Pokec, který nemá hlavu ani patu vol. 4
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Etheric » čtv kvě 26, 2022 3:48
apuka píše:Ta prvni veta Ti neplati pro nektere druhy medu, ktere (i nejkvalitnejsi) mohou byt hodne tekute. Na druhe strane husty med neni zadna znamka kvality..
Špatně pochopeno. Každej med se trochu vsákne, ale náhražka neudělá krustu na povrchu pečiva, nebo udělá, ale úplně jinak. A je na tobě, abys to podle interakce medu a chleba poznal
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8085
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » čtv kvě 26, 2022 8:53
V tom Medosu jsme meli problem se "sovetskym" nucene dovezenym medem, ktery se prakticky nedal vubec pouzit, dokonce ani na medovinu... Tam byla cukernatost od 35%, nekdy i pres 50% a i podle chuti bylo evidentni, ze samotneho medu je tam malo, zato obycejneho cukru a karamelu hodne. Ta konzistence byla... no, na mile daleko od nasich medu.
Si pamatuji, ze jednou /kdyz jsem jeste chodil do skoly) se v obchode objevil baleny dovozovy med z CCCP, jsem jednu sklenici koupili - a za par let vyhodili skoro celou, protoze se to fakt nedalo jist ani pouzit na peceni. Takze tam to asi bylo normalni.
U nas ale tak daleko nikdo nezachazel. Nejvice se snazili pancovat med ruzni funkcionari z "vidieka". Dokonce jednou prijel odnekud z vychodniho Slovenska "limuzinou" nejaky vysoky okresny papalas aby "osobne dohlidl na predavku jeho medu", prijel spolu s nakladakem medu. Po vyhodnoceni vzorku jednal z nasim reditelem, ale ten ho docela rychle vyhodil at jde s tim medem nekam... Tak hoodne nasrany odjel s limuzinou i plnym nakladakem zpet. Pry tam mel kolem 20% cukru, laboranti rikali, ze uz dlouha leta nemeli - krome sovetskeho - tak silne pancovany med.
Podle mne tech 20% mohlo byt na hrane, ale krusta by se Ti stale udelala, jen uz pro zkusene oko slabsi.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16577
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » čtv kvě 26, 2022 9:02
Ne, stejne bych napsal i kdybys jej kupoval ukrajinsky nebo i spanelsky neboco ja vim, svycarsky.Dromedaro píše:apuka píše:Nevim, proc si musis kupovat rusky pohankovy med. Ten se dela a prodava i u nas, primo od ceskych vcelaru.
Nějak nevím, co je na tom za problém. ...Jestli je to v rámci současné protiruské hysterie, tak ta mě nezajímá a já se jí neúčastním.
Problem to neni, jen to neni moc rozumne. Jde jen a pouze o to, ze mi prijde uplne zbytecne kupovat pohankovy med z ciziny, kdyz se da pomerne bezne koupit i u nas cesky, dokonce casto i "mistni". Kvalitativne je to prinejhorsim stejne, cenove mozna vyjde hur, zato vsak muzes podporit mistni vcelare - a jako bonus k tomu i pestovani pohanky u nas. Bez vcel by to neslo a pohanka za to rozhodne stoji.
Toto preferovani mistnich potravin pri minimalne stejne kvalite a dostupnosti a jen pripadne mirne vyssi cene by melo byt - podle mne - samozrejmosti. Protoze nevidim sebemensi duvod, proc by to melo byt jinak - pokus teda nechce nekdo primo podporovat nekoho jineho konkretniho tim, ze kupuje jeho veci. Ale nejsem nerealisticky idealista abych nevedel, ze to mnohdy nejde.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16577
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Dromedaro » čtv kvě 26, 2022 9:49
Jinak od té doby, co včelaří strýc, tak beru med od něj. Dříve nebo občas i nyní, jsem si koupil domácí med v české prodejně se včelařskými potřebami, která je tu snad ještě z dob komunismu, soudě dle vzhledu a atmosféry obchůdku. I proto tam rád chodím. Panuje tam taková retro atmosféra a pohoda. Ale ani tam, ani v prodejně zdravé výživy jsem nenarazil na med pohankový. Jen na klasické druhy. V té prodejně zdravé výživy mě naopak zarazilo, že jsem se tam musel přehrabovat mezi sklenicemi s medy "ze směsi medu z EU a mimo EU", než jsem našel nějaký český. Takové bych čekal spíše v supermarketu. Já také vyhledávám raději český, kvůli jeho tradici a jménu, které má.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4361
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Etheric » čtv kvě 26, 2022 10:32
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8085
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » čtv kvě 26, 2022 11:21
S druhou vetou plne souhlasim .mike píše:Chtel jsem tim rict, ze jsi napsal dalsi kraviny, protoze jsi tvrdil, ze jen krysy. Fakt je tezke komunikovat s nekym, kdo neumi cist a neudrzi ani vlastni (s)myslenku.
O "jen krysach" jsi psal POUZE A JEN Ty . Ja jsem psal, ze se ten povyk kolem k.er. vznikl na zaklade studie s krysama, ne lidma. Nikde jsem slovo "jen" nepouzil. Do toho mnou napsaneho celkem zapadavaji i vyzkumy se slepicema, protoze je to pouzitelne u lidi asi stejne jako vyzkum u krys.
Toto je jen dalsi ukazka Tveho obvykleho zpusobu prekrucovani napsaneho a vytrzeni z kontextu, aby to Tobe lip vyhovovalo.
Ani zdaleka...mike píše:Uz chapes, jak strasnou kravinu jsi tvrdil? I kdyby v oleji bylo kyseliny erukove min, tak je to furt tri rady rozdil.
Stale plati - oleje (jakehokoliv) nepotrebujes k normalni vyvazene strave moc. Nevim, nakolik casto a v jakem mnozstvi se "bezne" pouziva repkovy olej u peciva (kupovaneho), ale myslim si, ze u toho nejmene kvalitniho se spise pouzije palmovy olej a jine tuky (tim je ani v nejmensim nevychvaluji). Kazdopadne, co ja kupuji obcas pecivo, tam se nepouziva, u chleba uz vubec ne, zadny tuk. U naseho domaciho peceni se tuku pouziva minimalni mnozstvi tuku (Hera, jedna "vydrzi" nekolik mesicu), zadny olej.
U "tepleho vareni" se nejvice spotrebuje na smazeni (kde se drtiva vetsina vyhodi), na vymazani/potreni forem, plechu a pod ., kde se taky ne vsechno dostane do jidla. V malem mnozstvi na pripravu hlavne zeleninovych jidel, protoze k masitym tuku moc opravdu nepotrebujes (krome smazeni). U nas se prakticky pouzije trochu (olivoveho panenskeho) oleje na smazeni cibule, pokud se pouzije. Ale i pro 2-3 lidi vydrzi jedna 750 ml flasa oleje klidne tri ctvrte roku.
Na "ochuceni" moucnych jidel a kasi, kdyz se pouzije tuk, tak je to maslo.
Takze konkretne u mne je rozhodne vetsi mnozstvi k. erukove z brokolice i jinych brukvovitych zelenin, pripadne kremzske horcice nez z repkoveho oleje a to i ze susenek a pod.
Ze v kojenecke vyzive je hodne toho oleje, moc dobre neni, ale rekl bych, ze to plati k tomu oleji/tem olejum ve vseobecnosti, ne kvuli k. erukove.
Nevim, mne trochu prijde, ze ano, ze obcas dost placala... A vypada, ze nejenom mne se tak zda.mike píše:viz Strunecka vyse, ze by si jen tak placala jatra nebo vi, o cem mluvi? Pro mne je asi tak milionkrat verohodnejsi zdroj, nez ty.
Ja se nepovazuji za verohodny zdroj, ale kdyz nekdo jen papouskuje nikdy nedokazane veci jako hodnoverne overene a platne, tak ten u mne taky ne.
Ze takove ruzne interpretace vysledku studii i v samotnych vyzkumech jsou stale uplne "bezne", si muzes precist napr. tady. Jo a ke krysam a slepicim muzes pridat timpadem i mysi a k hodnoverne dolozenym zdravotnim problemum k. erukove pridat i Alzheimera .
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16577
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Etheric » čtv kvě 26, 2022 13:52
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8085
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » čtv kvě 26, 2022 14:42
Takze nepocitej s tim, ze budes mit presnou tabulku hodnot - to spise muzes hodnotit (z bricha), ze pokud Ti ukaze 15%, tak je to moc, pokud 6-8%, tak je to vynikajici.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16577
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Etheric » čtv kvě 26, 2022 16:26
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8085
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » čtv kvě 26, 2022 16:33
apuka píše:Stale plati - oleje (jakehokoliv) nepotrebujes k normalni vyvazene strave moc.
Průměrný denní příjem energie dospělého člověka by se měl pohybovat mezi 8 000 a 10 000 kJ, přičemž 30 – 35 % energie by mělo pocházet z tuků, což představuje 63 – 92 g tuků denně.
...
Vzhledem k tomu, že skrytý tuk je většinou živočišného původu, zbytek denní dávky je dobré pokrýt tuky rostlinnými. Platí totiž pravidlo, že pouze 1/3 denního příjmu tuků by měla být hrazena tuky živočišnými a 2/3 tuky rostlinnými.
Z cehoz mi vychazi 15 - 22 kilo rostlinych tuku na rok. A odkud se asi tak z vetsiny vezmou?
apuka píše:Takze konkretne u mne je rozhodne vetsi mnozstvi k. erukove z brokolice i jinych brukvovitych zelenin, pripadne kremzske horcice nez z repkoveho oleje a to i ze susenek a pod.
Konkretne ty nikoho nezajimas, zpravy z apukavesmiru jsou sice obcas zabavne, ale pro ten nas nastesti irrelevantni. Zajima nas statistika, viz treba tady. Aktualni stav je kupodivu v mezich, ktere mi vysly vyse tj. asi 17 kilo na rok a hlavu. Osobne mi to vychazi taky tak nejak, neco pres litr olivoveho oleje na mesic plus nejaka skryta spotreba v potravinach.
apuka píše:Ze v kojenecke vyzive je hodne toho oleje, moc dobre neni, ale rekl bych, ze to plati k tomu oleji/tem olejum ve vseobecnosti, ne kvuli k. erukove.
Rekl bych, ze ve vseobecnosti tomu vubec nerozumis Tuky/mastne kyseliny jsou pomerne dulezite a jejich nedostatek myslim vede mj. k degeneraci mozku
apuka píše:Ja se nepovazuji za verohodny zdroj, ale kdyz nekdo jen papouskuje nikdy nedokazane veci jako hodnoverne overene a platne, tak ten u mne taky ne.
apuka: NIKDY a NIKDE se neprokazalo jeho nebezpeci pro lidsky organizmus
Strunecka: Dokonce jsme tím krmili i vrcholové sportovce. Jenomže ono se záhy ukázalo, že tehdy u nás pěstovaná řepka obsahovala kyselinu erukovou, a kyselina eruková vyvolávala infarkty.
Co je z toho hodnovernejsi si kazdy prebere sam, ja mam jasno. Navic jsi nejak vynechal to podstatne, zopakuju. Pokud kyselina erukova neni pro lidi skodliva, proc se teda vyslechtily nizkoerukove odrudy?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » čtv kvě 26, 2022 16:36
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Etheric » čtv kvě 26, 2022 18:05
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8085
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » čtv kvě 26, 2022 18:09
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » čtv kvě 26, 2022 19:10
Z rostlin . Si myslis, ze to musis nutne mit z oleju???mike píše:Z cehoz mi vychazi 15 - 22 kilo rostlinych tuku na rok. A odkud se asi tak z vetsiny vezmou?
Jeste si spocitej, ze i kdybys snedl 22 kg repkoveho oleje, tak to mas za rok 6,6 dkg (pri obsahu 0,3%, coz je v soucasnosti hodne nadnesene cislo) k. erukove, tj. mas-li 80 kg, tak to mas 0,825 g na kilo vahy rocne, tj. cca 2,2 mg/kilo vahy/den. Coz je hluboko (nasobne) pod obecne stanovenou bezpecnou davkou denne, dokonce je to na hranici i pro kojence. Opakuji, kdybys z niceho jineho rostlinny tuk neziskaval.
Vypada tak, ze mas taky velky problem pochopit, ze prisun rostlinnych tuku do organizmu vubec jeste neznamena spotrebu oleju. Proste zamenujes pojem "rostlinny tuk a olej" s pojmem "rostlinny olej".
Predstav si (i kdyz vim, ze "ja nikoho nezajimam", ale toto docela dobre plati obecne), ze ja drtivou cas z toho ziskavam z ovoce, zeleniny (i kdyz tady je ho malo, v spotrebovanem mnozstvi uz to zanedbatelne neni), lustenin, orechu, obilovin a semen. Napriklad v sojovych vyrobcich, jako je uzeny tempeh nebo tofu, cizrne, olivach - ale i v pecivu, vlockach, v prilohach... Mnou pouzivany jakykoliv olej je celkove naprosto zanedbatelny.
To ano, problemem ale je, ze se tam (v kojenecke vyzive) pouziva prilis moc rostlinnych tuku/oleju - organizmus kojence si jeste jen zvyka na straveni rostlinnych latek, resp. tuku a to mnozstvi jej docela hodne zatezuje. Navic plati, cim mladsi kojenec, tim min je k tomu prizpusobeny. Protoze u umele "kojenych" deti se pouziva od narozeni, kdy to jeste prakticky vubec nedokazou zpracovat, jejich organizmus je nastaveny na zpracovani materskeho mleka.mike píše:Tuky/mastne kyseliny jsou pomerne dulezite a jejich nedostatek myslim vede mj. k degeneraci mozku
Vis jaky je zakladni rozdil mezi tim, co jsi pripsal mne a co rika ta zenska? Ja tvrdim, ze se neco neprokazalo - toto se dokazat neda, da se ale velice jednoduse vyvratit, staci kdyz nekdo najde jeden jediny vyzkum na lidech. Ona tvrdi, ze neco se "ukazalo" - bez sebemensiho dukazu, sebemensiho odkazu, na cem to stavi. Jeden moderator na OF (nebudu mika jmenovat) zvykne tvrdit, ze kdo neco tvrdi, ma na to predlozit dukazy, jinak je takove tvrzeni uplne neverohodne. Ona to nedela, stejne jako kdokoliv jiny, co jsem si vsiml, ze to tvrdi. Jak to, ze je jeji tvrzeni pro Tebe verohodne??? Ze by Tva nekonzistentnost v nazorech?mike píše:Co je z toho hodnovernejsi si kazdy prebere sam, ja mam jasno. Navic jsi nejak vynechal to podstatne, zopakuju. Pokud kyselina erukova neni pro lidi skodliva, proc se teda vyslechtily nizkoerukove odrudy?
No, abych byl presny ona v druhe vete tvrdi dve pravdive a dokazane veci - ze repka obsahuje k. erukovou a ze ta vyvolavala infarkty. Jenze pridala k tomu tu prvni vetu o sportovcich - a to uz v drtive vetsine lidi velice silne navozuje dojem, ze se tvrzeni o infarktech tyka sportovcu, resp. obecne lidi. Dela to presne tim zpusobem, co pouzivas obcas i Ty a na co Te obcas upozornuji - neco naznacis (i kdyz budes tvrdit, ze jsi nic nenaznacoval), aby to lidi tak brali a potom kdyz Ti nekdo napise, ze to "naznaceni" pravda neni, tak muzes rict, ze prece Tys to nikdy primo netvrdil.
Kdyby byla Strunecka seriozni, tak tu druhou cast vetu uvede nejak takto "a k. erukova na nekterych zviratech pri permanentne vysokych davkach vyvolavala infarkty (ale na lidech se - zatim - nic takoveho nepozorovalo)". Jenze to by asi nemelo takovy medialni ucinek, ze jo?
To "podstatne" co jsem podle Tebe vynechal ("proc vyslechtily nizkoerukove odrody") je uplne jasne - protoze se vyvolalo velke pozdvizeni, skoro panika s temi vedecky neprijatelnem prenesenim vysledku pokusu s krysami primo na lidi. A pozdeji se to znovu zesililo stejne neprijatelnym prenesenim vysledku pokusu se slepicemi. Navic bys mohl dohledat, ze u obou vyskumu, ale hlavne se slepicemi ty okolnosti pokusu byly, jemen receno kontroverzni.
Dam sem citat z jedne diskuse odtud, docela dobre vystihuje podstatu, jak to vznika, i kdyz je to k teme jen castecne. (Nesud stranku, dulezity je obsah, ktery je, bohuzel hodne pravdivy a ne misto, kde se nachazi ani samotna diskuze.)
jde o problém analýzy -> snahu rozložit problém na dílčí části, co konkrétně v potravinách je problematické. Pak se přijde s hypotézou (tuky, nasycené mastné kyseliny, cukr, sůl...) na základě nějakého pozorování a tu hypotézu pak mnozí vydávají za pravdu bez toho, že by prošla rigidním testem.
Často je testování hypotézy založeno na více krocích, např. se zjistí populačně, že vyšší hladina cholesterolu značí vyšší riziko úmrtí na infarkt (u bílých mužů středního věku) a pak se krátkodobým experimentem zjistí, že příjem nasycených mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu. Máme zde slabou podporu hypotézy o škodlivosti nasycených mastných kyselin, ale je potřeba ji ověřit nějakou studií na delší časové škále a dalších demografických skupinách. A když se provede takováhle důkladnější prospektivní studie, najednou se nám to rozplyne. Korelace není důkazem kauzality, ale kauzalita vede ke korelaci.
Pak je ovšem potřeba se vrátit k rýsovacím prknům a zkoumat dál. Třeba zjistit, že rizikovým faktorem infarktu není hladina celkového cholesterolu, ale počet lipoproteinových částic nízké hustoty (LDL-P), vysoké hustoty (HDL-P), zánětlivost a další faktory. Třeba zjistit, že nasycené mastné kyseliny obecně zvyšují jak HDL cholesterol, tak LDL cholesterol, ale příliš nehýbou počty částic.
Jenomže mezitím se původní hypotéza podepřená velice chabými důkazy ujala mezi mediálně vděčnými tvářemi a žije si svým životem.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16577
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » čtv kvě 26, 2022 20:55
apuka píše:Si myslis, ze to musis nutne mit z oleju???
Jisteze ne. Ale jednak ta statistika, na kterou jsem odkazoval, zobrazuje rostlinne jedle tuky a oleje a tam je 17 kilo. A jednak, a to hlavne, rec byla o tvem nesmyslu s brokolici, zelim apod. A tam naprosto staci, aby repkoveho oleje bylo jen 10 % ze spotreby, coz je silne podstrelene (myslim, ze se tam dostanu i ja i kdyz ho sam vubec nepouzivam). Protoze abys dosahl srovnatelneho mnozstvi kyseliny erukove, tak bys toho musel sezrat za rok pres pul tuny a to snad nezvladnes ani ty
apuka píše:Jeste si spocitej, ze i kdybys snedl 22 kg repkoveho oleje, tak to mas za rok 6,6 dkg...
Jiste, ale tohle tady vubec neresime. Bavime se o tom tvem nesmyslu.
apuka píše:Vypada tak, ze mas taky velky problem pochopit, ze prisun rostlinnych tuku do organizmu vubec jeste neznamena spotrebu oleju. Proste zamenujes pojem "rostlinny tuk a olej" s pojmem "rostlinny olej".
Opet odkazuju na tu zminenou statistiku. Ty se obvykle pocitaji podle toho, kolik toho lidi nakoupi. Oleje, ztuzene roslinne tuky, margariny... nejsou v tom orechy ani jine zdroje. Ty budou nekde jinde, muzes to dohledat.
apuka píše:Predstav si (i kdyz vim, ze "ja nikoho nezajimam", ale toto docela dobre plati obecne), ze ja drtivou cas z toho ziskavam z ovoce, zeleniny (i kdyz tady je ho malo, v spotrebovanem mnozstvi uz to zanedbatelne neni), lustenin, orechu, obilovin a semen.
Ty mozna i kdyz pri tvem sklonu k prehaneni o tom pochybuju, ale tady jde o prumerneho cloveka. Tam si troufam tvrdit, ze aspon polovina spotreby bude repkovy olej. Protoze je levny a protoze je vsude, kdyz tam neni palmovy. U mne to taky neplati, ovsem ja si uvedomuju, ze muj zpusob pouzivani olivoveho oleje je nestandardni a taky budu mit asi nadstandardni spotrebu orechu diky konzumaci raw tycinek. Naopak repkovy jen z prumyslovych potravin, kterych jim malo a kdyz jim nekde jinde, coz taky nebyva casto (driv bylo, ale ted denne varim).
apuka píše:To ano, problemem ale je, ze se tam (v kojenecke vyzive) pouziva prilis moc rostlinnych tuku/oleju
Mozna bys to mel vyrobcum vysvetlit
apuka píše:Jeden moderator na OF (nebudu mika jmenovat) zvykne tvrdit, ze kdo neco tvrdi, ma na to predlozit dukazy, jinak je takove tvrzeni uplne neverohodne. Ona to nedela, stejne jako kdokoliv jiny, co jsem si vsiml, ze to tvrdi. Jak to, ze je jeji tvrzeni pro Tebe verohodne??? Ze by Tva nekonzistentnost v nazorech?
Ani nahodou, ja tady porovnavam dve tvrzeni a verohodnost zdroju. Tys sve tvrzeni samozrejme nedokazal, coz jak spravne pises ani nejde. Ona taky ne, ale nikdo to po ni ani nechtel, rekla to v rozhovoru. Predpokladam, ze pro to nejake podklady ma, jelikoz je to mezinarodne uznavana odbornice. Mne to v kontextu cele veci naprosto staci, jelikoz na skodlivosti kyseliny erukove pro srdce se vzacne shoduji vsechny zdroje. Jestli tomu neveris, co ti brani se ji zeptat? Zavolej ji, kontakt jiste sezenes. Nezapomen to nahravat, mohlo by to byt dost zabavne
apuka píše:a to uz v drtive vetsine lidi velice silne navozuje dojem, ze se tvrzeni o infarktech tyka sportovcu, resp. obecne lidi.
To druhe. Ano, pochopil jsem to tak, ze infarkty u lidi. Jestli si myslis, ze to neni pravda, tak se ji holt zeptej, co to znamenalo.
apuka píše:Jenze to by asi nemelo takovy medialni ucinek, ze jo?
A nebo to tak neni, ze?
apuka píše:To "podstatne" co jsem podle Tebe vynechal ("proc vyslechtily nizkoerukove odrody") je uplne jasne - protoze se vyvolalo velke pozdvizeni, skoro panika s temi vedecky neprijatelnem prenesenim vysledku pokusu s krysami primo na lidi. A pozdeji se to znovu zesililo stejne neprijatelnym prenesenim vysledku pokusu se slepicemi. Navic bys mohl dohledat, ze u obou vyskumu, ale hlavne se slepicemi ty okolnosti pokusu byly, jemen receno kontroverzni.
To je ovsem jen tva interpretace. Zatim nicim nepodlozena. Vsichni zblbli, udelali neco naprosto zbytecneho, predpokladam i dost draheho, a stale v tom pokracuji. Mozna bys jim to mel vysvetlit a ty normy na maximalni mnozstvi kyseliny erukove v potravinach by se mely zrusit, kdyz jsou vlastne uplne zbytecne. Opakuju, popiras sam sebe, protoze jinde mas presne opacny pristup.
Mimochodem, SJW za kyselinu erukovou je fakt slusny bizar i na tebe
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od zonn » čtv kvě 26, 2022 21:58
Vcera mi prisla sms od vcelare, 160 za sklenici, stejne jako v minulem roce.mike píše:Co je adekvatni cena? Nemam tuseni, med uz jsem nemel dlouhe roky. Z vcelich produktu uz pouzivam jen propolis, ale bez toho se zas neobejdu.
- zonn
- účastník
- Příspěvky: 957
- Registrován: pát lis 11, 2005 8:16
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » čtv kvě 26, 2022 22:00
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » pát kvě 27, 2022 0:55
Jsem zvědavá, jaké ceny bude mít soused včelař letos. Všichni tady na podzim a přes zimu přišli o nějaký včelstva, takže to asi nebude moc dobrý a medu bude málo.
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Etheric » pát kvě 27, 2022 3:24
Jsem si říkal že to zkusím nadrzo, často jezdím nebo chodím kolem včelínů uprostřed lesů tak až tam uvidim včelaře, zeptám se, že bych chtěl ochutnat med ocaď, jestli mi trochu prodá. Záruka kvality to není, ale je tu méně pravděpodobný, že mě bude chtít ojebat. Tím myslím na kvalitě.
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8085
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Dromedaro » pát kvě 27, 2022 4:03
Etheric píše: že mě bude chtít ojebat. Tím myslím na kvalitě.
Od toho včelare je ta cena zhruba okolo těch 160Kč. V tom obchodě se včelařskými potřebami jsem ten med kupoval za 220Kč, medovicový i za 240Kč. Klasická sklenice, tedy cca kilo medu.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4361
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pát kvě 27, 2022 4:06
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Etheric » pát kvě 27, 2022 4:27
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8085
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » pát kvě 27, 2022 8:34
Zkouset med stoceny primo z ulu nema smysl. To musis zkusit ten, co prodava. Pripadne primichavani probehne az doma, ne u ulu.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16577
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od oodoow » pát kvě 27, 2022 13:26
-
oodoow - inventář fóra
- Příspěvky: 3099
- Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
- Bydliště: Olomouc
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pát kvě 27, 2022 16:31
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Mawenzi » pát kvě 27, 2022 17:06
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Etheric » pát kvě 27, 2022 18:20
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8085
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Dromedaro » pát kvě 27, 2022 18:31
Mawenzi píše:3x za rok si dopreju chleba cerstvouckej krupavouckej s maslem a medem
Čerstvý chleba s máslem a medem miluju. Spotřebuju jej kvůli tomuto tak sklenici za měsíc. Někdy dvě. Pak med přidávám ještě občas na ochucení buchet. Dva dny zpět jsem jej dával do perníku. Ale hlavní spotřeba padne na chleba s medem.
mike píše:To mi zakazal zubar, jelikoz jsem mel diru v zubu, aby to do opravy prezil.
Jsi si mohl mezitím dát do zubu drahokam Staří Mayové plnili své zuby drahokamy.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4361
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pát kvě 27, 2022 20:23
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49411
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » sob kvě 28, 2022 20:34
Asi tak... Kdyz nekomu neco nechutna, asi nema velky smysl to "vylepsovat" sladidlem jen kvuli sladsi chuti.Dromedaro píše:A nemám vůbec potřebu si čaje a kávu sladit. Naopak si je chci vychutnat tak, jak chutnají.
Cukr - ani trtinovy ani hnedy - se nemusi pouzivat ani v kolacech a sladkem pecivu. Jednak kdyz se vynecha i vetsi cast, vetsinou to neni az tak citit, pokud to neni vyslovene neco zalozene na cukru (napr. snehove pusinky z bilku) a vyrazne sladke chuti. A kdyz se chce uplne vynechat, da se to nahradit napr. jecnym sladem (jsou i jine slady), v mensim mnozstvi nez je treba cukru. Ten nezanechava tak citelnou prichut jako melasa nebo med. Samozrejme, da se pouzit jen zrale nebo jeste lepsi susene ovoce, taky pekne osladi. Nebo napr. strouhana mrkev (nebo karotka, ja nikdy nevim, ktere z toho je to sladsi).
Kase se taky daji sladit ovocim nebo rozinkami/susenymi svestkami, kdyz uz to nekdo potrebuje. Nebo klidne svestkovymi nebo hruskovymi povidly - ale podle starych receptur, bez cukru, protoze tam cukr nutny fakt neni.
Med je nejlepsi primo v medovych pecivech, ktere jsou delane prave kvuli medove prichuti. Nebo ano - "na studenou kuchyni". Stejne se tepelnym zpracovanim "zabije" vetsina toho, co jej dela skvelou potravinou.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16577
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34