Pokec o informatice a elektronice

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » ned pro 15, 2019 21:01

Jen jestli nepotrebujes helfnout spis ty, podivej, jake dabelske cislo zrovna mas :smt077 Nekreslis si zrovna na podlahu pentagram? ;-)

To je prave ta hrana. Muzes nejak ten signal zmerit? Taky je mozne, ze je ve sklech nejaka kovova primes, treba proti slunci, co ja vim... mne tyhle analogove veci fakt moc nesedi, proto jsem emigroval k pocitacum ;-) Tam je to sice taky obcas magie, ale nakonec ma vzdycky nejake vysvetleni a reseni obvykle nevyzaduje obetovat cerneho kohouta o pulnoci za uplnku :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37509
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod sobb » ned pro 15, 2019 21:19

:ú mi je skoro líto napsat další příspěvek a pokazit si to ...

A to je tedy důvod, proč si zcela laicky myslím, že anténa vystrčená ven (i když je to jiný typ okna) by mohla fungovat líp. Ale momentálně neřeším, jede to obstojně i tak.
Měření má na pc nainstalované Laďa a předpokládám, že se mu v příští pětiletce asi nebude chtít.

Sousedovic kouhout už byl před nějakým časem obětován a jinej lehko dostupnej v okolí asi není :-k :mrgreen:
Toitu te whenua – Leave the land undisturbed
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6867
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod booze » ned pro 15, 2019 21:29

@sobb hadam trojsklo plnene argonem.

sobb píše:Jsem si říkala, co to jde o půlnoci od jihu za rudou záři
Jj, díky, měřili jsme to a ukázalo se, že nejlépe chytá postavená kolmo.

Ruda zare nad Kladnem. :wink: to postaveni kolmo by melo tak nejak byt stejne jak je kolmo protistrana. Antena je smerova, pro priklad max 70° takze 35° ma stred na ktery bys mela nasmerovat druhou antenu. Tak budes mit nejvetsi zisk. Je to ducharina, ale da se to jeste vylepsit krabici od velkeho dzusu. Rozriznes ji a antenu umistis dovnitr. Vznikne ti reflektor.

mike píše:
Mam ale takovy pocit, ze na odstineni WiFi potrebujes kovovou mrizku asi jako je ve dvirkach mikrovlnky. S oky o prumeru par mm.

Staci ti plechova hala od ktere se odrazi nejake KV radio +VKV radiem + DAB + divoke WIFI a je to. Si vem jak jsou ovlinene radary CHMU. Ten el.mag smog, co je vsude kolem, je humus. Tezko vis, kdy ma nejaky dobrodruh nasmerovanou antenu a nejaky cinsky wifi repeater 2kW na tvoji loznici. :D
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7338
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » ned pro 15, 2019 21:43

Jj, presne to jsem myslel.
booze píše:Je to ducharina

:smt023

Kdyz uz jsme u toho, vis o nejakem rozumnem zpusobu, jak zmerit, jestli mi modem vyzaruje na WiFi frekvenci? V nastaveni jsem WiFi zakazal, takze prihlasit se na ni neda a tudiz ji ani mobil neukazuje. Kontrolka na modemu ale furt sviti a obcas poblikne, takze tam nejake komunikace zrejme probiha. Jestli jen pasivni, tak mi to nevadi, ale jestli si povida, tak jo. Bohuzel jsem nenasel zpusob, jak to vypnout natvrdo :?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37509
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod sobb » ned pro 15, 2019 21:54

booze píše:@sobb hadam trojsklo plnene argonem.
jj, trojsklo to je, čím je nafoukané netuším (šlo to mimo mě). Argon za to může? Mám viníka? :D

booze píše:to postaveni kolmo by melo tak nejak byt stejne jak je kolmo protistrana. Antena je smerova, pro priklad max 70° takze 35° ma stred na ktery bys mela nasmerovat druhou antenu. Tak budes mit nejvetsi zisk. Je to ducharina, ale da se to jeste vylepsit krabici od velkeho dzusu. Rozriznes ji a antenu umistis dovnitr. Vznikne ti reflektor.
protistrana je asi jen router, takže šíření signálu všemi směry (?)
Dík za tip, koupíme si na Vánoce džus. Anebo vypijem jeden italský krabčák nachystaný na Sever :)
Toitu te whenua – Leave the land undisturbed
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6867
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » ned pro 15, 2019 22:17

Pochybuju, ze chudak argon to nejak ovlivni, to uz spis to trojsklo (vic materialu, vetsi utlum). Spis bych ale fakt tipoval pokoveni, hodil jsem to do Googlu a ejhle:
https://www.oknaharald.cz/46677/eurookna-profil-78/ píše:izolační trojsklo s dvakrát měkce pokovenou vrstvou o složení 4-12-4-12-4 - plněno argonem
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37509
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod booze » ned pro 15, 2019 22:19

mike píše:Kdyz uz jsme u toho, vis o nejakem rozumnem zpusobu, jak zmerit, jestli mi modem vyzaruje na WiFi frekvenci?

Muzu ti pujcit nejake SDR a zmeris si to sam odstinene. Jinak muzes vyzkouset aplikace na android, znam wifi analyzer. Ale pokud je mi znamo, tak si nektere modemy ocuchavaji kanaly.
sobb píše:Argon za to může? Mám viníka?

Pokud vam nezari fialove okno, tak by to mohlo byt OK. Mam teorii o ionizaci Argonu. 8) Ale pssst. :-$
Vis proc se prestal pouzivat alobal na baleni cokolad... 8-[
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7338
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod booze » ned pro 15, 2019 22:22

Takze pokovene sklo. :D
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7338
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » ned pro 15, 2019 22:25

booze píše:Muzu ti pujcit nejake SDR a zmeris si to sam odstinene. Jinak muzes vyzkouset aplikace na android, znam wifi analyzer.

Link? Pokud s tim SDR dokazu zachazet, tak by to asi bylo fajn, ale zacal bych tim mobilem, to bude nejjednodussi.

booze píše:Ale pokud je mi znamo, tak si nektere modemy ocuchavaji kanaly.

Toho se prave bojim. Z administrace se to da vyvolat a ukaze to vsechny site v okoli i kdyz je WiFi disablovana. Bohuzel tam nikde neni funkce na vypnuti cele radio casti (asi ho kuchnu a prestrihnu drat :twisted:).

booze píše:Mam teorii o ionizaci Argonu.

Mozna dostanes nominaci na Nobelovku, ale prozatim mi prijde pravdepodobnejsi to pokoveni ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37509
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod booze » ned pro 15, 2019 22:44

Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7338
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » ned pro 15, 2019 22:50

Myslel jsem link na mobilni aplikaci. K tomuhle potrebuju jeste kus hardwaru, ne?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37509
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod booze » ned pro 15, 2019 22:58

Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7338
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod booze » ned pro 15, 2019 23:00

Jo k sdr potrebujes hw. Ne kazde si sahne na 2.4 GHz
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7338
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » ned pro 15, 2019 23:00

Diky :) Asi si s tim pohraju az po Vanocich.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37509
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod sobb » ned pro 15, 2019 23:03

booze píše:Pokud vam nezari fialove okno, tak by to mohlo byt OK.
hm, tak to bohužel ne, ale mohlo by to být pěkný :ú :mrgreen:
booze píše:Vis proc se prestal pouzivat alobal na baleni cokolad... 8-[
ach jo, zas mi nedochází souvislosti, proč?

mike píše:tipoval pokoveni
možný to je, nevím, co je to přesně za okna, ale docela mě svou signálonepropustností naštvaly ...
Toitu te whenua – Leave the land undisturbed
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6867
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » ned pro 15, 2019 23:09

Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37509
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod sobb » ned pro 15, 2019 23:19

:supz:
Toitu te whenua – Leave the land undisturbed
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6867
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » úte pro 17, 2019 23:01

Musim si postezovat. Dneska uz je vsechno elektronicky, takze dovolenou zadavame do nejakeho sileneho personalniho systemu. Ucetni mi zalozila konto a poslala kod na prvni prihlaseni. Uspesne jsem vyplnil nekolik formularu a napsalo mi to, ze mi posila aktivacni kod na muj mail. V tom mailu bohuzel udelal nekdo preklep, takze neprijde... Nevadi, dovnitr se kupodivu dostanu, tam je profil a ten mail. Hura, opravim preklep. Odklepnu a ono to posila potvrzovaci kod na ten mail s preklepem #-o Hlava 22.

(ne ze by to nebylo logicke, ale zrovna tuhle jedinou polozku si clovek sam neopravi)

edit: a samozrejme, mail ucetni odmita Outlook odeslat... Dela to kazdou chvili, cloudove reseni od Microsoftu ](*,) Po nejake dobe se mu rozpadne spojeni ci co, mail visi v outboxu, furt se snazi odesilat a nic. Musim to stopnout, presunout mail jinam, restartovat Outlook a znovu odeslat. Pak kupodivu odejde hned.

Vot technika... Pocitace jsou tady od toho, aby nam usnadnily praci, ktera by bez nich nebyla.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37509
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » stř pro 18, 2019 0:16

mike píše:mail ucetni odmita Outlook odeslat... Dela to kazdou chvili, cloudove reseni od Microsoftu ](*,) Po nejake dobe se mu rozpadne spojeni ci co, mail visi v outboxu, furt se snazi odesilat a nic. Musim to stopnout, presunout mail jinam, restartovat Outlook a znovu odeslat. Pak kupodivu odejde hned.
Blby dotaz - mas aktivovanou atentikaci Officu (vcetne Outlooku) pre MS Authenticator na mobilu?
Ja jsem toto resil vcera na novem NB, Office 365, Win10, MS Cloud - kombinace na masli... Ale po nekolikahodinovem boji s nastaveni podle navodu, kde byly screenshoty, samozrejme necitelne, odkazy na web jako jpeg ](*,), navic asi po 2. kroku se objevovaly okna uplne jina nez v navodu to funguje znatelne lepe...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8890
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » stř pro 18, 2019 1:27

Vubec nevim, co myslis, a tak asi nemam :D Office na mobilu nepouzivam.

Mne to ale funguje, cela Office, jen proste jednou za par dni po par hodinach behu Outlooku vyhnije spojeni na Exchange a neni se z toho schopen sam vzpamatovat. Restartuju ho a zas to funguje. Muze to souviset s tim, ze pouzivam Outlook 2010, protoze novy je ohavny a pracuje se mi s nim hur. Kdyz jsme ale meli vlastni Exchange ve firme, tak se tohle nikdy nestalo a to jsem pouzival stejnou verzi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37509
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » stř pro 18, 2019 8:55

To neni o Officech na mobilu. To je neco jako vicestupnova autentikace, posledni stupen je pres mobilni aplikaci od MS. Zadat ten kod se vyzaduje jen jednou za delsi cas (pokud nemenis moc zarizeni pro pristup), kdyz pouzijes aplikace s pristupen an Tvoj MS ucet - a to na cloudove sluzby vyuzivas. Mel by ses na toto zkusit zeptat u sve IT podpory, pokud neco takove u Vas existuje (to jsou ti, co vedi jak nejlepe nasrat uzivatel, komu neco nefunguje a oprava nakonec stejne zustane na Tobe - ale obcas alespon znaji nejaky navod) :wink:
Ja jsem jeste do patku taky mel stary notas s Win7+Office365, ale jeste az tak mesic zpatky jeste bezel Office 2010 s MS cloudem a mel jsem podobne problemy (nahodou, bylo nekdy fajn, ze zadny novy mail neprisel za pul dne :-D). Po prechodu na Office 365 problemy zustaly - az do nastaveni te autentikace (to jsme meli udelat uz pred pul rokem, ale mne se do toho nechtelo). Prave proto jsem se Te ptal.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8890
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » stř pro 18, 2019 22:01

Hmm, o zadne autentikaci nevim, platime cloudovou Office jako firma a zamestnanci ji proste pouziji. IT podpory se zeptat nemuzu, jelikoz ho nedavno v ramci setreni vyhodili a IT outsourcovali, coz bude jiste levnejsi a kvalitnejsi #-o

Verim tomu, ze s novyu Outlookem by se to mozna nedelo, ale tak spatne to zas neni. Nainstalovany ho mam, ale pokud to nebude nezbytne nutne, tak ho pouzivat nebudu. Office 2010 mi naprosto staci, nova nic neprinasi, naopak. Je hnusna a blbe se mi s ni pracuje. Takze radej ten Outlook parkrat tydne restartuju, nez se divat na takovy hnus :vom: Kdyz uz neni co vyvijet, a to davno neni, tak zmeni design a ovladani, obvykle k horsimu a tady je ten skluz znat celkem hodne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37509
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » ned pro 22, 2019 17:41

pavproch píše:
pavproch píše:Kuju za rady. 1TB SSD T5 z alzy koupeno, už je na cestě ke mně do firmy... SSD bude záloha zálohy :D (server: mirrored HDD -> záloha u mně v PC -> záloha zálohy na externím SSD)


Tak ve skoro přesně po 2 letech spokojenosti (z fungujíích záloh záloh na SSD) ve mně hrklo jak ve starých hodinách - SSD přestalo SSDit..... a jak známo, obnova data na SSD není tak jednoduchá věc jako na HDD, přesně naopak. Naštěstí se ve mně něco rozsfítilo a zkusil sem jiný připojovací kábel (USB-USB "C").... uffff, bylo to v ňom, po dvou letech sa někde (asi) zlomil a přestal kabelovat.... kuju (temu nahoře a tak vůbec) :prayer:


Tak pokračování, naštěstí zas s dobrým koncem (prozatím).

F pátek sem ve firmě zálohoval zálohy na SSD a myslel sem si, že vše ok. Fčera sem doma udělal něco málo (bylo mi rýmečkově blbě) práce a chtěl to vyzáložit a .... "přístup odepřen"... sem myslel, že ňa šlehne..... po několika pokusech se mi podařilo (nevím jak) učinit to SSD po připojení do USB "viditelným" v průzkumníkovi a dokonce sem viděl i že tam data sou. Nevěděl sem kudymakam, až sem (metoda pokus omyl) spustil "oprava chyb na disku", asi 1/4 hodiny to počítalo a pak mi řeklo, že chyby opraveny a... na SSD už zase přístup mám.... čili (jako laik) se domnívám, že při zálohování v práci to neuzavřelo korektně nějaký soubor/registr či co a prto ňa to nechtělo pustit dovnitř.... ufffff... :prayer:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 20649
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod tsunami » ned pro 22, 2019 17:48

Je super někam něco zálohovat, pak to třeba takhle opravovat. Ale ještě víc "super" je, když to člověk chce obnovit a ono to nejde…

Zkoušíš jednou za čas obnovu zálohovaných dat? Spousta firem s velkým zálohovacím řešením na pásky na tohle dojela, prostě to nedokázali obnovit. Ale hlavně že zálohovali na zařízení za miliony…
tsunami
nováček
nováček
 
Příspěvky: 122
Registrován: stř bře 20, 2019 20:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » ned pro 22, 2019 17:53

Já ty zálohy dělám pomocí "mirrorovacího" prográmku (Allway Sync), takže předpokládám, že na záloze je vše jak na hlavním disku včetně "kvality"....
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 20649
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Krysha » ned pro 22, 2019 19:42

mike píše:Bohuzel jsem nenasel zpusob, jak to vypnout natvrdo :?

faradayova klec bude nejjistější
Krysha
nováček
nováček
 
Příspěvky: 84
Registrován: úte led 8, 2008 12:48
Bydliště: Beskydy

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » ned pro 22, 2019 20:27

To jo, ale kdyz router strcim do krabice vylozene alobalem, tak chcipne na prehrati. Takze bych radej nejdriv overil, jestli je to vubec potreba.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37509
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » ned pro 22, 2019 20:32

pavproch píše:... takže předpokládám, že na záloze je vše jak na hlavním disku včetně "kvality"....

Prave o takovych, co predpokladali, psal tsunami :) A ze jich bylo. Taky se nam to kdysi ve firme stalo, nastesti to nebyla uplna katastrofa. Od te doby se jel zalohovaci plan a zalohy se pravidelne kontrolovaly.

pavproch píše:čili (jako laik) se domnívám, že při zálohování v práci to neuzavřelo korektně nějaký soubor/registr

Zapomnel jsi udelat Safely Remove Hardware and Eject Media? To je typicka chyba na strane uzivatele, system to sam od sebe obvykle nezvrza.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37509
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Krysha » pon pro 23, 2019 8:32

mike píše:To jo, ale kdyz router strcim do krabice vylozene alobalem, tak chcipne na prehrati. Takze bych radej nejdriv overil, jestli je to vubec potreba.

na to by mělo stačit by nějaké jemné pletivo...popř se na aliexpress prodávají různé sítě/záclony, ale to už je zbytečně drahé.
každopádně ověřenit by to chtělo. Levné řešení by mohlo být použít nějaký Mikrotik nebo UBNT a jejich funkci spectral scan
Krysha
nováček
nováček
 
Příspěvky: 84
Registrován: úte led 8, 2008 12:48
Bydliště: Beskydy

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » pon pro 23, 2019 13:31

@mike ref kvalita: docela nedávno sem z té zálohy na SSD obnovoval jeden (omylem smazaný) adresář obsahující i 3D data z "kreslících" programů (SolidWorks) a bezproblema, tak snad je ta kvalita ok

ref neukončený soubor: asi už tuším, v čem to bylo - fpátek při synchronizaci jednoho (velkého, řádově 100GB a 150k souborů) adresáře se synch. prográmek zahryznul, taxem ho musel natvrdo ukončit.... to byla asi ona, ta příčina.... jinak samozřejmě ukončuju synchr. aj. procesy korektně, teda aspoň se snažím, když si vzpomenu...
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 20649
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

PředchozíDalší

Zpět na Pokec