Kovbojský fazole bysem chápal asi jako cikánskou pečeni. Na to jsem se v prváku ptal, proč se tomu tak říká. Prej podle charakteristickejch surovin, který měli k dispozici. Zmínky o cikánský pečeni pochází už z dob našich praprapra... No, v tý době cikáni teda měli všechnu tu zeleninu, koření atd, ti bohatší i slaninu, ale tu flákotu vepřovýho??
Jestli to s kovbojskejma fazolema nebude podobně
A ta cikánská pečeně - ano, takhle se to ještě před 80ti rokama v kraji zdejším připravovalo, bylo to jidlo chudejch, takže místo masa kravský vemeno, všelijaký vnitřnosti,.... Proto ta zelenina a koření, aby se to dalo žrat... Tím se futrovali nejen cikáni, ale i velký množství bílejch. Byla chudoba, hlad, muselo se žrát všechno. Děti byly vděčný i za výše zmíněné, hlavně že to zasytilo.
Spíš bych to viděl tak, že název vznikl u chudiny, hodně dávno. Tvl, taková úvaha