Hedvábná stezka Pohora Svět outdooru Svět běhu Tulení pásy Pádler Festival OBZORY Expediční kamera SNOW FILM FEST Klub cestovatelů Praha a Brno

Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » ned lis 4, 2018 18:43

Uvaril jsem vcera zase jednou hromadu cerveneho zeli, male nemeli. Poradte mi nekdo, co s nim, nejaky recept, jak ho pouzit. Kachna uz byla a jeste bude ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 35635
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod zonn » ned lis 4, 2018 19:46

Zavarit?
zonn
účastník
účastník
 
Příspěvky: 770
Registrován: pát lis 11, 2005 8:16

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » ned lis 4, 2018 20:45

To nestoji za tu praci a bylo by jednodussi to dat do mrazaku. Myslel jsem udelat z toho nejake jidlo, ktere normalne nedelam a nenapadne mne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 35635
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod pavproch » ned lis 11, 2018 12:36

Neska na oběd kačenka s červ. zelím a dvěma druhama knodlu. Mňam, přežral sem se. Ale co už, 1x za rok mi to snad dochtoři, choletesról a žlučník (který stejně už díky matušovi nemám) odpustí. :supz:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19862
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod vonkreuz » stř pro 19, 2018 20:22

Co si představíte pod pojmem "kovbojské fazole"? Osmažená slanina nebo spěk, do toho hozená na hrubo posekaná cibule a pak fazole (dneska předvařené z konzervy). No, ale co koření, jaké koření? Měli kucí vod kraf majorán nebo tam dávali dobromysle nebo česnek a možná ani cibuli neměli? Papriku nebo chilli?

Prostě jsem si dělal fazole a zase si říkal jak to asi bylo ve skutečnosti...
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9568
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » sob pro 29, 2018 7:25

Kovbojský fazole bysem chápal asi jako cikánskou pečeni. Na to jsem se v prváku ptal, proč se tomu tak říká. Prej podle charakteristickejch surovin, který měli k dispozici. Zmínky o cikánský pečeni pochází už z dob našich praprapra... No, v tý době cikáni teda měli všechnu tu zeleninu, koření atd, ti bohatší i slaninu, ale tu flákotu vepřovýho??
Jestli to s kovbojskejma fazolema nebude podobně :mrgreen:

A ta cikánská pečeně - ano, takhle se to ještě před 80ti rokama v kraji zdejším připravovalo, bylo to jidlo chudejch, takže místo masa kravský vemeno, všelijaký vnitřnosti,.... Proto ta zelenina a koření, aby se to dalo žrat... Tím se futrovali nejen cikáni, ale i velký množství bílejch. Byla chudoba, hlad, muselo se žrát všechno. Děti byly vděčný i za výše zmíněné, hlavně že to zasytilo.
Spíš bych to viděl tak, že název vznikl u chudiny, hodně dávno. Tvl, taková úvaha :lol:
Nohy si meju v potoce, živim se lesním plodem...

Pravda vítězí - no jo, ale čí???
Etheric
účastník
účastník
 
Příspěvky: 793
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod pavproch » úte led 15, 2019 14:34

Musím sem dát pochvalu vesnické hospodě kousek od mojí firmy - vaří tam meníčka za 95,- které nenadchnou a neurazí, ale.... neska sem tam zapad při cestě zpět ze služebky a.... dršťkoffka + kančí na šípkové omáčce s brknoedlem. Mňam. Neska teda palec nahoru.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19862
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod pavproch » ned úno 3, 2019 18:14

Jeden gastronomický poznatek z Žabožroutova: sýr "Morbiere" s vrstvou popela uvnitř = mňam, speciálně, když se nechá zteplat, aby pořádně smrděl. Kus sem ho přivezl dom a byl přivítán: "Smrdí a divně vypadá" (ten sejra, ne já ....i když po týdnu na horách.....)
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19862
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Olchor » pon úno 4, 2019 9:36

No aby to nebyl Morbidere, to bych se bál, cože za popel tam je. :lol:
Není dobré, když sportovci pijí, ale je pěkné, když alkoholici sportují.
Olchor
účastník
účastník
 
Příspěvky: 507
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
Bydliště: Blansko

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » čtv úno 14, 2019 13:11

Sem našel fotky přípravy červnový bašty. Na začátku bylo tohle
IMG_20170610_115826.jpg

O tři dny později tohle
IMG_20180901_142208.jpg

:mrgreen:
Nohy si meju v potoce, živim se lesním plodem...

Pravda vítězí - no jo, ale čí???
Etheric
účastník
účastník
 
Příspěvky: 793
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pát úno 15, 2019 7:50

Když by někdo chtěl zkusit, tu první část může vynechat a kejtu koupit. Recept:
Nařezat klínky špeku /nemusíš šetřit/, dlouhý tak, aby byly skrz celou kejtu, pořádně je obalit v soli a dát zmrznout. Pak s něma prošpikovat kejtu skrz naskrz. Z česneku utřenýho s větším množstvím soli + olivovýho oleje + najemno pokrájenýho rozmarýnu a chilli umíchat hustou pastu a pořádně tim kejtu napatlat, dát do pekáče a nechat 2-3 dny v lednici odležet. Den před pečením večer vytáhnout z lednice, aby kejta měla pokojovou teplotu až pude na oheň. Před samotným pečením z ní setřít marinádu, jinak se spálí a zhořkne. Setřenou marinádu smíchat s pivem, ideálně Budvar 12kou a v průběhu pečení potírat. Kdo nemá možnost dělat na ohni, stačí trouba, ale neni to vono ;)
Nohy si meju v potoce, živim se lesním plodem...

Pravda vítězí - no jo, ale čí???
Etheric
účastník
účastník
 
Příspěvky: 793
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod pavproch » sob úno 23, 2019 13:09

Musím se vybečet ze svých obav..... v česku, speciálně tady u nás v Z kraji fčíl řádí aféra s polským salmonelickým hovězím.... a ta moje kuchařka neměla lepší nápad než koupit falešnou sfíčkovou (prý z CZ, ale kdo ví) a udělat krvavé stejky.... dobré to bylo, což o to, ale fčíl mám bobany, no.... [-o<
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19862
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod apuka » sob úno 23, 2019 18:11

Ehm, v sirsi rodine dva naprosto nezavisle pripady salmonelozy (oba razy zjistene az se znacnym zpozdenim po vypuknuti) se po dlouhem (cca mesic v obou pripadech), bezradnem reseni doktorama rychle vylecilo slivovici, ktera doslova zachranila zivot svagrovi a neteri. Ale oba meli tehdy jen par mesicu, takze mnozstvi slivovice bylo asi jedna mensi cajova (kavova?) lzycka. To by Tobe asi nestacilo ani jako prevence :-).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7941
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod pavproch » ned úno 24, 2019 12:52

Prozatím sem se nepos.al, tak snad dobrý, dyby ftym krvavým hovězím byla, tak už běhám.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19862
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » čtv bře 7, 2019 0:13

Zase jsem jednou delal svou oblibenou kureci ballotine a kdyz to bylo hotove, premyslel jsem, proc mi z toho leze napln, proc to nedrzi pri sobe a proc se to tak blbe kraji. Proto, ze jsem to pekl opacne #-o Spojem dolu to melo byt ](*,)

Projevilo se to i na chuti, hlavne stava je slabsi. Furt je to dobre, akorat ne vyborne, jako jindy. A to uz jsem to delal nejmin 10x (kure uz zvladam kompletne zpracovat do 10 minut). Njn, holt to chce pri vareni myslet na vareni a ne na rozdelanou praci...

BTW, kdybyste nekdo meli tip na dobrou napln, sem s ni. Zkousel jsem nekolik a porad mi vychazi nejlip Pepinova spenatova s mozarellou.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 35635
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod pavproch » sob bře 30, 2019 13:00

Stárnu. Po týdnu na poblíffkách z (rychlo) pytliku a obědech z kunverzy sem se neska vyloženě těšil na oběd doma, sic mělo být a bylo "jen" obyčejné pečokuře z rice..... :supz:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19862
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod vonkreuz » sob bře 30, 2019 18:09

Taky jsem dneska do trouby povrznul kus mlčící jehněčiny *
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9568
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod vonkreuz » úte dub 23, 2019 15:52

Naložil jsem si krutou krutu, už jsem jí i sežral. Ale vadí mi, že kvuli přítomnosti oleje v láku se potom z plastové dózy špatně umývá barva (kurkuma, paprika...). V čem nakladáte vy, aby se to snáze umývalo? Nerezová ocel nebo něco takového jako je Tescoma Freshbox glass (skleněná místa s plastovým víkem).
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9568
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » úte dub 23, 2019 16:39

Nenakladam. To je dobre akorat na mizerne a zkazene maso, aby se to prebilo ;-) Maximalne nasolim a preleju maslem, to jsem ted udelal s jehneci kytou a dopadla dobre. Ve sklenene mise. Kdyz budes mit vetsi s vikem, muzes to v ni pak i pect, ale kovovy nebo keramicky pekac je lepsi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 35635
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod vonkreuz » sob dub 27, 2019 11:13

Je lepší trouba nebo remoska? Mám za to, že trouba má vyšší neekonomičnost protože je potřeba vyhřívat větší prostor. Kdosi tady u nás prodává remosky, které vypadají jak nové, tak jsem o tom zauvažoval. :-k
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9568
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod vonkreuz » sob dub 27, 2019 16:44

Guláš z řádně vystařené eko bio kližky už se vaří. K tomu piju Chianti a pak půjdu na procházku.
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9568
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » sob dub 27, 2019 21:03

Malou remosku jsem mel na koleji. Tam byla skvela, ale doma jednoznacne trouba. V ni udelas vsechno, co v remosce, ale naopak to neplati. Treba me oblibene hranolky na plechu bych v remosce delal natrikrat, o peceni pri nizke teplote si muzes nechat jen zdat.

Jinak zalezi na tom, co preferujes, remoska bude levnejsi, nez trouba a asi bude mit i mensi spotrebu. Ovsem jen o par korun na peceni: https://radiozurnal.rozhlas.cz/kolik-st ... be-6286163
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 35635
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod apuka » pon dub 29, 2019 9:15

Rekl bych, ze pokud bys nechtel pouzivat velkou vestavenou troubu na mensi veci, spise nez remosku si sezen minitroubu s horkym vzduchem, neco jako napriklad toto. Sezenes velkou, jak chces.
Mas tam moznost pect normalne, vetsinou horni/dolni ohrev+oboji, horky vzduch (zkrati dobu peceni a muzes delat i vice veci najednou, dokonce napr. obstojne babovku spolu s kuretem - pokud se to dokopy vleze), gril. A spotrebu to bude mit mozna kousek vyssi nez remoska, ale ne moc. V neposledni rade mas vyhodu termostatu.
Remoska je fajn, da se to pouzivat na mnoho veci - ale ma sva omezeni.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7941
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod GreyMouse » pon dub 29, 2019 10:45

Jak píše mike, na koleji významné rozšíření možností pro kulinářskou tvorbu (podobně i někde na chatě nebo chalupě, kde je k dispozici jen vařič), ale doma jednoznačně zvítězila trouba. Remosku jsem používala (na maso i moučníky) než jsme si pořídili kuchyňskou linku (na podlaze pro ni bylo místa dost :-)), ale když už jsme měli normálně zařízenou kuchyň, remoska zahálela zarovnaná jiným nádobím v rohu skříňky. Párkrát jsem se přinutila ji vytáhnout a použít, ale úspora pár desetníků nebo korun mi za nepříjemnosti při použití nestála a tak šla nakonec z domu. Máme dost malou kuchyň, takže remoska zabrala velkou část pracovní plochy (je třeba nechat si místo i na odkládání pečícího víka) a taky mi přijde, že její použití vyžaduje mnohem víc opatrnosti, aby nedošlo k nějakým škodám na zdraví nebo majetku.
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1611
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod vonkreuz » ned kvě 26, 2019 6:45

Měl jsem teď po ránu zelenou kávu. Ježíš Marja to je takovej hnus fujtajbl fijalovej. Jak to může někdo dobrovolně pít?!?!
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9568
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » ned kvě 26, 2019 21:37

:D takhle z tebe ale nikdy poradny hipster nebude :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 35635
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod dudy » ned kvě 26, 2019 22:05

No tak zelený kafe je fakt hnus.
Taky sem zkoušel cibetkový.
To že to sežrala ňáká divná liškokuna a pak to vysrala, je, ve srovnání s tou chutí, naprostá marginálie.
Zlatá "jako kluk sem se rád motal v kuchyni"...
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3384
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » ned kvě 26, 2019 22:19

A jak teda to zeleny kafe chutna? Vim, hnusne, ale pod tim se da predstavit spousta veci ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 35635
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod dudy » ned kvě 26, 2019 23:03

Je to kyselý a trpký, až taková ta svíravá chuť.
Já mám rád klasickou 100% arabicu, ideálně takovou tu s oříškovými až čokoládovými tóny a i na espreso směsích mi vadí kyselost robusty.
Čaj mám taky nejradši pigi s citrónem a cukrem...
:twisted:
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3384
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod pavproch » pon kvě 27, 2019 6:42

Dyž sme u teho kafe - v poslední době chlampu (logr) Lavazza Oro ze zlaté plechové pixly. A je to přesně ukázka "inovací ke zmaru" - starší "model" bylo krásně jemně mleté dobře upražené kafe, lahodné na pití. Nový "model 2019" se nepatrně liší vzhledem pixly a (skoro) sa nedá piť - hrubě mleté, upražené tak, že chutí připomíná turka (ie. druhák) z nádražního bufetu za totáče. :twisted:

Asi budu muset přejít k jiné značce.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 19862
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

PředchozíDalší

Zpět na Pokec