Pokec, který nemá hlavu ani patu vol. 4
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » pon kvě 23, 2022 13:33
Jak jsem psal, ti nejmene majetni nepouzivali zadny olej, dokonce ani maslo a sadlo (kravu ani prasata nevlastnili, ulovit neco taky nemeli - oficialne - moznost) ani jiny zpracovany tuk.Dromedaro píše:jaký se používal běžně v naších podmínkách v dřívějších dobách u lidí, kteří nebyli nějak majetní
A kdyz uz nejaky olej ano, tak z toho, co bylo nejrozsirenejsi, nic moc pesteni nevyzadovalo ale zato se toho rodilo dost a bylo to vyuzitelne i na uplne jine ucely - tj. len a konopi, pripadne lisky a orech. Ze seminek a orechu se mohl delat i olej - ale kdyz se kouknes na stara "lidova jidla" po ty chudsi vrstvy, tak se spise jedly samotne seminka, max. rozdrvene.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16566
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pon kvě 23, 2022 17:11
Mawenzi píše:repkovej med miluju od malyho decka. a kazdej rok se ho snazim sehnat, neznam chutove lepsiho medu.
No vidis, a vcelari ho povazuji za podradny. Pochazim ze vcelarske rodiny Za nejkvalitnejsi se u nas vzdycky bral tmavy lesni. Repkovy asi jako sedmerak ve sklipku, dobre akorat pro Prazaky
Mawenzi píše:na druhou stranu moje spotreba oleje 1l rocne ve 2 lidech.... no mozna i 2, abych zas nekecala, kupujem ho tak malo ze se to blbe pamatuje, tak mit 2 ruzny by se mi ani nechtelo
Hmm. Takze krome soli ti chybi i tuky?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pon kvě 23, 2022 17:19
Etheric píše:Já první ghí spálil. To je jak škvarky, promeškáš ten nejlepší moment o 2 minuty a můžeš to vyhodit..
Vubec ne. Evidentne jsi neco udelal spatne. Maslo se musi zahrivat dlouho a pomalu. Cas roste s mnozstvim nelinearne, na 5 masel mi to vychazi tak na 3 - 4 hodiny a na nejakych minutach vubec nezalezi. Plus minus pul hodiny je v pohode. Nehlidam, jen se jednou za cas kouknu, jestli uz to je. Po mnoha pokusech jsem dosahnul vyteznosti 78 % z 82 moznych. Na zacatku bylo 66.
Etheric píše:Na pokus č. 2 si koupím mlékovar a budu to víc hlídat
Mlekovar udrzuje teplotu do 100 C, ne? Pak to nejspis neudelas, IMO je potreba vetsi, ale nemerim ji.
Dromedaro píše:Bylo mi prozrazeno, že k narozeninám budu obdarován pomalým hrncem, tak se chystám, že tu výrobu vyzkouším v něm.
Netusim, jake teploty to pouziva a jestli to bude stacit. Ja to delam v normalnim nerezovem hrnci na indukci
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pon kvě 23, 2022 17:24
Lipon píše:Olivový kupujeme s partou známých, jeden má firmu, přes kterou umí dovézt z Kréty vyzkoušený olej
Jj, ty "moje" jsou taky z Krety. Kombinace podnebi a odrudy oliv.
Lipon píše:Největší delikatesa je oliváč od kamarádů z Kypru z jejich sadu, lisovaný v místním vesnickém lisu. Na čerstvou bagetu nebo do salátů mňamka. Ale toho je jen 0,5 l za rok.
Zavidim To mas jako domaci slivovicu, z velkovyroby takovou nedostanes.
Lipon píše:Jinak na oliváči restuju třeba cukety.
Italska klasika. Naucil jsem se to prave tam, dostal jsem je k veceri a zachutnaly mi. Bez olivoveho oleje si to nedovedu predstavit.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pon kvě 23, 2022 17:38
apuka píše:Hm. A to, ze "ty jim proste neveris" je nejaky dukaz, ze to tak neni???
Psal jsem snad neco takoveho?
apuka píše:Vis o tom, ze pouzivani repkoveho oleje (samozrejme, z tehdejsich odrud "repky") na vareni v Indii je pisemne dolozeno uz nejakych 2000 let pred Kristem?
A? Vsak se podivej, jak dopadli, zvlast ti, co kdysi odmigrovali k nam
apuka píše:Fajn - ale co to ma spolecneho s nasi stravou v nasich podminkach?
Bavime se o (ne)zdravosti jednotlivych oleju. Stredomorska strava se bere jako velmi zdrava. Coz samozrejme neni jen olivovy olej, ale kombinace s rybami a zeleninou.
apuka píše:Na smazeni se pouzivalo maslo (ehm, vetsinou normalni, ne propustene)
Prave naopak. Prepustene maslo se pouzivalo bezne, protoze to byl zpusob, jak ho zakonzervovat. Cerstve maslo v teple dlouho nevydrzi, zato prepustene v pohode mesice. Co jsem slysel, tak jeste za prvni republiky to u nas bylo uplne bezne, kdo mel kravu, tak maslo konzevoval takhle. Akorat se mu nerikalo modne ghee jako ted
Dromedaro píše:Ale úplně stejně jako se protlačuje řepka mi nepřijdou úplně od věci námitky, že mají zase jiní výrobci zájem protlačovat a zviditelňovat olivový olej
Ale jisteze na tom maji dovozci zajem, reklama je vsude
Dromedaro píše:U mě to bylo vlivem toho, že jsem se zajímal o zdravou stravu, kde se všude uvádělo, že jsou lepší rostlinné tuky než živočišné a doporučovaly se spíše margaríny než máslo. Také mi to řekla moje praktická doktorka.
Presne tak. Zrovna tohle byla primo ukazkova propaganda. Taky jsem se na ni sveho casu nachytal, ale prestal s tim, protoze je to proste hnusne. Ze je to ze zdravotniho hlediska naopak, nez tvrdili, je jen bonus navic.
Technicka: ty dvojite citace jsou (prevazne zbytecne). Ocenuju, ze si s tim das praci, ale opravdu vetsinou staci jednoduche. Vyse jsem ti je vymazal a rekl bych, ze na pochopitelnosti textu se nic nezmenilo, akorat je prehlednejsi.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » pon kvě 23, 2022 19:42
Psal jsem ja neco, ze jsi to psal?mike píše:Psal jsem snad neco takoveho?
Jde jen o to, ze to hodne silne vyznelo, ze mas proti pripadnym "dobrym" vlastnostem repkoveho oleje vice-mene jen, ze "Babis" a ze "jim proste neveris". Bez sebemensiho jineho duvodu. Odhlednu od spomenute kyseliny erukove - to uz se pestuje na potravinarske ucely hlavne "bezerukova" repka takze to pada.
Navic - a to uz zcela pomijis -, NIKDY a NIKDE se neprokazalo jeho nebezpeci pro lidsky organizmus. Kdyby ses na to kouknul, tak studie, kde se vyskytly problemy pri hodne vysokych davkach byly delane na krysach (nebo potkanech? ), pricemz pozdeji se ukazalo, ze takove studie jsou v podstate k nicemu, protoze krysy maji vrozenou neschopnost zpracovat tuto kyselinu. No a uvedene problemy nebyly pozorovane pri pokusech s prasaty, co maji podobnejsi organizmus jako lide. Jinymi slovy, ten poprask s kys. erukovou byl tak vedecky tak trochu nechteny podvod.
Taky pomijis, ze stejna kyselina erukova je obsazena v mnoha brukvovitych plodech, jako brokolice, zeli, horcice, ze kterych jej dokopy casto do sebe absolutne asi vice nez z nizkoerukoveho repkoveho oleje.
Aby jsi to zase ne otocil nekam jinam, o cem jsem nepsal - ja nehodnotim zdravotni ucinky repkoveho ani olivoveho oleje. Jen uvadim nektere veci na "vice pravou" miru.
Vsak prave - a to jsem taky naznacoval u "stravy v nasich podminkach" - to neni jen o jedne vytazene veci. To je o "zpusobu stravovani" (teda pokud si vytahneme trochu sirsi jednu vec, i kdyz to je i o jinych vecech) - mnoho zeleniny, ovoce, lusteniny, seminka, orechy, (i celozrnne) obiloviny, prakticky nepouzivani hoveziho, veproveho masa a jen malo hydiny, misto toho morske zivocichy vcetne ryb, minimum mlecnych vyrobku a mleka samotneho. Az za toto se stavi pouziti olivoveho oleje. Samozrejme minimum chemicky konzervovanych veci. A k tomu vsemu bylinky.mike píše:Stredomorska strava se bere jako velmi zdrava. Coz samozrejme neni jen olivovy olej, ale kombinace s rybami a zeleninou.
Ale taky do toho "zpusobu stravovani" patri dobre stolovani, klid a cas na jidlo, ktere se vetsinou neji sam.
Takze hlavni cast toho hodit na olivovy olej je taky trochu mimo. A Ty presne toto naznacujes.
Jak kde. Koukni se do starych kucharek (jsem se schvalne koukal do prvni slovenskou kucharku od Babylona - tam se o propustenem masle vubec nic nepise, pouziva se to same jako do studene kuchyne nebo na chleba.mike píše:Prave naopak. Prepustene maslo se pouzivalo bezne, protoze to byl zpusob, jak ho zakonzervovat.
Mohlo to ale taky zaviset od toho, kde. Kdo mel kravu, delal si maslo casto v mensim mnozstvi a dokazal to mnozstvi spotrebovat bez pokazeni. Kdo mel na to, aby si jej kupoval, tak si mohl kupovat i casteji - ve mestech. Jine to mohlo byt napr. na Valassku na samotach, kde se na nejaky trh mohli lidi, co nemeli kravu dostat "jednou za cas" a nakoupili do zasoby, napr. na celou zimu, bo kdo vi kdy napadne snih a kdy se roztopi tak, aby se dalo odtud dostat.
Jo, kdo chtel "zakonzervovat mlecny tuk", ten mel i jine moznosti - syr. Tehdy se rozhodne mimo bohatou mestskou vrstvu toho tuku moc nepouzivalo, v chudobnejsich oblastech se varili jednoducha jidla.
Ja osobne si hodne priklanim tomu, co tady uz zaznelo - neni zdravejsi olivovy olej, ani repkovy, ani jakykoliv jiny nebo maslo/sadlo. Nejzdravejsi je "vseho s mirou" a rozmanita strava.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16566
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pon kvě 23, 2022 20:31
apuka píše:Bez sebemensiho jineho duvodu.
Njn, ty holt neumis cist. Psal jsem to uplne na zacatku. Muj hlavni duvod proti repkovemu oleji je, ze je hnusny a smrdi
apuka píše:Navic - a to uz zcela pomijis -, NIKDY a NIKDE se neprokazalo jeho nebezpeci pro lidsky organizmus.
Sranda je, ze to pises zrovna ty jindy naprosto paranoidni i kvuli naprostym prkotinam
apuka píše:Koukni se do starych kucharek
Proč nedala M. D. Rettigová dopustit na ghí a jak si ho připravit?
Zakladatelka školy vaření a autorka populárních kuchařek z počátku 20. století Anuše Kejřová popsala výrobu přepuštěného másla takto: „V době sklizně řepy bývá máslo jadrnější a levnější, proto hledí si hospodyně učiniti nějakou zásobu. K tomuto účelu máslo převařujeme.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » pon kvě 23, 2022 21:44
Ty se svym vytribenim jazykovym citem bys mohl chapat, ze jedna vec je byt paranoidni a druha upozornit na mozne nebezpeci, ze existuje a je s jeho moznosti treba pocitat (nebo ze se mne osobne to nelibi). Ja delam to druhe. By me zajimalo, kdes ode mne neco videl, co by ukazovalo na tu paranoiu - ale bez komentaru jinych, hlavne Tvych, ktere udelali z mnou napsaneho neco jineho.mike píše:Sranda je, ze to pises zrovna ty jindy naprosto paranoidni i kvuli naprostym prkotinam
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16566
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pon kvě 23, 2022 21:56
Jj, nikdo te nechape a vsichni tve jasne a srozumitelne texty prekrucuji...
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » pon kvě 23, 2022 22:33
Nemám pocit, že bychom kdy u Tebe jedli brambory, ať už pečené nebo vařené. Což nic nemění na faktu, že k tomuhle se mi prostě olivový olej chuťově příliš nehodí a preferuju řepkový nebo slunečnicový.mike píše:Pecene brambory ti chutnaly a hadej, co za olej jsem tam daval
Žádná nízká teplota, jak jsem psala, prostě ho škvařím Ano, je to nezdravé a ano, chutná mi to takmike píše:Tohle je uplne v pohode. Nizka teplota, stejne, jako kdyz ho jis normalne.
Což je ale samozřejmě jen Tvůj individuální pocit, se kterým se asi spousta lidí neztotožní. Včetně mě, mám řepkový olej ráda a nijak mi nesmrdí a dokonce ani nepřijde hnusný, naopakmike píše: Muj hlavni duvod proti repkovemu oleji je, ze je hnusny a smrdi
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pon kvě 23, 2022 22:41
Samozrejme, ze je to muj pocit. Vsak pisu, ze je to muj hlavni duvod Nakonec, cela tahle diskuse vznikla nekde u smradu, ne?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » pon kvě 23, 2022 22:49
Mi právě na pečení úplně moc nechutná, teda krom těch cuket, co zmiňuje výš Lipon. A pak taky lilku a podobně, tam se mi to zas hodí.
To sice ano, ale pak je to jen Tvůj problém, ne oleje z řepky
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pon kvě 23, 2022 23:26
OK, udelame pokus. Az se nekdy stavite, budou hranolky, jestli se mi teda podari koupit pouzitelne brambory na ne. Vezmi trochu sveho oblibeneho oleje na porovnani.
Je to problem repky, ne muj
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » úte kvě 24, 2022 8:35
Tak jsi ted udelal ukazku toho, o cem jsem psal - otacis to nekam, o cem jsem ja nepsal a komentujes az tu "odbocenou" situaci . Toto delas hodne casto, zdaleka nejenom mne.mike píše:Chjo, to snad neni mozny. Schvalne ti tam dam citat a ty komentujes akorat nadpis
Jj, nikdo te nechape a vsichni tve jasne a srozumitelne texty prekrucuji...
Ja jsem psal o starych kucharkach a o nasich predcich - pricemz rozhodne za srovnavaci obdobi nemyslim zacatek 20. a konec 1.- stoleti, to uz je moderni doba. To je taky duvod, proc jsem reagoval na Rettigovu a ne na samotny citat, ktery zde vubec neni relevantni. I ta Rettigova uz je casove na hrane.
Taky stale plati, ze se to pouzivalo v bohatsich a mestskych kruzich, ale ne v chudobnejsich venkovnich. Protoze se prepoustene maslo pouzivalo nejvice na smazeni, hlavne masa a ryb - no a ta chudobnejsi vrstva si toto nemohla dovolit. Jak jsem psal, masa si moc neuzili. Konec koncu, pro ne i maslo bylo vice-mene nedostupne, pokud nahodou nemeli svoji kravu nebo kozu, ktera davala mleko. Ale i to se vyuzivalo spise na neco jineho.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16566
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » úte kvě 24, 2022 16:10
Řepce je nějaký mike ukradený, takže ta problém nemá. Ale Ty máš smůlu, a svými předsudky o řepkový olej přicházíš Dromedaro někde výš má totiž pravdu - řepkový olej je řazen mezi nejzdravější oleje, a to nejen u nás. Úplně všechno na toho Babiše přece jen hodit nemůžememike píše:Je to problem repky, ne muj
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » úte kvě 24, 2022 17:24
No a co se tyce tech oslavnych clanku... dobre si vzpominam, ze nekdy na prelomu tisicileti vychazely velmi podobne o margarinech. Mozna je psali i ti sami lidi
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » úte kvě 24, 2022 18:33
Mne taky nijak moc bezny repkovy olej nechutna a nepouzivam jej, pouzivam pouze panensky olivovy (kupodivu docela kvalitni z Krety, v nedavne minulosti prodavali dokonce vyrabeny v konkretnim klasteru, ted uz je to z dane oblasti a dane kvality) z Lidla. Zadne velke mnozstvi. No a na smazeni ryby na Vanoce si kupujeme bezny slunecnicovy. Na opekani schupfnudel pouzivame bezne maslo - a neprepaluje se, je to vynikajici.
Ale uvedene mi nebrani videt, ze Ty kvuli svym predsudkum (ano, jsou to predsudky pridane k reakcim Tveho tela) ten olej obecne hanis naprosto bez jakehokoliv relevantniho argumentu a opacne bezvyhradne a nekriticky vyzdvihujes olivovy.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16566
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Etheric » úte kvě 24, 2022 19:12
Tento olej mi smrděl už v době, kdy jsem ani netušil, že nějací politici a agrobaroni existují.. U nás se vždycky bral jako to nejpodřadnější. Vyrostl jsem na sádle, másle a slunečnicovým oleji. Oliváč jsem ochutnal až v dospělosti, kupuju ho u nás ve zdravý výživě, našel jsem tam jeden ze Španělska, kterej je fakt dobrej, necelý 2sta za půl litru je ok, ten půllitr mi vydrží rok, používám to jen na studenou kuchyni. Na smažení nepoužívám žádný tuk, tento způsob přípravy vynechávám..
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8085
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » úte kvě 24, 2022 20:33
No vidíš, ale to je problém Tvůj, nikoliv řepkovýho olejemike píše:A na repce i oleji mu neco evidentne vadi
Ono je lepší nečíst oslavné články v časopisech pro ženy, ale něco serióznějšího. Ale v Tvým případě je to stejně jednomike píše:No a co se tyce tech oslavnych clanku...
Jo, a mimochodem - tohle taky není pravda,
mike píše:No vidis, a vcelari ho povazuji za podradny.Mawenzi píše:repkovej med miluju od malyho decka. a kazdej rok se ho snazim sehnat, neznam chutove lepsiho medu.
Řepkový med řadí mnozí včelaři mezi nejchutnější, takže se Mawenzi není co divit, že ho má ráda.
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » úte kvě 24, 2022 20:50
Etheric píše:Fakt stejný, jako to, co se psalo o margarínu. Až moc nápadně stejný.
Propagandisticke postupy se nemeni a pouziva je stejny druh lidi. Za penize v Praze dum. Clanky o tom, jak je repkovy olej zdravy se objevily v dobe, kdy se zacaly protlacovat biopaliva prvni generace (ktera uz jsou ted brana jako skodliva). Coz urcite bude nahoda
sobb píše:No vidíš, ale to je problém Tvůj, nikoliv řepkovýho oleje
Je to problem obchodniku s repkou, jelikoz nedostanou moje penize
sobb píše:Ono je lepší nečíst oslavné články v časopisech pro ženy
Bavili jsme se o tech linkovanych clancich Ale ono je to fuk, propadanda je politicka, takze v ni jede i FDA a WHO.
sobb píše:Řepkový med řadí mnozí včelaři mezi nejchutnější, takže se Mawenzi není co divit, že ho má ráda.
Jak jsem psal, pochazim z vcelarske rodiny. Deda mel nekolik vcelinu, dalsi pribuzni taky a znali se se vcema vcelarema v okoli. Videli to uplne jinak, nejlepsi byl tmavy lesni. Repkovy delali ti, co chteli rychle prachy. Dovezt vcelin k repkovemu poli, prikrmit vcely cukrem a vysledkem je spousta svetleho ridkeho a nekvalitniho medu. A jo, je sladky, takze nekomu chutna, to ostatne i ten sedmerak ve sklipku. No a samozrejme, ze si ho tihle vcelari vychvaluji
Jinak nevim, jestli si ho nepletes se svetlym lucnim (bylinnym). V tom nejaka repka byt muze, ale prevazuji jarni kvety. Ten je taky svetly a "lehky", ale kvalitou i chuti je jinde.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » úte kvě 24, 2022 21:00
Řekla bych, že se bez nich obejdoumike píše:Je to problem obchodniku s repkou, jelikoz nedostanou moje penize
Ne, bavíme se o kvalitách řepkového oleje.mike píše:Bavili jsme se o tech linkovanych clancich
To nic neznamená, asi byli jen konzervativnímike píše:Jak jsem psal, pochazim z vcelarske rodiny.
Nepletu, a ano, i v něm často řepka je, což ničemu nevadí.mike píše:Jinak nevim, jestli si ho nepletes se svetlym lucnim (bylinnym).
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » úte kvě 24, 2022 21:16
sobb píše:Řekla bych, že se bez nich obejdou
Jen pokud nas nebude dost
sobb píše:Ne, bavíme se o kvalitách řepkového oleje.
O ktere pisou v tech clancich. OK, ocituju ti Struneckou:
S řepkovým olejem mám zkušenosti už z mládí. ... Dokonce jsme tím krmili i vrcholové sportovce. Jenomže ono se záhy ukázalo, že tehdy u nás pěstovaná řepka obsahovala kyselinu erukovou, a kyselina eruková vyvolávala infarkty. Takže já od té doby řepkový olej nekupuju, protože mám takový ten imprinting z mládí, že tam je kyselina eruková.
Šlechtitelé sice vyšlechtili nové odrůdy řepky, které se u nás pěstují, o kterých tvrdí, že tam kyselina eruková není. Ale já jsem v loňském roce viděla analýzu z Ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi a ti tam tu kyselinu erukovou v některých druzích řepky našli.
...
Je kyselina eruková pro náš kardiovaskulární systém velkým nebezpečím?
Je. Někteří výživoví poradci ale doporučují řepkový olej proto, že tam je poměrně příznivý poměr omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou dneska taky v módě.
Laik tomu nerozumí, ale ty omega-3, které jsou v řepkovém oleji, si naše tělo stejně musí přebudovat. A je otázka, jak dalece to dokáže. Takže já bych v tomto význam řepkového oleje nepřeceňovala.
sobb píše:To nic neznamená, asi byli jen konzervativní
Jj, vsichni vcelari v okoli a taky jejich zakaznici Deda nam musel med odkladat, jelikoz se o nej lidi mohli porvat a to ho produkoval fakt hodne. Byl podnikavy, komousi mu ukradli fabriku a branili v rozumne praci, a tak se venoval vcelarstvi. Desitky let a rekl bych, ze o tom neco vedel
sobb píše:Nepletu, a ano, i v něm často řepka je, což ničemu nevadí.
Nevadi, kdyz ji neni moc. Blby je ten jednodruhovy tj. vcelin u repkoveho pole. A to snad ani nechci vedet, co v nem bude za chemii, jelikoz repka se strika.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » úte kvě 24, 2022 21:26
Promin, miku, ale...mike píše:ak jsem psal, pochazim z vcelarske rodiny. Deda mel nekolik vcelinu, dalsi pribuzni taky a znali se se vcema vcelarema v okoli. Videli to uplne jinak, nejlepsi byl tmavy lesni. Repkovy delali ti, co chteli rychle prachy. Dovezt vcelin k repkovemu poli, prikrmit vcely cukrem a vysledkem je spousta svetleho ridkeho a nekvalitniho medu.
Chapu tak, ze to pises o sve mladosti, tj. era socializmu.
1) Prikrmovat vcely cukrem v case "medonoseni", nevim, nevim. V Cechach a na Morave mozna trochu jo, bo Vcela Predboj (jediny podnik zpracujici med v Ceske Republice) mela normy cukernatosti dvojnasobne jako Medos Galanta (jediny medozpracujici podnik na Slovensku). Taky kvuli tomu z Predboje se teda moc medu neexportovalo, na rozdil od Galanty.
2) Ja sice nepochazim ze vcelarske rodiny, ale troufam si rict, ze jsem mel vetsi zkusenosti s ruznymi druhy medu nez Tvuj deda i cele pribuzenstvi. Jako clovek, ktery 9 mesicu ve spomenutem Medosu pracoval, vykladal vagony s medem z celeho Slovenska, privazel do zavodu med ze skladu, atd. a jehoz rukama preslo mnoho tisicu 25l/35kg konvi medu a kdo mel ve zvyku si delat ze skoro kazde konve ochutnavku, tak mohu rict, ze neni pravda, ze se repkovy med povazoval za podradny. Ani to, ze tmavy lesny byl povazovan za nejlepsi. Popravde receno totiz takovy neexistoval - byl medovicovy z jehlicnanu, ale ten byl ponekud prilis "aromaticky" pro mnoho lidi. Navic jej asi nejcasteji "pancovali" karamelem.
Za nejlepsi byl akatovy, pekny pruhledny skoro bezbarvy, hodne jemny - a malo cukernaty. Ale to jste na Valassku asi moc nemeli. Vyborny byl i jarni svetly lucni, jeste s penou, kterou z nej sbirali moji stari partaci, pouzivali to jako zivotabudic a afrodiziakum, aby i "vcelicku za letu...". Ale ostatne, co se bezne delalo uz bylo na cca stejne urovni. Zadny se nepovazoval za podradny - teda krome toho z nanuceneho dovozu ze Sovetskeho svazu, ktery mel prumernou cukernatost kolem 35% (v Predboji meli max. hranici 12%, v Galante 6%), ten se nedal jist, doslova z toho palilo v krku, navic to i hnusne karamelove chutnalo.
Znovu zopakuji - neexistuje zadna studie, ktera by realne zkousela ucinky kyseliny erukove na lidech, takze takova veta je jednoduse nepravda. Nebo pokud si myslis, ze to pravda je, tak to dokaz (to je Tvuj oblibeny zvrat).mike píše:Jenomže ono se záhy ukázalo, že tehdy u nás pěstovaná řepka obsahovala kyselinu erukovou, a kyselina eruková vyvolávala infarkty.
Stejne tak veta "ti tam tu kyselinu erukovou v některých druzích řepky našli" je uplne mimo, protoze nikdy nikdo nerikal, ze v bezerukove repce tato kyselina vubec neni, ale ze je v prakticky zanedbatelnem mnozstvi, ktere - jak jsem psal - do sebe bezne dostavas ze zeli, brokolice, atd.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16566
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » úte kvě 24, 2022 21:38
apuka píše:"Problem" jsi z toho udelal tim, zes to postavil jako duvod, proc je repkovy olej spatny obecne. Tj. nejenom Tobe, ale podle Tebe vsem.
Problem je v tom, ze nechapes vyznam psaneho textu, silene prehanis, rad se hadas a mas sklony k SJW. Silena kombinace. Schvalne jsem si prosel vsechny sve prispevky k tomuhle tematu. Diskuse zacala tim, ze mi repka smrdi a olej taky a v podstate o nicem jinem nepisu. Akorat o propagande s ni spojene a me skepsi k ni. Jedine, co by se dalo brat jako obecne je tohle:
mike píše:Repka je jedovata, obsahuje kyselinu erukovou. Soucasne odrudy sice min, ale furt tam neco je.
coz je pravda. Ty to naopak nesmyslne bagatelizujes a pises kraviny:
apuka píše:Navic - a to uz zcela pomijis -, NIKDY a NIKDE se neprokazalo jeho nebezpeci pro lidsky organizmus. Kdyby ses na to kouknul, tak studie, kde se vyskytly problemy pri hodne vysokych davkach byly delane na krysach (nebo potkanech? ), pricemz pozdeji se ukazalo, ze takove studie jsou v podstate k nicemu, protoze krysy maji vrozenou neschopnost zpracovat tuto kyselinu. No a uvedene problemy nebyly pozorovane pri pokusech s prasaty, co maji podobnejsi organizmus jako lide. Jinymi slovy, ten poprask s kys. erukovou byl tak vedecky tak trochu nechteny podvod.
Muzes si o tom pokecat se Struneckou, viz citace vyse. Tve kraviny jsou snadno vyvratitelne, viz treba popularne tady:
Vzhledem k možnému poškození srdce bývá kyselina eruková řazena mezi tzv. přírodní toxické látky. Někdy se označuje jako sloučenina kardiotoxická. Její obsah v potravinách se podrobně sleduje a pro obsah kyseliny erukové jsou také stanoveny maximální limity, které nesmějí být překročeny.
S jen krysama je to taky blbost, tady mas kratke pojednani, jak skodi drubezi. Zajimave k nasemu puvodnimu tematu vareni je tohle:
Kromě toho u slepic, které byly krmeny směsí s více než 10 % řepkového oleje sice nebyla zjištěna jiná vůně nebo chuť, ale tato vejce byla posuzována při senzorickém hodnocení jako horší
apuka píše:"Na druhe strane do nebe vychvalujes panensky olivovy olej a jeste z Tvych prispevku vyplyva, ze kdyz to Dromedara "skrabe v krku" (proste mu nejakym zpusobem nedela dobre), tak to je spise chyba jeho a ne oleje.
Jake do nebe? Uz to s tim prehanenim fakt prehanis. Jinak opet neschopnost pochopit vyznam textu, nepsal jsem nic o tom, ze je to jeho chyba. Neni to nici chyba, je to vlastnost olivoveho oleje.
apuka píše:Znovu zopakuji - neexistuje zadna studie, ktera by realne zkousela ucinky kyseliny erukove na lidech, takze takova veta je jednoduse nepravda. Nebo pokud si myslis, ze to pravda je, tak to dokaz (to je Tvuj oblibeny zvrat).
Tos zas nepochopil, ze je to citace? Napis Strunecke, at ti to dokaze.
apuka píše:jak jsem psal - do sebe bezne dostavas ze zeli, brokolice, atd
Tak mi nekde najdi, kolik tam toho je. Co jsem videl, tak je hlavne v semenech (repky a horcice). Plus kolik toho jis, problem s repkovym olejem je hlavne v tom, ze je levny a je vsude.
Pro většinu spotřebitelů, zejména pro batolata a další děti, jsou hlavními přispěvateli expozice kyseliny erukové ve stravě pečivo, koláče a sušenky. U kojenců je pak hlavním zdrojem kojenecká výživa.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » úte kvě 24, 2022 21:46
apuka píše:Chapu tak, ze to pises o sve mladosti, tj. era socializmu.
Nejen. Obchod s medem se dedovi nejvic rozjel po revoluci. To si pro nej jezdili z cele republiky, nejcasteji z Prahy.
apuka píše:Prikrmovat vcely cukrem v case "medonoseni", nevim, nevim.
Normalni vcelar to neudela, ale psal jsem o zlatokopech.
apuka píše:Ja sice nepochazim ze vcelarske rodiny, ale troufam si rict, ze jsem mel vetsi zkusenosti s ruznymi druhy medu nez Tvuj deda i cele pribuzenstvi. Jako clovek, ktery 9 mesicu ve spomenutem Medosu pracoval
TVL, to jako chces srovnavat domaci med s necim ze socialistickeho podniku? Ten domaci se do vykupu vubec nedostal, jak jsem psal, zajem byl takovy, ze malem nezbylo ani na rodinu.
apuka píše:Ani to, ze tmavy lesny byl povazovan za nejlepsi. Popravde receno totiz takovy neexistoval - byl medovicovy z jehlicnanu, ale ten byl ponekud prilis "aromaticky" pro mnoho lidi. Navic jej asi nejcasteji "pancovali" karamelem.
Vsak to pisu, socialisticky podnik. Deda mel hlavne tenhle a znovu, lidi se po nem mohli umlatit. A jak ja med moc nemusim, tak jsem ho jako dite mival rovnou z plastve a to byl skvely.
apuka píše:Za nejlepsi byl akatovy, pekny pruhledny skoro bezbarvy, hodne jemny - a malo cukernaty. Ale to jste na Valassku asi moc nemeli.
Obcas ho trochu bylo, ale zajem moc nebyl. Mne teda nechutnal vubec, takovy nijaky a rekneme "plochy", zadna rozmanitost chuti jako u lesnich a bylinnych.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » úte kvě 24, 2022 23:46
Pozérů a přecitlivělých lidí asi zas tolik nebudemike píše:Jen pokud nas nebude dost
mike píše:O ktere pisou v tech clancich. OK, ocituju ti Struneckou:
Co se týče kyseliny erukové, tak se mi zdá býti poněkud mimo. Ano, má pravdu, že to byl problém, nicméně nízkoerukové odrůdy byly vyšlechtěny a pěstovány snad už někdy v těch sedmdesátých letech.
Špatné má i tvrzení o tom, že v nových odrůdách kyselina eruková není. Možná vychází z nesprávné terminologie, která se někdy používá, přesnější je "nízkoeruková odrůda". Takže ano, i současná řepka kyselinu erukovou obsahuje, ovšem v minimálním množství. Navíc se s tím šlechtitelé nijak netají. Ostatní brukvance jsou horší.
Co se týče Omega-3, tak taky paní nestojí úplně pevně v kramflecích. Nic proti její odbornosti, ale dle jejích vyjádření toto asi není zcela její parketa. Asi by bylo lepší se optat jinde.
Této odpovědi asi nerozumím Netvrdím, že jiné druhy medu jsou špatné, či že lidem nechutnají. Tvrdím, že mnozí zákazníci (viz Mawenzi) i včelaři si řepkový med cení. Protože je dobrý i kvalitní.mike píše:Jj, vsichni vcelari v okoli a taky jejich zakaznici
Ani víceméně jednodruhový nevadí. Ostatně, ač u nás jsou spíše v oblibě smíšené medy, tak jinde mají rádi právě jednodruhové. S postřiky a chemií je to samozřejmě potíž, nicméně v době květu se jich už tolik neprovádí. Navíc zemědělci mají povinnost včelařům nahlásit termín postřiků a ti si včelstva zabezpečí. Další vec je, že většinu škodlivin si včely během zpracování zabudují do svého těla, do medu se dostává naprosté minimum. Aspoň tak nás to učili na škole a místní včelař byl z těch nadšenců, co o včelách ví snad všechny pikantní detaily Škoda, že jsme včelařství neměli aspoň celý semestr, bylo to fakt zajímavý. Naštěstí nám přednášky nahrazuje soused - též snad skoro celoživotní včelař, takže je kam chodit na moudra.mike píše: Blby je ten jednodruhovy tj. vcelin u repkoveho pole. A to snad ani nechci vedet, co v nem bude za chemii, jelikoz repka se strika.
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » stř kvě 25, 2022 0:09
sobb píše:Pozérů a přecitlivělých lidí asi zas tolik nebude
Ale gurmanu se par najde Zas je pravda, ze u nas jdou lidi hodne po cene a tam repka vede.
sobb píše:Ostatní brukvance jsou horší.
Mas nekde cisla? Fakt by mne to zajimalo.
sobb píše:Co se týče Omega-3, tak taky paní nestojí úplně pevně v kramflecích. Nic proti její odbornosti, ale dle jejích vyjádření toto asi není zcela její parketa. Asi by bylo lepší se optat jinde.
Nic ti nebrani Dej sem pak vysledek. Rekl bych, ze ma pravdu v tomhle:
Já bych řekla, že situace v olejích a tucích odráží to, jak si člověk sám se sebou neví rady. Jak hledáme odpovědi ve vědě a ta nám přináší rozporuplné odpovědi. Každý si vybere podle svého oboru a zaměření. Těch publikací jsou stovky a tisíce.
Informace jsou rozporuplne, modni vlny prichazeji a odchazeji. Dneska jsou v mode prave ty Omega-3, jenze ja uz jsem dost starej na to, abych si pamatoval, jak se tyhle doporuceni meni. Problem je v tom, ze fungovani lidskeho tela furt uplne nerozumime a strasne snadno se veci vytrhnou z kontextu. Takze asi nejlepsi doporuceni je jist pestre.
Taky se do toho micha zminovana propaganda a politika. Prikladu by se nasla v historii spousta, ale tady jsou nejlepsi ty margariny. Neni to zas tak davno, co je to 20 let, a jak se to otocilo.
sobb píše:Této odpovědi asi nerozumím
Odpoved znamenala, ze jak vcelari, tak konzumentni, preferovali ten lesni.
sobb píše:S postřiky a chemií je to samozřejmě potíž, nicméně v době květu se jich už tolik neprovádí. Navíc zemědělci mají povinnost včelařům nahlásit termín postřiků a ti si včelstva zabezpečí.
Jenze ja jsem psal o zlatokopech, kteri na kvalitu a nezavadnost kaslou.
sobb píše:Další vec je, že většinu škodlivin si včely během zpracování zabudují do svého těla, do medu se dostává naprosté minimum.
A kde se teda berou ty pesticidy, co se obcas najdou v medech z Ciny?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » stř kvě 25, 2022 0:33
Z hlavy nemám a nikde uložený taky ne. Ale zajímavá v tom směru je třeba brokolice, hořčice (tam se nízkoerukové odrůdy u nás teprve uplatňují), z divokých brukvovitých třeba česnáček (můj oblíbenec ) Data by se určitě mohla dát najít třeba u potravinářů ze zemědělky, tohle změřený bude.mike píše:Mas nekde cisla?
Ani Tobě, já po tom už znovu pátrat nebudu, prozatímní výsledky mi stačí.mike píše:Nic ti nebrani
No právě, s tím se nedá než souhlasit, a proto není pro člověka, který k němu necítí odpor jako Ty, důvod řepkový olej vyřazovat, zvlášť když je potenciálně spíše prospěšnýmike píše:Takze asi nejlepsi doporuceni je jist pestre.
Ale to je pak přesně to, co píšu, u vás nějaká skupina lidí preferovala medovici, jinde zas ujíždí na květovým, někdo rád směsný, jiní preferují jednodruhový. Pro mě je třeba symbolem medovýho ráje novozélanský Bush honey, lepší med jsem nikdy nejedla.mike píše:Odpoved znamenala, ze jak vcelari, tak konzumentni, preferovali ten lesni.
Nemůžou kašlat, neboť u komerčně prodávaných medů musí dělat rozbor.sobb píše:Jenze ja jsem psal o zlatokopech, kteri na kvalitu a nezavadnost kaslou.
Nemám nejmenší tušení, co žerou čínský včely, ale předpokládám, že tam se už jedná o celkově znečištěné prostředí. To už ani filtr včelího tělíčka neodseparuje. Jde o míru. Ono to není stoprocentní ani v našich podmínkách a někdy se při rozborech v medu něco najde.mike píše:A kde se teda berou ty pesticidy, co se obcas najdou v medech z Ciny?
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » stř kvě 25, 2022 0:48
sobb píše:Z hlavy nemám a nikde uložený taky ne. Ale zajímavá v tom směru je třeba brokolice, hořčice (tam se nízkoerukové odrůdy u nás teprve uplatňují), z divokých brukvovitých třeba česnáček (můj oblíbenec )
Brokolici skoro nejim, nijak mne nezaujala, a horcice minimum, to jen na vylepseni nekterych jidel. Cesnacek neznam.
sobb píše:Data by se určitě mohla dát najít třeba u potravinářů ze zemědělky, tohle změřený bude.
Sem s nima
sobb píše:Ani Tobě, já po tom už znovu pátrat nebudu, prozatímní výsledky mi stačí.
Tak je sem dej Ja jsem svoje dal.
sobb píše:proto není pro člověka, který k němu necítí odpor jako Ty, důvod řepkový olej vyřazovat, zvlášť když je potenciálně spíše prospěšný
Vsak nic takoveho netvrdim. Spis jde o to, aby se nekdo nepremahal, pripadne nepreferoval, protoze je to prece zdrave Jinak kazdy az si ji, co mu chutna. Idealni je najit kombinaci dobreho a prospesneho. Ja treba nemusim salaty, ale kyselina listova mi evidentne dela dobre. Nastesti jsem nedavno objevil cinske zeli (ne pekingske!), kde je ji celkem dost a navic mi chutna. S olivovym olejem, ktery taky spada do tehle kategorie
BTW, zrovna jsem mel k veceri teleci hamburger s opecenou slaninou, cinskym zelim, cervenou cibuli a kecupem. Samozrejme doma delany, zadny polotovar. Bylo to zdrave nebo ne? Nevim, ale bylo to dobre
sobb píše:Nemůžou kašlat, neboť u komerčně prodávaných medů musí dělat rozbor.
To si jako myslis, ze to prodavaji oficialne? Vzdyt by to museli danit
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49405
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » stř kvě 25, 2022 1:05
Já to mám přesně naopak. A česnáček je skvělý Takže nějakých pár litrů řepkových oleje sem nebo tam, je už celkem jednomike píše:Brokolici skoro nejim, nijak mne nezaujala, a horcice minimum, to jen na vylepseni nekterych jidel. Cesnacek neznam.
Však si je najdi, já už na škole kontaktů moc nemám.mike píše:Sem s nima
Však je toho spousta,v CZ i EN, hledej,pokud Tě to zajímámike píše:Tak je sem dej Ja jsem svoje dal.
Jestli se někdo kvůli řepkovýmu oleji přemáhá, tak má fakt problémmike píše:Spis jde o to, aby se nekdo nepremahal ...
Jejda, mňam, saláty Jakýkoliv, nejlépe teď zjara směs - klasický salát, k tomu bršlice, pampeliška a česnáček A zalitý Kikkoman Ponzumike píše:Ja treba nemusim salaty
Jde o to, zda Ti na tom záleží, mi osobně je to víceméně fukmike píše:Bylo to zdrave nebo ne?
Ve větším rozhodně. Jak je to s daněním si v tomto případě ale nejsem jistá.mike píše:To si jako myslis, ze to prodavaji oficialne? Vzdyt by to museli danit
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28