Jaký digitál...
zkušenosti, popřípadě chlubítko vlastníma fotkama:-)
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jaký digitál...
od Mawenzi » stř zář 20, 2023 5:17
quido
mas "uz origo 4/3" jak pises, to neni stejny bajonet jako ma em5, ta ma m4/3 takze ses mozna prepsal ale zase si me tim neujasnil, co mas za objektivy... protoze to vyjadreni jako bys chtel napsat ze mas m43:D
na 4/3 z e-300 potrebujes adapter a vyzadujes fazovy ostreny, na nativni m4/3 obkektivy, coz z tveho prispevku opet nevyzniva, fazovy ostreni nevyzadujes, ale nepohrdnes.
jo jasne, bulb... to sem jeste jako "ma B" neslysela tak mi to neseplo.
ja bych do em5 sla, klido do mk3. zas ti to vydrzi 10 let a koupis si dneska v tom tele maximum.
pokud teda bys fakt zvazil oly. a pokud mas nejaky m4/3 skla tak si uz nejaky m43 oly telo mel?
mas "uz origo 4/3" jak pises, to neni stejny bajonet jako ma em5, ta ma m4/3 takze ses mozna prepsal ale zase si me tim neujasnil, co mas za objektivy... protoze to vyjadreni jako bys chtel napsat ze mas m43:D
na 4/3 z e-300 potrebujes adapter a vyzadujes fazovy ostreny, na nativni m4/3 obkektivy, coz z tveho prispevku opet nevyzniva, fazovy ostreni nevyzadujes, ale nepohrdnes.
jo jasne, bulb... to sem jeste jako "ma B" neslysela tak mi to neseplo.
ja bych do em5 sla, klido do mk3. zas ti to vydrzi 10 let a koupis si dneska v tom tele maximum.
pokud teda bys fakt zvazil oly. a pokud mas nejaky m4/3 skla tak si uz nejaky m43 oly telo mel?
od Quido » stř zář 20, 2023 7:46
moc nerozumim, co se vyptavas...
mam stary telo E400, to jsem psal, a mam i staré sklo zaklad Oly Zuiko 14-42 mm ED a pak mam Olympus M.ZUIKO 17 mm, po synovcovi, který o Oly telo a telak prisel, a zustal po nem jeste i Olympus M.ZUIKO 14-42 mm EZ Pancake, ten by byl asi nejlepsi pro mne...
EDIT:
no asi jo - mne totiz nic tak maleho a tak nacpaneho ficurkama nevychazi, a jeste v cene do takovych bratru 20k (telo), pac to nemusim mit za kazdou cenu nove..
spise uvazuju, jetli ma smysl ten grip - male telo se blbe drzi, ale zase to fotak dost zvetsi, a treba s tim pancake by nebyl treba...

mam stary telo E400, to jsem psal, a mam i staré sklo zaklad Oly Zuiko 14-42 mm ED a pak mam Olympus M.ZUIKO 17 mm, po synovcovi, který o Oly telo a telak prisel, a zustal po nem jeste i Olympus M.ZUIKO 14-42 mm EZ Pancake, ten by byl asi nejlepsi pro mne...
EDIT:
Mawenzi píše:pokud teda bys fakt zvazil oly.
no asi jo - mne totiz nic tak maleho a tak nacpaneho ficurkama nevychazi, a jeste v cene do takovych bratru 20k (telo), pac to nemusim mit za kazdou cenu nove..
spise uvazuju, jetli ma smysl ten grip - male telo se blbe drzi, ale zase to fotak dost zvetsi, a treba s tim pancake by nebyl treba...

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
-
Quido - inventář fóra
od apuka » stř zář 20, 2023 9:28
Nejsem Mawenzi, ale pokud mas setak z E400, tak ten nebude mit ultrazvukove ostreni. Nevim jak ta 17. No a psal jsi, ze ocekavas rychlejsi ostreni na M5 - ale toho s neUZ objektivy se nedockas.Quido píše:moc nerozumim, co se vyptavas...
Ten pancake 14-42 EZ uz UZ ostreni ma a je to teda sakra znat. Mel jsem moznost srovnat na stejnem fotaku OM D M10 "klasicky" setak 14-42 bez UZ a ten pancake a to je fakt nebe a dudy. Stejne tak jsem uplne prestal nosit sebou 40-140, protoze to ostreni bylo pomale jako snek po dvou pullitrech piva... No a jeste Ty bys mel 14-42 z E400 pouzivat pres adapter.
Jinak s pancakem M10 se drzi docela obstojne, mne ten grip ani nechybi, resp. jsem si na to zvykl. M5 ma prece jen trochu vetsi grip, je i o trochu tezsi, tak to bude mozna jeste o vous lepsi. Jen musis pocitat, ze je to lehka sada, takze vaha moc nepomuze s udrzenim delsich casu - zato ta stabilizace rozhodne ano (z katedraly v Koline n. R. mam fotky delane z ruky na 1/3 sec, ostrost pohoda)
- apuka
- outdoor maniak
od Quido » stř zář 20, 2023 11:27
setak nebude mit AF funkční - s tím se počítá, ten jsem jen zmínil, že mám a tím pádem mám i zkušenost s 4/3 systémem;
dosud jsem v 60% případů ostřil ručně...
u 17 mm skla je deklarována plná kompatibilita s OM-D E-M5 mk II i III, nehledě na to, že, "...pokud je fotoaparát vybaven fázovou detekcí na čipu a 121 křížovými zaostřovacími body, na rozdíl od automatického zaostřování v digitálních zrcadlovkách, zde nedochází k poklesu přesnosti AF při použití světelných objektivů a nabízí se vysoce přesné a rychlé zaostřování i při plně otevřené cloně, a to bez ohledu na použitý M.Zuiko objektiv a tvar či strukturu fotografovaného objektu; proti předchozím modelům je v mk.III algoritmus ještě vylepšen tak, aby ani při složitých scénách se smíšenou perspektivou s blízkými a vzdálenými objekty nedocházelo k nechtěnému přeostřování na pozadí." (z popisu funkce zaostřování s fázovou detekcí)
EDIT: a pro úplnost
https://www.onlinefotoskola.cz/clanky/f ... praxi.html
dosud jsem v 60% případů ostřil ručně...
u 17 mm skla je deklarována plná kompatibilita s OM-D E-M5 mk II i III, nehledě na to, že, "...pokud je fotoaparát vybaven fázovou detekcí na čipu a 121 křížovými zaostřovacími body, na rozdíl od automatického zaostřování v digitálních zrcadlovkách, zde nedochází k poklesu přesnosti AF při použití světelných objektivů a nabízí se vysoce přesné a rychlé zaostřování i při plně otevřené cloně, a to bez ohledu na použitý M.Zuiko objektiv a tvar či strukturu fotografovaného objektu; proti předchozím modelům je v mk.III algoritmus ještě vylepšen tak, aby ani při složitých scénách se smíšenou perspektivou s blízkými a vzdálenými objekty nedocházelo k nechtěnému přeostřování na pozadí." (z popisu funkce zaostřování s fázovou detekcí)
EDIT: a pro úplnost
https://www.onlinefotoskola.cz/clanky/f ... praxi.html
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
-
Quido - inventář fóra
od apuka » stř zář 20, 2023 13:16
To se Ti ale bude delat z pancakem trochu hur - ostrici krouzek ma pomerne maly rozsah. Ale mozna s nim nakonec zjistis, ze zaostruje dobre a rychle v mnoha situacich a manualni zaostrovani budes potrebovat jen ve speci situacich. To uz ale posoudis sam.Quido píše:dosud jsem v 60% případů ostřil ručně
Jinak jeste jedna poznamka - kdyz srovnam noseni N D7000/D80 a M10 s pancakem 14-42mm, tak je to fakt obrovsky rozdil ve vaze, skladnosti. Pricemz ani se neda rict, ze z Nikonu vzdy lezou technicky lepsi fotky. Spise nekdy jsou lepsi tady, nekdy tam - samozrejme na takove bezne pouzivani.
Mezi Oly 420D (co jeste stale mame doma) s jeho 14-42mm je rozdil sice mensi, ale stale obrovsky. Tam je rozdil mezi kvalitou vystupu M10 taky hodne citelny.
Takze pro Tebe bude M5 II/III s pancakem jako nahrada C 90D/O 400D urcite velka uspora vahy a prostoru a oproti 400D ziskas kvalitu obrazu navic.
- apuka
- outdoor maniak
od Quido » stř zář 20, 2023 13:37
apuka píše:To se Ti ale bude delat z pancakem trochu hur - ostrici krouzek ma pomerne maly rozsah. Ale mozna s nim nakonec zjistis, ze zaostruje dobre a rychle v mnoha situacich a manualni zaostrovani budes potrebovat jen ve speci situacich. To uz ale posoudis sam.Quido píše:dosud jsem v 60% případů ostřil ručně
presne tak, to je klidne mozne... a da se rict, ze to i predpokladam...
Obecne vim, ze po techncke strance, nejmene 2/3 fotky dela sklo - takze vlastne souhlas...
apuka píše:Takze pro Tebe bude M5 II/III s pancakem jako nahrada C 90D/O 400D urcite velka uspora vahy a prostoru a oproti 400D ziskas kvalitu obrazu navic.
trochu jsi tii zmotal...
v zadnem pripade to nemy byt nahrada za 90D - a uz vubec ne s tou sigmou (ten jsem tahl na akci venku jen jednou a uz to neudelam)
ma to byt nahrada a posun od E-400 s tim, ze system 4/3 jsem si oblibil...
Ted vlastne jen potrebuju pomoc s rozhodnutim, jestli telo mk.II nebo mk.III (cca jednou tak drahé),
nove filtry a zmena baterky jsou uz podruznosti...
-
Quido - inventář fóra
od apuka » stř zář 20, 2023 14:09
Tak pokud 400D ma stejnou baterku jako 420D (coz, pokud me pamet neklame, tak ma), tak Te asi potesi, ze tyto baterky se v mem M10 uplne v pohode daji pouzivat a mam tam jednu z nich. Stridam s originalnim pro M10, bo jsem k E420 meli dva originaly - mimochodem, to, co pouzivam drzi dobre i po 13-14-ti letech...Quido píše:nove filtry a zmena baterky jsou uz podruznosti
Lisi se jednym pridanym kontaktem, pokud vim, je to tam hlavne na lepsi zjistovani stavu. Ale ta "stara" baterka se bez problemu nabiji i v nabijecce M10 a chova se ve fotaku cca stejne jako "nova".
No a vzhledem k tomu ze M5 obe varianty pouzivaji tu samou baterii jako M10, tak predpokladam, ze budes na tom stejne jako ja.
Quido píše:v zadnem pripade to nemy byt nahrada za 90D

Quido píše:Můj Canon 90D je těžký a velký, Olympus E-400 už je zastaralý, tož si chci pořídit nějaký kompromis na outdoor, zejména co do velikosti, ale nechci moc slevovat z kvality - a upřednostňuji rychlost ostření
- apuka
- outdoor maniak
od Mawenzi » stř zář 20, 2023 16:39
quido
ptala sem se, jaky mas objektivy (jestli 4/3 nebo m4/3), protoze to jsem nepochopila na poprve ani na podruhe, ale na potreti uz jsi to teda napsal.
4/3 14-42: bude na E-M5 mkIII diky fazovemu ostreni fungovat - ostrit v pohode tak, jak jsi zvykly na E-300, mozna i o neco rychleji. S adapterem komplet prenos clony, autofokusu, nevidim problem. Na mkII to ostreni na AF ale bude asi i pomalejsi, nez na e-300, na E-M10 mkII to teda byla s 4/3 skly traga hlavne v horsich svetelnych podminkach.
na ty m4/3 objektivy je ti to technicky spis jedno, ale i tak bude mkIII asi rychlejsi, i kdyz tam uz je to s nativnima m4/3 sklama fakt mnohem lepsi i to kontrastni.
Ta m4/3 14-42 je mizernej objektiv, ale je aspon malej. nebo mizernej ne, ale proste... levnej setak, no. Na cestovani asi dobry, ta 17mm by mohla byt mnohem ostrejsi a svetelnejsi.
ja budu prodavat hodne zubozeny E-M1 telo, uz mi taky prijde, ze ostri nejak pomalu proti E-M1 mk2
ptala sem se, jaky mas objektivy (jestli 4/3 nebo m4/3), protoze to jsem nepochopila na poprve ani na podruhe, ale na potreti uz jsi to teda napsal.
4/3 14-42: bude na E-M5 mkIII diky fazovemu ostreni fungovat - ostrit v pohode tak, jak jsi zvykly na E-300, mozna i o neco rychleji. S adapterem komplet prenos clony, autofokusu, nevidim problem. Na mkII to ostreni na AF ale bude asi i pomalejsi, nez na e-300, na E-M10 mkII to teda byla s 4/3 skly traga hlavne v horsich svetelnych podminkach.
na ty m4/3 objektivy je ti to technicky spis jedno, ale i tak bude mkIII asi rychlejsi, i kdyz tam uz je to s nativnima m4/3 sklama fakt mnohem lepsi i to kontrastni.
Ta m4/3 14-42 je mizernej objektiv, ale je aspon malej. nebo mizernej ne, ale proste... levnej setak, no. Na cestovani asi dobry, ta 17mm by mohla byt mnohem ostrejsi a svetelnejsi.
ja budu prodavat hodne zubozeny E-M1 telo, uz mi taky prijde, ze ostri nejak pomalu proti E-M1 mk2

od Quido » stř zář 20, 2023 21:17
tak aby se to nepletlo, znovu a jinak:
Canon 90D se Sigmou si nechám, ale nehodlám ho tahat někam "ven";
Olympus E-400 (žádný 300, nebo 400D) je fajn, ten jsem tahal "ven", ale je z roku 2006, čili třeba jen to rozlišení 10Mpx a tak, je už pasé, i když je to čistokrevná zrcadlovka a funguje dobře, je to dneska někde jinde... a ten bych chtěl nahradit nějakým tím novějším - a asi zase Olympusem 4/3, páč systém vyhovuje, a taky proti Canonu mně přijde výrazně ergonomičtšjší (v tomto ohledu mi ale nebude sedět Mk.II, kde je, podobně jako u Canonu, naprosto nesmyslně umístěný volič režimů na levé straně těla), no a z těch, co bych byl ochoten tahat, se mi asi nejvíce zamlouvají OM-D E-M5, akurát se pořád nemůžu definitivně rozhodnut mezi mk.II a mk.III...
Sklo mám z toho E-400 14-42 mmm ED, což by šlo používat s redukcí, ale je to velké a asi to nechám být, a pak tu jsou dvě skla od synovce, který přišel o tělo, a to je M-ková 17 mm / 1,8 a M-kový pancake 14-42
Určitě budou m-ková skla lepší, i menší a skladnější... to byla jen úvaha, proč jsem vybral zrovna tyhle O-čka 4/3....
tož tak ...
Canon 90D se Sigmou si nechám, ale nehodlám ho tahat někam "ven";
Olympus E-400 (žádný 300, nebo 400D) je fajn, ten jsem tahal "ven", ale je z roku 2006, čili třeba jen to rozlišení 10Mpx a tak, je už pasé, i když je to čistokrevná zrcadlovka a funguje dobře, je to dneska někde jinde... a ten bych chtěl nahradit nějakým tím novějším - a asi zase Olympusem 4/3, páč systém vyhovuje, a taky proti Canonu mně přijde výrazně ergonomičtšjší (v tomto ohledu mi ale nebude sedět Mk.II, kde je, podobně jako u Canonu, naprosto nesmyslně umístěný volič režimů na levé straně těla), no a z těch, co bych byl ochoten tahat, se mi asi nejvíce zamlouvají OM-D E-M5, akurát se pořád nemůžu definitivně rozhodnut mezi mk.II a mk.III...
Sklo mám z toho E-400 14-42 mmm ED, což by šlo používat s redukcí, ale je to velké a asi to nechám být, a pak tu jsou dvě skla od synovce, který přišel o tělo, a to je M-ková 17 mm / 1,8 a M-kový pancake 14-42

Určitě budou m-ková skla lepší, i menší a skladnější... to byla jen úvaha, proč jsem vybral zrovna tyhle O-čka 4/3....
tož tak ...
-
Quido - inventář fóra