Stránka 100 z 103

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte bře 19, 2024 13:58
od grco
mike píše:A tady musim s grcem nesouhlasit, Molisana nejsou na stejne urovni s Rummo a uz vubec ne s Di Martino. Nejsou spatne, k jidlu to bylo, ale chybela tomu ta chut, ktera to posunuje na vyssi level. Vsechno bylo spravne, ale bylo to takove prazdne. Asi jako kdyz vinu chybi konec. Navic nam prisly takove trochu nasladle, coz jsem musel prebijet parmazanem, rusilo to. Na Di Martino neni vubec potreba, sice ho trochu davam, ale jsou tak dobre, ze se da obejit i bez nej.

Urcite je dojime, treba s nejakou vyraznejsi omackou, ale dalsi kupovat nebudeme. Dvacka mne fakt nevytrhne, ale dobry az skvely pocit z jidla je podstatny.

100 lidi, 100 chuti :) Mne chutia aj La Molisana. Este, ze je taky vyber :)

Co ma ale zaujalo je, ze La Molisana obycajne maju 14g bilkovin na 100g. Ale La Molisana Bio Organic Eco blabla, maju len 11g bilkovin na 100g, co je min jak Panzani (12g). To ide mimo moju poucku o tom, ze kvalitne cestoviny maju 14g, co ma sere :D Jedny tie organic som kupil a vyskusam...

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte bře 19, 2024 14:04
od grco
@Dromedaro: SPAGETY carbonara su klasika, ale to neznamena, ze toto pravidlo nemozes porusit. Robia sa aj Rigatoni Carbonara, co su take vacsie penne.

Hovori sa ze majster vie, kedy moze pravidla porusit. Ked nieco nepoznam, som zaciatocnik, tak sa snazim drzat zauzivanych "pravidel", pretoze si netrufam nieco menit. Ked budes expert, tak budes vediet ake pravidla porusit mozes. ;)

Napriklad, do bazalkoveho pesta maju ist piniove orisky, ale Massimo Bottura, jeden z najlepsich sefkucharov na svete, pouziva misto orisku strouhanku, a ma 3 michelin hvezdy, a nekolik let dokonca nejlepsi restauraci na svete, takze asi mu nereknes, ze to dela blbe :)

Kym tam nedas ryzove nudle, tak to bude OK.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte bře 19, 2024 17:25
od mike
grco píše:100 lidi, 100 chuti :) Mne chutia aj La Molisana. Este, ze je taky vyber :)

Jo :) Za sebe povazuju 2 skvele ze 4 tebou doporucenych za uspech, jsem vybiravy ;-)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř bře 20, 2024 9:08
od Dromedaro
grco píše:@Dromedaro: SPAGETY carbonara su klasika, ale to neznamena, ze toto pravidlo nemozes porusit. Robia sa aj Rigatoni Carbonara, co su take vacsie penne..

Děkuju., Tak jsem to nepochopil a myslel jsem si, že si ze mě místní společenství gurmánů utahuje, tak jsem večer právě ještě běžel pro ty špagety,abych si mohl udělat carbonare.

irem píše: ne ze by se na testoviny sypala jen tak, jak se vysype z mlynku na pecivo :)

Díky za vysvětlení. To jsem si právě myslel, že se tam vysype jen klasická strouhanka bez úpravy, tak jsem si to moc nedokázal představit, jak to může nahradit parmazám.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř bře 20, 2024 12:57
od Dromedaro
Zkoušel jsem včera ty těstoviny vařit v nerez hrnci a bylo to o dost lepší, ale lehce se mi to taky trochu chytalo ze začátku. To mohlo být způsobeno nedostatečným množstvím vody. Měl jsem 170g těstovin a do hrnce jsem dostal jen 1,7 litru vody. Ale furt je to výrazně lepší, než ve smaltu, kde to musím celou dobu vaření oddělávat od spodku a to ještě silou. Musím koupit větší nerez.

Hágen už padnul. Oproti mraženým krémům je to chuťově někde jinde a na to je moje vůle slabá.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř bře 20, 2024 15:56
od mike
Kdyz jsem varil Molisany, tak po sliti nejake prilepene na dne zustaly a musel jsem jim pomoct. Ne moc, tak mozna 5 - 7, ale nebyva to zvykem. Nerezovy a dostatecne velky hrnec.

Jo, dobra zmrzlina v mrazaku je velka zkouska vule ;-)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř bře 20, 2024 16:13
od Mawenzi
dromedaro
varim ve smaltovanym hrncu bezne (jinej nemam) a mivam prichyceny 3-5ks bzl ktery sou hodne skrobovity, kdyz dam malo vody. jinak ne.

ze by mel hrnec fakt takovej vliv?

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř bře 20, 2024 16:40
od Dromedaro
U nerezového hrnce mi zůstaly po slití přilepené asi tři. U smaltovaného se mi to vždy po zamíchání třeba polovina zase po chvíli přilepila a musel jsem je odstraňovat plochou vařečkou a větší silou, že jsem do toho musel dloubat úderem, jak to bylo chycené.

Mawenzi píše:ze by mel hrnec fakt takovej vliv?

Tak určitě to má vliv. Já obecně raději vařím v nerezovém. U smaltu se mi vše chytá a připaluje. Ty smaltované hrnce jsem koupil levně v domácím bazaru ve Zlevněnce, mám je na větší množství vývaru, tam smalt nevadí.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř bře 20, 2024 19:32
od Etheric
Oblíbený těstovinový salát se šunkou, sýrem a luxusní zálivkou: Lepší jste dlouho nejedli
No tyvole. Ještě použít ty nejlevnější škrobnatý těstoviny a je to fakt vrchol gastronomickýho pekla :-&
Už jen z tý fotky výtvoru se mi navaluje, tohle je fakt šílený "jídlo"...

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 3:53
od mike

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 5:38
od Etheric
Babica je top, vaří jako Pejsek a Kočička :D
https://m.youtube.com/watch?v=mg3OpNmEe ... aXNhbmQ%3D

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 10:32
od Dromedaro
Já jsem zvědavý na zapečené těstoviny z Molisan. Náplň ze smetany, sýru niva nebo ementálu ( eidam jsem teda taky zavrhl) a špenátu.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 15:02
od Mawenzi
dromedaro
ja bych dodala, ze testoviny jen do vody nasypu, trochu promicham at nejsou na jedne hromade hned po te, co je tam nasypu a pak se k nim vratim za 13 minut, vypnu, vyleju a mam prichyceny mozna 3ks, a to se fakt mega moc lepi, ty rummo nejsou tolik skrobovity ty se nelepily vubec, ale krom toho, ze maji skrobu tak pulku, nez sam mills, tak chutove je to 85% stejny, takze si priplacet za rummo nikdy nebudu, ten jeden pokus stacil.

i tak testoviny skoro nejim, kupuju je jen v akci (cca 35kc v akci za 500g baleni).

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 15:59
od Dromedaro
Já ty těstoviny míchám vždy po chvilce. U těch levných mi přišlo, že se ani nemusely, ale Molisany se mi ve smaltu lepí. V tom smaltu, co se dostalo ke dnu, tak se skoro vše z tuha přilepilo. Když jsem pro sebe díky OF objevil tyto levné ale dobré těstoviny, tak je teď budu jíst častěji. Teď je jím každý druhý den. V akci byla za dobrou cenu i balená Niva, tak mám nakoupené do zásoby dobré a na přípravu rychlé jídlo. Někdy mě totiž vaření baví, ale někdy se mi zase nechce, tak to mám na dny, kdy se mi chtít nebude nebo nebudu mít navařeno.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 16:16
od Mawenzi
dromedaro
delas si nivovou omacku k testovinam?

ja mam teda testoviny spis jako chutovku, nekdy mam i 2x mesicne, to je co rict :D ale zas se syrovou omackou bych si mozna taky dala, ale jeste sem tu syrovku nikdy nezkousela. Ono co se musi michat, tomu se vyhybam, jinak me desne bolej pracky :D

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 16:27
od mike
Mawenzi píše:krom toho, ze maji skrobu tak pulku, nez sam mills, tak chutove je to 85% stejny, takze si priplacet za rummo nikdy nebudu, ten jeden pokus stacil.

No, ale ty pises o bezlepkovych variantach, ne? My se tu bavime o dobrem jidle ;-)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 17:42
od Etheric
Dromedaro píše:sýru niva

Fuj. Zavrhneš eidam a chceš použít přesolenou náhražku roquefortu či gorgonzoly? Přečti si o tom něco, jak to vzniká vs jak by takovej sejra správně vznikat měl. Hlavně niva vůbec neni dobrá, asi jako ten lacinej eidam..

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 17:45
od Mawenzi
pointa byla, ze pokud se masakralne lepivy bzl testoviny k mymu smaltovanymu hrnci prilepi mozna 3 a to je jen promichnu po vhozeni, at nejsou na hromade a pak si jich az do sliti nevsimam, tak chyba s prilepenim u dromedara nebude asi "smaltovanym" nadobim, ale dromedarovym konkretnim nadobim, pokud musi celou dobu michat normalni lepkovy a stejne je ma prilepeny...

ty rummo se tolik nelepili, takze si nedovedu predstavit, jak dromedaro vari lepkovy, ze je ma prilepeny ke dnu a smalt obecne bych do toho vubec netahala...

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 17:55
od Etheric
Ony ty těstoviny opravdu více chytaj. Jsou hrubší struktury, což je žádoucí, líp pak na nich drží omáčka či koření. Mně lepí taky, když nemíchám. Tak je vařím v nepřilnavým nádobí a je klid

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 17:56
od grco
Predpokladam, ze ma plyn nebo indukci a nie uplne TOP nadobi, takze sa teplo rovnomerne nerozsiri po celom hrnci, ale ma na dne hotspoty, tak sa mu to tam pripaluje. Vicevrstva nerez bude fungovat lepsie.

Edit: A taky to co pise Etheric, jak nie su uplne hladke, tak sa skor prilepia. Ten rolling boil by ich mal hnat pryc od dna, ale ked ich tam vlozis, voda sa ochladi a kym zas zacne vriet, tak to treba promichat.

Ja promichavam po vlozeni, potom priblizne v polke varenia a viac nie. Ale v nerezi...

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 18:24
od Dromedaro
grco píše:Predpokladam, ze ma plyn nebo indukci a nie uplne TOP nadobi,

To je dedukce s úspěšností 100%
Ano, ten smaltový hrnec už je starší (kupovaný v bazaru) a zrovna dnes jsem si říkal, při pohledu na jeho dno, jestli to není spíše konkrétně mým kusem smaltového hrnce než smaltem obecně. Je to takový ten černý hrnec, co se pouižívá na zabíjačkách. A vařím na plynu.

Mawenzi píše:delas si nivovou omacku k testovinam?

Neznám ji. Ale chtěl bych právě tip na nějakou omáčku na těstoviny. Žádnou takhle neznám a co jsem se zběžně díval do té bichle od Vaňka, tak jsem tam nic takového nezahlédl. A recepty z internetu už u mě mají stopku. Dříve jsem podle internetu zkoušel vařit a 80% jídel byly na konci hnusy. Hlavně že to mělo super recenze od čtenářů těchto internetových Babiců. Přemýšlel jsem, že si k těm těstovinám udělám rajskou omáčku, ale nevěděl jsem, jestli bych za to od Mike nedostal BAN na OF.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 18:49
od Mawenzi
nivova omacka je lehka, kdyz to dela kamoska, tak jen rozehreje smetanu (ke slehani), pak do ni vmicha nastrouhanou nivu a micha, dokud se to nespoji a aby se to neprichytlo a zaroven zhoustlo.

Pomer nevim, ale kdyz to prezene s nivou a moc zhoustne, tak cmrdne mliko.

ja si delam nivovou pomazanku na chleba: pomazankovy maslo, tvaroh a dve nivy, nivy nastrouhat nebo nakrajet na maly kosticky, cmrdnout trosku ohratyho mlika (v nem se dobre ta niva spoji, ale fakt trosku jinak bude pomazanka spis tekuta) a rozmichas vydlickou. Toho se muzu uzrat, ale delam ji vetsinou jen k narozeninam a na vanoce.

(doufam, ze za to nedostanu BAN ja :D)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 20:28
od mike
Za tohle nedostanete ban na OF, ale prijde si pro vas gastropolicie a ve vezeni vam bude varit Hruska s Babicou :twisted:

@Dromedaro: jestli se chces naucit italskou kuchyni vcetne omacek na testoviny, kup si tuhle knihu: https://knihy.heureka.cz/klasicka-itals ... lla-hazan/

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 21, 2024 20:32
od grco
Jo to je "bible", alebo ak vies anglicky (alebo taliansky), tak mozes sa subscribenut tu https://www.youtube.com/@italiasquisita

Jedine minus Hazan je, ze je to old-school kucharka, ziadne pekne fotky kazdeho jedla. Co nie kazdemu moze vyhovovat, niekoho oslovi skor ta fotka hotoveho pokrmu, sam mam vela knih oboch typov, a viem, ze ked priamo chcem recept na najeke konkretne jedlo, tak kludne siahnem na ten stary styl, ale ked chcem objavovat nieco nove, tak mi viac vyhovuju knizky, kde su fotky a vyberam si co chcem skusit uvarit ocami.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2024 0:30
od mike
Tohle ma kazdy jinak, mam kucharky, kde fotky spis odrazuji :) Nejake fotky nebo videa k jidlum z bible se obvykle na Netu dohledat daji, ale clovek musi umet trochu anglicky.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2024 8:19
od Mawenzi
tohle ma kazdy jinak. Treba nekdo nema zadnou kucharku :D

jako mozna bych si nejakou i koupila... mozna tu kucharku pro dceru, ta by se mi libila. kdyz mam chut 1x rocne varit, tak si najdu na netu, ale blby je, ze to musim opsat a to se mi vetsinou nechce. umyvat si kazdy 2 minuty ruce a chodit vedle na PC je totiz taky opruz.

Nicmene porad jeste je razena do sekce zbytneho, kdy mam jiny nakupni priority.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2024 8:47
od apuka
@Mawe: chces se naucit (alespon trochu) varit a mit do toho "inspiraci" (nebo, pokud se Ti toto slovo libi vic, tak tlak), tak si misto kucharky radeji porid dite, idealne aktivniho chlapce :-D.

Edit: "Jediny" problem je, ze to vyjde ponekud draz nez sebedrazsi kucharka :-). Jo, budes se ucit ruzne styly vareni, nejcasteji pouzijes (slogan vypujceny z reklamy, ale snad neskoncis u takoveho "vareni) "z mala muze byt i slava". A "cu dum - a muj (ne)cas - dal. (Casem bude Tvoje casta otazka "Jak velky mas hlad", odpoved na ni bude hlavny hybatel vyberu.)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2024 9:02
od booze
Barilla ma vlastni knihu.
Bar4740.jpg

Bar4805.jpg

Nekdy jsou i v casopise La Cucina Italiana recepty zamerene jen na testoviny.
Bar084932.jpg

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2024 9:32
od Dromedaro
Děkuji za tipy na kuchařky a recepty. Mně Italská nebo tahle přímořská strava chutná, ale nějak ji doma nedělám a ani vlastně nevím proč.

Mawenzi píše: ale blby je, ze to musim opsat a to se mi vetsinou nechce. umyvat si kazdy 2 minuty ruce a chodit vedle na PC je totiz taky opruz.

Když jsem neměl kuchařku, tak jsem taky opisoval z netu nebo ofotil na mobil a pak ho měl při vaření celý upatlaný, jak jsem na něj furt klikal. A dost mě to nebavilo. U kuchařky jsem zase furt odbíhal ke stolu, protože já si ten postup nezapamatuju a tak musím na každý krok znovu běžet podívat do knihy. To jsem vyřešil tak, že jsem koupil v Ikea poličku na obrázky (ona má totiž na kraji takovou zarážku, že mi kuchařka nesjede) Mosslanda, tu jsem si dal na zeď vedle linky a tam si vždy postavím tu knihu otevřenou na stránce s receptem a mám to na očích.

Třeba matka, tak ta se vždy na začátku podívá na recept, přečte si ho a hned má představu, jak se to bude dělat a pak už do toho nekouká, protože si to pamatuje nebo jen občas do toho nahlédne.

Dneska mi na zastávce proběhlou hlavou, co mi Etheric napsal o Nivě, tak jsem nad tím přemýšlel a zrovna kolem mě projela velká firemní dodávka s velkým nápisem NIVA i obří fotkou sýru Niva. Pěkná synchronicita.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2024 9:38
od Mawenzi
apuka
nevudu ti kazit iluze ze diteti musis varit podle kucharky:D vsak ono by bud zvladlo i bez kucahrky nebo by melo hlad, jak se to delalo na nas. chces? nechces? az budes mit hlad tak si das jeste rad:D