Pokec, který nemá hlavu ani patu vol. 4

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod mike » stř kvě 25, 2022 1:12

sobb píše:Však si je najdi, já už na škole kontaktů moc nemám. ... Však je toho spousta,v CZ i EN, hledej,pokud Tě to zajímá

Si to najdi neni argument ;-)

sobb píše:Jejda, mňam, saláty :) Jakýkoliv, nejlépe teď zjara směs - klasický salát, k tomu bršlice, pampeliška a česnáček :) A zalitý Kikkoman Ponzu

Nekdo je holt bylozravec a nekdo ne ;-) Ta zalivka ale vypada zajimave, ja znam jen Kikkoman sojovku.

sobb píše:Ve větším rozhodně. Jak je to s daněním si v tomto případě ale nejsem jistá.

Ja taky ne, ale pochybuju, ze by si nas stat nechal nekde utect dane ;-) Jinak ale puvodne byla rec o zlatokopech za sociku a kratce po nem, tam to rozhodne oficialne nebylo a zadne rozbory nedelali.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49411
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod sobb » stř kvě 25, 2022 1:24

mike píše:Si to najdi neni argument ;-)
Ty chceš čísla :wink: Mi stačí historická základní informace, že brukvance kyselinu erukovou prostě obsahují, nejvíce v semenech, ale nejen tam. Zprávu o odrůdách hořčice jsem zachytila relativně nedávno, ale je možný, že už existují i delší dobu.

mike píše:Ta zalivka ale vypada zajimave, ja znam jen Kikkoman sojovku.
Zkus, do salátů je to labužo. Mi to taky neznali, přivezli jsme si ji ze Švédska.

mike píše:Ja taky ne, ale pochybuju, ze by si nas stat nechal nekde utect dane ;-) Jinak ale puvodne byla rec o zlatokopech za sociku a kratce po nem
V zemědělský sféře je to trochu jinak, jak to bylo se zlatokopama za socíku nevím, bavím se o současné situaci.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod mike » stř kvě 25, 2022 1:38

sobb píše:Mi stačí historická základní informace, že brukvance kyselinu erukovou prostě obsahují, nejvíce v semenech, ale nejen tam.

OK, tak jsem trochu zagoogloval: https://www.bezpecnostpotravin.cz/broko ... olici.aspx

V přepočtu na čerstvou hmotu je obsah kyseliny erukové následující (mg /100 g):
– květy: 0,8,
– výhonky: 320,
– semena: 12 100.

Na základě těchto výsledků lze předpokládat, že květy a výhonky brokolice podstatně nepřispívají k celkovému příjmu kyseliny erukové ze stravy. Za hlavní zdroj příjmu se považuje řepkový olej.


Z cehoz plyne, ze by ses na historicke informace nemela tolik spolehat a apuka pise uplne nesmysly, ale na to jsme zvykli ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49411
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod Dromedaro » stř kvě 25, 2022 6:47

Ze stránek Českého rozhlasu:

"Vyšlechtěná řepka dnes obsahuje jen mizivé množství kyseliny erukové a patří tak i díky svému ideálnímu poměru Omega-3 a Omega-6  mastných kyselin, vitamínů a sterolů k nejzdravějším."
Řepkový olej – za války s ním mazali kola, dnes patří k nejzdravějším potravinám

Maryška vyvrací i mýtus o tom, že se při pěstování řepky používá nadměrné množství pesticidů.
„Při testech jsme je našli pouze u dvou vzorků. Ale jejich množství bylo hluboce podlimitní. A například na často skloňovaný glyfosát jsme nenarazili vůbec v žádném z olejů.“

Vyvracíme mýty o řepkovém oleji: Je zcela bez pesticidů a na smažení je lepší než slunečnicový
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4361
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod Dromedaro » stř kvě 25, 2022 11:17

Jinak co se týče medu, tak jsem nedávno u nás v samoobsluze uviděl pohankový med z Altaje. Mají tam takový koutek, kde prodávají ruské zboží. Asi proto, že tam chodí dost Ukrajinců a v obchodě prodávají Ukrajinky, tak tam odněkud dodávají i tohle zboží. Jsem jej na vyzkoušení vzal a přišel mi zajímavý a chutný. Ale mně chutnají všechny medy.

EDIT: Jen teda se chci zeptat, podle čeho se u toho medu řídit, co se týká kvality. Protože vím, že se traduje, že medy, které jsou nějak doslazovány nebo dochucovány, tak ty zpravidla nekrystalizují. Ale třeba u toho pohankového medu je zase prý znakem kvality ( že není míchaný s jinými rostlinami ) pomalá krystalizace a dlouhá výdrž v tekutém stavu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4361
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod Dromedaro » stř kvě 25, 2022 11:42

mike píše:
Dromedaro píše:Bylo mi prozrazeno, že k narozeninám budu obdarován pomalým hrncem, tak se chystám, že tu výrobu vyzkouším v něm.

Netusim, jake teploty to pouziva a jestli to bude stacit. Ja to delam v normalnim nerezovem hrnci na indukci :)


Z citace o pomalých hrncích:
Jak už je patrné z názvu, hrnec na pomalé vaření se za ničím nežene. Pracuje pomalu, ale jistě. Pokrm v něm připravíte zpravidla mezi 3 až 10 hodinami při teplotě 95 °C.

Prý jsou jídla v něm dělaná výrazně chutnější, zdravější a lepší. A člověk to při vaření nemusí hlídat, může vařit více surovin najednou, nepřipaluje se to. A přestože ty časy vaření jsou delší, je to ekonomicky výhodnější. Ty teploty by asi stačit měly, protože na internetu jsou k dispozici recepty na ghí v pomalém hrnci. Třeba zde: Recept na přepuštěné máslo (ghí) z pomalého hrnce
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4361
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod sobb » stř kvě 25, 2022 12:26

mike píše:Z cehoz plyne, ze by ses na historicke informace nemela tolik spolehat a apuka pise uplne nesmysly, ale na to jsme zvykli ;-)
Proč? Vždyť to přesně sedí, ono se toho zas tolik, krom postupnýho šlechtění pěstovaných brukvanců, nezměnilo :wink: Nepamatuju si všechny detaily diskuze, ale pokud vím, tak ani apuka nic jinýho o řepce taky nepsal.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod sobb » stř kvě 25, 2022 12:41

Dromedaro píše:Protože vím, že se traduje, že medy, které jsou nějak doslazovány nebo dochucovány, tak ty zpravidla nekrystalizují. Ale třeba u toho pohankového medu je zase prý znakem kvality
Krystalizace závisí na typu medu, některé jednodruhové, například akátový med, krystalizuje až za delší dobu, zřejmě to bude i případ toho pohankového. V zásadě je rychlost krystalizace daná poměrem glukózy a fruktózy.

Přečti si třeba tohle
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod mike » stř kvě 25, 2022 14:27

sobb píše:Proč? Vždyť to přesně sedí, ono se toho zas tolik, krom postupnýho šlechtění pěstovaných brukvanců, nezměnilo

Nesedi, u brokolice jis kvety a tam je nejmensi mnozstvi. 0.0008 %, zatimco u repky je povoleno az 5 % a realne je tam myslim 0.5 %. To taham z hlavy jen jak jsem po tom letmo koukal, pozdeji se kouknu presne.

sobb píše:Nepamatuju si všechny detaily diskuze, ale pokud vím, tak ani apuka nic jinýho o řepce taky nepsal.
apuka píše:Taky pomijis, ze stejna kyselina erukova je obsazena v mnoha brukvovitych plodech, jako brokolice, zeli, horcice, ze kterych jej dokopy casto do sebe absolutne asi vice nez z nizkoerukoveho repkoveho oleje.

Nechce se mi to zrovna pocitat (pozdeji), ale hrubym odhadem bys musela jist metraky nebo tuny brokolice na litry oleje.

Kazdopadne i jejich zaver, ktery jsem zkopiroval, rika opak: Za hlavní zdroj příjmu se považuje řepkový olej.

Plus blaboly o tom, ze kyselina erukova neni pro lidi skodliva, pricemz vsechny zdroje se vzacne shoduji na tom, ze je kardiotoxicka.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49411
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod mike » stř kvě 25, 2022 14:52

Dromedaro píše:Ty teploty by asi stačit měly, protože na internetu jsou k dispozici recepty na ghí v pomalém hrnci. Třeba zde: Recept na přepuštěné máslo (ghí) z pomalého hrnce

Na Internetu jsem videl recepty na ghee, ktere jsou na prvni pohled nefunkcni a na zacatku jsem se nachytal na jeden, kterym jsem temer hotove ghee znicil ;-)

Jak jsem psal, teplotu jsem nemeril, treba stacit bude a jestli ne, nebudes mit ghee, ale prepustene maslo. Rozdil je v tom, ze ghee ma lehce oriskovou chut od zhnedlych bilkovin, prepustene maslo je jen oddeleny tuk. V receptu sice pisou, ze na dne jsou vypecky, ale uplne se mi nezda, ze by na to stacila teplota do 100 C. Klidne se muzu plest, tohle jedine vyzkouset. Jinak by snad fungovat mohl, jen mi uplne nedava smysl zakryvat na zacatku hrnec poklickou, jelikoz na zacatku potrebujes odparit vodu, to je uplne prvni faze. Ja teda poklicku vubec nedavam.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49411
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod apuka » stř kvě 25, 2022 14:59

mike píše:TVL, to jako chces srovnavat domaci med s necim ze socialistickeho podniku? #-o Ten domaci se do vykupu vubec nedostal, jak jsem psal, zajem byl takovy, ze malem nezbylo ani na rodinu.
Proc pises o vecech, o kterych fakt nevis vubec, ale vubec nic...
Nebudu psat o tom, jestli u Tveho pribuzenstvi se med do vykupu dostal, ale vim dobre, ze od drtive vetsiny vcelaru ano.

A co se tyce srovnani "domaciho medu s necim ze socialistickeho podniku", tak bych rekl, ze minimalne v soucasnosti je velka cast toho "domaciho medu" je kvalitativne daleko za tim, co slo z Medosu, "socialistickeho podniku" (nepisu o Vcele Predboj, tam to bylo nekde jinde). Ja presne vim, jak se tam o med starali, co se s nim delal - rekl bych cely "vyrobni proces" i kdyz v tom nebyla zadna vyroba, jenom michani a plneni.
mike píše:puvodne byla rec o zlatokopech za sociku a kratce po nem, tam to rozhodne oficialne nebylo a zadne rozbory nedelali.
V tom socialistickem podniku napriklad rozbory delali - na cukornatost se testovala kazda zasilka medu. Jak jsem uz psal, norma byla hodne neuprosna - zeptej se jakehokoliv vcelare, kolik cukru by mohl pridat do sveho "domaciho" medu, aby mel max. 6% cukernatosti. Drtiva vetsina Ti rekne, ze zadny, spise z nej musi nejak dostat ven (v zavislosti na prirodnych podminkach daneho roku). Docela dost medu se posilalo zpet prave kvuli prilis velkemu obsahu cukru. Nebo si to prebrala Vcela, tam meli dvojnasobne vyssi normy...
Taky se pri michani a plneni delal rozbor na ruzne latky a kontaminace, i na nektere herbicidy. Ten med, ktery sel do obchodu, byl fakt kvalitny a cisty. Nic se do nej nepridaval (krome specialnich medu s pylem nebo materskou kasickou)
Teda rict to mohu jenom za dobu, kym jsem tam byl, a jak jsem znal reditele, tehdy noveho, tak kym tam byl reditelem on, tj. kym podnik po revoluci nezanikl.

Co se tyce meho ochutnavani, o kterem jsem psal, tak ja jsem to ochutnaval ve vagonech, ktere k nam prichazeli. To jsme vzdy vedeli, odkud zasilka prisla - a na vetsine konvi byl stitek od ktereho konkretniho vcelare jaky druh medu to byl a datum staceni. Jinymi slovy to byl pro daneho vcelare ten "domaci med". To aby se dal identifikovat vcelar, ktery poslal cukrovany med, kdyz nepresel kontrolou.
mike píše:...socialisticky podnik. Deda mel hlavne tenhle
Lesni med ale neni "oficialni" druh/typ medu, ty byly dva - medovicovy (ten casto nazyvali lesnim, ale pod nazvem "lesni" se casto prodava smiseny, ne cisty medovicovy) a kvetovy - ktery se dal delil na
akatovy, lipovy, lucni, ovocny (z ovocnych stromu), repkovy, pohankovy, vresovy (toho moc u nas nebylo) a par jinych vzacnejsich. A hlavne ruzne smisene.

Ze Tobe chutnal ten "lesni" a u nas nejvice cenili akatovy je naprosto v poradku, protoze chute jsou ruzne. Ale to neznamena, ze jeden druh je "nejlepsi" a jiny zase "odpad" - to si tak muzes ohodnotit Ty sam, ale pouze za seba.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16577
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod sobb » stř kvě 25, 2022 15:03

mike píše:Kazdopadne i jejich zaver, ktery jsem zkopiroval, rika opak: Za hlavní zdroj příjmu se považuje řepkový olej.
Což samozřejmě poměrově - tedy množství konzumace brukvovitých rostlin v poměru množství konzumace řepkovýho oleje u většiny lidí asi bude sedět. Nicméně zásadní je fakt, že množství kyseliny erukové je v řepkovým oleji minimální, ve smyslu nepodstatné. Přijde mi, že se stále ještě držíš starých pravd někdy ze sedmdesátých let, kdy nízkoerukové odrůdy ještě nebyly nebo teprve začínaly.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod Dromedaro » stř kvě 25, 2022 15:19

sobb píše:Přečti si třeba tohle

Díky, podívám se.

mike píše:Na Internetu jsem videl recepty na ghee, ktere jsou na prvni pohled nefunkcni a na zacatku jsem se nachytal na jeden, kterym jsem temer hotove ghee znicil ;-)

Ano, na recepty z internetu si dávat pozor. Já už podle nich nevařím, protože většinou stály za prd a nechutnaly mi. Pořídil jsem si tlustou kuchařku od známých kuchařů a vařím podle ní. Spíše jsem to dával jako příklad, že by to v tom hrnci jít mělo. Ale všiml jsem si, že ty jsi zmiňoval, že to vaříš a tady to teda bude pod 100C. S tou poklicí máš pravdu, že to smysl nedává.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4361
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod mike » stř kvě 25, 2022 15:25

sobb píše:Přijde mi, že se stále ještě držíš starých pravd někdy ze sedmdesátých let, kdy nízkoerukové odrůdy ještě nebyly nebo teprve začínaly.

Nebude to spis naopak? ;-) Ty se drzis toho, co ses kdysi naucila, ale cisla si uz nepamatujes. Ja stare pravdy neznam, protoze v te dobe mne to nezajimalo. Takze hledam aktualni cisla. Z tech vychazi, ze je sice pravda, ze kyselina erukova je i v brokolici, ale jestli je nekde nepodstatne mnozstvi, tak tam. Pozdeji dohledam i ten olej, ale na prvni pohled je rozdil nekolik radu. V tom oleji ho asi zas tak nepodstatne mnozstvi nebude, kdyz se u deti da prekrocit maximalni davka konzumaci koblih ;-) Coz by brokolice nezvladla ani nahodou, tolik ji proste snist nedokazes.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49411
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod apuka » stř kvě 25, 2022 15:26

mike píše:jsem trochu zagoogloval: V přepočtu na čerstvou hmotu je obsah kyseliny erukové následující (mg /100 g):
– květy: 0,8,
...
Na základě těchto výsledků lze předpokládat, že květy a výhonky brokolice podstatně nepřispívají k celkovému příjmu kyseliny erukové ze stravy. Za hlavní zdroj příjmu se považuje řepkový olej.


Z cehoz plyne, ze ... apuka pise uplne nesmysly, ale na to jsme zvykli ;-)
Hm, vzhledem k tomu, ze se tady debata vede o strave typu "vareni a bezne jidlo" a myslim, ze do toho se nezvykne pocitat veci jako susesnky a pod., tak si zacni pocitat - kolik brokolice je v jedne porci jidla, kde se ona dava a kolik oleje se do jedne porce jidla dava... K tomu si vezmi udaj o obsahu max. 0,3% (casto i vyrazne min, na hranici meritelnost, nekdy to meril napr. i dTest) obsahu kys. erukove a spocitej, ze ktereho jidla budes mit kolik te kyseliny v sobe.
Kdyz mas 300g zapecene brokolice, to je i pri 0,8 mg na porci 2,4 mg. Kdyz si dam tu porci neceho s olejem (a ne studenou kuchybi, tam se repkovy olej moc nepouziva), tak predpokladam, ze v tom nebude vice nez mala cajova lzycka, tj. kolem 5 ml oleje, spise vyrazne min. Zaoukrouhlim nahoru, tj. rekneme 5g a z toho 0,3% je 15mg. Zdanlive mnohonasobek, ale u oleje jsem pouzival horni odhady a to jeste pro bezneho cloveka spise mastnejsi jidlo (kdybych pocital svoji spotrebu, tak to vyjde nasobne v prospech brokolice). Ale i kdyby to zustal ten skoro sedminasobek, tak to neni rozhodne zanedbatelne mnozstvi.
Mimochodem, cinske zeli je take z brukvovitych, ktere obsahuji kys. erukovou :wink: (kolik, to nevim).
mike píše:S jen krysama je to taky blbost, tady mas kratke pojednani, jak skodi drubezi. Zajimave k nasemu puvodnimu tematu vareni je tohle:
To jakoze drubezi organizmus je vyrazne blizsi lidskemu organizmu nez krysi??? nebo co jsi tim chtel rict.
Mimochodem, tady mas vyjadreni Evropskeho uradu pro bezpecnost potravin (doufam, ze to nepovazujes za nekompetentni organ):
Onemocnění srdce

Testy na zvířatech ukazují, že konzumace olejů obsahujících kyselinu erukovou po určitý čas může vést k onemocnění srdce zvaném myokardiální lipidóza. Jde o dočasný a reverzibilní stav. Další potencionální účinky sledované u zvířat – včetně změn hmotnosti jater, ledvin a kosterního svalstva – se objevují u trochu vyšších dávek.

Na základě těchto informací stanovili odborníci z Vědeckého panelu EFSA pro kontaminanty v potravním řetězci (Panel CONTAM) tolerovatelný denní příjem na 7 mg/kg živé hmotnosti za den.
...
Rizika u zvířat

Odborné stanovisko Vědeckého panelu pro kontaminanty v potravním řetězci zahrnuje také rizika pro zdraví zvířat vyplývající z příjmu kyseliny erukové. U prasat pravděpodobně nepředstavují hladiny kyseliny erukové v krmivu žádné zdravotní riziko. Odborníci EFSA však tvrdí, že může existovat zdravotní riziko u drůbeže, ale současně poznamenávají, že použité metody výpočtu nadhodnocují celkový příjem. Riziko pro přežvýkavce (skot, ovce a další druhy), koně, ryby a králíky nemohlo být hodnoceno, protože příslušná data nejsou k dispozici.
Znovu pripominam, z tady uvedenych zvirat prakticky pouze ucinky na prasata jsou primo relevantni na lidsky organizmus.

Teda shrnute: U prasat (nejpodobnejsi organizmus cloveku) se neprokazalo zdravotni riziko, to se objevilo pri vysokych davkach na slepicich, takze kvuli tomu se pro jistotu pristoupilo ke snizeni doporucene max. davky pro lidi.

A stale plati - nejsou zadne studia pro sledovani vlivu kys. erukove primo na lidsky organizmus.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16577
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod apuka » stř kvě 25, 2022 15:41

Dromedaro píše:Jinak co se týče medu, tak jsem nedávno u nás v samoobsluze uviděl pohankový med z Altaje.
Nevim, proc si musis kupovat rusky pohankovy med. Ten se dela a prodava i u nas, primo od ceskych vcelaru. Staci si zadat do Googlo - nebo se projit po prodejnach zdrave vyzivy nebo farmarskych trzich.[/quote]
Dromedaro píše:Jen teda se chci zeptat, podle čeho se u toho medu řídit, co se týká kvality. Protože vím, že se traduje, že medy, které jsou nějak doslazovány nebo dochucovány, tak ty zpravidla nekrystalizují. Ale třeba u toho pohankového medu je zase prý znakem kvality ( že není míchaný s jinými rostlinami ) pomalá krystalizace a dlouhá výdrž v tekutém stavu.

Pokud pod kvalitou myslis cukernatost, tak pouhym okem to tezko zjistis.
Krystalizace neni moc ukazatelem kvality. Jak Ti uz sobb psala, kazdy med casem krystalizuje, cas je dany druhe medu a malinko taky zpusobem skladovani. Pokud bys znal dobre konkretni druh medu, ochutnanim bys dokazal hned zjistit vetsi mnozstvi pridaneho cukru. Ale spolehat se na to nemuzes.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16577
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod sobb » stř kvě 25, 2022 16:40

mike píše:Nebude to spis naopak? ;-) Ty se drzis toho, co ses kdysi naucila, ale cisla si uz nepamatujes.
Nebude, jde o obsah, nikoliv čísla. Podstatné informace jsou:
1. brukvovité rostliny obsahují kyselinu erukovou
2. řepka olejka je vyšlechtěna do nízkoerukových odrůd, které mají z hlediska lidského zdraví zanedbatelné množství kyseliny erukové
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod Etheric » stř kvě 25, 2022 17:00

Med poznám podle toho, že ho dám na chleba. Vsákne se? Shit. Udělá na povrchu něco, co na skus připomíná topinku? Ok. Plus samozřejmě senzorický testy, moje smysly jen tak něco obelhat nedokáže. Když si dám fakt pozor, senzoricky poznám strašně moc. Ale to i proto, že vím, jakej má být "ten pravej"
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8085
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod mike » stř kvě 25, 2022 17:05

@sobb: naopak, jde prave o cisla ;-) Puvodni repka byla zdravi skodliva, protoze obsahovala hodne kyseliny erukove. Velke cislo. Nove odrudy by snad skodlive byt nemely, protoze je obsah snizen. Mensi cislo. Brokolice ji sice obsahuje taky, ale radove min, nez ty nove odruhy repky. Jeste mensi cislo.

Z tohodle hlediska je rozhodne bezpecnejsi jist brokolici, nez repkovy olej. Coz ovsem neznamena, ze repkovy olej je nebezpecny.

Nebo jinak, mas stanovenou bezpecnou hranici konzumace. S puvodni repkou bys ji prekrocila hned, s novou repkou normalne ne, ale stat se to muze, ovsem s brokolici je to temer nemozne. Cisla ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49411
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod mike » stř kvě 25, 2022 17:13

apuka píše:Proc pises o vecech, o kterych fakt nevis vubec, ale vubec nic...

Ano, tato otazka mne v souvislosti s tebou napada casto.

apuka píše:Nebudu psat o tom, jestli u Tveho pribuzenstvi se med do vykupu dostal, ale vim dobre, ze od drtive vetsiny vcelaru ano.

Vis LDH. Dobry med se do vykupu vubec nedostal, protoze poptavka po nem presahovala nabidku a navic za nej vcelari dostali vic penez. Proc by ho progrca davali do vykupu?

apuka píše:V tom socialistickem podniku napriklad rozbory delali - na cukornatost se testovala kazda zasilka medu.

Samozrejme, ale o tom rec nebyla. Taky nebyla o cukru, ale o pesticidech.

apuka píše:Ten med, ktery sel do obchodu, byl fakt kvalitny a cisty.

Ten med, ktery sel do obchodu, by slusny vcelar do huby nevzal.

apuka píše:Lesni med ale neni "oficialni" druh/typ medu, ty byly dva - medovicovy (ten casto nazyvali lesnim, ale pod nazvem "lesni" se casto prodava smiseny, ne cisty medovicovy)

Psal jsem snad neco o oficialnim? U nas se proste tomu tmavemu rikalo lesni a s nicim se nemichal. Deda mel vcelin na nej v lese.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49411
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod mike » stř kvě 25, 2022 17:38

apuka píše:Hm, vzhledem k tomu, ze se tady debata vede o strave typu "vareni a bezne jidlo" a myslim, ze do toho se nezvykne pocitat veci jako susesnky a pod.

Naopak, je potreba brat celkovou spotrebu. Repkovy olej je ve spouste veci, kde by to clovek ani necekal. Treba v chlebu, pecivu, zminenych detskych vyzivach...

apuka píše:tak si zacni pocitat

No vyborne, takze i svym priohnutym vypoctem jsi dokazal, ze jsi psal kraviny :D A ted to zkusme spocitat spravne. Pouziju stejna cisla (aniz bych je overoval). Vezmu kilo oleje, aby se to dobre pocitalo, to je o neco vic, nez litr. To spotrebuje za rok i Mawenzi, bezny clovek nejspis za mesic. 0.3 % z kila jsou 3 g, tedy 3000 mg. V brokolici je 0.8 mg na 100 g, takze kilu repkoveho oleje odpovida 375 kg brokolice. Tolik jsem nesnedl za cely zivot a tim jsem si naprosto jisty :D Kdyz odhadnu spotrebu oleje na 10 kilo za rok, tak jsou to 4 tuny brokolice.

Uz chapes, jak strasnou kravinu jsi tvrdil? I kdyby v oleji bylo kyseliny erukove min, tak je to furt tri rady rozdil.

apuka píše:Mimochodem, cinske zeli je take z brukvovitych, ktere obsahuji kys. erukovou

Slozeni je tady, kyselina erukova tam vubec uvedena neni. Coz neznamena, ze tam neni vubec, ale nejspis nejake zanedbatelne mnozstvi asi jako u te brokolice. Protoze i mastne kyseliny, ktere tam uvedeny jsou, jsou v desitkach mg. Ony jsou totiz hlavne v semenech a to je ten rozdil. Tady jime listy nebo kvety, u repky se olej dela ze semen.

apuka píše:To jakoze drubezi organizmus je vyrazne blizsi lidskemu organizmu nez krysi??? nebo co jsi tim chtel rict.

Chtel jsem tim rict, ze jsi napsal dalsi kraviny, protoze jsi tvrdil, ze jen krysy. Fakt je tezke komunikovat s nekym, kdo neumi cist a neudrzi ani vlastni (s)myslenku #-o

apuka píše:A stale plati - nejsou zadne studia pro sledovani vlivu kys. erukove primo na lidsky organizmus.

Studie nejsou, jelikoz pokusy na lidech jsou zakazany :P Na tohle se prislo jeste v dobe, kdy se studie podle dnesnich metodik nedelaly a samozrejme se uz neudelaji, protoze nemuzes testovat neco, co je skodlive. Muzes ale udelat pokus na sobe, sezen si semena stare odruhy, lisuj z nich olej, pekne za studena, at je kvalitni a sleduj, za kolik let dostanes infarkt :P

Proc se teda vlastne vyslechtily nizkoerukove odrudy repky, kdyz podle tebe kyselina erukova skodliva neni? Vzdyt to nedava zadny smysl. Jinak viz Strunecka vyse, ze by si jen tak placala jatra nebo vi, o cem mluvi? Pro mne je asi tak milionkrat verohodnejsi zdroj, nez ty.

No a jinak tady uplne popiras sam sebe. Jindy resis uplne prkotiny, co kdyby a nemuzes vedet, co ti udela i minimalni mnozstvi a tady najednou bagatelizujes neco, co se obecne povazuje za skodlive a u ceho jsou stanovene limity. Jenom proto, aby ses mohl hadat. Jsi naprosto nekonzistentni.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49411
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod sobb » stř kvě 25, 2022 18:07

mike píše:@sobb: naopak, jde prave o cisla ;-)
Tohle jsi ovšem naprosto vytrhl z kontextu, takže stále platí to, co jsem napsala výše :wink:
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod mike » stř kvě 25, 2022 18:14

Nevytrhuju z kontextu, rec byla o te apukakravine, ze z brokolice&spol. do sebe dostanes stejne nebo vetsi mnozstvi kyseliny erukove jako z oleje. Nedostanes, coz prave rikaji ta cisla.

A ano, cos psala plati. Ted. Za 20 let muze byt vsechno jinak a limity jit o rad dolu.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49411
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod Dromedaro » stř kvě 25, 2022 19:01

apuka píše:Nevim, proc si musis kupovat rusky pohankovy med. Ten se dela a prodava i u nas, primo od ceskych vcelaru. Staci si zadat do Googlo - nebo se projit po prodejnach zdrave vyzivy nebo farmarskych trzich.

Nějak nevím, co je na tom za problém. Koupil jsem si jej, protože jsem jej tam uviděl a zaujal mě. Nikde jinde jsem jej předtím neviděl, tak jsem jej na vyzkoušení koupil a pak ještě párkrát,když jsem zrovna neměl klasický med. Jestli je to v rámci současné protiruské hysterie, tak ta mě nezajímá a já se jí neúčastním. Jinak beru med od strýce, který pár roku zpět začal včelařit a má to jako koníčka.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4361
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod sobb » stř kvě 25, 2022 20:51

mike píše:Nevytrhuju z kontextu, rec byla o te apukakravine ...
O tom jsem se ale já nebavila, asi jsme se poněkud minuli, ale neva :D

Co se týče bezpečné hranice příjmu, tak ta byla stanovena snad 100x nižší, než ukázaly výsledky pokusů na zvířatech.

Změna přípustného obsahu kyseliny erukové nebude nutná, alespoň ne z důvodu, jaký máš na mysli. Neboť se šlechtí stále nové odrůdy, a také normy na osivo jsou přísné.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod mike » stř kvě 25, 2022 21:17

Ty ses minula ;-) Tahle (pod)diskuse zacala z me strany tady: viewtopic.php?p=559504#p559504 a tykala se prave apukablabolu.

Bezpecne nizsi hranice je v poradku a dela se to bezne.

Nemuzes vedet. Muze se ukazat, ze bezpecne neni zadne mnozstvi. Tyhle veci se hodne meni a o fungovani lidskeho tela toho stale vic nevime, nez vime.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49411
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod sobb » stř kvě 25, 2022 22:05

:roll: jinou reakci jsem ani nečekala :wink: :twisted: Já ovšem reagovala na něco jiného.

Jistě, ale tím chci říct, že pravděpodobnost jejího snižování je malá.

Nemůžu. Ale přijde mi to dost nepravděpodobné. Sice vše závisí na dosaženém stupni poznání, nicméně zrovna toto je oblast, kde se toho probádalo přece jen už celkem dost. Myslím, že nás čekají jiná nepříjemná překvapení.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod apuka » stř kvě 25, 2022 22:17

mike píše:Vis LDH. Dobry med se do vykupu vubec nedostal, protoze poptavka po nem presahovala nabidku a navic za nej vcelari dostali vic penez. Proc by ho progrca davali do vykupu?
Ale vim velice dobre, jak to v te dobe bylo - teda alespon na Slovensku. Zadna velka poptavka po medu nebyla, krome kratkeho obdobi chripkovych epidemii v zime. Vetsina vcelaru mela radove vice medu, nez co dokazala prodat. Jedinou pravdu mas - a to ze za nektere druhy mohli dostat o neco malo vice penez.
Jo, mnozi z nich jeste meli ty "prebytky a vratky", co jim nevzali kvuli vyssi cukernatosti...
mike píše:o tom rec nebyla. Taky nebyla o cukru, ale o pesticidech.
Jako bych tam primo nepsal, ze se testy delaly i na herbicidy, jen ne pri prebirce (i kdyz mozna jo, ale tam vim jen o cukernatosti, bo to bylo rychle) ale pri plneni.
mike píše:Ten med, ktery sel do obchodu, by slusny vcelar do huby nevzal.
Ten med byl fakt stejny nebo lepsi, nez od vcelare. Jen - krome akatoveho - nebyl jednodruhovy, ale smiseny. To se delalo stejnym setrnym zpusobem, dokonce casto setrneji jako sami vcelari dokazali - 24-36 hodin v paraku (38-40 stupnu), potom spolecne nalite do nerezove vany a jeste teple plnene. Nic vic se s nim nedelalo.

Prave kvuli takovym Tvym vetam pisu, ze pises o necem, o cem fakt netusis vubec nic. Shodit neco bez sebemensiho duvodu Ti jde dobre :twisted:.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16577
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod apuka » stř kvě 25, 2022 22:26

Etheric píše:Med poznám podle toho, že ho dám na chleba. Vsákne se? Shit. ... Ale to i proto, že vím, jakej má být "ten pravej"
Ta prvni veta Ti neplati pro nektere druhy medu, ktere (i nejkvalitnejsi) mohou byt hodne tekute. Na druhe strane husty med neni zadna znamka kvality.

Taky kvuli tomu nemuzes vedet obecne "jakej ma byt ten pravej" - jeden druh takovy, druhy makovy. Toto muzes rict jenom o konkretnim druhu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16577
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4

Příspěvekod mike » stř kvě 25, 2022 22:35

apuka píše:Ale vim velice dobre, jak to v te dobe bylo - teda alespon na Slovensku.

Nepisu o Slovensku, ale o Valassku. Tenkrat jsme ovsem byli jeden stat, takze bych necekal zasadni rozdily.

apuka píše:Zadna velka poptavka po medu nebyla, krome kratkeho obdobi chripkovych epidemii v zime.

Cimz se potvrzuje, ze o tom vis LDH. Jak jsem psal, malem nezbyvalo ani pro rodinu a po revoluci si pro nej jezdili z cele republiky. Jestli to nahodou nejak nebude souviset s kvalitou ;-)

Dal uz to nehodlam komentovat. Deda vcelaril mozna 50 let, vedel o tom snad vsechno, znal vsechny vcelare z okoli a jeste dal a my jsme tam jako deti byli casto, takze jsme leccos pochytili a obcas se toho i ucastnili. Tys pracoval necely rok v socialistickem podniku, ktery produkoval neco, o cem vcelari nerekli nic dobreho, ale samozrejme to vis nejlip :D
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49411
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

PředchozíDalší

Zpět na Pokec