Kafe na cesty

zkušenosti, rady, dotazy.

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Dromedaro » pon čer 20, 2022 15:38

JohnyFK píše: ale asi se vratim z pohodlnosti k instantu

Já ještě nenašel instantní kávu, která by mi chutnala. Všechno kyselý... to si rovnou můžu brát kofeinové tablety a zapít je octem :D
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Bruca » čtv čer 23, 2022 16:26

Dromedaro - tuhle jsi zkoušel? https://www.gastroklub.cz/kava/kava-lav ... -kava-95g/
Z instantnich kávu, co jsem zatím měl, asi jedna z nejlepších.
Bruca
účastník
účastník
 
Příspěvky: 441
Registrován: čtv bře 14, 2019 20:08
Bydliště: Zlín

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Dromedaro » čtv čer 23, 2022 22:15

Nezkoušel. Já zkoušel ty, co jsou tak nejběžnější v českých supermarketech. Díky za tip. Přeci jen je to pohodlnější na ty vandry ta instantní káva, tak asi vyzkouším, jestli to bude stát za to. Já jsem vždycky tak zdevastovanej, že aspoň tu dobrou kávu bych si rád vychutnal.

Už jsem párkrát zauvažoval, jestli má smysl experimentovat při přípravě kávy s vodou. Já používám normálně vodu z vodovodu. A dneska jsem vyslechl debatu starších chlapů v hospodě u vedlejšího stolu, kteří zrovna řešili, že všichni řeší kvalitu kávy, ale málokdo řeší vodu. Že ta dokáže při přípravě kávy udělat strašně moc a kolikrát je to zásadní rozdíl a rozebírali tam výsledky svých pozorování. Na základě jejich rozhovorů s tím zítra začnu. Už jsem si o tom i něco vygooglil :D
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod apuka » pon čer 27, 2022 10:09

Etheric píše:Ohledně masa - to, který vyrostlo o vesnici dál má menší ekologickej dopad, než zelenina z dovozu, takže asi tak..
Jsi si tim tak jisty??? Protoze ve vseobecnosti rozhodne pravdu nemas.

Otazkou je jen, co do "ekologickeho dopadu" pocitas - jestli jen uhlikovou stopu nebo napr. i spotrebu vody a pod. Ale ani v jednom Ti nejspis to maso z vedlesji vesnice nevyjde lip, nez vetsina zeleniny z dovozu, teda pokud nemyslis na dovozy cerstvych veci z Australie/Jizni Ameriky letadlem, ale tu zeleninu z Evropy/sev. Afriky.

Resit ekologii ohledne filtru je bizar, kdyz se to tyka kavy. Ta se dovazi (v drtive vetsine) z Ameriky a ten prevoz ma teda pekny ekologicky dopad, stejne tak distribuce a prazeni (a nova distribuce u velkovyrobni).

Takze s kavou budete nejekologictejsi, kdyz si jej nebudete dopravat a misto nej si date prazeny jecmen/zito/spaldu s cekankou :wink: :D
Dromedaro píše:Přeci jen je to pohodlnější na ty vandry ta instantní káva, tak asi vyzkouším, jestli to bude stát za to. Já jsem vždycky tak zdevastovanej, že aspoň tu dobrou kávu bych si rád vychutnal.
Instantni kavy, jake se prodavaji se nikdy nevyrovnaji chuti normalni, je to dano vyrobnim postupem. Ta doporucena ma "10% mikromlete kavy", tj. asi v ni bude trochu citit opravdova kava.

Ja Ti ale doporucim neco jineho - pokud mas mlynek na kafe, zkus si namlit uplne na nejjemnejsi, pokud pujde, tak to premel jeste jednou. Zkus si zalit takto pomletou kavu. Pokud nameles dostatecne jemne, budes mit skoro instantni kavu a muzes to i zamichat a vypit vsechno.

Ja jsem si takto jednou v mladi "omylem" (nechtic jsem prestavil kolecko jemnosti) namlel na nejjemnejsi mod, zalil jsem si kafe a byl jsem hodne prekvapeny, ze mi na spodku zustala tak ctvrtina toho, co bezne. A to byl stary socialisticky mlynek s 8-mi stupni jemnosti, ty soucasne dokazou namlit vyrazne jemneji. V nejhorsim to neco malo, co zustane vysipes (zlikvidujes ekologicky :wink:). Je to tak jemne, ze nemas stejny pocit jako z turka, kdyz si loknes logru, ze TI to zustava v krku malem cely den. Tento jemny prach zcasti projde stejne i pres pappirovy filtr, ne to jeste pres French press.

Jen ze za takovy pokus - pokud mas moznost - nic nedas a mozna Ti to vyresi problem. Kdyz ne, tak muzes hledat dal.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod JohnyFK » pon čer 27, 2022 10:32

Takže vlastně radíš takového jemně namleteho turka :D
Uživatelský avatar
JohnyFK
účastník
účastník
 
Příspěvky: 261
Registrován: pát říj 14, 2011 10:49
Bydliště: Už zase Stověžatá

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod apuka » pon čer 27, 2022 10:42

Da se to tak rict :-). Ale ve skutecnosti, co si pamatuji, to chutna i o dost jinak nez turek. Asi kvuli tomu "prachu ve vode" ma plnsi chut :-D.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Dromedaro » pon čer 27, 2022 20:46

apuka píše:Resit ekologii ohledne filtru je bizar, kdyz se to tyka kavy. Ta se dovazi (v drtive vetsine) z Ameriky a ten prevoz ma teda pekny ekologicky dopad, stejne tak distribuce a prazeni (a nova distribuce u velkovyrobni).
Takze s kavou budete nejekologictejsi, kdyz si jej nebudete dopravat a misto nej si date prazeny jecmen/zito/spaldu s cekankou :wink: :D

To je vlastně taky pravda s tím dovozem a co se tu tradičně pilo dříve.
Ono i to, že v těch papírových filtrech jsou nějaké látky... ve vodě z vodovodu jsou stopová množství takových věcí, že papírový filtr je oproti tomu přírodní produkt.

apuka píše:Jen ze za takovy pokus - pokud mas moznost - nic nedas a mozna Ti to vyresi problem. Kdyz ne, tak muzes hledat dal.

Dík za tip. Vyzkouším. Já mám elektrický mlýnek Krups
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Dromedaro » úte čer 28, 2022 12:21

Jsem se zmínil před známou, že budu kupovat termohrnek a ona, že prý doma má a nepoužívá jej, tak mi ho dala. Je to nějaká značka Canpack. Aspoň je teda na něm takový nápis. A jsem s ním teda moc spokojený a mám z něj radost. Jde uzavírat, že z něj nic neteče, ale přitom stačí zmáčknout čudl a hned z něj pít bez odděláváni víka. Je lehký a včera jsem to měřil a po šesti hodinách teplota vody v něm klesla z 90 na 60 stupňů, což mi bohatě stačí.
20220628_131230.jpg

20220628_131326.jpg
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Zoidberg » čtv čer 30, 2022 6:49

Na základě doporučení z jednoho z předchozích postů jsem zkusil koupit LAVAZZU PRONTISSIMO a je dost slušná, rozhodně lepší než většina instantních káv, které jsem zkoušel. Jen kdyby to ti taliáni tak nepřepalovali…
Uživatelský avatar
Zoidberg
nováček
nováček
 
Příspěvky: 41
Registrován: pát říj 22, 2010 15:17
Bydliště: pod Beskydami

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Bruca » čtv čer 30, 2022 7:39

Jj, na prekapavanou třeba z aeropressu nemá, ale dá se pít.
Ten druhý druh "classico" taky není špatný, ale intenso je chutnejsi
Bruca
účastník
účastník
 
Příspěvky: 441
Registrován: čtv bře 14, 2019 20:08
Bydliště: Zlín

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Dromedaro » čtv čer 30, 2022 9:56

Tomu aeropressu jsem na chuť nějak nepřišel. Kafe mi z toho moc nechutná.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Bruca » čtv čer 30, 2022 11:53

Dost záleží na tom, jaké kafe pouzijes, jak jemně je namlete, na době louhovani,...

Já mám třeba ruční mlynek rhinowares, co se vejde do aeropressu. Když měl ručně, tak na 4.nejjemnější možnost - nasypka plná kafe cca 150 otočení klickou (pro jednoho ok, pro dva ještě melu bez řeči, ale pro 4 dělat kafe odmítám :-D)
Kafe "klasika" lavazza - buď rossu nebo i to gusto forte (případně koupím namletou tu rossu)
Namocim filtr, zasroubuju, dám kafe, zaleju do půlky horkou vodou, promicham, ze 5 vteřin počkám, doleju po vrch, nasadim pist, počkám 10-15 vteřin (podle toho jak chci silnou), stlacim a pak to vypiju :D
Bruca
účastník
účastník
 
Příspěvky: 441
Registrován: čtv bře 14, 2019 20:08
Bydliště: Zlín

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Dromedaro » čtv čer 30, 2022 19:26

Já mám také ruční mlýnek, ale už jen na výstavě na poličce. Třikrát a vícekrát denně mlít ručně kávu mě nebavilo.

Bruca píše:Když měl ručně, tak na 4.nejjemnější možnost - nasypka plná kafe cca 150 otočení klickou
Namocim filtr, zasroubuju, dám kafe, zaleju do půlky horkou vodou, promicham, ze 5 vteřin počkám, doleju po vrch, nasadim pist, počkám 10-15 vteřin (podle toho jak chci silnou), stlacim a pak to vypiju :D

Já to dělal podle videí, které jsem viděl na použití aeropresu. Tedy, že propláchnu filtr vodou, dám do sítka, to nasadím, nasypu kávu a zaliji trochou vody 90-95 stupňů. Poté tak deset vteřin míchám, nechám chvíli stát, doliji vodu na max a po dvou minutách začnu stlačovat. Tak já to vyzkouším podle tvého postupu. Stejně to ale není klasické překapávání, protože tam působí ten tlak při stlačování. Zkoušel jsem to nechat normálně prokapat bez stlačení, ale to by bylo na dlouho a snad by vše ani neprokapalo. Možná to zkusit namlít úplně nahrubo. Ale už u středního mletí to má problém prokapávat.

Jinak kávu melu na střední stupeň mletí chvíli před zalitím a dávám ji tam cca dvacet gramů, protože ten můj mlýnek umí mlít až od dvou dávek kávy. To je jeho nevýhoda, ale pro překapávanou kávu se stejně doporučuje takové množství, tak mi to až tak nevadí.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Dromedaro » pát črc 1, 2022 9:53

Vyzkoušel jsem to dnes ráno podle tvého postupu a výsledek je při použití stejné kávy znatelně lepší. :smt023

Vyzkoušel jsem i "Apukovu instantní kávu". Akorát teda zatím jen na jedno přemletí na nejjemnější stupeň. Socu mi v šálku zůstalo pořád dost. Ale až si budu dělat turka, tak jej budu mlít na nejjemnější mletí. Chutná mi tak o dost lépe.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Etheric » pát črc 1, 2022 11:27

@Dromedaro: původně jsi si funkcí spletl Aeropress a Frenchpress :D
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Dromedaro » pát črc 1, 2022 21:15

No ale takto tu přípravu popisují ve videích o aeropresu, když si člověk chce dělat filtrovanou kávu a ne preso. Tento způsob, jak popisuje Bruca, tam uvádí pro preso.

Zkoušel jste někdo tento Phin filtr pro přípravu na vietnamský způsob?
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Bruca » sob črc 2, 2022 9:06

A to je krása aeropressu, že si to z něj můžeš udělat na tisíc způsobů. Ještě chci vyzkoušet to louhovani přes noc. Až bude čas:)

K tomu vietnamskému prekapavaci - alza jsou zloději :D
https://www.gourmetkava.cz/cs/filtrovan ... -kava-175p
Já mám doma filtr přímo ze Sapy v Praze, kupoval jsem ho před pár lety snad za 70 kaček.
ALE s klasickým kafe funguje hůř. Potřebuješ trošku hrubeji namletou kávu.
Ideální je ten vietnamský Trung Nguyen. Dělá se třeba jako "house blend" to máš 2 balíčky po 250g do cca 150,-, nebo to druhé, co je na fotce nacnute. Tam je cena od 90 do 200,-, záleží který druh. Prý čím vyšší číslo na balíčku je, tím je kvalitnější. Je to různý poměr arabiky a robusty. Ale já mám nejradši asi 1 nebo 2.
S prekapavacem to chce taky trochu cviku ohledně množství kávy a toho, jak moc jí zmacknes. Ideálně se prekape cca za 2 minuty. +-. Prostě to nesmí protect ani to tam stát třeba ještě po 5 minutách. Pak pridáš lžičku nebo dvě Salka a to je prostě pecka!

Na Sapě chodí takový děda s vozíkem a prodává to kafe. Když jsme si ho brali poprvé, tak jsme měli strach, jestli se z toho neposereme (hygieno braň se :-)) ale nikdy problém nebyl. Takže doporučuju ozkoušet naživo:)

EDIT: takže na gourmetkava mají i ten trung Nguyen 4
https://www.gourmetkava.cz/cs/kava/trun ... mleta-173p
Já beru přímo na Sape - je to povinná zastávka, kdykoliv jedeme do Prahy (víceméně bychom do Prahy ani nejezdili (co taky v takové prdeli, v jedné zlínské už přeci jen bydlíme :toimonster: ), kdyby se tam nedalo koupit tak luxusní Bun bo nam bo)
Přílohy
IMG_20220702_0950031.jpg
Bruca
účastník
účastník
 
Příspěvky: 441
Registrován: čtv bře 14, 2019 20:08
Bydliště: Zlín

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Dromedaro » ned črc 3, 2022 9:46

Díky za recenzi. Vyzkouším :D
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod pavproch » ned črc 17, 2022 13:58

Do presovače doma sme fčíl koupili zrnkové kafe Lavazza Caffe Crema Gustoso, přenádherně voní přitom jak ho ten presovač mele a presovač z něj dělá fantastickou pěnu. Chutná ale tak nějak normálně = jako kafe. Zrovna sem jedno požil.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28129
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod pavproch » úte črc 19, 2022 16:49

K themě kafe: Šálek kafe za 15set.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28129
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Quido » úte říj 18, 2022 12:24

Dromedaro píše:Já ještě nenašel instantní kávu, která by mi chutnala. Všechno kyselý...


a nedelas stejnou chybu, jako vetsina - ze zalivas prevarenou vodou, ci dokonce kafe varis...?
jasne,ze to nikdy nebude jako espresso z profi masiny, ale zase ne vsechny jsou takova hruza... :-s
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Dromedaro » úte říj 18, 2022 12:51

Ne. Vodu jsem po uvaření nechával 5min odstát a teď už mám konvici, kde si teplotu nastavím ručne na 90C.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Lipon » úte říj 18, 2022 13:29

a některý kafata se naopak musí vařit, i opakovaně :D a když se do toho při vaření hodí jeden kardamom ... mňam
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4883
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Quido » úte říj 18, 2022 20:53

Dromedaro píše:Ne. Vodu jsem po uvaření nechával 5min odstát a teď už mám konvici, kde si teplotu nastavím ručne na 90C.

to není o odstátí, ale o tom, že voda nemá projít varem - chuť je pak dost jiná...
ohřát na 90°C a dost je správně...
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod apuka » stř říj 19, 2022 8:27

Hm, to je zajimave. Napriklad u caju, hlavne - ale nejenom - u japonskych zelenych se docela zduraznuje, ze i kdyz se ma zalevat vodou nejake priblizne teploty, ta voda by mela projit varem, jinak ta chut je (mirne) jina.

Pravda, timpadem je mozne ze i u kafe je mirne jina chut, jen mozna to ovlivneni je "horsim" smerem nez u caje.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Quido » stř říj 19, 2022 9:53

@apuka:
ano je tak, jak pises...
:drinkers:
Edit: Jinak, ja umim i spravnou arabskou/tureckou kavu (a i skoro cely Balkan to tak dela), k cemuz potrebujes dzevu a mlete zrnkove kafe, a to je zase uplne jine kafe... pokud jsme sli vetsi banda, tak jsme mlete kafe i dzevu brali, vaha se mohla rozlozit mezi vice lidi, na mensi treky sam nebo ve dvojici vsak beru instatni, jelikoz je mnohem lehci :drinkers:
Naposledy upravil Quido dne stř říj 19, 2022 10:10, celkově upraveno 2
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Dromedaro » stř říj 19, 2022 9:57

Aha, tak to mě nenapadlo, že by to projití varem nějak zhoršovalo chuť...
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Quido » stř říj 19, 2022 10:08

nejvice zalezi, z jake vody to delas... jenze tu si vetsinou nevyberes

mne nejvice chutna instatntni, kdyz pouziju lehce odstatou mineralku magnezii, a potom z vody ze studny na chate u tchana na Bruntálsku
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Quido » stř říj 19, 2022 10:11

pavproch píše:K themě kafe: Šálek kafe za 15set.


tosem prehlid - ale zase, nemusim mit fsecko :twisted:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod apuka » stř říj 19, 2022 11:03

Quido píše:ja umim i spravnou arabskou/tureckou kavu
S tou arabskou kavou jsi mi pripomel, jak se nekdy lisi "recepty" pod stejnym (nasim) nazvem podle toho, zrovna z jake oblasti pochazi.

Ja jsem nekdy davno delaval taky "turka" v dzezve a taky arabskou kavu, ta ale tehdy byla "predepsana" ze si musis nejdrive zkaramelizovat v dzezve cukr, na to vodu (ehm, uz se ruznilo, jestli studenou nebo teplou, ja jsem daval studenou) s kavou a "uvarit" klasickym "dzezvovskym" zpusobem (abych neurazel Turky, Araby, Balkance, ... jinym nez jejich nazvem). Jen se tehdy tezko shanel kardamon nebo alespon silna matova esence... Ale uz jen mnozstvim cukru a silou karamelizace byla ta kava pokazde jina - ale vzdy vyborna. (Jinak cukr si do kafe nedavam.) Ted ale malokde v receptu arabska kava uvadeji ten karamel...

Umim si ale predstavit, ze kdybys uprostred hordy lidi na cundru zacal v dzezvicce karamelizovat cukr a potom do toho varil to kafe, za chvili by bylo kolem Tebe docela pekne plno :-). Hezky to voni.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

PředchozíDalší

Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření