mléko x kyselina mléčná

vše co se týká naší tělesné schránky a outdoorových aktivit

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Mléko při odbourávání kyseliny mléčné v těle?

Pomáhá
0
Žádná hlasování
Nepomáhá
1
14%
Nemá vliv
6
86%
 
Celkem hlasů : 7

mléko x kyselina mléčná

Příspěvekod gepard75 » stř led 24, 2007 15:31

Nechci tady dělat reklamu jinému www serveru,ale bratranec se dotázal na jednoduchou otázku a stále nezná tu 'správnou odpověď', takže mne poprosil o pomoc.
http://www.lezec.cz/diskuse.php?ckat=&lim=0&key=41051

Pokud máte k tomuto tématu nějakou dobrou odpověď, nápad, zkušenost atd., tak mu odpovězte v tomto fóru, nebo tam.

Předem díky za Kamila a i za sebe,protože sám nevím,co mu na to přesně říct ... :((
Uživatelský avatar
gepard75
účastník
účastník
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon čer 20, 2005 11:23
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod mandys » stř led 24, 2007 15:40

odborník nejsem, ale odbourávání laktátu závisí hlavně na přísunu kyslíku do svalů, rozhodně ti nemůže pomoct když na to vypiješ sklenici mléka, než se vstřebá tak už budeš mít dávno odbouráno. A pít to nějak preventivně mi přijde taky jako blbost, protože to by potom cyklisti pili mléko ostošest. Nikoho takovýho neznám, takže myslim že spojovat se to nedá.

akorát se tak možná pose..š :D
Uživatelský avatar
mandys
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pon pro 11, 2006 13:12
Bydliště: Praha

Příspěvekod Simo » stř led 24, 2007 15:43

Pokial viem, (ale mozem sa aj mylit :lol: ) tak kyselina mliecna vznika ked svaly nemaju dostatocny prisun kyslika - co je vacsinou pru fyzickej zatazi - vtedy spaluju ATP proteiny, ktorych rozkladom vznika kyselina mliecna, ktora sa v svaloch uklada a tym vznika znama svalovica. Ci ma daco spolocne s mliekom neviem. Pri takomto stave je najlepsie hned po zatazi, alebo pocas vypit acylpirin, resp, zjest akukolvek tabletku obsahujucu kyselinu acetylsalicilovu, co pomaha odburavat kyselinu mliecnu, takze svalovica nebude - mam to odskusane na sebe - fakt to funguje :mrgreen:
Simo
nováček
nováček
 
Příspěvky: 76
Registrován: stř lis 15, 2006 8:29
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod chonda » stř led 24, 2007 16:44

Simo, opravdu se mýlíš, ale spíše v detailech...Svaly primárně "spalují" glukózu nebo glykogen. Spalují ho až na CO2 a vodu, ale pouze v případě, že mají k dispozici dostatek kyslíku. V případě nedostatku ho "spalují" jen na výše zmíněný laktát, který rychle proniká do krevního řečiště a je poté odbouráván někde jinde (kdybych si tak pamatoval kde, asi játra?). Pokuď se jde do spalovaní anaerobního, tak je to dost energetický nevýhodné (asi 18x méně energie). V jedné chvíli už laktát nestíhá pronikat do krve, hromadí se ve svalech a snižuje tam pH až na hodnoty kolem 7, což posléze vyřadí možnost ovládání svalů vůlí - vzniká křeč.
Mléko sice možná nějakou kyselinu mléčnou obsahuje, ale než se dostane do krve, tak to určitě bude už dávno něco jinýho, takže to nemá vliv...
chonda
účastník
účastník
 
Příspěvky: 763
Registrován: pát srp 11, 2006 22:44

Re: mléko x kyselina mléčná

Příspěvekod djx1 » stř led 24, 2007 17:14

gepard75 píše:Nechci tady dělat reklamu jinému www serveru,ale bratranec se dotázal na jednoduchou otázku a stále nezná tu 'správnou odpověď', takže mne poprosil o pomoc.
http://www.lezec.cz/diskuse.php?ckat=&lim=0&key=41051

Pokud máte k tomuto tématu nějakou dobrou odpověď, nápad, zkušenost atd., tak mu odpovězte v tomto fóru, nebo tam.

Předem díky za Kamila a i za sebe,protože sám nevím,co mu na to přesně říct ... :((

Pokud se chces na neco zeptat a ziskat pouzitelnou odpoved, dam ti radu....neptej se na Lezci:-)))))
Uživatelský avatar
djx1
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1803
Registrován: pát kvě 13, 2005 7:32
Bydliště: zas ty Milovice

Re: mléko x kyselina mléčná

Příspěvekod mandys » stř led 24, 2007 17:31

djx1 píše:
gepard75 píše:Nechci tady dělat reklamu jinému www serveru,ale bratranec se dotázal na jednoduchou otázku a stále nezná tu 'správnou odpověď', takže mne poprosil o pomoc.
http://www.lezec.cz/diskuse.php?ckat=&lim=0&key=41051

Pokud máte k tomuto tématu nějakou dobrou odpověď, nápad, zkušenost atd., tak mu odpovězte v tomto fóru, nebo tam.

Předem díky za Kamila a i za sebe,protože sám nevím,co mu na to přesně říct ... :((

Pokud se chces na neco zeptat a ziskat pouzitelnou odpoved, dam ti radu....neptej se na Lezci:-)))))


protože jediný kam se to vždycky dostane je debata o magnéziu :mrgreen:
Uživatelský avatar
mandys
nováček
nováček
 
Příspěvky: 61
Registrován: pon pro 11, 2006 13:12
Bydliště: Praha

Re: mléko x kyselina mléčná

Příspěvekod djx1 » stř led 24, 2007 17:57

mandys píše:
djx1 píše:
gepard75 píše:Nechci tady dělat reklamu jinému www serveru,ale bratranec se dotázal na jednoduchou otázku a stále nezná tu 'správnou odpověď', takže mne poprosil o pomoc.
http://www.lezec.cz/diskuse.php?ckat=&lim=0&key=41051

Pokud máte k tomuto tématu nějakou dobrou odpověď, nápad, zkušenost atd., tak mu odpovězte v tomto fóru, nebo tam.

Předem díky za Kamila a i za sebe,protože sám nevím,co mu na to přesně říct ... :((

Pokud se chces na neco zeptat a ziskat pouzitelnou odpoved, dam ti radu....neptej se na Lezci:-)))))


protože jediný kam se to vždycky dostane je debata o magnéziu :mrgreen:

Kdyby jen to....to je jen malickost, dokavad tam z tebe neudelaj totalniho blbce:-)
Uživatelský avatar
djx1
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1803
Registrován: pát kvě 13, 2005 7:32
Bydliště: zas ty Milovice

Příspěvekod Lenka » stř led 24, 2007 21:41

chonda píše: V případě nedostatku ho "spalují" jen na výše zmíněný laktát, který rychle proniká do krevního řečiště a je poté odbouráván někde jinde (kdybych si tak pamatoval kde, asi játra?).

Jojo, je to v játrech (a mám pocit, že částečně i v srdci) - laktát se za spotřeby H+ oxiduje na CO2 a nebo se z něj znovu tvoří glukóza.
Akorát to, co snižuje pH (s poklesem pH se tlumí chem. reakce, který jsou nutný pro práci svalu - tzn. dojde k únavě) není laktát, ale H+ ionty... (i když většina lidí si myslí, že je to právě laktát...)
Funguje to tak, že při nedostatku kyslíku se glukóza odbourává na kyselinu mléčnou (CH3-CHOH-COOH), která se štěpí na H+ a CH3-CHOH-COO- (laktát). No a po určité době anaerobní práce se laktát nestíhá odbourávát, hromadí se v krvi, tím pádem se zvyšuje i koncentrace H+ a v důsledku toho se snižuje pH.
K tomu mlíku - kyselina mléčná tam myslím může být obsažena, ale řekla bych, že podobnost názvů mléko-kys.mléčná vznikla z toho, že kys. mléčná vzniká mléčným kvašením cukrů, obsažených třeba právě v mléce...
Ve zkratce - nee, mlíko nepomůže :wink:
Lenka
účastník
účastník
 
Příspěvky: 528
Registrován: pát črc 22, 2005 20:52
Bydliště: Brno

Příspěvekod Labash » čtv led 25, 2007 6:50

Lenka píše:
chonda píše: V případě nedostatku ho "spalují" jen na výše zmíněný laktát, který rychle proniká do krevního řečiště a je poté odbouráván někde jinde (kdybych si tak pamatoval kde, asi játra?).

Jojo, je to v játrech (a mám pocit, že částečně i v srdci) - laktát se za spotřeby H+ oxiduje na CO2 a nebo se z něj znovu tvoří glukóza.
Akorát to, co snižuje pH (s poklesem pH se tlumí chem. reakce, který jsou nutný pro práci svalu - tzn. dojde k únavě) není laktát, ale H+ ionty... (i když většina lidí si myslí, že je to právě laktát...)
Funguje to tak, že při nedostatku kyslíku se glukóza odbourává na kyselinu mléčnou (CH3-CHOH-COOH), která se štěpí na H+ a CH3-CHOH-COO- (laktát). No a po určité době anaerobní práce se laktát nestíhá odbourávát, hromadí se v krvi, tím pádem se zvyšuje i koncentrace H+ a v důsledku toho se snižuje pH.
K tomu mlíku - kyselina mléčná tam myslím může být obsažena, ale řekla bych, že podobnost názvů mléko-kys.mléčná vznikla z toho, že kys. mléčná vzniká mléčným kvašením cukrů, obsažených třeba právě v mléce...
Ve zkratce - nee, mlíko nepomůže :wink:


:mrgreen:
Uživatelský avatar
Labash
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1122
Registrován: čtv úno 16, 2006 10:10
Bydliště: Praha 4

Příspěvekod patentik » čtv led 25, 2007 7:14

pro fajnsmekry chemicke slozeni mleka kobyli,lidske,kravske
Uživatelský avatar
patentik
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1323
Registrován: pon lis 6, 2006 11:48
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod conny » čtv led 25, 2007 12:05

Lenka píše:
chonda píše: K tomu mlíku - kyselina mléčná tam myslím může být obsažena, ale řekla bych, že podobnost názvů mléko-kys.mléčná vznikla z toho, že kys. mléčná vzniká mléčným kvašením cukrů, obsažených třeba právě v mléce...
Ve zkratce - nee, mlíko nepomůže :wink:


tak tak, mliecne kvasenie sa pouziva aj pri nakladani kyslej kapusty (pre ceskych bratov zeli). a to s mliekom nema spolocne nic, len ten nazov :)

inak mna ten link nehodil na spravnu diskusiu na lezci, neviem ako to robim, ale vyhladavanie mi tam nefungovalo nikdy :((
Every dream was given to us with the power to make it true.
Uživatelský avatar
conny
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3445
Registrován: úte zář 19, 2006 12:34
Bydliště: Praha - zbohom kopecky

Příspěvekod Wooden » čtv led 25, 2007 12:20

Trochu doplním, že kyselina acetylsalicilová lidově "ředí krev", což může mít za následek lepší vyplavování laktátu-> menší bolest. Taky ale hlavně potlačuje bolest, což poznáš tak, že tě svaly nebolí ale není to tím, že bys v nich měl míň laktátu :lol:. Proti bolesti svalů ale můžu doporučit pořádný strečing po zátěži, což pomůže distribuci laktátu po těle a jeho následné odbourání. Taky mně někdo poradil (bylo to v USA, takže to berte s rezervou :shock: ), že pomáhá vitamín C, ale to fakt nevím...

BTW Geparde, co tak to mlíko zkusit i.v. (tzn. intravenózně- přímo do žíly)
:mrgreen: Já tak užívám ve zkouškovým kafe a nemůžu si stěžovat...samozřejmě si dělám bžundu. ne abys to zkoušel... :twisted:
May the wind under your wings bears you where the Sun sails and the Moon walks.
Uživatelský avatar
Wooden
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv led 25, 2007 11:19
Bydliště: blízko Brna


Zpět na Outdoor a zdraví

cron