Pokec o focení

zkušenosti, popřípadě chlubítko vlastníma fotkama:-)

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Wolfi » pon lis 1, 2010 15:41

Zdravím,
řešil tu někdo jak nějak efektivně zabránit bloncání (houpání) zrcadlovky při nošení na krku.
Když jdu běžným terénem tak si ji jednou rukou přidržím nebo si ruku opřu a není problém. Ale v náročnějším terénu při používání trek. holí foťák nepříjemně naráží na tělo. (podotýkám že nošení v báglu není to řešení, chci mít foťák neustále poruce)
Zkoušel jsem foťák zamotat třebas do šle (kšandy) od kalhot ale to je krátkodobě funkční opatření. Ideální by byl asi nějaký pružný připínací hrudní pás. Nechce se mi věřit že to dělá potíže jen mě. Tak třeba to již někdo z vás vykoumal.
Dobrodružství začíná tam kde končí komfort.
Uživatelský avatar
Wolfi
účastník
účastník
 
Příspěvky: 317
Registrován: čtv čer 10, 2010 7:48
Bydliště: Předměřice n.J.

Re: Pokec o focení

Příspěvekod šíp » pon lis 1, 2010 15:43

Na brašně, ve které nosím zrcadlo, mám vzadu popruh. Tím provleču dle situace buď bederák, nebo pásek od kalhot. Případně nosím kus popruhu se suchým zipem, kterým si volně spojím fotobrašnu a bederák.
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16150
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Wolfi » pon lis 1, 2010 15:52

@šíp: OK to je v případě kdy je foťák v brašně. Ale já mám většinou právě foťák navolno , mimo brašnu. Jen na popruhu na krku. Asi budu muset vyvinout nějaký hrudní popruh který bude stabilizovat zrcadlovku na trupu. (pokud už něco takového není)
Dobrodružství začíná tam kde končí komfort.
Uživatelský avatar
Wolfi
účastník
účastník
 
Příspěvky: 317
Registrován: čtv čer 10, 2010 7:48
Bydliště: Předměřice n.J.

Re: Pokec o focení

Příspěvekod šíp » pon lis 1, 2010 15:58

Aha, to potom jo. Já foťák nosím v brašně, kterou ale nezavírám, jen zajistím přezkou. Tak ho mám pořád po ruce a přitom chráněný.
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16150
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Schnappi » pon lis 1, 2010 18:26

Mívám podobný problém, byť s aparátem signifikantně menším (Canon PS S5 IS). Většinou si pomáhám hrudním nebo bederním popruhem batohu. Když využívám hrudní, zkrátím popruh aparátu tak, abych hrudní popruh zapnul přes něj těsně nad aparátem. Podobně pro využití bederního popruhu prodloužím popruh aparátu tak, aby se dostal dostatečně nízko... Jak to tak po sobě čtu, doufám, že lze odtušit, co jsem chtěl vyjádřit. :oops:
Dokdy to potřebujete vědět? :oops:
Uživatelský avatar
Schnappi
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3349
Registrován: pát lis 24, 2006 10:51
Bydliště: Jihovýchod ČR

Re: Pokec o focení

Příspěvekod RUMcajs » pon lis 1, 2010 19:18

Wolfi: Trochu pomaha kdyz prehodis popruh pres leve rameno a provliknes jim pravou ruku.
Fotak tak zustane u boku a prava ruka ho muze trochu pritlacovat k telu.

Jinak nejlepsi je pistolove pouzdro na bederaku s odklapecim vikem.
Cim mene jde v mlze videt do dalky, tim vice jde videt do sebe.
Uživatelský avatar
RUMcajs
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2419
Registrován: čtv lis 24, 2005 15:00
Bydliště: Sligo, Ireland

Re: Pokec o focení

Příspěvekod šíp » pon lis 1, 2010 19:19

RUMcajs píše:Jinak nejlepsi je pistolove pouzdro na bederaku s odklapecim vikem.

Něco podobného právě mám a je to super. Jen jsem to nazývala v příspěvku fotobrašna.
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16150
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Miloš Němec » úte lis 2, 2010 8:57

RUMcajs píše:Wolfi: Trochu pomaha kdyz prehodis popruh pres leve rameno a provliknes jim pravou ruku.
Fotak tak zustane u boku a prava ruka ho muze trochu pritlacovat k telu.


Používám přesně stejnou metodu. Jen je problém když chci něco vyfotit z trochu náročnějšího úhlu a délka popruhu foťáku nestačí. Tak zastavit, vyprostit se z teleskopických hůlek, provléknout pravou ruky zpět abych dostal foťák kolem krku, vyfotit a pak zase všechno zpět. Pak ujít deset kroků, narazit na další zajímavý pohled a celé znovu :)
Venkohled - blog o outdoorových aktivitách
Miloš Němec
nováček
nováček
 
Příspěvky: 26
Registrován: úte říj 26, 2010 8:00

Re: Pokec o focení

Příspěvekod amigo » úte lis 2, 2010 9:36

potřeboval bych "instantní radu" pro moje výcvaky od místních fotografů, kterak upravujete expozici při focení v zimě - tím myslím, když "bílá" zabírá 50% focené plochy a víc.
Uživatelský avatar
amigo
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 5050
Registrován: stř zář 17, 2008 9:24
Bydliště: Vysočina

Re: Pokec o focení

Příspěvekod šíp » úte lis 2, 2010 9:44

Různě, většinou mínusovou korekcí expozice.
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16150
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Pokec o focení

Příspěvekod amigo » úte lis 2, 2010 10:02

no to je mi jasný, že různě, proto píšu, že chci nějakou instantní radu.
nebo, v případě, že se mi s tím nechce nijak moc mazat, tak používat bracketing?
Uživatelský avatar
amigo
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 5050
Registrován: stř zář 17, 2008 9:24
Bydliště: Vysočina

Re: Pokec o focení

Příspěvekod amigo » úte lis 2, 2010 10:09

počkej, jak mínusovou, já myslel, že když je v záběru hodně "bílý" tak expozici musím přidat do plusu?
Uživatelský avatar
amigo
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 5050
Registrován: stř zář 17, 2008 9:24
Bydliště: Vysočina

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Lipon » úte lis 2, 2010 12:06

jedina rada je vyzkouset - zalezi s cim fotis, jak funguje zabudovany expozimetr, kolik ma mericich poli, zda jsou udaje z mericich poli expozimetru zpracovany nejakym mikroprocesorem (u Nikonu je zejm. Matrix mereni), jak dana scena vypada, jestli mnozstvi snehu vykompenzuje treba tmavsi obloha, takze ve vysledku se zmerene hodnoty budou blizit stredni sede (18%)

tech promennych je tam moc

a korekce do minusu to myslim nebude (expozimetr nameri hodne odrazeneho svetla, takze fotak se to bude snazit vykompenzovat kratsim casem nebo pridanim clonoveho cisla, aby se dostal na tu stredni sedou - aby bila nebyla doseda, chce to spis pridat trochu expozice, ale ne zas aby tam byla velka mista bez kresby)
korekce do minusu je dobra pri preexponovanem snimku - napr pruh svetla v lese - podle lesa si fotak nastavi expozicni hodnoty tak, aby byl les videt, ale prepali svetlo; takze fotim-li ten pruh svetla, ubranim expozice ztmavim les a dodam kresbu tomu svetlu

bracketing muze pomoct, ale zase zalezi, s jakym rozdilem EV ta expozicni rada bude - takze opet - VYZKOUSET

fundovanejsi vysvetleni tu:
Korekce expozice na sněhu aneb uvádění románových příběhů na pravou míru
Korekce expozice na sněhu aneb uvádění románových příběhů na pravou míru - II.
Korekce expozice III. - tentokrát přísně vědecky
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3461
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Pokec o focení

Příspěvekod amigo » úte lis 2, 2010 13:04

@lipon: já nejsem žádnej fotograf, používám vlastně výhradně předvolbu clony a času, ale přeci jen mě některý výcvaky na automat ve výsledku zamrzí, ale nejsem teda zrovna trpělivej… dík za ty odkazy, doma na to v klidu kouknu.

bracketing vyzkouším asi jako první.
Uživatelský avatar
amigo
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 5050
Registrován: stř zář 17, 2008 9:24
Bydliště: Vysočina

Re: Pokec o focení

Příspěvekod RUMcajs » úte lis 2, 2010 18:34

Amigo:
A fotis do RAWu?
To ti muze zachranit spoustu fotek.
Cim mene jde v mlze videt do dalky, tim vice jde videt do sebe.
Uživatelský avatar
RUMcajs
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2419
Registrován: čtv lis 24, 2005 15:00
Bydliště: Sligo, Ireland

Re: Pokec o focení

Příspěvekod pripluv » úte lis 2, 2010 18:50

PS :wink: :twisted:
Uživatelský avatar
pripluv
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16772
Registrován: úte srp 10, 2004 13:17
Bydliště: mám

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Schnappi » úte lis 2, 2010 23:32

Kompensaci exposice se poměrně pravidelně věnuje i Ondřej Neff - jeden článek z mnoha.
Dokdy to potřebujete vědět? :oops:
Uživatelský avatar
Schnappi
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3349
Registrován: pát lis 24, 2006 10:51
Bydliště: Jihovýchod ČR

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Lipon » stř lis 3, 2010 9:01

no, články pana Neffa jsou někdy dost ... zvláštní ... s tím jeho popularizujícím (nebo populistickým??) stylem :-k Sci-fi mu šlo líp
Mně to na tom Paladixu přijde lépe podané
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3461
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Pokec o focení

Příspěvekod amigo » stř lis 3, 2010 9:12

tak jsem včera procházel jednotlivé články, plus nějaké další vygůglené, a jako tedy, pravdu měl lipon. nezbývá než zkoušet a zkoušet, což je samozřejmě přesně to, čemu jsem se chtěl vyhnout :twisted: - naivně jsem si myslel, že si nastavím nějakou korekci, třeba + 0,5 EV a budu vesele cvakat zimní krajinu. no, ještě neházím flintu do žita, udělám sérii testovacích výcvaků, korekci zprůměruji a bude to :mrgreen:

@rumcajs: do rawu nefotím. přemýšlím o tom, ale moc se mi do toho nechce, pač 1/ jsem lenoch, 2/ kvůli objemu dat.
Uživatelský avatar
amigo
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 5050
Registrován: stř zář 17, 2008 9:24
Bydliště: Vysočina

Re: Pokec o focení

Příspěvekod sx02 » stř lis 3, 2010 9:20

Lipon píše:no, články pana Neffa jsou někdy dost ... zvláštní ... s tím jeho popularizujícím (nebo populistickým??) stylem :-k Sci-fi mu šlo líp
Mně to na tom Paladixu přijde lépe podané

Srovnáváš nesrovnatelné - Neff je "popularizátor" digitální fotografie. V době kdy začínal, to byly vpodstatě jediné informace na téma DF na českým netu. Prostě píše furt stejně se zaměřením na široké masy a to že jsi z toho ty (nebo já) vyrostl není jeho chybou. Stále odvádí slušnou práci, jen konkurence je dál a ty rozhodně nejsi cílovou skupinou ;-)
sx02
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1570
Registrován: pát úno 16, 2007 13:23
Bydliště: Nastesti v civilizaci

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Hafi » čtv črc 7, 2011 13:31

Jedem na tábor a vymsleli jsme (dost na poslední chvíli bohužel), že bysme z toho chtěli udělat time-lapse film.
Takže sháním levný digitální foťák/kameru, která umí fotit (představa je cena tak do 1500 Kč) s vlastní baterkou a slotem na kartu (tedy ne webkameru). Nutností je možnost nastavení intervalového snímání. Zoom nepotřebuju a v podstatě nechci (foťák co mám před každou fotkou vysouvá objektiv a po ní zas zasouvá, což žere baterku a navíc upozorňuje na to, že zrovna teď bude fotit, což nechci).
Nepotřebuju ani nějak extra rozlišení, VGA dobrý, cokoli lepší je skvělý, víc než 1024x768 je zbytečný.
Máte někdo tip? Nějak hledám a nenacházím.
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 7752
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Indy » čtv črc 7, 2011 14:07

doufam ze nechces nafotit neco takoveho :)

http://www.astro.cz/apod/ap110704.html
Ajatolah politicke nekorektnosti od dob, kdy jeste nebylo nutne byt korektni ani v nicem jinem
Indy
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 6755
Registrován: pon bře 3, 2008 17:27
Bydliště: Brno, Zlin

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Ježo » čtv črc 7, 2011 18:26

Kup téměř jakýkoli kompakt od Canonu a nainstaluj do něj CHDK. Případný skript můžu poskytnout...
... A Lotově ženě bylo přece řečeno, aby se neohlížela zpátky tam, kde všichni ti lidé žili a kde stávaly jejich domy. Ale ona se ohlédla, a já ji za to mám rád, neboť to bylo velice lidské. Obrátila se za to v solný sloup. Tak to chodí.

(Kurt Vonnegut: Jatka č. 5)
Uživatelský avatar
Ježo
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1529
Registrován: úte lis 29, 2005 12:22
Bydliště: Brno

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Hafi » čtv črc 7, 2011 22:42

@indy: chci fotit prubeh tabora, kvalita me az tak nebere, jde mi predevsim o provedeni napadu
@ježo: mám starý Canon S45 nebo S50, celkem splňuje, intervalove foceni umi, jen se po kazde fotce zasouva objektiv a pred ni zas vysouva...coz prilisi upozornuje na to, ze prave ted foti...(co v tu chvili udelaji deti, ktery to uvidi je zcela jasny a presne to nechci). To CHDK (v zivote jsem o tom neslyšel, ale něco jsem vygooglil) to umí přenastavit?
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 7752
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Ježo » pát črc 8, 2011 5:07

To vysouvání a zasouvání objektivu - to dělal ten foťák standardně? Bohužel nevím o tom, jestli zrovna tohle umí CHDK ovlivnit. Jinak tvým paramterům odpovídá Canon A495 v Alze za 1490Kč + to CHDK.
... A Lotově ženě bylo přece řečeno, aby se neohlížela zpátky tam, kde všichni ti lidé žili a kde stávaly jejich domy. Ale ona se ohlédla, a já ji za to mám rád, neboť to bylo velice lidské. Obrátila se za to v solný sloup. Tak to chodí.

(Kurt Vonnegut: Jatka č. 5)
Uživatelský avatar
Ježo
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1529
Registrován: úte lis 29, 2005 12:22
Bydliště: Brno

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Lipon » pát črc 8, 2011 7:27

u Canonů šel ten úsporný režim (tj. vypínání po určitém čase) vypnout
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3461
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Pokec o focení

Příspěvekod Hafi » sob čer 15, 2013 19:34

Někdo, kdo umí aspoň základy s gimpem..., příp. to možná je podobné i v photoshopu, či jinde?

Mám obrázek, více vrstev, které občas chci upravovat dohromady, občas po jedné.

Po jedné vše OK. Spojení vrstev "řetízkem" jsem snad pochopil. Úpravy velikosti, perspektivy, atd. se pak dělají souběžně na všech vrstvách OK. Ale jak zkusím třeba filtry nebo úpravy barev, tak nejsem schopný donutit, aby to souběžně upravil ve všech vrstvách (zatím je nechci slučovat). Neptám se jde to nějak, bo to jít musí, jen nevím jak?
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 7752
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Pokec o focení

Příspěvekod scinkk » sob čer 15, 2013 21:24

No ve photoshopu muzes mnoho uprav udelat, tak ze pridas vrstvu upravy - rekenme kontrast - takova vrstva kontrastu bude ovlivnovat vsechny vrstvy pod ni (v pripade orezove masky jen jednu vrstvy - pripadne pri slouceni do sady jen vrstvy v sade pod ni).
Vyhodu to pak ma hlavne v tom, ze tu vrstvu muzes snadno deaktivovat ci neusetale upravovat a tyhle vrstvy uprav opet vrstvit :)

U tech filtru je to trochu asi horsi - musis potrebne vrstvy prevest an inteligentni objekt - ten se pak chova jako jedna vrstva ale priapdne tento objekt de rozliknout jako samostatny set vrstev a upravovat je. Nebo znovu vyexportovat zpet do jednotlivych vrstev.

Styly asi nejdou aplikovat hromadne, ale da se nasadit styl an jednu vrstvu - dat kopirovat styl - oznacit vsechny dalsi vrstvy a vlozit vsem tento styl. Ale co se PSP stylu tyce to asi nebude pripad pri uprave fotek.
MyFlickr - fotky ulovene cestou
Uživatelský avatar
scinkk
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3396
Registrován: pon dub 2, 2012 12:06

Re: Pokec o focení

Příspěvekod sobb » čtv říj 29, 2020 11:05

Zná někdo nějaký spolehlivý program, který by uměl opravit poškozené fotky ve formátu JPEG? Fotky jsou uložené na kartě, nejdou stáhnout do počítače. Ale jsou tam - při zobrazení náhledů se na krátkou chvíli fotka objeví, ale v okamžiku zmizí, a je označena jako nečitelná. Na některých to vypadá, jakoby došlo k překryvu dvou fotek.
Jedna fotka se stáhnout podařila, tam je právě vidět ten překryv, takže mám obavu, že je to tak i u ostatních, ale ve větší míře.

Blbé je, že fotky nejdou stáhnout a zazálohovat, a tak nejspíš nepůjde postupovat metodou pokus-omyl. Nebo existuje nějaký způsob, jak ty poškozené soubory zkopírovat do počítače a pak to na nich zkoušet?

Dost mě to mrzí, protože zmizely fotky z poměrně zajímavé a náročné části akce :( Skoro to vypadá, jakoby se v těch chvílích foťák rozhodnul chcípnout místo nás :mrgreen:

poskozena_fotka.jpg
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 7352
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
User is Online!

Re: Pokec o focení

Příspěvekod mike » čtv říj 29, 2020 17:39

To spis chcipla ta karta resp. neco na ni. Nebo umirala baterka a nepodarilo se na ni spravne zapsat...

Nejdriv je potreba obsah karty stahnout a pracovat s kopii. Jak to presne udelat nevim, ale urcite to pujde, kdyz se karta da cist. Hledal bych, jak udelat image cele karty, to pak nejak namontovat jako virtualni disk a s nim si pak uz muzes hrat. Jestli se ti to nepovede nebo nekdo neporadi neco lepsiho, tak si tu kartu muzu vzit, az bude prilezitost a pokusit se o to. Pripadne myslim mate v Brne firmu, ktera se tim zabyva a mozna by dokazali poskladat i ty soubory, to uz je vic prace. Neco by to ale stalo.

Zkus proklikat tohle. Diagnostiku vetsinou delaji zdarma, pripadne se tam da zavolat a domluvit se, co a jak.

S tou kartou opatrne, jestli se na ni da zakazat zapis, tak to udelej (byva tam takove soupatko). Protoze je celkem snadne pri pokusech o obnoveni nadelat jeste vic skody. Proto je dobre zacit zalohou.

Fotka vypada zajimave :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 39297
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

PředchozíDalší

Zpět na Fotografie v outdooru