Pokec o informatice a elektronice

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Mawenzi » ned říj 13, 2019 8:51

Lipon
diky, jako posledni moznost to budu mit na pameti, ale moc se mi nechce kupovat ke smartphonu powerbanka, nicmene pokud ostatni koznosti selzou, nakonec mi moc moznosti nezbude

apuka
no problem je v kompaktu, kterej ten cas nedrzi a teda i pri pouzivani parovanim s wifi (osobne nemam dobry zkusenosti s parovanim tel + fotak, dost to pada po par kinutach neaktivity) by ten cas stejne nesedel, ne? takze je otazka jak by to fungovalo kdyz zapomenu cas nastavit. navic to by vyzadovalo dalsi baterii + powerbanku, coz je uz investice celkem draha

frantakrajta
dik, mrknu. pokud je to licencovany tak, ze za 140$ to bude fachat do skonani veku (tedy aspon nekolik let a ne rocni predplatny), byla by to i zajimava alternativa k zoneru, kterej by stejne stal litr na rok... jasne, pokud se zmeni api mapovejch podkladu jako to udelal seznam na jare, stejne budu opet v tahu protoze mi to nikdo neopravi, zatimco u zoneru je voser ze je ro rocni licence ale zas furt aktualni soft a teda snaha ho drzet funkcni...

no az se vratim z adrspachu v tydnu, budu mit asi dost casu si s tim uzit...

zatim loguju na logger, stejne nemam ani powerbanku, takze nejak musim resit minimalne logy za posledni 2 mesice zpet...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 5353
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Hafi » pát říj 18, 2019 11:36

mám telefon s androidem (BlackBerry KeyOne). Užívám tam předinstalovaný kalendář od BlackBerry, ale zkusil jsem stáhnout i jiný a vliv to nemělo žádný.
Nejspíše jsem někde něco zakázal, nemohu přijít na to co, ale nefungují mi oznámení kalendáře - resp. oznámení se zobrazí, nastavený zvuk nehraje. V nastavení oznámení kalendáře to mám snad dobře, že by hrát měl. Považoval jsem to za nějaké dojebané a moc nevěděl, co s tím až včera jsem postřehl zajimavou vlastnost/projev: pokud čas oznámení nastane v situaci, kdy přehrávám nějaké video a zároveň mám zvukový výstup ve sluchátkách, tak se zvuk oznámení normálně spustí jak má.
Netušíte někdo, jakým nastavením bych tohoto mohl docílit? ...abych to zrušil.
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 7676
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod FrantaKrajta » ned říj 20, 2019 21:35

Mawenzi píše:dik, mrknu. pokud je to licencovany tak, ze za 140$ to bude fachat do skonani veku (tedy aspon nekolik let a ne rocni predplatny), byla by to i zajimava alternativa k zoneru, kterej by stejne stal litr na rok...
No on Photo Mechanic neni primo fotoeditor (tedy alternativa k Zoneru), je to "pouze" na stahovani, vyber, probirku, katalogizaci fotek... Editovat (nebo konvertovat z RAWu) pak stejne musis v jinem programu. Jak jsem psal, je to spis profi nastroj na urcite pouziti. Ale to umi skvele, a licence je do skonani veku, jeho developeri fakt nejsou fandove modelu "predplatne" - ja tomu rikam spis vypalne :D
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Mawenzi » pon říj 21, 2019 5:40

frantakrajta
bych ten zoner stejne mela jen kvuli prirazovani gpx do fotek, protoze mi dost nevyhovuje, navic na ten muj orez a kouzelny tlacitko "automaticky vylepsit" fakt nejakej soft nepotrebuju :D

blby je, kdyz zmeni poskytovatel map to api, udelal to jak google, tak o neco pozdeji i seznam a pak je proste prpblem s mapovyma podkladama.

zatim obsiram zoner tak, ze po odinstalaci vi, ze uz si tam byl prihlasenej tak promazu registry a zalozim novej email a mam novou 30 denni trialku, takze kdyz nasosam dost logu, jednou za cas si dam kolecko uninstal - registry - install - novej odpadni email. je to opruz, ale kdyby ten zoner X me nesral uplne vsim od uzivatelsky privetivosti po uzivayelskoh privetivost tak ho koupim... ale proste za rozumny prachy, nechci platit celej soft kazdorocne kvuli necemu, kvuli cemu sem si ho uz jednou koupila :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 5353
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » pon říj 21, 2019 10:43

@Mawe: ohledne Zoneru - nepamatuji si adresu, ale nekde (myslim, ze je to americka stranka) se delaji akce, kdy dany den (nebo 2-3???) muzes nejaky soft stahnout zdarma. A tam, kdyz jsem se o to obcas zajimal, byval nekolikrat do roka i Zoner v (tehdy) nejvyssi plne verzi jako normalne licencovane. Akurat anglicka verze. Zkousel jsem to nekolikrat a co si pamatuji, naposled jsem to spoustel pred par lety asi dva-tri roky po instalaci a fakt to fungovalo.
Neni to zadny hack, je to oficialni. Ale naposled jsem tam byl pred hodne lety...

Myslim, ze to bylo tady. POkud budes mit stesti, obcas se tam neco dobreho objevi.

Edit: Ano, bylo to na tom linku. Naposledy byl Zoner Photo Studio X v nabidce zacatkem kvetna. Ale koukam, ze ted nebyl zdarma vsem ale jen nahodne vybranym 19-ti jedincum...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8931
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod karaya1 » pát říj 25, 2019 6:27

mike: možná konečně důvod vyhodit iPad :wink: (I když na wc-browser by to mělo furt být ok?)

Docela by mě zajímal důvod, proč se chyba projeví přesně 210 dní po rolloveru.
karaya1
účastník
účastník
 
Příspěvky: 424
Registrován: pon kvě 14, 2007 12:16
Bydliště: Brnéčko

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » pát říj 25, 2019 6:57

Podle mne mike trefi na WC i bez GPS (snad :-)) - a podle toho, co psal asi moc tech dalsich problematickych funkci nepouzije. Ale alespon bude mit po 1.11. zavazny duvod primo od Applu, proc ne(mohl) updatovat :wink: .
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8931
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod FrantaKrajta » pát říj 25, 2019 11:35

Ja cekam, ze Mike schvalne updatovat nebude, aby si pak mohl jeste vic stezovat :twisted:

Jinak @Karaya1 dik za upozorneni, ale tyka se to celkem prastarych zarizeni (vic jak sedm let) - iPhone 4S, 5 a nektere stare iPady (a jen ty s mobilnimy daty tj. gps chipem), co jeste bezi na ios 9 ci 10 (vetsina i o fous novejsich uz chodi na ios 12 nebo 13), tu opravu vydali uz v cervenci (!) a ted jenom posledni opozdilce upozornuji, aby si ji opravdu nainstalovali pred 3.11., protoze pak muzou mit problemy (asi nejen s navigaci, ale treba i maily a cloudem, vse, co zavisi na spravnem datu)...

takze krome Mika, ktery nikdy neupdatuje, bude vetsina uzivatelu v pohode ;)

@Mike, proc 210 dni po rolloveru - no asi podobne, jako u jinych zarizeni. Pred xx lety "opravili" FW GPS chipu proti dubnovemu rolloveru plus neco malo navic, ten kod navic muze klidne jeste pochazet z doby prvniho rolloveru, kdy tam pridali jen trochu vic na druhy rollover, misto systemovejsiho reseni. Usetrili si praci (nejspis v Broadcommu nebo odkud pochazi ten mobilni/GPS chip a jeho FW). Vsak jsme presne tohle diskutovali tehdy v tom vlakne, ze u nekterych pristroju se to projevi az pozdeji.

TL;DR - pokud jste v cervenci updatovali na 9.3.6 treba u stareho iPhonu 4S babicce nebo na 10.3.4 stareho iPadu detem na hrani, jste ok
Naposledy upravil FrantaKrajta dne ned říj 27, 2019 23:16, celkově upraveno 2
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » pát říj 25, 2019 19:20

Akorat ze ja uz mam verzi 12.4.2, jelikoz jsem se jednou uklepnul (na update se pta pokazde dvakrat, ale kdyz clovek sahne vedle, tak uz se nepta na nic :evil:) a pak jsem musel updatovat sam kvuli neustale padajicimu Safari (coz jsem tady BTW psal). No a ke vsemu jsem na tom GPS snad nikdy nepouzil, na zachod fakt trefim i bez navigace :D

Ten prispevek bys mel opravit, informaci napsal karaya1 a odkazy na mne patri ve skutecnosti jemu.

FrantaKrajta píše:a jen ty s mobilnimy daty tj. gps chipem

To jako ze ty bez mobilnich dat nemaji GPS? Nevim a nechce se mi po tom patrat ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37538
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » sob říj 26, 2019 0:21

Jeste k tomuhle:
FrantaKrajta píše:proc 210 dni po rolloveru - no asi podobne, jako u jinych zarizeni. Pred xx lety "opravili" FW GPS chipu proti dubnovemu rolloveru plus neco malo navic, ten kod navic muze klidne jeste pochazet z doby prvniho rolloveru, kdy tam pridali jen trochu vic na druhy rollover, misto systemovejsiho reseni. Usetrili si praci (nejspis v Broadcommu nebo odkud pochazi ten mobilni/GPS chip a jeho FW). Vsak jsme presne tohle diskutovali tehdy v tom vlakne, ze u nekterych pristroju se to projevi az pozdeji.

Mne to tady nedava smysl. Ano, diskutovali jsme o tom, ze se to u neceho projevi pozdeji, ale ne o 210 dni, ale treba o 12 let. Protoze logicky a jednoduchy workaround je testovat proti datu vyroby zarizeni nebo release firmwaru. Chapal bych, kdyby to nebylo ostrene vubec, ale 210 dni je tak malo, ze by nemelo smysl to vubec delat a to navic skoro 20 let dopredu. Tj. jestli ten kod opravdu pochazi z doby prvniho rolloveru (o cemz silne pochybuju), tak proc by tam tenkrat davali 210 dni? Bud to vyresim poradne nebo na to kaslu, ale resit 210 dni, ktere nastanou za 20 let... neda se to uplne vyloucit, ze pravdepodobnost mi prijde hodne mala.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37538
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod FrantaKrajta » ned říj 27, 2019 23:18

Copak ja vim jak to premysleji programatori nekde u Broadcommu nebo Applu nebo cehokoliv :) ? Smysl to nedava, ale jako bys (myslim, ne?) z IT neznal dost kodu beze smyslu :D
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » pon říj 28, 2019 2:56

Tohle neni ani tak o smyslu kodu jako o tom, proc by to progrca programator delal. Fakt si to neumim predstavit. Kdybych chtel osetrit neco, co se projevi za 20 let, tak to udelam tak, ze se workaround bude vztahovat k datu buildu firmwaru, to je relativne jednoduche. Stejne bych to spis nedelal, protoze bych nepredpokladal, ze aktualni kod se bude pouzivat jeste za 20 let.

Hele, ja mam tendenci psat kod poradne a osetrovat vsechny myslitelne i nemyslitelne moznosti (mnohokrat se mi to vyplatilo). Ale tady bych bud udelal to, jak pisu vyse nebo nic a maximalne tam napsal poznamku "za 20 let tenhle citac pretece. who cares".

Jak uvazujou programatori vcetne vyse zminenych (nektere znam) vim, ale samozrejme nejsou vsichni stejni a obcas se najde i uplny exot, co uvazuje jinak. Pravdepodobnost, ze by se to projevilo prave takhle, mi prijde velmi mala.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37538
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod FrantaKrajta » pon říj 28, 2019 9:59

Jo, chapu. Ale nebyla by to prvni takova chyba, naopak, takova "oprava" jen posunuta na nekdy do budoucna byla casta - viz gps.gov dokument v GPS vlaknu: A common fix for week number ambiguity was to hard code new pivot date, which shifts event to unknown date/time in future. Podobne zas mnou zminovany problem Mercedesu (tam pry pouzili desitkove pocitadlo, ktere preteklo). Samozrejme do toho nevidim, ale kdyz to zjevne neni prvni takovyto pripad...

K tve otazce, proc by to tak "hloupe" delali? Protoze jsme vsichni lidi. Protoze jsou deadlines, byrokracie, sefove, tymova prace, protoze jakykoliv slozity system bude mit vzdycky nepredvidatelne failure modes, protoze to je v podstate u komplexnich systemu dane.

Pripadne protoze te tehdy nemeli a protoze po bitve je kazdy general ;) :twisted:

Precti si nekdy toho Parrowa, co jsem ti doporucoval uz v ve vlakne o ochrane prirody :)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » pon říj 28, 2019 18:36

Tocime se v kruhu. Tohle:
FrantaKrajta píše: A common fix for week number ambiguity was to hard code new pivot date, which shifts event to unknown date/time in future.

je ten workaround, o kterem furt pisu. Neni to chyba a uz vubec ne hloupa, je to reseni, ktere umozni vyuzit cely dvacetilety interval. V nekterych pripadech, kdyz nemas jiny zdroj casu, tak jedine pouzitelne reseni. Klidne bych ho pouzil taky. O tom ale rec neni, rec je o tom, ze tohle reseni ma smysl, kdyz ti do konce intervalu zbyva 5 - 10 let, mozna i 15, ale nedava smysl, kdyz jsi na zacatku intervalu resp. 210 dni po zacatku. Protoze tim ziskas prave jen tech 210 dni, coz nejsou ani 3 % intervalu. Otazka tedy neni proc by to tak "hloupe" delali?, ale proc by to vubec delali. Jestli to teda delali, o cemz silne pochybuju.

K tomu dodam, ze pred rokem 2000 byla v oblasti firmwaru uplne jina situace. Bezne se pouzivaly jeste 8-bitove procesory a setrilo se kazdou instrukci, protoze pameti bylo malo (jednotky kB). Uz z tohodle hlediska nedava smysl pridavat kod, ktery se projevi za 20 let. Dneska jsme uplne jinde, zrovna pisu firmware pro chip, ktery ma vetsi vykon, nez melo me pracovni PC pred tema 20 lety. Takze si muzu dovolit a taky dovoluju podobne "fancy" veci.

Abych to shrnul: otazka byla, proc prave 210 dni. Ze je to z vyse uvedeneho duvodu je tva interpretace, ktera mi pripada dost nepravdepodobna. Pak by to ale muselo mit jiny duvod a ten by nas prave zajimal.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37538
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » stř lis 6, 2019 10:32

pavproch píše: koupím jen nový HD SAT přijímač. (už sem objednal u skylinku i s novou - integrovanou - kartou - v té naší staré, ošoupané taky může být problém) .


Něco je špatně. Hodně špatně. Sem nový SAT napoprvé připojil (už to bylo špatně, že všechny konektory a káble byly správné velikosti a tvaru), udělal klik na "on", ono se to rozsvítilo, chtělo to potvrdit, že jsem z CZ a mluvím česky a že chci Astru 23.5E a.... udělalo to "wait" a .... hraje to, všech asi 200 nebo 300 nebo kolik programů tam je (promo skylinku na prvních 14 dní, pak tam budu mít jen asi 110 kanálů, sem objednal balíček "multi").... to opravdu není normální, aby se (mně) něco nového tak ne-nebránilo ..... kuju Skylinku, kuju temu nahoře, kuju prostě fšem. :prayer:

Btw, sem si na to udělal radši celý den volno a ono bylo hotovo za tři minuty..... :twisted:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 20682
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod apuka » stř lis 6, 2019 10:34

Nechval dne pred vecerem... Pockej az prijde 3/4 a bude si chtit pustit svoji Ordinaci a ci co...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8931
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » stř lis 6, 2019 10:35

tv h@vna hraje taky, to sem už zkúšal :mrgreen:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 20682
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » stř lis 6, 2019 13:18

pavproch píše:Něco je špatně. Hodně špatně.
Btw, sem si na to udělal radši celý den volno a ono bylo hotovo za tři minuty..... :D


A ještě pokračování: až před chvílí sem přišel na další "špatnost" - konečně pořádně funguje ovládání celého domácího kina přes jednu tatranku (HDMI hdmijuje tak, jak by mělo)..... :supz:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 20682
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod budo » stř lis 6, 2019 17:33

Tento dotaz sem kopíruju odjinud. Klonil jsem se kůli parametrům k Lenovu, ale dost ho zdrbli, že je silně nespolehlivé, že to je nějak rootlé už v originále a plné jejich aplikací, které navíc nefungujou a že to bezdůvodně trpí na bootlooping (nebo ta nějak byl ten výraz - ale i tohle se zdá pochopitelné). Jak jsem tablet původně nechtěl (chtěl jsem mobil, tablet navrhnul šéf), tak se zdá, že bude nakonec nejlepší koupí velký mobil Xiaomi Redmi Note 7. Nicméně dotaz sem dávám, třeba mi něco poradíte.


Ahoj. Vybírám tablet pro práci s aplikací Gisella.

Úkol je procházet město, fotit určité objekty (fotka čistě dokumentační bez nároků na vysokou kvalitu), zaměřit jejich GPS pozici a vyplnit k nim určité atributy. Vše se bude provádět v GIS aplikaci Gisella. Případně (méně pravděpodobný plán B) do jiné GIS aplikace přístupné přes web rozhranní. Tedy s využitím datového provozu. Ale obávám se, že taková práce by byla pomalejší a tedy to je pro mne pouze náhradní varianta.


Maximální rozpočet: 7500,-

Místo nákupu: asi eshop, jinak celá republika

Předpokládané využití zařízení:
Na práci - viz výše v úvodu. S tabletem se budu pohybovat pěšky po městě.
Priority jsou:
1. přesnost GPS,
2. rychlost tabletu,
3. výdrž baterie.
První dva faktory mají vyšší prioritu. Raději přesnější a rychlejší plus powerbanka v kapse, než hafo baterie a nepřesné a pomalé záznamy.

Požadavek na značku: tradiční značka

Mnou navrhované modely: Níže uvedené modely jsou tip od kolegy. Mně z toho vychází nejlépe dvojka. Ale klidně doporučte i jiný, je-li lepší volba.
1) https://www.t-mobile.cz/tablety/detail- ... t515-cerny
2) https://www.czc.cz/lenovo-tab-p10-10-1- ... 51/produkt
3) https://www.czc.cz/lenovo-yoga-tablet-3 ... 36/produkt (neřešte, že překračuje rozpočet)

Vlastnosti displeje: nerozhoduje

Výkon: požadavek na svižný chod

Interní paměť: bude se instalovat primárně jen aplikace Gisella. Ale ať to chodí svižně.

Slot pro paměťovou kartu: raději ano

Audio: nerozhoduje

Komunikace: LTE výhodou

Fotoaparát: ANO, ale žádné přemrštěné požadavky. Pouze dokumentační fotky.

Odolnost tabletu: proti vlhku nebo deštíku výhodou, ale není to povinné

Senzory: senzor otáčení displeje (to je asi standard), elektronický kompas výhodou

Ostatní požadavky: žádné
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4027
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod sobb » čtv lis 7, 2019 18:51

:smt100 Prosím hilfe, dotaz naprostého laika v tomto oboru: potřebujem dovést wifi signál z jedné budovy do druhé, vzdálenost asi 50 m. Původně byl signál chytán aspoň v okně, ale po instalaci nových oken ani ťuk. Venku stále v pohodě. Což by sice bylo více outdoor, ale přece jen je tam už krapet ziminka :)
Ideálně bez zásahu do stávající wifi sítě, její zprovoznění se neobešlo bez problémů, tak do toho lépe nedrbat.
Bádám po internetu a jsem z toho čímdál víc zmatena.
Toitu te whenua – Leave the land undisturbed
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6867
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » čtv lis 7, 2019 18:54

Rozbij jim okno ;-) Nebo ho otevri.

Hledej WiFi repeater. Nikdy jsem to nepouzil, ale na tohle by to melo stacit. Nainstalovat k sousedum tam, kde je to k vam nejbliz a je nejmin (vodivych) prekazek.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37538
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod sobb » čtv lis 7, 2019 19:08

Okna jsou naše a když ho otevřu, tak je taky ziminka :wink:

Píšu bez zásahu do stávající sítě, potřebujem něco u nás :wink: Zatím jsem se dočetla o možnosti propojení venkovní antény a routeru se dvěma anténama nebo dvou routerů, ale nejsem z toho úplně moudrá.

Repeater jsme ostatně dříve měli, s novou sítí ve vedlejší budově není kompatabilní a další pokusy v tomto směru dělat nebudem.
Toitu te whenua – Leave the land undisturbed
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6867
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod pavproch » čtv lis 7, 2019 19:14

K tomu wifi repeateru - taky sem to zkoušel, dyž mi doma blbla wifina (v době, kdy sem doma běžel na 2.3GHz) a pomohlo to s "retranslací" signálu wifi (ie. byl silnější signál v místech, kde byl jinak velmi slabý), ale zároveň to přineslo jiné trable - počítač připojený na wifi repeater občas trpěl silným "lagem" v odezvách sítě (to možná bylo zapříčiněné nestabilitou mé tehdejší wifi sítě doma) + (a to mi nikdo nevysvětlil proč) některé weby to prostě nikdy nenačítalo (i když byla v tu chvíli odezva ok).

Ber to ale jako varování laika, který zase tak moc nevidí "dovnitř" fungování wifi....
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 20682
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » čtv lis 7, 2019 19:22

@sobb: koupis krabicku a sousedi si ji strci do zasuvky. Nebo ho das na zahradu, ale musela byt tam byt nekde zasuvka. Treba najdes nejaky na baterky. Dalsi vec je ale ochrana proti pocasi. Mozna by stacilo dat repeater na vase okno zvenku, okno provrtat a protahnout prodluzovacku.

Nejlepsi by bylo natahnout kabel. Ethernet z jejich routeru do vaseho, ale jsou tam nejaka omezeni na delku. Driv se pouzivaly koaxy, pres ty by to slo, tahali jsme vetsi vzdalenosti, ale ted nevim, tohle je hardware a ja hardware nerad ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37538
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » čtv lis 7, 2019 19:35

Taky by slo pouzit neco jako tohle: https://www.alza.cz/tp-link-tl-pa4010-s ... 389665.htm. Sousedi by to ale museli strcit do zasuvky a zapojit do toho kabel od routeru. Taky by se ale mohlo stat, ze to neprojde vubec, treba kdybyste byli zapojeni na jine draty, nez sousedi...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37538
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod Kjuba » čtv lis 7, 2019 20:12

Neznám teda místní podmínky, ale natáhnout to ethernet kabelem příslušné kategorie je opravdu nejlepší řešení. Na tuhle vzdálenost bez repeateru bez problémů. Dává se tuším až kolem 100m. Tímto kabelem propojit oba routery a proroutovat se k nim vytvořením dalšího segmentu sítě.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 433
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod sobb » čtv lis 7, 2019 20:44

Děkuju všem za rady.

mike: krabičku máme, není kompatabilní a dělala problémy, další nebude

Hledám řešení na naší straně.
Pokud nenajdu, tak posledním, nouzovým, řešením je kabel, v tom případě bych vás ještě pak poprosila o instrukce.
Toitu te whenua – Leave the land undisturbed
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6867
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod tsunami » čtv lis 7, 2019 20:51

Použil bych externí anténu na kabelu, kabel lze skřípnout většinou do okna, když se nechce vrtat - není to optimální, ale těsnění v okně to docela dává a kabel to také přežije. Pokud teda ten router má konektor na anténu (mám teď nějaký mikrotik co nemá ven vyvedený konektor)
tsunami
nováček
nováček
 
Příspěvky: 122
Registrován: stř bře 20, 2019 20:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod mike » čtv lis 7, 2019 21:12

sobb píše:krabičku máme, není kompatabilní a dělala problémy, další nebude

Proc ne? Je to nejjednodussi a je to vec za par stovek. Akorat je potreba vybrat spravnou, aby kompatibilni byla.

sobb píše:Pokud nenajdu, tak posledním, nouzovým, řešením je kabel, v tom případě bych vás ještě pak poprosila o instrukce.

Zavolat si nekoho, kdo to dela. Vazne, potrebujes na to nejake naradi (kleste na konektory) a mozna i neco na promereni. Pak nastavit routery, pro cloveka, co to dela a sedi u toho, je to trivialni, na dalku se moc radit neda. A mimochodem, mate vubec doma vlastni router nebo jste se jen chytali notasem?

tsunami píše:Použil bych externí anténu na kabelu

To by taky slo, ale zalezi, jestli maji router u okna na spravnou stranu a jestli budou ochotni (sousedi) to udelat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 37538
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Pokec o informatice a elektronice

Příspěvekod sobb » čtv lis 7, 2019 21:23

tsunami píše:Použil bych externí anténu na kabelu, kabel lze skřípnout většinou do okna, když se nechce vrtat - není to optimální, ale těsnění v okně to docela dává a kabel to také přežije.
Myslíš externí anténu na naší straně? Jestli jo, něco takovýho asi hledám, klidně prosím posílejte i odkazy, mám zmatek i v těch pitomejch anténách. Pokud to jde skřípnout, tak tím líp, jinak vezmem kango a provrtáme padesátku zeď, co by člověk pro trochu toho signálu neudělal :)

mike píše:Proc ne? Je to nejjednodussi a je to vec za par stovek. Akorat je potreba vybrat spravnou, aby kompatibilni byla.
Jednak nestál pár stovek, ale litr a druhak potřebuju řešení na naší straně. Repeater to drbal i u nich.

mike píše:Zavolat si nekoho, kdo to dela. ... A mimochodem, mate vubec doma vlastni router nebo jste se jen chytali notasem?
V tom případě je to asi též vyřazená varianta. Chytali sami, signál byl silný dost. Okna s trojsklem ho spolehlivě vyrušila :?
Toitu te whenua – Leave the land undisturbed
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 6867
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

PředchozíDalší

Zpět na Pokec