Stránka 78 z 103

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob dub 3, 2021 22:09
od sobb
mike: Aspoň budeš mít jistotu, že netrpěly nedostatkem živin :wink:
Mikroteňák úplně té nejběžnější střední velikosti. Bylo to spíš 3 a půl porce, dneska toho bylo míň. Ale zase jsme celkem žraví.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob dub 3, 2021 22:21
od mike
@dudy: dvema vidlickama :twisted: Njn, kdyz mne se normalne nelamou, a tak jsem nemel potrebu, se mi tyhle kramy v supliku motaj do sebe...

sobb píše:Ale zase jsme celkem žraví.

Hmm, co jsem pak ja? :-k :twisted:

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob dub 3, 2021 22:29
od dudy
mike píše:...se mi tyhle kramy v supliku motaj do sebe...


Jj, to je príma.
Když se potká podběrák na knedlíky se šťouchadlem na brambory, tak je to jako ty drátěný hlavolamy...
:mrgreen:

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob dub 3, 2021 23:07
od mike
Bingo :smt023

Re: Pozorování v přírodě

PříspěvekNapsal: pon dub 5, 2021 2:06
od mike
Etheric píše:Suchej není, ani tvrdej, teda jsem takovýho nikdy neměl. Je vynikající, ale chce to umět udělat. Taky musí bejt vyzrálej, čerstvě zabitej a udělanej by asi dobrej nebyl. Mám ho nejradši na cibulce a slanině, něco mezi pečením, dušením a omáčkou.

Objednal jsem bazanta. Resp. dva, stazene z kuze. Nejake recepty v tomhle smyslu jsem nasel, das sem ten svuj pro porovnani?

Slaninu jsem objednal taky, to byl docela porod. Chtel jsem nejakou, kde nebude slozeni na pul stranky chemicke laborky. Co do toho nekteri davaji je neuveritelne :vom: Fosforecnany standard, nekteri i glutamat...

Re: Pozorování v přírodě

PříspěvekNapsal: pon dub 5, 2021 14:43
od Etheric
mike píše:stazene z kuze

:roll: proč? #-o
Víš aspoň jak dlouho je od zabití? Pokud krátce, dej ho do láku, receptů je xy, prostě lák na zvěřinu, nic tím nezkazíš ani jedním receptem, vyber ten, co se ti nejvíc líbí.
Slaninu dávám právě pod tu kůži. Přesněji řečeno iberijský špek, nádherně vysokej, od nás od řezníka. Složení sádlo, sůl a jeden stabilizátor, což je ok. Ten špek používám když nemám svůj uzenej, kterej je samozřejmě lepší, ale ten iberijskej od řezníka je nejlepší z obchodu, co jsem kdy jedl.
Nejdřív bažanta naporcuju, na čtvrtky, citlivě, aby zůstala držet kůže. Někdy ho dám předtím do láku na dva dny/bobkobej list, nový koření, jalovec, pepř, česnek, voda, trochu octa, malinko cukru, vše od voka/ ale nemusí být, do láku dávám spíš když ho pak peču v kořenový zelenině, na slanině ho dělám bez láku. Ale většinou mám odleželý takže lák není třeba, stačí nasolit.
Špek si nakrájim, z obou stran posolim, pokmínuju a dám to zmrznout, je to rychlý. Pak to nacpu pod kůži. Maso se tak prosolí i pod ní, navíc se pak nevysuší. Ještě osolím ze všech stran a dám na dva dny do lednice.
V den přípravy vytáhnu ven, aby maso mělo pokojovou teplotu. Tak jak je, bez mytí, obalím v mouce a osmažím zprudka na sádle dozlatova. V pekáči /litina/ osmažím na sádle cibuli /čím víc, tím hustší omáčka/, taky dozlatova. Přidám horkou vodu, maso /aby bylo víc než z půlky potopený/, koření /bobkový list, pepř, nový koření, jalovec/, česnek, ještě trochu špeku, přiklopim a dám na nějakých cca 170 péct. Dvě hodiny peču přikrytý, otočím, peču přikrytý klidně další hodinu až dvě, zhruba, podle toho, jak je maso měkký. Až téměř odpadá od kosti, odklopim a naperu tomu 220 horkovzduch, aby se vypekla šťáva a udělala kůrčička, která je to nejlepší a o kterou ses připravil. Díky špeku pod kůží se maso nevysuší.
To je celý, časy jsou hodně zhruba, nikdy to nesleduju, prostě až je to měkký, je to hotový.

Taky ho dělám na kořenový zelenině nebo na bylinkách a víně /tam se předtím nesmaží/. Vždycky ale s kůží a slaninou nebo špekem, klidně obojím, pod ní. Jinak na tom víně jsem teď úplně stejně dělal perličku a můžu říct, že byla luxusní, snad i lepší, než ten bažant v původním receptu. Všude v receptech uvádí na perličku dobu pečení hodinu, já při stejný teplotě dělal 4h i s dopečenim kůrčičky. Prostě až je to hotový, je to hotový, čas roli nehraje. Záleží na velikosti masa a dalších faktorech. Na ty časy uvedený u receptů moc nekoukej

Re: Pozorování v přírodě

PříspěvekNapsal: pon dub 5, 2021 15:39
od Etheric
Jinak bažanta z obchodu jsem nikdy neměl, vždy jsem to koupil odleželý, vyháčkovaný, doma hodil do hrnce s vřelou vodou, cca půl minuty v tom míchal, vytáhl a oškubal. Šlo to krásně. Jen to nesmíš nechat v tý vřelý vodě moc dlouho

Re: Pozorování v přírodě

PříspěvekNapsal: pon dub 5, 2021 21:18
od mike
Etheric píše: :roll: proč? #-o

Vim ja? Asi se jim to tak lip zpracovava. Narazil jsem ale na nejake recepty, kde doporucovali z kuze stahnout. Sam bych to sice nedelal, ale nedali mi na vyber.

Etheric píše:Víš aspoň jak dlouho je od zabití?

Datum baleni 30.3, takze minimalne tyden, to by snad mohlo stacit.

Etheric píše:Slaninu dávám právě pod tu kůži. Přesněji řečeno iberijský špek, nádherně vysokej, od nás od řezníka. Složení sádlo, sůl a jeden stabilizátor, což je ok.

Ten mam, pouziju na spikovani, anglickou jsem bral na obaleni, misto te kuze.

Etheric píše:Dvě hodiny peču přikrytý, otočím, peču přikrytý klidně další hodinu až dvě, zhruba, podle toho, jak je maso měkký.

Diky za recept. Tohle je na mne moc dlouhe, zkusim to napoprve podle jinych, pul hodiny dusit a dalsi pul hodiny pect. Obalene ve speku. Uvidime. Maso je pro mne prekvapive hodne tmave.

Etheric píše:Všude v receptech uvádí na perličku dobu pečení hodinu, já při stejný teplotě dělal 4h i s dopečenim kůrčičky. Prostě až je to hotový, je to hotový, čas roli nehraje. Záleží na velikosti masa a dalších faktorech. Na ty časy uvedený u receptů moc nekoukej

Jasne, ono zalezi na spouste veci, ja taky pecu kure aspon hodinu a pul a v receptech je klidne hodina. Bazanti jsou mensi, tem by mozna mohla stacit, ale uvidime. Jsem zvedav, jak to dopadne. Mozna bych mel nejdriv zkusit jen jednoho, ale jsou mali 8-[

(presunul jsem to, mel jsem sem dat svou prvni reakci hned)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte dub 6, 2021 1:46
od mike
Mrchy se prekvapive pekly neco pres dve hodiny, nez zmekly. Na 170, tak ze 2/3 doby prikryte. Nakrajel jsem pod ne tu obri salotku, stava se fakt povedla. Celkove dobre, verim, ze s kuzi by to bylo jeste lepsi. Akorat je na tom fakt malo masa, snedl jsem jednoho skoro celeho, zbylo jedno stehno. A kosti vypadaji, jako bych sezral dinosaura 8-[

Z mych pokusu se zverinou ovsem jasne vede srnci na smetane, to mi chutnalo vzdycky :)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte dub 6, 2021 4:30
od Etheric
Jsem říkal, že se to peče dlouho, nevím, kam na ty časy v receptech chodí.
Jsi to nesolil předem? Je to lepší nechat dva dny nasolený, maso zkřehne a je i chutnější.

Srnčí mám nejradši na šalotce a cabernetu sauvignon :) Ale radši než srnčí mám jelení

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte dub 6, 2021 17:21
od mike
Datum spotreby byl ten samy den, co to privezli a navic jsem mel v planu to udelat na veceri. Takze ne, zadne nasolovani ani nakladani predem.

A jo, taky ty casy nechapu, po hodine to bylo jak podrazka a po hodine a pul jen o neco malo lepsi. Takze jsem to zas podlil, prikryl a nechal napul dusit a napul pect, nez to zmeklo. Mozna by na to bylo nejlepsi pomale peceni, tak 6 hodin pri 120 stupnich. Nebo konfitovani, na to jsem recept nekde videt.

Jeleni taky jde, ale srnci hrbet na smetane... :) Akorat je nejlepsi s kosti a to se nevim proc blbe shani.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte dub 6, 2021 17:41
od Etheric
Datum spotřeby do dnes neřeším, když to dnes nasolim a dám do +2 stupňů, netřeba se bát, nikdy se mi nic takhle bezkazilo. Zásadně maso před solením nemeju, jen ořežu pokud je třeba, a vždycky v pohodě

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte dub 6, 2021 17:49
od pavproch
pavproch píše:Hospoda odkud bereme obědy do jídlonosičů spadla do kovidové karantény na 14 dní čili nevaří, tak abysme nebyli hlady, bereme od pondělka obědy do ešusů dočasně odjinud. Já měl ten oběd odjinud neska poprvé, mno, objemové krmivo bez barvy chuti zápachu. Ta naše vesnická hospa vaří teda mnohem líp. Už se těšim, až zase vylezou k karantény.


14 dnů karantény je za náma, uffff. Pan hospodský nám to chce asi vrátit, neska byla snad půlkilová výborňoučká flákota. Mńam.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte dub 6, 2021 18:16
od mike
@Etheric: jasne, ze by se asi nic nestalo, ale jak jsem psal, chtel jsem veceri hned ;-) No a diky datu spotreby jsem aspon vedel, ze je to trochu odlezele.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte dub 6, 2021 18:25
od Etheric
mike píše:chtel jsem veceri hned

A tak jsi o půlnoci pekl bažanta? Jako proč ne :)
Kdybysem chtěl večeři hned, vezmu si tuňáka, sýr a suchary. Nebo lyo, občas to jim i doma, když spěchám, zapomenu nakoupit, nebo se mi s ničím nechce vařit

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte dub 6, 2021 18:30
od mike
Ziju v jinem casovem pasmu a veceri obvykle zacinam delat nejdriv ve 22 ;-)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte kvě 18, 2021 23:03
od sobb
Jsem konečně ochutnala "pesto" z medvědího česneku, které jsme nedávno vyráběli. Mňamka to je :D
Asi se česnekovýho smradu naše domácnost moc rychle nezbaví, včera bramboráky, dneska pesto, ... :)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob čer 12, 2021 23:46
od mike
Gougeres. Druhy pokus, tentokrat uz celkem povedeny. Technologie overena, ted jeste doladit detaily. (musel jsem to vyfotit driv, nez to vsechno sezeru 8-[)

gougeres.jpg

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned čer 13, 2021 11:27
od pavproch
Nikdy bych nevěřil, ale neska praxí ověřeno - výběrové kuře z Tesca ("finest") vypadá už syrové na pekáči jinak (jak dyby mělo žloutenku) a po upečení chutná jinak - výrazně líp (než běžné noname kuře ze suprmarketu) - vůbec nebylo to maso "suché", pěkně se na jazyku rozplývalo a mazalo hubu jako to dělá pečené (vepřové) uze-koleno.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned čer 13, 2021 13:18
od Etheric
Tak je rozdíl, jestli kuře roste zavřený na steroidech, nebo má nějakej výběh a normálnější krmivo, přičemž od narození do porážky roste do stejný velikosti 2-3x tak dlouho

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned čer 13, 2021 18:49
od mike
@pp: a ted si vem, ze bys mel opravdu dobre kure a ne o jen trochu lepsi sunt z Tesca ;-) Fascinuje mne, jak kazdou chvili objevujes neco, co je bezne uz 10 - 20 let :twisted:

Bezne superhyper kure jsem za poslednich cca 10 let mel prave jednou. Dobre si to pamatuju, bylo to z nouze, jelikoz nic jineho zrovna nebylo a byl to takovy hnus, ze snad bylo lepsi zustat o hladu. Jinak ted zkousim ruzne farmarske, francouzske apod, jsou lepsi i horsi, ale zadne se bohuzel pomerem cena/vykon ani neblizi Oakham kuratum od Marxe a Spencera, ktere uz kvuli Brexitu nejsou a nebudou :smt022

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pon črc 5, 2021 11:19
od pavproch
Mňam. Neska sem na oběd zežral půlku krowy - byl stejk (well, well done = briketa) velikosti celého talíře, odhadem 3/4 kila masa. Mňam. Děkuji kuchařce.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned srp 8, 2021 5:03
od mike
Po peti letech navazu na svuj stary prispevek a na rozdil od nekterych (nebudu pp jmenovat) ocituju jen cisla:

mike 16.02.2016 píše:Surovina: 1250 g masla
Vysledek: 813 g tj. 65% vyteznost

Za tech 5 let se mi podarilo vylepsit technologii a aktualni cisla jsou tato:

Surovina: 1241 g masla
Vysledek: 967 g tj. 78% vyteznost

To uz se blizi dosazitelnemu maximu, jedno procento by se jeste dalo ziskat lepsim filtrovanim. Kavove filtry se ke konci ucpou a jak maslo vychlada, tak uz netecou a neco tam zustane.

V cem ze jsem to vylepsil? Prestal jsem prubezne sbirat penu, coz doprorucuji skoro vsechny navody. Je to zbytecne, pracne a jsou z toho ztraty. Chce to naopak nechat byt, zahrivat pomalu a dlouho a ono se to udela samo. Tohle trvalo tri hodiny. Na konci se celkem snadno sebere zbytek usmazene peny shora, maslo prefiltruje a hotovo.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned zář 19, 2021 12:43
od pavproch
Jak píšu vedle, neska sem si pošmák (opravdu pošmák) na lasagních z Lidlu, ale mělo to dvě pehy na křase: Hned na začátku misky mi došel kepuč (a žádný další doma v zásobě nebyl) a dyž sem si je chtěl posypat strouhaným parmazánem, taxem zistil, že ten v (OEM) pytlíku v lednici od posledního použití (minulý týden) zplesnivěl. Do hroma!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned zář 19, 2021 17:29
od pavproch
Mně mr*ne, před chvílí sem uklízel hrnce do spíže a přitem ten náhradní kepuč našel.... :twisted:

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned zář 19, 2021 21:04
od mike
TVL, cpe se vylozenym odpadem (spagety s kecupem :roll:) a pak si stezuje na potize s travenim #-o

Parmazan se zasadne strouha pred pouzitim, vcelku se nekazi. Jestli kupujes rovnou nastrouhany, tak je to jeste horsi, nez jsem si myslel. To je taky odpad, co smetli pri vyrobe ze zeme :twisted:

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob říj 16, 2021 19:35
od mike
Kdyz jsem objednaval jidlo, zaujala mne makova zmrzlina, a tak jsem ji tam prihodil. Prekvapive hodne dobra. Akorat jsem si musel pockat, protoze mi privezli beton a nechtelo se mi hledat cepin :D

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned říj 17, 2021 22:14
od sobb
Dnes byly k večeři těstoviny s chilli a názvem Feuerlust, které jsme si dovezli z Rakouska. A jo, musím říct, že Rakušáci se toho nebojí :D Byly výborné, jen asi dnes padne víc piv, než je u nás obvyklé :D

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned říj 31, 2021 15:21
od pavproch
mike zase bude mít plnou hubu/klávesnici poučování jak je to fujfujeeee, ale...

Neska sem si pošmáknul na polotovaru z lídla nebo odkud to bylo (sem doma sám, tak proto) Lasagne Siciliana Vegetariana (samozřejmě s hodně kepučem a posypáno strouhaným parmezánem z pytlíku) až tak, že sem toho zežral celou 1 kg misku. Mňam, i dyž to v podstatě byly jen nudle zapečené s mrkví a rajčaty.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv lis 11, 2021 12:16
od pavproch
Neska sem nevěděl co/kde/jak budu, taxem si fprci neobjednával oběd a ... nakonec sem nikam nemusel, taxem ze šuplete vytáhnul Poctivou domácí gulášoffku v pytlíku (Vitana) a uvařil si ji dle návodu + na závěr sem do ní nakydal trochu kepuču. Mňamézní, opravdu poctivá domácí poblíffka, pošmáknul sem si, vůbec nešutnala jak z pytlíku (= mike zase bude kázat, poď do mně).