše v tom, že na treku se dělají jisté typy jídel (konzervy, instatní, polotovary aj.) takže není moc důvod ...
:-..

pokud bych si něco ulovil a měl sníst, nějaký pořádný kus čerstvého masa, pak bych asi spíše rozdělal oheň :mrgreen:
:zimnioutdoor:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Etheric » čtv zář 29, 2022 11:47

Jestli jsi to nezaregistroval, já chodím jen jednodenní akce, tak 5x týdně, takže holt venku vařím normální jídlo ;)
O tom plameni se neshodneme, vypozoroval jsem opak toho, co ty. Plamen turistických vařičů je směřován, bohužel u většiny vařičů jinak, než by se mi líbilo. Ty vařiče, kde se mi líbí plamen, už se mi hrubě nelíbí rozměry a hmotností
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Quido » čtv zář 29, 2022 12:15

Já ti ty tvé akce neberu, ale nepřesvědčuj tady nikoho, že to co máš a děláš ty, je obecně lepší...
Prostě ti to vyhovuje, ale není to vůbec o tom, že by něco nešlo jinak, či dokonce , že je to lepší, výhodnější a tak...
Mně se dokonce párkrát poštěstilo, že doma vypli proud a já udělal celý oběd pro tříčlennou rodinu na plyňáku (tom, co sním chodím ven), takže vařit se na něm normálně dá, když to umíš...

Zkoušel jsi vůbec vařit na různých plynových vařičích s různým nádobím, abys mohl dělat závěry ze zkušeností, anebo to je jen nějaký pocit líbí /í nelíbí ve stylu, že se ti "plamen nelíbí"....?

U plyňáku, když budu chtít, tak prostě stáhnu plamen a mám z toho skoro něco, jako liháč, ale na druhou stranu můžu mít i turbo plamen - kdežto z liháče turbo plyňák nikdy neuděláš... to je celé
Liháč je opravdu spíše tak na jeden den a se spoustou času, je lehký, nic víc, jinak nemá žádné zásadní výhody...
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Dromedaro » čtv zář 29, 2022 12:47

Etheric píše:Jestli jsi to nezaregistroval, já chodím jen jednodenní akce, tak 5x týdně, takže holt venku vařím normální jídlo ;)

Ty hlavně píšeš dost protichůdně, že přemýšlím, jak moc vážně tě brát. To nemyslím zle, ale jako takový fakt.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Etheric » čtv zář 29, 2022 12:57

Netvrdim, že to co používám já, je nejlepší pro všechny. Bude to nejlepší pro ty, kdo chodí jako já. Kdokoliv jiný to může a nejspíš bude mít jinak a každá, byť protikladná zkušenost je vítána, občas to umí člověka správně "nakopnout" a posunout vpřed :)

Jistě, vařit se dá i na stočenym kartonu s bordelem... Když doma vypne, tak dřívkáč a zahrada. Vlastně už nepamatuju, co jsem doma vařil naposled na sporáku. Vždy grill, oheň, dřívkáč, když už su doma.. :)

Co máš za plyňák? Hodně jich při stáhnutí plamene udělá ultra hot spot veprostřed, kde se to pálí, je jich jen málo, co ne... Např VAR + hrnec s výměníkem, nebo ty systémy MSR, vařil jsem v tom mockrát, luxus nejvíc hlavně pro víc lidí. Ale nos to sám, že... Na delší dobu a pro víc lidí však jasná volba, vahou i komfortem.

S tou spoustou času... Není tak úplně pravda :) Stihnu 60km+ za den, uvařit jídlo, kafe, zastavovat na hezkých místech, vše v pohodě ... To, co píšeš, platí zejména pro dřívkáče, to je bez debat, jinak obecně vzato
Quido píše:
Etheric píše:Strašně moc záleží na charakteru tvý cesty, na trase kudy jdeš a na tom, co budeš vařit. Mně tedy většinou na dlouhých cestách vycházel váhově lépe plyn. Líh mi vychází mnohem lépe na kratší cesty, případně i na delší, nevařím-li nic než vodu na lyo /a jedno decový kafe denně...

Přesně tak to je

Každá zkušenost se tedy hodí, z různých střípků si každý poskládá to své.

Dromedaro píše:Ty hlavně píšeš dost protichůdně, že přemýšlím, jak moc vážně tě brát. To nemyslím zle, ale jako takový fakt.

Prosím příklad. Jestli srovnáváš starší příspěvky vs teď, tak ano, dřív jsem chodil ven zejména se spaním venku, teď výhradně jednodenní výlety, jestli jsi nezaregistroval. To je dost velkej gamechanger, pak zjistíš, že to, co vyhovovalo na "thru hiking", nevyhovuje na jednodenní /byť náročný/ akce a naopak.
Pro přehlednost ještě jednou - to, co píšu teď, se týká zkušeností v rámci jednodenních výletů. Dlouhých, těžkých, ale jednodenních. Na vícedenní akce to bude fungovat jinak, ale jak říkám, chce to poskládat střípky, vytvořit si svůj systém. Mně k tomu toto fórum dost pomohlo, mj právě proto, že tu jsou protichůdný informace - čím víc úhlů pohledu na věc, tím lépe. Pokud se něčím už chci zabývat, tak pořádně
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod ntz » čtv zář 29, 2022 14:02

Etheric píše:Opravdový jídlo tzn třeba ten kuřecí stehenní steak, vejce na slanině,..
Jde o typ plamene, většinou je to spíš jako tryska, než jako sporák, takže se jídlo dělá nerovnoměrně. S lihem je ten plamen takovej měkčí a víc rovnoměrnej. Maso se mi na tom dělá líp, i smažený různý květy atp. Jsem toho vyzkoušel hodně a prostě se mi to dělá nejlíp na lihu, v kombinaci se závětřím a pánví jsem si vytvořil super funkční set, kterej fachá líp, než VAR a alu ešus :)


souhlas .. treba vajicka se na lihu delaj o dost lip nez na plynu .. (jo - mam takovej silikonovej obalek na 2 vajicka a normalne si jak boomer taham v batuzku cibuli a 4 vajicka (ty obalky mam dva) a s obrovskou radosti si je rano smahnu za vychodu slunce, zatimco fotak mam na stativu a "v kompozici" a jen obcas zmacknu dalkovou spoust)
ntz
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1959
Registrován: čtv pro 30, 2021 11:51

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod apuka » čtv zář 29, 2022 14:18

Abyste se nevrhli na sebe...

Myslim, ze co popisuje Etheric jako "mekci a rovnomernejsi plamen" bude nejspis to,, ze kdyz ten lih zacne horet, tak vytvori vetsi plamen, ktery fakt zespodu dokaze doslova "obalit" i (relativne) vetsi hrnec/panev. Tj. hori a zahriva panev vsude.
Plynovy varic ma sice hodne trysek, ale kazda je nekam smerovana a malokdy se Ti povede, aby se rovnomeren ohrival plamenem cely spodek hrnce. Tj. opravdu je tam neco jako "spotovy" ohrev, resp. spise takovy kruhovy - ale uprostred plamen (a timpadem stejne silny ohrev) neni. Nebo naopak je uprostred a neni smerem ke krajum.

Doma se to resi pouzivanim hrncu a panvi s tlustejsim dnem, ktere lepe distribuuji teplo, pripadne nejakou rozptylovaci mrizkou pod hrnec (to by se - teoreticky - mohlo pouzit i v prirode). Je pravda, ze delat neco v hrnci/panvi s tenkym dnem, tak se muze ocekavat mnoho veci, ale rovnomerne (pr)opeceni rozhodne ne. Staci se podivat napr. na palacinky, jak a kde se to opece, kdyz mas panev s tenkym dnem.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Quido » čtv zář 29, 2022 17:51

:smt082
tomu se říká: kdo che kam, pomozme mu tam
:-..

až bud chtít kulinářský zážitek v přírodě, vezmu starý plátěný bágl, velkou pánvičku, skládací gril a dřevěné uhlí - tomu se ani ten nejúžasnější liháč nevyrovná... :mrgreen:

můj outdoor je ale o něčem jiném
:t:t
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Quido » čtv zář 29, 2022 17:55

Etheric píše: Stihnu 60km+ za den, uvařit jídlo, kafe, zastavovat na hezkých místech, vše v pohodě ...

:smt082
o myslivecké latině jsem už slyšel, ale o turistické ještě ne...

:rolleyes:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod ntz » čtv zář 29, 2022 18:09

Quido píše:až bud chtít kulinářský zážitek v přírodě ....


vidis, "az budes chtit" .. my uz chcem, takze to delame .. napr. proto si ja nikdy nekoupim jetboil pac to je proste ptakovina ktera je na vareni vody .. to bych si radsi vzal centralu a rychlovarnou konvici .. neumim si predtsavit ze pujdu na trek a budu tam tejden zrat pytliky zality horkou vodou ..
ntz
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1959
Registrován: čtv pro 30, 2021 11:51

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Dromedaro » čtv zář 29, 2022 18:24

Etheric píše:Prosím příklad.

To, že už chodíš na jednodenní akce jsem zaznamenal, ale o tom moje poznámka není. Je to o současných příspěvcích.
Třeba nedávno jsme tu měli debatu, ve které jsi psal, že máš ten švýcarský klíč, abys nemusel nosit nůž švýcarák. Pak v jiném vlákně Mawenzi doporučuješ švýcarský nůž, který používáš. Psal jsi, že na výletech nevaříš, že tě baví chodit ne vyvářet a oheň s jídlem, že si děláš na zahradě. Teď tu píšeš, jak si v lese děláš kuřecí steaky a vejce na slanině.
Jen jsem si všiml, že takhle píšeš dost často.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Quido » čtv zář 29, 2022 18:33

ntz píše:vidis, "az budes chtit" .. my uz chcem, takze to delame .. napr. proto si ja nikdy nekoupim jetboil pac to je proste ptakovina ktera je na vareni vody .. to bych si radsi vzal centralu a rychlovarnou konvici .. neumim si predtsavit ze pujdu na trek a budu tam tejden zrat pytliky zality horkou vodou ..

to je asi vzajemne - ja nechapu, proc mam jit do lesa s lihacem, abych si udelal kureci stejk...
:roll:

neumis si predstavit - protoze jsi asi nikdy nesel treba na 10ti denni trek po hrebeni karpat, kde resis uplne jine veci, nez kureci stejk, a to nemluvim o jinych divocejsich ci zaludnejsich destinacich a prostredich - ja tam nechodim kvuli zradlu, ale pro zazitky jineho druhu - hlavne ta panormata...
:t:t
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Lipon » čtv zář 29, 2022 18:43

Ntz - A kolik takovejch pytlíků jsi vyzkoušel?
A na choďáku Skotskem jste vařili co a jak? Vyvařovali nebo vařili prakticky, abyste nesli could nejmíň zbytečných surovin?
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod ntz » čtv zář 29, 2022 19:04

@Lipon - moc jsem tech pytliku jeste nezkusil .. Ve skotsku jsme kazdej den delali poradnou veceri, kde byl zaklad kuskus kterej se zaleva vodou a k tomu neco uvarenyho nebo osmazenyho na panvicce .. meli jsme ssebou (a delali z toho tu dobrotu na zamichani do kuskusu)

Vecere - hlavni nejvetsi jidlo (zaklad na kuskusu):

- pytlik susenej hub (tvl, zrovna kuskus s tema houbama by absolutne fantastickej)
- 2 druhy takove tvrde kvalitni klobasky (ta nam vystacila na vsechny dny krom verze s houbama - puvodne jsme chteli koupit kus prsutu v celku, ten jsme ale nesehnali)
- kus speku
- asi 300g parmazanu (defakto na vsechno jsme davali parmazan protoze jsme ho meli dost)
- tofu (to bylo ale hnusny, nastesti bylo jen na jednu veceri - tak jsme do toho osmahli trochu klobasky, LOL :D)
- susena vajicka
- asi 5 mensich cibuli + hlavicka cesneku (ne, nedelam si prdel)

+++ jako dochucovadla

- nekolik druhu koreni (staci par gramu, ja mel asi 3 italsky smesi - strasne dobry)
- tabasco (to jsme nakonec davali skoro do vseho)
- normalni slepici a nebo zeleninovej bujon
- par takovej cerstvejch ultrahot papricek (malinke papricky, meli jsme jich asi 6 - cca 150g dohromady)

Snidane:

meli jsme od nasich zen smes (napytlikovane ruzne smesi) vlocek se susenym mlikemn a ruznejma susenejma ovocema a oriskama jen na zaliti vodou - kazdy rano pytlik asi cca ~220g pro vsechny (??)

Obed:
to jsme meli ta susena jidla, kazdej v poledne jeden pytlik, ja ale koupil tu vetsi porci (big portion) od tyhle znacky, takze nam stacily na obed 2 pytliky pro 3 .. ty chilli con carne byly fakt nejlepsi

Druha vecere: meli jsme mraky cinskejch polivek, nejaky jsme jeste privezli

Svacina: meli jsme oriskovou smes (kazdej 150g na den - ja sned 150g za celou dobu, takze jsem tahal skoro kilo smesi celou dobu) + nejake tycky a tatranky, hodne jsme toho privezli, nejak jsme to nepotrebovali zrat

Extra: meli jsme ssebou jeste 4 "poctive gulasove polivky z pytliku" - ty byly fantasticke

Piti: Varili jsme si furt cajicky, rano kafe (nescafe), ja chtel kluky prekvapit, tak jsem vzal namichanej pytlik kakaa se susenym mlikem - prekvapko bylo .. furt jsme si varili caj jeste do termosky (meli jsme 1L termosku) a do caje davali slivovici a nebo skotskou

Extra-extra- 1.5L Skotske (mam UL bezvadnou hlinikovou lahev) + 1L Slivovice .. Chlastem jsme museli desne setrit

Jinak receno, hlady jsme fakt netrpeli ;)

edit: jeste jsem zapomel na litr olivovyho oleje na rano prvni snidani v divocine (na rano po prvni noci po pochodu z civilizace) jsme tahli jeste 10 vajec :D a bagetu
ntz
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1959
Registrován: čtv pro 30, 2021 11:51

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod Quido » čtv zář 29, 2022 20:11

porad cekam na ten kureci stejk :mrgreen:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod lojzmen » čtv zář 29, 2022 22:46

ntz píše:... Jinak receno, hlady jsme fakt netrpeli ;) ...


Hezkýý!!
ntz - díky za inspiraci, už jsem vajíčka a klobásku a špek s cibulí na pánvičce vyzkoušel.
Já už se k lihu nebudu vracet, nemusím mít všechno.
Jak se na liháči špiní nádobí? Já už zapomněl, to bylo tak dáávno!
Teď jedu na dřívkáče a přemýšlím, jestli se nevykašlat na čištění nádobí.
V tom hezkém videu s liháčem jsem si totiž všiml konvičky :finga:

A OT. Tenhle princip dřívkáče si nikdy nekupujte.
Uživatelský avatar
lojzmen
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1083
Registrován: ned lis 21, 2010 23:58
Bydliště: Ostrava-Poruba

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod ntz » čtv zář 29, 2022 23:00

@lojzmene, tady to je ale trosku offtopic .. my meli ve skotsku plyn, @Lipon se ptal, cim jsme se zivili, tak jsem mu napsal nas jidelnicek, reagoval na to, ze jsem kricel neco o tom ze jetboil-nikdy-neee .. abychom delali tohle vareni na lihu, tak bychom potrebovali kanystr .. takhle nam stacila ta vetsi kartuse (440g)

(eg teorie rika, ze , presne jsem nikdy nemeril, na 1L vody potrebujete 8g plynu a nebo cca 33g lihu, myslim, ze ta cisla +/- odpovidaji pro vareni se zavetrim)

lojzmen píše:Jak se na liháči špiní nádobí? Já už zapomněl, to bylo tak dáávno!
Teď jedu na dřívkáče a přemýšlím, jestli se nevykašlat na čištění nádobí...


myslim, ze na lihu se nadobi spini asi tak 100x min nez na drivkaci, aneb jedna fotka ze skotska ;)
ntz
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1959
Registrován: čtv pro 30, 2021 11:51

Re: Jaký líh k vaření?

Příspěvekod lojzmen » čtv zář 29, 2022 23:25

Já mám taky vařiče na plyn a mraky bombkartuší a běžně to používám.
Ale oheň je oheň.
Apuka má pravdu s tím všeolizujícím plamenem. A na hliníku to nemá chybu.
Uživatelský avatar
lojzmen
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1083
Registrován: ned lis 21, 2010 23:58
Bydliště: Ostrava-Poruba

PředchozíDalší

Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření