Kafe na cesty

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Etheric » pát bře 13, 2020 9:10

Už jsem to psal, 480g. Neni to málo, neni to ani moc, vypadá to, že tohle nebude žádná hrachovina.
Pro srovnání Nanopresso má 350g, je to celkem hrachovina a nelze s tím docílit stejnoměrný extrakce.
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1386
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Tauruss » pát bře 13, 2020 9:19

Mě napadlo, že bych si letos vzal na cesty ten Aeropress,ale moc se mi do toho nechce.Měl jsem pocit, že bych s sebou táhl neforemný krám navíc. Ale pak mě napadlo, že by se tím aeropresem dala filtrovat i voda od nečistot před filtrováním v Sawyeru,tak by to mělo větší využití. Mě u těchto věcí, aeropressu, french pressu, atd,přijde zvláštní, že ta káva chutná pokaždé jinak, i když člověk použije stejnou kávu,mletí a postup. Já svůj ideální stroj ještě nenašel. Dneska jsem si všiml, že na tom sametovém překapávači se v té nádobce na kafe ztrácí ta povrchová barva, což mě začalo zneklidňovat, protože se pravděpodobně ztrácí do hrnku s kávou.
Tauruss
nováček
nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: stř bře 11, 2020 21:45

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Etheric » pát bře 13, 2020 9:43

No fuj, předfiltrovat špinavou vodu v kávovaru, ty seš teda barbar #-o Dobrou chuť... :lol:
Frenchpress, aeropress a podobný mi přijdou jako volovina, to už je nastejno uvařit vodu v ešusu, přidat kafe, chvíli nechat a přelejt do hrnku. Máš +- stejnej výsledek a bez krámu navíc...
Pokud používáš stejnou kávu, stejnou teplotu vody a stejnou délku extrakce, výsledek bude vždy stejnej. Že to chutná jinak... Záleží, cos předtím jedl. Jako s vínem. Máš jedno Chardonnay - jinak ti bude chutnat po hovězím steaku, jinak po kuřecím a jinak po sýru. A to i když jsi to jídlo měl třeba hodinu, dvě předtím, než sis otevřel to víno
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1386
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Etheric » pát bře 13, 2020 9:54

Udělat dobrý kafe je dost věda, všechno souvisí se vším a pokud kafi nerozumíš a nejsi ochoten se naučit tomu rozumět, v manuálním kávovaru nikdy nepřipravíš dokonalý kafe. Z tý mojí nový mašinky bude to kafe chutnat od deseti lidí 10x jinak, tady platí doslova, že vše máš v rukách... Mašina je furt stejná, co z toho vyleze, záleží jen a pouze na tobě
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1386
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Tauruss » pát bře 13, 2020 10:02

Etheric píše:No fuj, předfiltrovat špinavou vodu v kávovaru, ty seš teda barbar #-o Dobrou chuť... :lol:

Bych ten kus plastu pak opláchl. Ale já to mám asi posunutý to vnímání hygieny. Kolikrát jídlo na vandru míchám nějakým kusem klacku, co leží někde vedle. Člověk se aspoň bakteriologicky zodolní.
Tauruss
nováček
nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: stř bře 11, 2020 21:45

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Tauruss » pát bře 13, 2020 10:40

Tak to já zase tak odborně nepraktikuju. Sice jsem to zkoušel, ale já si dělám i pět káv denně a babrám se zhruba tak s jednou. Ale aspoň mi tvůj příspěvek mnohé vysvětluje. Já dávám stejné množství stejné kávy, ale vodu dávám od oka a louhuju taky odhadem podle nástěnných hodin. Já ale právě esspressa moc nepiju, proto ani nechodím do kaváren, protože já u těch 50ml neumím sedět hodinu jak Ital. To já jsem tam vždycky přišel, patnáct minut jsem se usazoval, rovnal věci, mezitím mi donesli tu grcku za pade. Tu jsem za minutu vypil, pak vše zase patnáct minut sklízel , oblékal se a šel pryč. Když jsem si tam s někým šel pokecat, tak jsem vypil všechny druhy káv, které tam měli, utratil přes pětikilo, bylo mi blbě a šel domů.
Já mam raději ty velké hrnky plné silné kávy a na to je asi ten aeropress dobrý, protože to cca po třech minutách přefiltruju a mám čistou kávu.. Ty espressa, když si je dělám doma, tak dolévám vodou na dvě deci. Ty obří lunga mi chutnají.
Na espresso mi kamoška darovala DeLonghi
https://www.delonghi.com/cs-cz/produkty/kava/kavovary/espresso/ec157-0132104195
Ona vždycky něco koupí,pak se jí to nelíbí,tak koupí něco jiného a to předchozí někomu dá. A tady u toho nevím,jestli to dělám dobře,ale přijde mi to takové jalové espresso. Aby mi přišlo dobré, tak používám tu dvojitou dávku pro jednoho. Mně přijde, že to nemá moc dobrý tlak, že občas to úplně jemně mletou kávu má problém profiltrovat, že to teče blbě. Já to melu na nejvíc jemnou kávu, pak to trochu udusám tím dusítkem a namontuju. Tu dvojitou dávku to má občas problém protéct,když to trochu víc udusám nebo dám o trošku víc kávy. Ale zase už to není tak jalový jako u té jedné dávky. Melu tímto, jsem si dopřál na vánoce:
https://kavomlynky.heureka.cz/krups-gvx242/
Před tím jsem mlel ručním keramickým a to jsem se při té mé spotřebě málem umlel a pak elektrickým tříštivým a ten stál úplně za nic.
Tauruss
nováček
nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: stř bře 11, 2020 21:45

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Etheric » pát bře 13, 2020 11:23

Tak já do kaváren nechodím, protože v polovině případů dostanu namísto espressa smradlavou vodu... Kavárny, restaurace atd jsou pro mě navíc extrémně stresující prostředí.
Ty domácí kávovary Delonghi stojí za prd. Je z toho mdlý kafe. Blbě se to nahřívá, kolísá teplota. Je to spíš hračka... Ale zkus experimentovat nejen s množstvím kávy, ale i s hrubostí mletí a silou utlačení. Taky je důležitá délka extrakce. Správně takto:
8g kávy utlačených silou odpovídající 20kg váhy, extrakce po dobu 30 vteřin při tlaku 9 barů a teplotě vody 90 st. Ten kávovar nejdřív necháš odplivnout, tím se predehřejou trubky a páka, teplota se pak nebude měnit. Neni to žádná prdel připravit správně espresso
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1386
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Tauruss » pát bře 13, 2020 12:34

Já mám dobrou zkušenost s těmi lokálními pražírnami, tam mívají excelentní kávu a dávají ji i do kelímku s sebou.
To s tím stlačováním mi nebylo jasné. Ono se to stejně uvádí všude jinak. Někde píšou 7g kávy, extrakce 20 vteřin, atd Ale to je jedno, to každý podle sebe. Na ty cesty bych si asi raději vzal moka konvičku, jsem ji vážil a má 250g.
Tauruss
nováček
nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: stř bře 11, 2020 21:45

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod apuka » pát bře 13, 2020 12:45

Tauruss píše:Já to melu na nejvíc jemnou kávu
Nebylo tak davno, co ceskymi mediami proletel clanek, ze nekde matematici zjistili, ze takto je to uplne spatne. Pry se to mele na co nejjemneji kvuli tomu, aby mela voda pristup k co nejvetsi plose kazdeho "zrnicka kavoveho prachu". Ty matici spocitali, ze takto se ale dostane voda jen k velice omezene plose, dokonce spocitali idealni mleti, aby ta dosazitelna plocha byla co nejvetsi.
Takze jak rika etheric - musis si s tim experimentovat, ale na to uplne nejjemnejsi radeji zapomen, vyluh budes mit slabsi, hlavne pri silnem utlaceni.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8526
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Tauruss » pát bře 13, 2020 13:04

Ok, budu zkoušet, protože ta káva z toho je fakt jalová. Ale všude jsem se dočetl, že to má mít to nejjemnější mletí kvůli krátké době extrakce,aby se to za tu chvíli extrahovalo.
Etheric: A s jakými ručními "pressovary" máš ještě dobrou zkušenost? Nemusí to být na cesty, klidně na doma. Já se spokojím s tím instantem. Pressovar tahat nebudu.
Tauruss
nováček
nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: stř bře 11, 2020 21:45

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Etheric » pát bře 13, 2020 13:13

@Taurus: s ručníma? Totální nespokojenost se vším, co je na trhu. S přimhouřenejma očima je použitelný Nanopresso. Jako ne že by z toho bylo špatný kafe, to ne, ale k autentickýmu espressu to má daleko. Doufám, že ta moje nová mašina bude vpoho. Z fyzikálního a technickýho hlediska by tomu tak mělo být.
Jinak ty domácí presovače - dobrej presovač k domácímu použití stojí od 34k nahoru. Musí být výhradně manuální. Ty automatický Delonghi atd za 20k sou úplně na prd, to je jen taková módní blbinka, kafe z toho je nic moc, hlavně se to nedá ani pořádně nastavit, nedá se do toho moc zasahovat..
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1386
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Etheric » pát bře 13, 2020 13:16

Lokální pražírna ti to kafe aj namele, líp, než ty doma. Maj v tom skill a potřebný vybavení. Už ví, jak to namlet na kterej druh přípravy. Pokud si necháš vždycky namlet 100 - 200g a budeš to skladovat v temnu v hermeticky uzavřený nádobě, bude vše naprosto v pořádku ;)
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1386
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Tauruss » pát bře 13, 2020 13:38

Etheric píše:@Taurus:Ty automatický Delonghi atd za 20k sou úplně na prd, to je jen taková módní blbinka, kafe z toho je nic moc, hlavně se to nedá ani pořádně nastavit, nedá se do toho moc zasahovat..

No asi to tak bude, protože žádná možnost "odplivnutí" tam není a těch 20sekund při nejjemnějším namletí to dává trochu nahořklou kávu a při trochu hrubším něž nejjemnější to za těch dvacet sekund napustí dvě deci kávy s pěnou.
Tauruss
nováček
nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: stř bře 11, 2020 21:45

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Etheric » pát bře 13, 2020 13:45

Prostě šmejd, kterej neudrží pořádně tlak - a co je hlavní - ani stálou teplotu. Už jen fakt, že to nejde předehřát.
Jenže o něčem takovým nemá většina lidí ani tucha a výrobci těch mašinek jsou si toho moc dobře vědomi. Proto jsou schopni to prodávat za takovou pálku. Je to jen a pouze módní blbinka, hračka, nikoliv kvalitní kávovar.
Vsadim boty, že s tou novou ruční mašinkou udělám lepší espresso, než vyleze z libovolnýho Delonghi
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1386
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Tauruss » pát bře 13, 2020 13:49

Etheric píše:Pokud si necháš vždycky namlet 100 - 200g a budeš to skladovat v temnu v hermeticky uzavřený nádobě, bude vše naprosto v pořádku ;)

No a to se třeba uvádí, že káva se má mlít těsně před přípravou, že už to pak chvíli po namletí oxiduje a mění chuť.Doma to asi těžko po rozdělání zase hermeticky uzavřu. Ještě jsem četl, že se to má skladovat v chladu. Jinak ano, ty mašiny v těch pražírnách, to jsou stroje jak harleje. Obří a s naleštěnýma knoflíkama a trubkama. Radost pohledět.
Tauruss
nováček
nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: stř bře 11, 2020 21:45

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Tauruss » pát bře 13, 2020 13:53

Etheric píše:Vsadim boty, že s tou novou ruční mašinkou udělám lepší espresso, než vyleze z libovolnýho Delonghi

Já se díval na to video a mašinka vypadá dobře. Jen mi není jasné,jestli se tam musí dávat papírové filtry nebo ne.
A klasickou kávu neděláš? Jestli máš tip na něco z čeho jde udělat dobrá klasická káva, čímž mám na mysli velký hrnek, ale bez logru. Antiturek.
Tauruss
nováček
nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: stř bře 11, 2020 21:45

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Etheric » pát bře 13, 2020 14:00

Hermeticky uzavřít - přesypat do sklenice a zavřít, vklidu.
Ohledně tý oxidace to neni tak horký, jak se říká... Jasně, pokud to chceš fakt hrotit, ideálně je ty celý zrna spotřebovat do 3 dnů od upražení, namlet těsně před přípravou.
Ale pokud je to kafe čerstvě upražený a spotřebuješ ho do týdne po namletí, je to naprosto OK
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1386
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kafe na cesty

Příspěvekod Etheric » pát bře 13, 2020 14:09

Klasická káva je pro mě espresso :)
Zkus dripper. Dělá se i cestovní z titanu.

Ta mašinka jede bez filtrů. Navíc žere ESE, což je na cesty ideální, máš to bez čištění a téměř bez práce
Sme v lese tak hlubokým, na konec nedojdeš
miluju skills pro svůj tým, zbytky těl nenajdeš...
Etheric
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1386
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Předchozí

Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření