Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod sobb » čtv pro 15, 2022 20:16

Když jsme ještě bývali v Brně, tak jsme se občas do Levných potravin nakoukli, na Orlí to tuším bylo (?). Někdy mívali dobře uzrálé sýry :D
A sem tam i nějakou jinou dobrotu za rozumný peníz. Jen tam bývalo pokaždý dost narváno, nic moc příjemnýho.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » čtv pro 15, 2022 20:34

Kdyz uz jste u tech slev, jsem stalym klientem sekce Zachran mne na Kosiku. Tam jsou veci tesne pred expiraci, takze se da koupit dobre odlezele maso (a uzeniny a syry) klidne i s 60 % slevou. Treba vcera (bio) jehneci hrbet za tri stovky super, osm bych za to nedal.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49384
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » čtv pro 15, 2022 21:10

To s těmi arašídy jsem nevěděl. Vzhledem k tomu kolik lidí to tam bralo hrstma, tak těch zklamaných bude víc.

Mawenzi: Jo, je to na Masaryčce. Jak píšeš, jsou tam hlavně sladkosti a uzeniny. Ale bral jsem tam i Řecké jogurty, co stojí 17Kč, tak je tam měli s datem expirace v lednu 2023 za 6 Kč. Mléčných výrobků a sýrů, pomazánek je tam taky dost.

Sobb: Jojo, některé sýry vypadali že jsou pěkně zralé :-)

Ale jak píšete, je to tam dost narvaný lidmi všech sociálních vrstev a prostředí včetně prodavaček taky nic moc.
No a nad podmínkami skladování raději nepřemýšlím, vzhledem k uzeninám, co jsem nakoupil.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4336
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » čtv pro 15, 2022 21:19

mike píše:(bio) jehneci hrbet za tri stovky super, osm bych za to nedal.

Já bych za to 300 teda nedal. Celá ovce mě stojí 1200 - 2000... A je úplně čerstvá, ještě mečí :) Navíc v ní jsou velký, krásný játra, ty jsou nejlepší úplně čerstvý, hned z ovce na pánev.

Nemůžu se dočkat, až bude fungovat košík i u nás. Bylo by to moc fajn, nemusel bych do obchodů..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8071
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » čtv pro 15, 2022 21:31

Jenze ja nechci celou ovci, ja chci rychlou a dobrou veceri pro dva ;-) V cene je samozrejme i zpracovani a porcovani masa, na to nemam ani misto ani chut.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49384
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » čtv pro 15, 2022 21:36

Hm, jehněčí hřbet bez naložení? Jako dá se, ale vůbec to není ono...
Skopový jsem se naučil žrát a dělat ve Španělsku, tam jsem to měl poprvé. Vynikající maso, ale musíš vědět, co s ním, není to tak jednoduchý, jako kuře nebo vepř
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8071
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » čtv pro 15, 2022 21:40

Bez nalozeni a je skvely. Pece se zprudka asi 50 minut, moje trouba na to ma automaticky program a lip bych to neudelal :)

Kdyz se maso musi nakladat, tak je s nim neco spatne. Treba ze neni jehneci, ale skopove ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49384
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » čtv pro 15, 2022 21:48

Nemusí se nakládat, ale je to chutnější a maso má lepší strukturu. Třeba u hřbetu to tak nevadí, ale taková kýta bez předchozího naložení je fakt nic moc.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8071
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » čtv pro 15, 2022 23:41

Prave proto beru hrbet. Ale i kyta je celkem v pohode, asi zalezi na mase a jeho odlezeni. Kdyz dostanes cerstvou ovci, tak maso odlezele nebude. Mne by nalozeni vadilo, prebilo by jemnou chut jehneciho, kvuli ktere ho mam rad.

Nenakladam ani zverinu, ac na tom vetsina receptu trva, a neprijde mi, ze by to bylo potreba. Delal jsem ted nekolikrat srnci na smetane i jeleni hrbet jako minutku a oboji dobry a mekky.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49384
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pát pro 16, 2022 5:16

Naložení nemusí přebít chuť masa, to jen v ČR je takovej blbej zvyk. Zvěřina, pokud je mladá, nepotřebuje naložení, aby byla měkká.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8071
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod pavproch » pát pro 16, 2022 13:09

Etheric píše:arašídy jsou svým způsobem nebezpečný

Jo, ale jinak než píšeš = aflatoxiny.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28265
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pát pro 16, 2022 13:29

Však píšu, že tyhle plody jsou velmi náchylný na plísně /který maj na svědomí to, co píšeš/. Ty jsou z nich někdy cítit. Stačí nesprávný uskladnění během přepravy a už to začne bujet, velmi rychle. Už mi to nesmí přes práh, podřadná surovina, ještě potenciálně nebezpečná
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8071
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod pavproch » pát pro 16, 2022 14:01

Aha, já to pochopil, že píšeš o žluknutí woleje.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28265
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pát pro 16, 2022 14:13

K němu jsou arašídy taky náchylný. Narozdíl od jiných ořechů. Btw, jsou arašídy botanicky vůbec ořechy? Myslím, že ne..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8071
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Kjuba » pát pro 16, 2022 15:07

Jasně, že ne. Je to luštěnina. Protože plodem podzemnice je lusk. Podobně jako třeba u fazolí.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » pát pro 16, 2022 17:19

Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49384
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pát pro 16, 2022 17:57

Prapodivná plodina...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8071
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod sobb » pát pro 16, 2022 17:59

Arašídy mám ráda. A peanut butter je mňamka. Jsme si ho oblíbili kdysi při výletu po Zélandu, měli jich tam obrovský výběr :) I teď si ho občas koupíme na cestách v zemích, kde se konzumuje ve velkým. Akorát je to strašně návykový a tloustne se po tom 8-[
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pát pro 16, 2022 18:04

sobb píše:v zemích, kde se konzumuje ve velkým

USA? :D
Měl jsem je taky rád, ale už mi po nich bylo extrémně blbě /víš, jak se arašídy těžko zvrací?/ a několikrát jsem nový balení plodů i másla vyhodil, bylo to zkažený. Tak jsem to úplně přestal kupovat a konzumovat.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8071
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod sobb » pát pro 16, 2022 18:16

Mám pocit, že tam jsem ještě kouzlo peanutu neobjevila. To až později na tom Zélandu. Ale velké oblibě se těší třeba také v Austrálii nebo v UK, tam jsme jej též občas koupili.
To chápu, že jsi zanevřel. My zatím měli štěstí, a nic takového nás nepotkalo.
Ale už jsme měli plesnivý para ořechy ve směsi s ostatními oříšky, což nepotěšilo :?
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pát pro 16, 2022 18:29

Nedávno jsem vracel pekany z lidlu, byly žluklý a vlhký, blee :vom:
Ono sehnat čerstvý a kvalitní ořechy není tak jednoduchý, jak se může zdát, bohužel
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8071
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » pon pro 19, 2022 13:20

Dostal jsem darem sušičku na ovoce, protože u původního majitele neměla využití a v Kauflandu měli zrovna akci na jablka za 15Kč, tak jsem o víkendu sušil a ty domácí křížaly s kupovanými se nedají vůbec srovnat. Musím se hlídat, abych tu bednu jablek transformovanou do sušeného stavu nesnědl za jeden den, jak je to dobrý. Dneska beru igelitky a jdu pro další várky ovoce a zkoušet i další druhy. Suším přes noc bo je levný proud, akorát to vyjde, že ráno vstanu a vypnu to. Ty jablka mi trvají tak cca sedm hodin sušit. Nakrájeno na relativně tenké plátky, podle toho, jestli jsem nervózní nebo ne. Když jsem nervózní, tak to jsou tlustší plátky, protože nemám nervy se s tím drbat.

A tak se chci zeptat, jestli neexistuje nějaký nástroj, který ty jablka krájí na tenké plátky. Ptám se protože, jsem teprve nedávno na jedné návštěvě zjistil, když ho navštívená osoba začala přede mnou používat, že existuje něco jako vypeckovávač třešní. Taková blbost a kolik to ušetří práce. Akorát ta cena mi přijde přemrštěná na to, že je to kus plastu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4336
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Olchor » pon pro 19, 2022 13:52

My máme doma loupač jablek, geniální udělátko. Jablko oloupe ( křížaly bez šlupky jsou lepší), vyřízne jádřinec a jablko rozkrájí na cca 2mm plátky. Zpracovat 1 jabko trvá tak asi 10 sec.
Křížaly sušíme na kamnech, paráda.
Problémy vznikají jejich řešením.
Olchor
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1003
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
Bydliště: Blansko

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Tomas » pon pro 19, 2022 15:13

Jabka jsem nedávno i měl, nechtěně. Koupil jsem v Bille toto.

Prý křen (nevšiml jsem si toho velmi výrazného nápisu dole).

Kód: Vybrat vše
Strouhaná jablka (56 %), Strouhaný křen (26 %), ...

Už je to naštěstí pryč. :D

Jsou to spíš jabka s příchutí křenu. :vom:
Tomas
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: stř črc 12, 2006 20:17
Bydliště: Plzeň

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » pon pro 19, 2022 15:19

Dromedaro píše:Taková blbost a kolik to ušetří práce. Akorát ta cena mi přijde přemrštěná na to, že je to kus plastu.

Trn odpeckovače je vyroben z prvotřídní nerezavějící oceli, ostatní části z odolného plastu a silikonu. :-k

Tomas píše:Jsou to spíš jabka s příchutí křenu.

:D nahodou, jablka s krenem jsou dobra. Ale je lepsi si je udelat sam, oboji cerstve nastrouhane.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49384
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » pon pro 19, 2022 15:58

Tak je tam bodec ze železa...

Olchor:
Dík za tip. Zadal jsem to do google a našel. Má to dobré recenze. Odrazovala mě ta zmínka o tom, že to loupe slupku, ale jde to vypnout. Pod slupkou je nejvíce vitamínu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4336
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pon pro 19, 2022 16:12

Tescoma byla vždycky drahá...

@Dromedaro: pokud máš jablka z obchodu, pak slupku pryč. V ní je nejvíce škodlivin.
Jsem ti mohl poslat klidně 50kg domácích jablek, letos toho bylo... Ty jsou zdravý a dokonce i chutnají jako jablko... Nechápu, jak někdo může jíst ovoce a zeleninu ze superhyper. To je všechno možný, jen ne zdravý a chutný..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8071
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod bonatius » pon pro 19, 2022 16:22

@Dromedaro:
skus https://www.mamedoma.sk/prislusenstvo-2 ... vGEALw_wcB

mame doma a sme velmi spokojny
bonatius
nováček
nováček
 
Příspěvky: 176
Registrován: čtv srp 28, 2014 12:12

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » pon pro 19, 2022 22:21

Jo, Tescoma je drahá, ale zase mám s jejich výrobky dobrou zkušenost. Je fakt, že jsou kvalitní.

Já měl nějaká domácí jablka od rodičů, ale ty jsem už spotřeboval na mošt. Ono ty jablka v teple v bytě není moc vhodné dlouhodoběji skladovat. Pak se různě krabatí.
Slupka a chemie nějak neřeším. Akorát to opláchnu. To je hloupost oloupávat, tím přijdeš o to nejlepší. Ty jabka nejsou jedovatý. A mně ty jablka ze supermarketů (samozřejmě jak která) nepřijdou špatná. Ta která mi nechutnají, tak je to spíš vlastností odrůdy.

Bonatius: Díky, na ten jsem se zrovna díval při vyhledávání.

Zkouším dneska sušit červenou řepu. Byl by to dobrý způsob, jak ji pravidelně konzumovat.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4336
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod sobb » pon pro 19, 2022 23:42

Zkoušel jsi řepu i mrazit anebo zavařit? Přijde mi lepší, než sušená.

A jinak zcela souhlasím, že křížaly jsou fajn, taky občas nějaké usušíme v troubě. A někdy nějaký jabka (strouhaný) uložíme na mrazáku, když už se ve sklepě začínají moc kazit.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

PředchozíDalší

Zpět na Pokec