broušení nožů

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

broušení nožů

Příspěvekod dogee » úte kvě 4, 2010 14:12

dáte mi tip na brusiče nožů v Brně? nejlépe v Židenicích :)...

vím o p. Tupém, ale toho mám od baráku daleko a vzhledem k jeho otvíračce to prostě k němu nestíhám

PS: do "domácího" broušení zatím pronikat nechci, nemám ani dílnu ani žádné brousky apod.
Naposledy upravil dogee dne ned kvě 9, 2010 12:38, celkově upraveno 1
dogee
účastník
účastník
 
Příspěvky: 328
Registrován: úte čer 23, 2009 10:19

Re: brusič - Brno ??

Příspěvekod Indy » úte kvě 4, 2010 15:13

jestli neni potreba predelat fazetu ostri, tak bych s tim mohl pomoct.

otazka taky je co je to za nuz.
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6759
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: brusič - Brno ??

Příspěvekod dogee » úte kvě 4, 2010 18:34

sorry nevim co je fazeta :( brouseni fakt nerozumim... ale ostri neni nijak poskozene...

jedna se o 2 kuchynsky noze a zaviraci svycarak
dogee
účastník
účastník
 
Příspěvky: 328
Registrován: úte čer 23, 2009 10:19

Re: brusič - Brno ??

Příspěvekod teoretic » úte kvě 4, 2010 19:11

fazeta je hrana pod určitým úhlem, čili to znamená to, pod jakým úhlem je udělaný výbrus. Pokus chceš tedy "jen" přebrousit nůž bez úpravy tohoto úhlu, jedná se vcelku o snadnou záležitost, hlavně pokud máš k tomu nějaké nádobíčko.

Pokud se nedomluvíš s Indym a jedeš do Raxu (nemám teď přehled, kdo jede a kdo ne), vezmi je s sebou, ale nahlaš mi to, ať vezmu brusnou sadu, jinak ji tahat nebudu.

t.
t.
výjimka, víkend, visačka, kvůli - aby to vešlo do krve ;) 1. pád já 2. p. mě, mne 3. p. mně, mi 4. p. mě, mne 5. p. x 6. p. mně 7. p. mnou *
Uživatelský avatar
teoretic
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6555
Registrován: pát kvě 6, 2005 12:59
Bydliště: je-li hlad, tak se v ústí nadlabem

Re: brusič - Brno ??

Příspěvekod Ryba » úte kvě 4, 2010 19:19

Nechci tady dělat brouka Pytlíka, ale na nabroušení kuchyňáku a švýcara opravdu prd je.
Kup u Šedého oboustrannej brousek (já kdysi koupil 25x50x150mm a na opravdu velký dranžíráky by se hodil ten o stupeň delší). A pak brousíš podle toho jak je ostří ztupené pod ostrým úhlem proti kameni (jako kdyby sis chtěl ukrojit z toho kamene plátek). Dělám tak 6 tahů z jedné strany, pak jedu druhou. Když se ti na ostří začne dělat jehla (vybroušený otřep materiálu, který se vlní a překlápí) otočíš brousek na jemnější zrnitost, zvýšíš o pár stupňů úhel tj. víc odklopíš ostří od kamene a zlehka obtahuješ nastřídačku z jedné a druhé strany, až se jehla strhne a nůž je naostřený. Tím, že je úhel větší se právě udělá i ta kýžená Indym zmíněná faceta, tudíž ostří není tak křehké a dýl vydrží.

Kuchyňáky ještě můžeš zušlechtit obtažením na ocílce. Ocílku držíš v levé, pravou pod co nejostřejším úhlem zase "řežeš" (zlehka) proti levačce. Než chytneš ten správný grif, tak bacha, nebo se řízneš do levého palce :lol:

Po takovéhle procedůře musí kuchyňák běžné kvality (tj. ne z šufánkové vocele typu Tescoma) holit chlupy.
Uživatelský avatar
Ryba
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1007
Registrován: pon srp 15, 2005 19:21
Bydliště: Brno

Re: brusič - Brno ??

Příspěvekod teoretic » úte kvě 4, 2010 19:41

Souhlas s Rybou - než bych to ale napsal, tak bych měl ty nože nabroušené :)

t.
t.
výjimka, víkend, visačka, kvůli - aby to vešlo do krve ;) 1. pád já 2. p. mě, mne 3. p. mně, mi 4. p. mě, mne 5. p. x 6. p. mně 7. p. mnou *
Uživatelský avatar
teoretic
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6555
Registrován: pát kvě 6, 2005 12:59
Bydliště: je-li hlad, tak se v ústí nadlabem

Re: brusič - Brno ??

Příspěvekod dogee » stř kvě 5, 2010 8:30

a brousí se suchým, nebo navlhčeným/mokrým kamenem?

kolik takový brousek cca stojí?

díky za rady *
dogee
účastník
účastník
 
Příspěvky: 328
Registrován: úte čer 23, 2009 10:19

Re: brusič - Brno ??

Příspěvekod Ryba » stř kvě 5, 2010 9:15

Na vlhčení není jednotný názor - někteří brusiči přísahají třeba na broušení nasucho.
Já dřív používal petrolej, teď na to kašlu a brousím normálně na vodu. Akorát na obtahovací břidličák (má chlouba, vlastnoručně dělaný) používám trošičku silikonového oleje (nebo co zrovna je po ruce, třeba WD).
Šutr jsem u Šedého kupoval už dávno, ale podle mě se vlezeš do 200,-
Ale možná bych byl nepříjemně překvapen :((

Jo, hodí se mít doma i obyč karborunďák na kosy, on je hrubší A pokud máš brousit něco opravdu zpraseného (třeba vyštíplý zub na ostří) ...

Jo, tyhle moje rady platí ale jen tak na kuchyňáky a kudly do těch švýcarů. Nějaký ATS34, VG a tyhle ultratvrdý práškový vocele, na to je potřeba mít už spešl vercajk, jinak se nadřeš jak vůl a nenabrousíš nic.
Uživatelský avatar
Ryba
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1007
Registrován: pon srp 15, 2005 19:21
Bydliště: Brno

Re: brusič - Brno ??

Příspěvekod dogee » stř kvě 5, 2010 9:31

já nejsem milec či znalec nožů, takže řeším (zatím :D ) jen ty kuchyňský a švýcarák, který tahám všude sebou

potřebuju jen nabrousit nože na "chleba" a švýcarák mám na konzervy a na lahve vína :twisted:
dogee
účastník
účastník
 
Příspěvky: 328
Registrován: úte čer 23, 2009 10:19

Re: brusič - Brno ??

Příspěvekod dogee » pát kvě 7, 2010 8:08

aaach jo, ja na ty fora přestanu chodit :) nevědomost je tak sladká...

...koupil jsem u šedého ocílku za 100 Kč a velkej (20x5x2,5 cm) dvoustranej (150/320) "karborund" brousek za 200 Kč a kuchyňáky to ostří jak ďábel :)

jo a díky za tip na p. Šedého, krámek má vybavený pěkně, spousta brousků, ocílek (ocel i keramika) a slušný ceny...
Naposledy upravil dogee dne pát kvě 7, 2010 11:38, celkově upraveno 2
dogee
účastník
účastník
 
Příspěvky: 328
Registrován: úte čer 23, 2009 10:19

Re: brusič - Brno ??

Příspěvekod Ryba » pát kvě 7, 2010 8:19

Tož vítej mezi grind metalisty! :supz:
Uživatelský avatar
Ryba
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1007
Registrován: pon srp 15, 2005 19:21
Bydliště: Brno

Re: broušení nožů

Příspěvekod dogee » ned kvě 9, 2010 12:40

jakou zrnitost brusných kamenů "nejčastěji" používáte? má smyl na "domácí" použití zrnitost vyšší jak těch 320?
dogee
účastník
účastník
 
Příspěvky: 328
Registrován: úte čer 23, 2009 10:19

Re: broušení nožů

Příspěvekod Tecumseh » pát kvě 14, 2010 8:44

Ak chceš mať poriadne nabrúsený nôž tak určite,ja používam keramické ocieľky najprv s gritom 300-400 a potom prebehnem na 800-1000 a nôž holí jedna radosť.Mám ich odtiaľto http://knife.cz/Default.aspx?tabid=54&g=posts&t=6747 výborne sa mi osvedčili,môžem doporučiť,cena viac ako dobrá.
Naposledy upravil Tecumseh dne čtv kvě 20, 2010 17:50, celkově upraveno 1
Tecumseh
nováček
nováček
 
Příspěvky: 185
Registrován: stř kvě 12, 2010 10:54

Re: broušení nožů

Příspěvekod dogee » pát kvě 14, 2010 14:56

a má "cenu" brousit s gritem vyssim jak 1000?
dogee
účastník
účastník
 
Příspěvky: 328
Registrován: úte čer 23, 2009 10:19

Re: broušení nožů

Příspěvekod tuso » pát kvě 14, 2010 18:08

jedine kdyz brousis na ziletku
Být K.O. a říkat O.K. je tajemství úspěchu...
Uživatelský avatar
tuso
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6607
Registrován: úte lis 29, 2005 12:19
Bydliště: Ostrava

Re: broušení nožů

Příspěvekod DAV » sob kvě 15, 2010 7:25

Řadu let dělám v oboru, který je co týče broušení nástrojů asi tím nejfajnovějším. A pokud se chcete nasrat tak tukněte sem. Jinak jsem prošel mnoha brusičskými etapami a v současné době jsem se zastavil na diamantu na hrubý úběr, kamenu na odjehlení a diamantové pastě na super finiš, používám i dvou, tří litry vodní smirkové papíry na prohnutá dláta.
Prosím-tě, nic neřeš, nepřepínej a hlavně prosím-tě, po ničem nepátej.
Ty buď rád, že seš!
DAV
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1536
Registrován: čtv pro 24, 2009 10:22
Bydliště: Olomouc u Těšetic

Re: broušení nožů

Příspěvekod Tecumseh » ned kvě 16, 2010 10:06

Na finiš používam remeň,odkukal som to veľmi dávno od deda,ten naháňal cez neho britvu,ináč u noža je lepšie keď zostanú mikrozúbky kôli rezivosti.
Tá brúska vyzerá fajn,ale nieje určená na nože ak sa nemýlim :mrgreen:
Tecumseh
nováček
nováček
 
Příspěvky: 185
Registrován: stř kvě 12, 2010 10:54

Re: broušení nožů

Příspěvekod dogee » stř kvě 19, 2010 9:35

Tecumseh píše:Ak chceš mať poriadne nabrúsený nôž tak určite,ja používam keramické ocieľky najprv s gritom 300-400 a potom prebehnem na 800-1000 a nôž holí jedna radosť.Mám ich odtiaľto http://knife.cz/Default.aspx?tabid=54&g=posts&t=4820 výborne sa mi osvedčili,môžem doporučiť,cena viac ako dobrá.


v nedeli jsem zaplatitl, dnes bylo dodáno :) super zabalano a darek potesi vzdy!!

vyzkouseno velmi rychle na jednom nozi v praci a je to super brousek za super cenu!
dogee
účastník
účastník
 
Příspěvky: 328
Registrován: úte čer 23, 2009 10:19

Re: broušení nožů

Příspěvekod Borek » ned kvě 23, 2010 17:05

... a dovolíte si s tým nožom otvoriť aj ruskú konzervu, alebo to máte len tak do vitríny???
Borek
účastník
účastník
 
Příspěvky: 264
Registrován: stř kvě 9, 2007 17:04
Bydliště: Skalica

Re: broušení nožů

Příspěvekod Indy » ned kvě 23, 2010 19:08

dovolime. ono je to ani moc netupi.
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6759
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: broušení nožů

Příspěvekod dogee » ned kvě 23, 2010 22:37

na svycaraku mam otvirak a nuz, ktery otevre konzervu nevlastnim - ale videl jsem to v praxi a muzu potvrdit, ze to lze :D
dogee
účastník
účastník
 
Příspěvky: 328
Registrován: úte čer 23, 2009 10:19

Re: broušení nožů

Příspěvekod Zdéňa » pon říj 4, 2010 6:47

Měl bych dotaz ohledně broušení nožů.. vlastním Victorinox bundeswehr, který má vroubkovaný nůž.. tím, že má ty vroubky tak pořád uříznu celkem lehce cokoli, ale už to není ono. Nějaký tip, jak ho nabrousit, případně kde v Praze by mi ho dobře nabrousili? Díky moc. :smt023
Naposledy upravil zbuddy dne pon říj 4, 2010 8:57, celkově upraveno 1
Důvod: tip
Uživatelský avatar
Zdéňa
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1487
Registrován: pon srp 25, 2008 11:47
Bydliště: Příbram, práce v Praze

Re: broušení nožů

Příspěvekod dogee » pon říj 25, 2010 14:49

chce to tenké tyčovité brousky, nebo nožíře/brusiče
dogee
účastník
účastník
 
Příspěvky: 328
Registrován: úte čer 23, 2009 10:19

Re: broušení nožů

Příspěvekod Indy » pon říj 25, 2010 15:00

najdes to tady:

http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=6747&p=2

103 nebo 104, ty triangly to je to co hledas.

ten vyrobce je spolehlivy.
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6759
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: broušení nožů

Příspěvekod martan » pon lis 8, 2010 21:23

mám od lanskyho de luxe brousky - tyčky a nabrousím s tím v poho svůj vroubkovaný kuchyňák na chleba. ale ten má dost velký poloměr jednotlivých výbrusů ostří. na kapesní to bude chctít něco menšího.
hladké ostří je hladké ostří :wink:
kdo je jebán, ten se rozvíjí :finga:

největší peklo je život

http://madfoto.wz.cz/
Uživatelský avatar
martan
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1965
Registrován: pon úno 22, 2010 20:03
Bydliště: F-M - http://fajnemjesto.cz/

POZOR na nožířství / brusičství Josef Tupý

Příspěvekod SirWolf » čtv bře 28, 2013 11:02

K panu Tupému v Brně nože rozhodně NENOSIT!

Kdysi jsem udělal hroznou chybu a svěřil mu 4 svoje docela drahé nože, z toho 2 úplně nové. A on mi je moc nenabrousil a příšerně poničil.

Celá lapálie je popsaná v několika příspěvcích zde na fóru Knife.cz.

A další negativní ohlasy na p. Josefa Tupého jsou v diskuzi pod článkem o něm v Brněnským deníku.

Takže upřímně radím, brusičství p. Tupého se vyhněte obloukem.
SirWolf
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv bře 28, 2013 10:48

Re: broušení nožů

Příspěvekod karitapepe » čtv bře 28, 2013 11:45

já používám na broušení nožů- Tupperware Sharp Star a docela jsem spokojený, hlavně mi dobře ostří mého byrda :lol:
karitapepe
účastník
účastník
 
Příspěvky: 461
Registrován: úte srp 2, 2011 8:28
Bydliště: Ostrava

Re: broušení nožů

Příspěvekod paldo » pon čer 2, 2014 22:23

Ahojte... tak nejak som po strýkovi zdedil takýto lovecký nôž :cry: Viem o ňom iba to, že je to ručná výroba nejakého nožiara (snáď v Čechách) tak 10-12 rokov dozadu.... Na čepeli je nápis "oak® Handmade stainless steel". V ruke sedí perfektne, vyvážený je dobre (aspoň sa mi pri používaní zdá). Akurát by som potreboval radu, ako s ostrením.... Vôbec neviem ako ho strýko zvykol brúsiť a ja by som bol nerád, keby som ho nejak pojekazil... Ako na to?
Přílohy
P6020058.JPG
"Šoféři land roverů si vzájemně přejí mnoho šťastných metrů."

František Ringo Čech
Uživatelský avatar
paldo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 506
Registrován: pát led 23, 2009 18:40
Bydliště: Kubíková = Malá Fatra za kopcom

Re: broušení nožů

Příspěvekod Indy » pon čer 2, 2014 22:29

moznosti je nekolik.

budes na Sulovskem horolezeckem srazu? kouknul bych se tam na to.

anebo pocitam v okoli taky nekdo brousi. aj bych mozna vedel.

anebo, najdi pripravek co Ti vyhovuje, protoze volnou rukou to neni pro zacatek idealni. Lansky, treba. moznosti je dost. ono se to bude hodit aj v domacnosti. pokud teda zeny v okoli neodmitaji pokrok v podobe nabrousenych nozu...

anebo volnou rukou mokry karborundak na kosu, zarovnat ten vylom co tam vidim nebo co to je za zuby, a pak pres nejake stredne velke zrno a na zaver na keramiku...
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6759
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: broušení nožů

Příspěvekod paldo » čtv čer 5, 2014 20:03

@Indy: vďaka za rady.
Do Súľova sa nechystám, lebo skúškové je v plnom prúde....
Predpokladám, že brúsiť to týmto je blbosť, čo?
"Šoféři land roverů si vzájemně přejí mnoho šťastných metrů."

František Ringo Čech
Uživatelský avatar
paldo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 506
Registrován: pát led 23, 2009 18:40
Bydliště: Kubíková = Malá Fatra za kopcom

Další

Zpět na Nože