Stránka 75 z 103

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned lis 4, 2018 18:43
od mike
Uvaril jsem vcera zase jednou hromadu cerveneho zeli, male nemeli. Poradte mi nekdo, co s nim, nejaky recept, jak ho pouzit. Kachna uz byla a jeste bude ;-)

Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned lis 4, 2018 19:46
od zonn
Zavarit?

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned lis 4, 2018 20:45
od mike
To nestoji za tu praci a bylo by jednodussi to dat do mrazaku. Myslel jsem udelat z toho nejake jidlo, ktere normalne nedelam a nenapadne mne.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned lis 11, 2018 12:36
od pavproch
Neska na oběd kačenka s červ. zelím a dvěma druhama knodlu. Mňam, přežral sem se. Ale co už, 1x za rok mi to snad dochtoři, choletesról a žlučník (který stejně už díky matušovi nemám) odpustí. :supz:

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: stř pro 19, 2018 20:22
od vonkreuz
Co si představíte pod pojmem "kovbojské fazole"? Osmažená slanina nebo spěk, do toho hozená na hrubo posekaná cibule a pak fazole (dneska předvařené z konzervy). No, ale co koření, jaké koření? Měli kucí vod kraf majorán nebo tam dávali dobromysle nebo česnek a možná ani cibuli neměli? Papriku nebo chilli?

Prostě jsem si dělal fazole a zase si říkal jak to asi bylo ve skutečnosti...

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob pro 29, 2018 7:25
od Etheric
Kovbojský fazole bysem chápal asi jako cikánskou pečeni. Na to jsem se v prváku ptal, proč se tomu tak říká. Prej podle charakteristickejch surovin, který měli k dispozici. Zmínky o cikánský pečeni pochází už z dob našich praprapra... No, v tý době cikáni teda měli všechnu tu zeleninu, koření atd, ti bohatší i slaninu, ale tu flákotu vepřovýho??
Jestli to s kovbojskejma fazolema nebude podobně :mrgreen:

A ta cikánská pečeně - ano, takhle se to ještě před 80ti rokama v kraji zdejším připravovalo, bylo to jidlo chudejch, takže místo masa kravský vemeno, všelijaký vnitřnosti,.... Proto ta zelenina a koření, aby se to dalo žrat... Tím se futrovali nejen cikáni, ale i velký množství bílejch. Byla chudoba, hlad, muselo se žrát všechno. Děti byly vděčný i za výše zmíněné, hlavně že to zasytilo.
Spíš bych to viděl tak, že název vznikl u chudiny, hodně dávno. Tvl, taková úvaha :lol:

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte led 15, 2019 14:34
od pavproch
Musím sem dát pochvalu vesnické hospodě kousek od mojí firmy - vaří tam meníčka za 95,- které nenadchnou a neurazí, ale.... neska sem tam zapad při cestě zpět ze služebky a.... dršťkoffka + kančí na šípkové omáčce s brknoedlem. Mňam. Neska teda palec nahoru.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned úno 3, 2019 18:14
od pavproch
Jeden gastronomický poznatek z Žabožroutova: sýr "Morbiere" s vrstvou popela uvnitř = mňam, speciálně, když se nechá zteplat, aby pořádně smrděl. Kus sem ho přivezl dom a byl přivítán: "Smrdí a divně vypadá" (ten sejra, ne já ....i když po týdnu na horách.....)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pon úno 4, 2019 9:36
od Olchor
No aby to nebyl Morbidere, to bych se bál, cože za popel tam je. :lol:

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv úno 14, 2019 13:11
od Etheric
Sem našel fotky přípravy červnový bašty. Na začátku bylo tohle
IMG_20170610_115826.jpg

O tři dny později tohle
IMG_20180901_142208.jpg

:mrgreen:

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pát úno 15, 2019 7:50
od Etheric
Když by někdo chtěl zkusit, tu první část může vynechat a kejtu koupit. Recept:
Nařezat klínky špeku /nemusíš šetřit/, dlouhý tak, aby byly skrz celou kejtu, pořádně je obalit v soli a dát zmrznout. Pak s něma prošpikovat kejtu skrz naskrz. Z česneku utřenýho s větším množstvím soli + olivovýho oleje + najemno pokrájenýho rozmarýnu a chilli umíchat hustou pastu a pořádně tim kejtu napatlat, dát do pekáče a nechat 2-3 dny v lednici odležet. Den před pečením večer vytáhnout z lednice, aby kejta měla pokojovou teplotu až pude na oheň. Před samotným pečením z ní setřít marinádu, jinak se spálí a zhořkne. Setřenou marinádu smíchat s pivem, ideálně Budvar 12kou a v průběhu pečení potírat. Kdo nemá možnost dělat na ohni, stačí trouba, ale neni to vono ;)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob úno 23, 2019 13:09
od pavproch
Musím se vybečet ze svých obav..... v česku, speciálně tady u nás v Z kraji fčíl řádí aféra s polským salmonelickým hovězím.... a ta moje kuchařka neměla lepší nápad než koupit falešnou sfíčkovou (prý z CZ, ale kdo ví) a udělat krvavé stejky.... dobré to bylo, což o to, ale fčíl mám bobany, no.... [-o<

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob úno 23, 2019 18:11
od apuka
Ehm, v sirsi rodine dva naprosto nezavisle pripady salmonelozy (oba razy zjistene az se znacnym zpozdenim po vypuknuti) se po dlouhem (cca mesic v obou pripadech), bezradnem reseni doktorama rychle vylecilo slivovici, ktera doslova zachranila zivot svagrovi a neteri. Ale oba meli tehdy jen par mesicu, takze mnozstvi slivovice bylo asi jedna mensi cajova (kavova?) lzycka. To by Tobe asi nestacilo ani jako prevence :-).

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned úno 24, 2019 12:52
od pavproch
Prozatím sem se nepos.al, tak snad dobrý, dyby ftym krvavým hovězím byla, tak už běhám.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: čtv bře 7, 2019 0:13
od mike
Zase jsem jednou delal svou oblibenou kureci ballotine a kdyz to bylo hotove, premyslel jsem, proc mi z toho leze napln, proc to nedrzi pri sobe a proc se to tak blbe kraji. Proto, ze jsem to pekl opacne #-o Spojem dolu to melo byt ](*,)

Projevilo se to i na chuti, hlavne stava je slabsi. Furt je to dobre, akorat ne vyborne, jako jindy. A to uz jsem to delal nejmin 10x (kure uz zvladam kompletne zpracovat do 10 minut). Njn, holt to chce pri vareni myslet na vareni a ne na rozdelanou praci...

BTW, kdybyste nekdo meli tip na dobrou napln, sem s ni. Zkousel jsem nekolik a porad mi vychazi nejlip Pepinova spenatova s mozarellou.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob bře 30, 2019 13:00
od pavproch
Stárnu. Po týdnu na poblíffkách z (rychlo) pytliku a obědech z kunverzy sem se neska vyloženě těšil na oběd doma, sic mělo být a bylo "jen" obyčejné pečokuře z rice..... :supz:

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob bře 30, 2019 18:09
od vonkreuz
Taky jsem dneska do trouby povrznul kus mlčící jehněčiny *

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte dub 23, 2019 15:52
od vonkreuz
Naložil jsem si krutou krutu, už jsem jí i sežral. Ale vadí mi, že kvuli přítomnosti oleje v láku se potom z plastové dózy špatně umývá barva (kurkuma, paprika...). V čem nakladáte vy, aby se to snáze umývalo? Nerezová ocel nebo něco takového jako je Tescoma Freshbox glass (skleněná místa s plastovým víkem).

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: úte dub 23, 2019 16:39
od mike
Nenakladam. To je dobre akorat na mizerne a zkazene maso, aby se to prebilo ;-) Maximalne nasolim a preleju maslem, to jsem ted udelal s jehneci kytou a dopadla dobre. Ve sklenene mise. Kdyz budes mit vetsi s vikem, muzes to v ni pak i pect, ale kovovy nebo keramicky pekac je lepsi.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob dub 27, 2019 11:13
od vonkreuz
Je lepší trouba nebo remoska? Mám za to, že trouba má vyšší neekonomičnost protože je potřeba vyhřívat větší prostor. Kdosi tady u nás prodává remosky, které vypadají jak nové, tak jsem o tom zauvažoval. :-k

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob dub 27, 2019 16:44
od vonkreuz
Guláš z řádně vystařené eko bio kližky už se vaří. K tomu piju Chianti a pak půjdu na procházku.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: sob dub 27, 2019 21:03
od mike
Malou remosku jsem mel na koleji. Tam byla skvela, ale doma jednoznacne trouba. V ni udelas vsechno, co v remosce, ale naopak to neplati. Treba me oblibene hranolky na plechu bych v remosce delal natrikrat, o peceni pri nizke teplote si muzes nechat jen zdat.

Jinak zalezi na tom, co preferujes, remoska bude levnejsi, nez trouba a asi bude mit i mensi spotrebu. Ovsem jen o par korun na peceni: https://radiozurnal.rozhlas.cz/kolik-st ... be-6286163

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pon dub 29, 2019 9:15
od apuka
Rekl bych, ze pokud bys nechtel pouzivat velkou vestavenou troubu na mensi veci, spise nez remosku si sezen minitroubu s horkym vzduchem, neco jako napriklad toto. Sezenes velkou, jak chces.
Mas tam moznost pect normalne, vetsinou horni/dolni ohrev+oboji, horky vzduch (zkrati dobu peceni a muzes delat i vice veci najednou, dokonce napr. obstojne babovku spolu s kuretem - pokud se to dokopy vleze), gril. A spotrebu to bude mit mozna kousek vyssi nez remoska, ale ne moc. V neposledni rade mas vyhodu termostatu.
Remoska je fajn, da se to pouzivat na mnoho veci - ale ma sva omezeni.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pon dub 29, 2019 10:45
od GreyMouse
Jak píše mike, na koleji významné rozšíření možností pro kulinářskou tvorbu (podobně i někde na chatě nebo chalupě, kde je k dispozici jen vařič), ale doma jednoznačně zvítězila trouba. Remosku jsem používala (na maso i moučníky) než jsme si pořídili kuchyňskou linku (na podlaze pro ni bylo místa dost :-)), ale když už jsme měli normálně zařízenou kuchyň, remoska zahálela zarovnaná jiným nádobím v rohu skříňky. Párkrát jsem se přinutila ji vytáhnout a použít, ale úspora pár desetníků nebo korun mi za nepříjemnosti při použití nestála a tak šla nakonec z domu. Máme dost malou kuchyň, takže remoska zabrala velkou část pracovní plochy (je třeba nechat si místo i na odkládání pečícího víka) a taky mi přijde, že její použití vyžaduje mnohem víc opatrnosti, aby nedošlo k nějakým škodám na zdraví nebo majetku.

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned kvě 26, 2019 6:45
od vonkreuz
Měl jsem teď po ránu zelenou kávu. Ježíš Marja to je takovej hnus fujtajbl fijalovej. Jak to může někdo dobrovolně pít?!?!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned kvě 26, 2019 21:37
od mike
:D takhle z tebe ale nikdy poradny hipster nebude :twisted:

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned kvě 26, 2019 22:05
od dudy
No tak zelený kafe je fakt hnus.
Taky sem zkoušel cibetkový.
To že to sežrala ňáká divná liškokuna a pak to vysrala, je, ve srovnání s tou chutí, naprostá marginálie.
Zlatá "jako kluk sem se rád motal v kuchyni"...

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned kvě 26, 2019 22:19
od mike
A jak teda to zeleny kafe chutna? Vim, hnusne, ale pod tim se da predstavit spousta veci ;-)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: ned kvě 26, 2019 23:03
od dudy
Je to kyselý a trpký, až taková ta svíravá chuť.
Já mám rád klasickou 100% arabicu, ideálně takovou tu s oříškovými až čokoládovými tóny a i na espreso směsích mi vadí kyselost robusty.
Čaj mám taky nejradši pigi s citrónem a cukrem...
:twisted:

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

PříspěvekNapsal: pon kvě 27, 2019 6:42
od pavproch
Dyž sme u teho kafe - v poslední době chlampu (logr) Lavazza Oro ze zlaté plechové pixly. A je to přesně ukázka "inovací ke zmaru" - starší "model" bylo krásně jemně mleté dobře upražené kafe, lahodné na pití. Nový "model 2019" se nepatrně liší vzhledem pixly a (skoro) sa nedá piť - hrubě mleté, upražené tak, že chutí připomíná turka (ie. druhák) z nádražního bufetu za totáče. :twisted:

Asi budu muset přejít k jiné značce.