Jerky a Pemikan
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Jerky a Pemikan
od tuso » úte bře 7, 2006 18:07
Vzhledem k tomu, že rád vařím a jím se chci zeptat, jestli s tím má někdo zkušenosti /hlavně vlastní výroba, hotové si můžu koupit na Aralu/. Já bych to třeba udělal do toho Rumunska, jen mě zajímá jestli se to dá jíst.
A malá anketa o jezení syrového masa.
od pripluv » úte bře 7, 2006 18:13
Re: Jerky a Pemikan
od Borsa » úte bře 7, 2006 18:13
tuso píše:Při brouzdání po netu jsem našel tenhle článek: http://www.svetoutdooru.cz/Users/Clanky ... clanku=859
Vzhledem k tomu, že rád vařím a jím se chci zeptat, jestli s tím má někdo zkušenosti /hlavně vlastní výroba, hotové si můžu koupit na Aralu/. Já bych to třeba udělal do toho Rumunska, jen mě zajímá jestli se to dá jíst.
A malá anketa o jezení syrového masa.
No zkus to tady http://outdoorforum.cz/viewtopic.php?t=189&start=30
Anketa: Už jsem to jedl, bylo to hodně dobry, ale od te doby jsem se s tím už nějak nesetkal
Re: Jerky a Pemikan
od tuso » úte bře 7, 2006 18:24
Borsa píše:A malá anketa o jezení syrového masa.
No zkus to tady http://outdoorforum.cz/viewtopic.php?t=189&start=30
Anketa: Už jsem to jedl, bylo to hodně dobry, ale od te doby jsem se s tím už nějak nesetkal [/quote]
Jsem vůl, ale potíž je v tom, že když hledám boty tak zalezu do pokecu o botách, ale tohle bych asi nenašel. /navíc mě to ani nenapadlo/ Asi to zkusím udělat. Sušičku na ovoce seženu a hurá na to. Jinak jsem našel i dodavatele přes net, kde stojí balík 35Kč. http://www.myland-shop.cz/jerky/susene-maso/ Doručí to zdarma a je to levnější než nakupovat v Tescu nebo na benzince. Ale zase tu radost z podařené práce ti koupené zboží nedá.
Re: Jerky a Pemikan
od Vena » úte bře 7, 2006 18:38
tuso píše:Borsa píše:A malá anketa o jezení syrového masa.
Jsem vůl, ale potíž je v tom, že když hledám boty tak zalezu do pokecu o botách, ale tohle bych asi nenašel. /navíc mě to ani nenapadlo/ Asi to zkusím udělat. Sušičku na ovoce seženu a hurá na to. Jinak jsem našel i dodavatele přes net, kde stojí balík 35Kč. http://www.myland-shop.cz/jerky/susene-maso/ Doručí to zdarma a je to levnější než nakupovat v Tescu nebo na benzince. Ale zase tu radost z podařené práce ti koupené zboží nedá.
už jsem na to taky koukal a dokonce jim tam psal, že mám zájem o prodej. Takže až budu mít nějaké zkušenosti, napíšu.
od tuso » úte bře 7, 2006 18:45
od Vena » úte bře 7, 2006 18:49
tuso píše:to Vena:To by nebylo špatný na Fagaraš. Nemyslím jako jíst to každý den, ale jako malá záloha. Může pršet nebo foukat silný vítr /říká se jim Větrný hory/ a s vařením to může být všelijaké. A navíc potřebuju teďka do Alp jídlo na týden- lehké,skladné a energeticky bohaté. Zítra skočím na Aral koupit balíček a uvidím. Tak mě napadlo- to by bylo vysušit kachnu nebo husu.
... a taky pivo v prášku
Jinak to sušený maso je mi docela sympatický, dá se žvejkat jak syrový, tak se z něj dá i vařit. Vyzkoušíme a uvidíme.
od Vena » úte bře 7, 2006 18:56
tuso píše:To pivo v prášku by nebylo marný- něco na způsob šumáku. Voda z potoka, do toho pivní šumák a máš půllitr jako křen.
to by však znamenalo rapidní nárůst úrazů při horský tůrách. Já totiž když už k pívu čuchnu tak je to špatný a u jednoho nezůstane ... a to by se i ten šumák prones.
od tuso » úte bře 7, 2006 18:58
Vena píše:tuso píše:To pivo v prášku by nebylo marný- něco na způsob šumáku. Voda z potoka, do toho pivní šumák a máš půllitr jako křen.
to by však znamenalo rapidní nárůst úrazů při horský tůrách. Já totiž když už k pívu čuchnu tak je to špatný a u jednoho nezůstane ... a to by se i ten šumák prones.
Tak to by ten šumák musel být v balení s časovým zámkem /nebo světelným sensorem/, že by se otevřel až večer.
od Vena » úte bře 7, 2006 19:03
tuso píše:Vena píše:tuso píše:To pivo v prášku by nebylo marný- něco na způsob šumáku. Voda z potoka, do toho pivní šumák a máš půllitr jako křen.
to by však znamenalo rapidní nárůst úrazů při horský tůrách. Já totiž když už k pívu čuchnu tak je to špatný a u jednoho nezůstane ... a to by se i ten šumák prones.
Tak to by ten šumák musel být v balení s časovým zámkem /nebo světelným sensorem/, že by se otevřel až večer.
no jo večer, ale na jak dlouho? Já bych to balení asi stejně první večer vykrad.
od tuso » úte bře 7, 2006 19:21
Vena píše:tuso píše:Vena píše:tuso píše:To pivo v prášku by nebylo marný- něco na způsob šumáku. Voda z potoka, do toho pivní šumák a máš půllitr jako křen.
to by však znamenalo rapidní nárůst úrazů při horský tůrách. Já totiž když už k pívu čuchnu tak je to špatný a u jednoho nezůstane ... a to by se i ten šumák prones.
Tak to by ten šumák musel být v balení s časovým zámkem /nebo světelným sensorem/, že by se otevřel až večer.
no jo večer, ale na jak dlouho? Já bych to balení asi stejně první večer vykrad.
Tak potom je to s tebou beznadějný a žádný šumák nebude.
od pripluv » úte bře 7, 2006 19:27
tuso píše:Tak potom je to s tebou beznadějný a žádný šumák nebude.
Stejně by jste toho táhli aspoň dva pytle ...
od tuso » úte bře 7, 2006 19:32
Přípluv píše:tuso píše:Tak potom je to s tebou beznadějný a žádný šumák nebude.
Stejně by jste toho táhli aspoň dva pytle ...
Já vím a na 3. den by jsme museli do hospody.
od Vena » úte bře 7, 2006 20:31
Přípluv píše:tuso píše:Tak potom je to s tebou beznadějný a žádný šumák nebude.
Stejně by jste toho táhli aspoň dva pytle ...
my ne, Tuso nese lékárničku. Šumák má na starosti Rujir - úkoly jsou rozdány už dávno, že?
od šíp » úte bře 7, 2006 21:00
manžílek byl v bělorusku pracovně a oni prý měli těžkou prohibici, tak si domorodci v elektrárně sttčili alkohol do tekutého dusíku a to si pak mazali na chleba....
ale odbočili jsme od tématu-a to je syrové maso-to já prostě miluju
od Rujir » stř bře 8, 2006 0:55
Inak urcite dajte vediet ako to s tym jerky dopadlo. To ma zaujima uz dlhsie, len kupovat to na Aralke sa mi zdal byt drahy spas a na susenie a ine "kuchtenie" velmi nie som...
od chonga » stř bře 8, 2006 11:09
tuso píše:to Vena:To by nebylo špatný na Fagaraš. Nemyslím jako jíst to každý den, ale jako malá záloha. Může pršet nebo foukat silný vítr /říká se jim Větrný hory/ a s vařením to může být všelijaké. A navíc potřebuju teďka do Alp jídlo na týden- lehké,skladné a energeticky bohaté. Zítra skočím na Aral koupit balíček a uvidím. Tak mě napadlo- to by bylo vysušit kachnu nebo husu.
jo zkoušel jsem to, ale jednoho pytlíku jsem se nenajedl. asi jsem moc velkej jedlík. takže jsem plánoval buď vlastní výrobu nebo dražší nákup
od Vena » stř bře 8, 2006 11:21
chonga píše:tuso píše:to Vena:To by nebylo špatný na Fagaraš. Nemyslím jako jíst to každý den, ale jako malá záloha. Může pršet nebo foukat silný vítr /říká se jim Větrný hory/ a s vařením to může být všelijaké. A navíc potřebuju teďka do Alp jídlo na týden- lehké,skladné a energeticky bohaté. Zítra skočím na Aral koupit balíček a uvidím. Tak mě napadlo- to by bylo vysušit kachnu nebo husu.
jo zkoušel jsem to, ale jednoho pytlíku jsem se nenajedl. asi jsem moc velkej jedlík. takže jsem plánoval buď vlastní výrobu nebo dražší nákup
Odkaz:
http://dadala.hyperlinx.cz/hov/hovr0050.html
Jinak nedivím se, že ti jeden pytlík nestačil, na jerky.cz pišou, že jeden pytlík nahradí 60g masa, což není ani polovina potřeby běžného Čecha
od šíp » stř bře 8, 2006 11:25
Vena píše:chonga píše:tuso píše:to Vena:To by nebylo špatný na Fagaraš. Nemyslím jako jíst to každý den, ale jako malá záloha. Může pršet nebo foukat silný vítr /říká se jim Větrný hory/ a s vařením to může být všelijaké. A navíc potřebuju teďka do Alp jídlo na týden- lehké,skladné a energeticky bohaté. Zítra skočím na Aral koupit balíček a uvidím. Tak mě napadlo- to by bylo vysušit kachnu nebo husu.
jo zkoušel jsem to, ale jednoho pytlíku jsem se nenajedl. asi jsem moc velkej jedlík. takže jsem plánoval buď vlastní výrobu nebo dražší nákup
Odkaz:
http://dadala.hyperlinx.cz/hov/hovr0050.html
Jinak nedivím se, že ti jeden pytlík nestačil, na jerky.cz pišou, že jeden pytlík nahradí 60g masa, což není ani polovina potřeby běžného Čecha
to je fakt, biftek má 200 gramů a tatarák si dávám minimálně 100-150 gramů...
od tuso » stř bře 8, 2006 12:33
šíp píše:
to je fakt, biftek má 200 gramů a tatarák si dávám minimálně 100-150 gramů...
Jak tak koukám, tak tebe je asi lepší šatit než živit.
od šíp » stř bře 8, 2006 17:33
tuso píše:šíp píše:
to je fakt, biftek má 200 gramů a tatarák si dávám minimálně 100-150 gramů...
Jak tak koukám, tak tebe je asi lepší šatit než živit.
je fakt že na to kolik sežeru zas tak tlustá nejsem
ale inspirovali jste mě, sušičku máme, navíc jsme ji dokonce ani nezkoušeli-nadělil námji ježíšek takže se na to vrhnu a připravím si zásobu žrádýlka do Norska (snad mi to nezabaví na hranicich)
od Vena » čtv bře 30, 2006 6:41
norman_64 píše:Veno, jakou mají Jerky vlastně trvanlivost???
Nenašel sem datum výroby, ale na várce, kterou mám teď doma, je datum spotřeby 15. 11. 2006. Takže se dá odhadovat cca 9 - 12 měsíců.
od šíp » čtv bře 30, 2006 6:59
od Vena » čtv bře 30, 2006 7:07
šíp píše:mám dotaz- už jste někdo to maso doma sušil? nechci být první kdo to vyzkouší. takže sem s radama na jak dlouho a jaký výkon
šipko, to je ostuda, zkus navštívit ten odkaz co sem psal vejš, tam to všechno najdeš
Jen pro tebe:
http://dadala.hyperlinx.cz/hov/hovr0050.html
od šíp » čtv bře 30, 2006 7:44
od šíp » čtv bře 30, 2006 7:48
Vena píše:šíp píše:nerozumněli jsme si, o odkazu vím, mě šlo o osobní zkušenost někoho odtud. ne o rady z netu
ok
takže večer zapneš sušičku a začnej,jo?
od Vena » čtv bře 30, 2006 8:07
šíp píše:Vena píše:šíp píše:nerozumněli jsme si, o odkazu vím, mě šlo o osobní zkušenost někoho odtud. ne o rady z netu
ok
takže večer zapneš sušičku a začnej,jo?
nenenenenenenene, tys ta aktivní. večer se ozvi jak to chutná .
Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření