Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » stř říj 4, 2017 19:52
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od pavproch » stř říj 4, 2017 19:53
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28310
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » stř říj 4, 2017 19:56
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » stř říj 4, 2017 20:03
Kdybych byl diktator, jako ty, tak zakazu pouzivat vsechny jednotky krome SI
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49419
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » stř říj 4, 2017 20:08
Jednotky SI tam prave vsade ma, s knizkami v anglictine to byva problem, tiez neznasam, ked tam maju len "2 3/4 cups", fakt dementi, ale tuna jak vidis su presne gramy a teploty v C. Jedine velkost nadoby je tam v quart, ale to je nepodstatne...
Chutna to jak chleba asi vo FR, inak jak sumava, ale zas ziadna svetla bageta to nie je, proste taky "rustikalny chlieb". Tazko popsat, ale ma to chlebovu chut...
Doniesol som si z Malagy olivovy olej a s nim to bolo bozi, nic viac clovek nepotrebuje
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » stř říj 4, 2017 20:13
Jinak mi to dost pripomina recept, co jsem kdysi zkousel, ale byl jen na pul strany Chleba vypadal skvele, ale chutnal trochu jako buchta, coz mne nenadchlo a znovu jsem to nezkousel. Mozna jsem nekde udelal chybu, ale prislo mi, ze to souviselo s pouzitim kvasnic misto kvasku.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49419
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » stř říj 4, 2017 20:17
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » stř říj 4, 2017 20:27
BTW, olivovy olej, taky jsem dneska koupil. Spravil jsem si chut, pred casem jsem koupil 5 litru reckeho s kyselosti 0.3 a baba tvrdila, ze je skoro stejny jako ten, co kupuju normalne a zrovna nemela. Houby. Tenhle je vic palivy, coz mi nevadi, ale navic je nahorkly a to uz jo. Na vareni dobry, zmizi to, ale samotny se moc neda. Co jsem koukal, tak se to bere spis jako znamka kvality (oboji), maji to byt nejake zdrave flavanoidy, ale mne to proste vadi. Tak holt mam jeden na jidlo a jeden na vareni, do konce roku tech 5 litru padne.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49419
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » stř říj 4, 2017 20:31
v tej knizke su tie recepty rozdelene na 3 urovne
1. primo proste delas cesto muka, voda, drozdie naraz
2. poolish = fermentujes cez noc, a potom to pridas do toho
3. kvasek
zatial som skusal len ten 1 recept s tym poolish...
edit: tak som to nasiel http://www.pekarnomanie.cz/polis/
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » stř říj 4, 2017 20:37
Poliš – poolish – poliš, stejně jako omládek se používal (dnes už mnohem méně) v českých pekárnách. Hlavně na zahraničních webech můžeme potkat i výraz poolish, což je něco trochu jiného – např. podle knihy Rose L. Beranbaumové (Bible domácího pečení) se poolish připravuje ze stejného hmotnostního množství vody a mouky, kvasí pár hodin i celou noc a je nazvaný po polských pekařích, kteří se kdysi usadili ve Francii.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49419
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » pon lis 6, 2017 20:10
(normalne sladke nepecu, ale mam rad hrusky a syrove mi nedelaji dobre, a tak jsem hledal, co s nima, a nasel tohle)
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49419
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » stř lis 8, 2017 20:29
Kdybyste to nekdo chteli delat, tak ma ve vsech technickych poznamkach pravdu. Cim vetsi kusy hrusek, tim lip, pecici papir je vhodny, jinak se to prilepi i k teflonove forme (pomohl tenky nuz) a vychlazeni je dobry napad.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49419
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od booze » čtv lis 9, 2017 9:26
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od GreyMouse » čtv lis 9, 2017 23:26
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1981
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » pát lis 10, 2017 2:54
A bylo jasno. Ty hovada nejen ze bezostysne kradou, ale ani to neumi spravne prelozit. Misto cajovych lzicek (tsp) tam dali lzice, takze jsem mel asi trojnasobek cuminu, papriky a cukru (toho psali dokonce dve lzice, dal jsem jednu). Chilli jsem dal nastesti jen lzicku, prelozit 1 heaped tsp hot chilli powder (or 1 level tbsp if you only have mild) jako 1 vrchovatou lžíci pálivého chilli (nebo 1 lžičku, pokud chcete jemnější pokrm) je na presdrzku, protoze s vrchovatou lzici by to bylo na vyhozeni.
Technologii taky prelozili blbe, v posledni fazi se to ma nechat bublat 10 minut bez poklicky (cimz se omacka zredukuje, coz potrebuje) a pak odstavit z ohne, priklopit poklicku a nechat 10 minut stat. Preklad je presne naopak. 10 minut varit pod poklickou, pak ji odklopit a nechat 10 minut stat Ze treba couple of tablespoons of water prekladaji tupe otrocky jako dvě lžíce vody uz jsou malickosti, ale svedci o kucharske i jazykove urovni "autora".
Ted koukam, ze tam maji naopak skoro vsechno. Dve lzicky rajskeho protlaku maji byt pro zmenu dve lzice. Akorat lzici oleje maji spravne...
Fakt hovada
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49419
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » pát lis 10, 2017 8:03
TAJNÝ TIP
Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu.
Lol
Za prve to vobec nie je tajny tip, pretoze tam tu cokoladu dava kazdy druhy pako. A za druhe sa to tam vobec nehodi, ludia to tam davaju len preto, lebo to znie cool, ze "wow, cokolada? no to je boha skandal, to by ma nenapadlo!"...
To je jak kureci prsa s broskvi a syrem Alebo pizza s ananasom...
PS: Inak uz na tom obrazku to nevypada dobre, hodne vodnate, neviem podla coho si si to vyberal
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Lipon » pát lis 10, 2017 8:26
- Lipon
- inventář fóra
- Příspěvky: 4912
- Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
- Bydliště: furt něgde ...
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » pát lis 10, 2017 18:15
Nekdy na zacatku devadesatych let u nas vzniknul pocitacovy casopis Bajt. V jednom z prvnich cisel vysel clanek o Notron utilitach, tehdy to byly male programky pro DOS. Mezi nima WipeFile a WipeDisk, ktere slouzily k bezpecnemu smazani souboru a disku, aby se uz data nedala obnovit (nekolikanasobne prepsani nejakym vzorem a pak smazani). Autor clanku to uplne nepochopil a prezentoval je jako tooly na ochranu dat Chudak sefredaktor si pak v dalsim cisle sypal popel na hlavu a hluboce se omlouval vsem postizenym (pro mladsi rocniky: Google jeste neexistoval a dokonce neexistoval ani web ).
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49419
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » pát lis 10, 2017 18:23
grco píše:Keby si sa radsej spytal skusenejsich jak sa ta dela, tak mas po problemoch
O kus vys jsem se ptal zkusenejsich na kolac a nikdo neodpovedel
OK, jaky je teda tvuj overeny recept na chilli con carne?
grco píše:Inak uz na tom obrazku to nevypada dobre, hodne vodnate, neviem podla coho si si to vyberal
To byl takovy okamzity napad a hledal jsem neco rychleho, na co nebudu potrebovat tisic ruznych surovin. Tohle na prvni pohled nevypadalo spatne a myslel jsem, ze Apetit ma lepsi uroven, nez Mimibazar. Chybami se clovek uci.
Myslim, ze original BBC recept je celkem v pohode. Ani tohle neni spatne, jen je to moc sladke a trci z toho cumin. Fotky neresim a po duseni jsem samozrejme videl, ze je tam moc vody, a tak jsem to zredukoval, takze konzistence je celkem v pohode. Kdyby tam bylo spravne protlaku, tak to bude jeste lepsi.
grco píše:Za prve to vobec nie je tajny tip, pretoze tam tu cokoladu dava kazdy druhy pako. A za druhe sa to tam vobec nehodi, ludia to tam davaju len preto, lebo to znie cool, ze "wow, cokolada? no to je boha skandal, to by ma nenapadlo!"...
Co jsem koukal, tak je to skoro v kazdem receptu a v jinych je misto toho praskove kakao.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49419
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » ned lis 12, 2017 21:52
Chilli con carne
Neznasam cele rajcata, tak namiesto rajcat pouzivam pyre (passatu).
Ingrediencie:
Olivovy olej
500g mleteho hoveziho
1 cibula
2 badyany
1 mrkev
3 cesnaky
1 zelena chilli papricka
30g rajc. protlaku
375g cerveneho vina
50g masla
1 caj. lyzicka rimskeho kminu
1 caj. lyzicka uzenej mletej papriky
1/2 caj. lyzicky mleteho chilli
400g rajcatoveho pyre
500g hoveziho vyvaru
400g cervenych fazoli (1 plechovka)
sul, pepr
nastruhany cheddar
kysla smotana
Postup:
1. V hrnci rozpalis olivovy olej a postupne opecies mlete maso, tak aby sa nedusilo, ale zhnedlo. Vyberies deravou naberackou a odlozis vedla.
2. Pridas dalsi olivovy olej, na kostky nakrajanu cibulu a badyan a na strednom ohni opecies do zlatova (7-10 min).
3. Pridas na kostky nakrajanu mrkev, nakrajany cesnak a nakrajanu chilli papricku. Povaris tak 10 minut, kym mrkev nezmakne.
4. Pridas paradajkovy pretlak, premiesas a povaris par minut, kym to nema vsetko taku cihlovu barvu.
5. Zalejes cervenym vinom a nechas zredukovat tak na 1/2 az 1/3. Badyan vyberies a vyhodis.
6. Vyklopis zpatky to opecene mlete maso, pridas maslo, rimsky kmin, uzenu mletu papriku, mlete chilli a dobre premiesas.
7. Zalejes rajcatovym pyre a hovezim vyvarom. Premiesas a nechas probublavat na miernom ohni 2-3 hodiny, kym to nema pozadovanu konzistenciu. Obcas promichas.
8. Pridas scedenu plechovku cervenych fazoli a nechas prohrat, kym to zacne zas probublavat.
9. Dochutis soli a peprem podla chuti. Pripadne este dalsie mlete chilli, podla toho jak moc to chces palive.
10. Podavas posypane nastruhanym cheddarom a lyzickou kysle smotany.
PS: Ja to mam najradsej v tortille.
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » ned lis 12, 2017 22:05
Jaka je teda vysledna konzistence? Nemas fotku?
Trochu mi ten postup pripomina bolonskou omacku Proti tomu z BBC je podstatne delsi, coz samozrejme vysledku pomuze.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49419
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » ned lis 12, 2017 22:11
Ten badyan tam nevadi, necitit to jedlo vobec po badyanu, ked to je hotove. Naopak, badyan ma vlastnost, ze ked robis akekolvek maso na cibulce, tak dokaze zvyraznit chut masa. Len to s tym masom opecies/povaris a pak vyhodis. Nesmies tam dat zas ale 10 kusov samozrejme. Je to tip od Hestona Blumenthala...
Fotku nemam ziadnu. Ale teraz mam na to tiez chut, jak som ti to pisal, tak to mozno tento tyzden spravim. Konzistencia by podla mna mala byt nieco jak prave ta bolognese...
Dolezite je proste to maso nechat zhnednout, delat ho na vysokej teplote a po castiach, nech sa nedusi, bez zhnednutia nie je chut. No a samozrejme vino dela vzdy divy Vyskusaj a pak dej vedet, ci to bylo lepsi jak apetit.
PS: Este ked sa ti chce s tym hrat, tak na koniec tam mozes pridat grilovane cervene papriky oloupane. Nakrajas na platky, ocistis od seminek, das na pekac, potres olejom a das do trouby pod grill piect, az kym nezcernaju zhora. Potom das do misky a zakryjes foliou, nech sa zaparia. Potom osupes tu zhorenu kozu, nakrajas na kousky a pridas do chilli con carne. Ja to ale nedelam, pretoze papriky taky nejim, len rozmixovane
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » ned lis 12, 2017 23:48
Fajn, diky, vyzkousim, ale asi az po nejake dobe. Zrovna jsem dojedl ten prvni pokus. Odlezeni tomu pomohlo, uz z toho nebyl tak citit cumin.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49419
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od dudy » pon lis 13, 2017 9:19
Tvl, žereš všecko jen rozmixovaný a nad haší se vošklíbal...
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3963
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » pon lis 13, 2017 9:37
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od dudy » úte lis 14, 2017 14:34
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3963
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od booze » stř lis 22, 2017 18:59
dudy píše:Voňavé a křehké tofu s jasmínovou rýží.
Tak jsem to vyzkousel, jednoduche a nakonec i chutne. Tofu jsem musel smazit marinovane, protoze obycejne smrdi a chutna jak blato.
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » pon lis 27, 2017 8:08
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » pon lis 27, 2017 20:23
Pripomnelo mi to soutez ve vareni chilli, stare, ale dobre
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49419
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » pon lis 27, 2017 21:13
Podla toho popisu tomu "u nas znamemu" odpoveda najviac asi Oklahoma-style Chili.
Podstatne je ale, jak tam pisu, ze chili con carne je nieco jak paella v spanielsku, alebo bolognese omacka v taliansku, kazdy to dela inak a vsetci dalsi to delaj spatne
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6896
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08