Stránka 1 z 1

výběr nože - čepel

PříspěvekNapsal: stř říj 10, 2007 14:34
od star.r
Zdravím všechny. Uvažuji o koupě zaviracího nože Cold Steel Recon 1. Ale nevím přesně jakou si mám koupit čepel. Nechci žádné kombinované ostří. Zajímá mě pouze klasická nebo tanto čepel. Jaké je lepší co do výdrže, broušení ? Poraďte.

PříspěvekNapsal: stř říj 10, 2007 14:40
od teoretic
tanto je na pro běžné užívání úplně naprd

každopádně vol klasickej tvar

t.

PříspěvekNapsal: stř říj 10, 2007 14:46
od tuso
teoretic píše:tanto je na pro běžné užívání úplně naprd

každopádně vol klasickej tvar

t.


Sice nevím o nožích ani desetinu toho co teoretic, ale můžu potvrdit. Tanto jsem měl- naštěstí jenom za 200Kč- tím se nedá nic řezat.

PříspěvekNapsal: pon říj 29, 2007 21:29
od viňa
nevím to¨ho moc o nožích ale jednou jsem si koupil Opinel inoxovou verzi myslím že je to velikost 12 klasické ostří a je opravdu nedocenitelný.
1.dá se s ním krájet skoro všen
2. cena není tak vysoká :P

PříspěvekNapsal: pon říj 29, 2007 22:09
od Ryba
tanto je dobré, pokud se k tomu noži hodláš chovat tak, jak se k noži chovat nemá... :lol: Tj. různá páčení, bodání do plechovek apod. Svou konstrukcí je odolnější - ale taky nevydrží všechno.
No a pokud je tanto broušené do jednostranného klínu tak "nedrží stopu". Jak říká tuso - řeže se tím blbě. Vyjímkou jsou kuchařské nože pro spec. použití - tam se hodí, že ten klín vlastě "odkládá" nákrájený materiál bokem. Na 99% případů je podle mě vhodnější klasická čepel. Osobně mám Vnoxe, ale ten Opinel je taky dobrá volba. Ale dal bych přednost uhlíkovce, to je v řezivosti proti INOXu nebe a dudy.

PříspěvekNapsal: úte říj 30, 2007 15:25
od viňa
záleží na tom co chceš řezat jestli ti na vandru stačí si uříznout chcleba či namazat chleba tak je Opinel ideální volba alespoň pro mne. Inox verze je dobrá když řežeš něco mastnýho nëbo vlhkýho ta mastnota se ti dostane tam kde to už nevyčistíš.

PříspěvekNapsal: úte říj 30, 2007 15:36
od teoretic
viňa píše:záleží na tom co chceš řezat jestli ti na vandru stačí si uříznout chcleba či namazat chleba tak je Opinel ideální volba alespoň pro mne. Inox verze je dobrá když řežeš něco mastnýho nëbo vlhkýho ta mastnota se ti dostane tam kde to už nevyčistíš.
mastnota uhlíkovce nevadí, právě naopak :wink:

t.

PříspěvekNapsal: úte říj 30, 2007 17:57
od viňa
hale já nůž mám a tomu taky nevadí mastnota (Opinel forever)