Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » pon čer 5, 2023 11:10
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4335
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » pon čer 5, 2023 11:35
Nerez je sporná..
Vaří se to ve smaltu, to je vpodstatě sklo. Široký dno, širokej hořák. Vaří se to tak dlouho, až se objem zredukuje na třetinu a je to hustý. Pak se přidá trocha cukru /do švestek, blum atd zbytečný/, ještě pět minut povaří a plní do horkých sklenic z trouby.
Jinak je dost rozdíl vařit v kovu vs macerovat v kovu. To první jde, to druhý je průser
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8067
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » pon čer 5, 2023 11:48
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4335
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » pon čer 5, 2023 12:08
Jinak s cukrem a ovocem je to rok co rok jinak. Někdy není potřeba sladit vůbec, jindy jo. Záleží jakej je rok. Já se snažím aby ovocná marmeláda byla ovocná, ideálně bez přidanýho čehokoliv. Ideální složení marmelády je: ovoce (300g ovoce na 100g produktu). Víc nic.
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8067
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » pon čer 5, 2023 12:36
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4335
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » úte čer 6, 2023 9:55
Etheric píše:Tu z bezu bych dělal stejně. Ze 3 litrů litr, pak trocha cukru s větším množstvím pektinu.
Mám bez naložený ve 3 litrech vody. Ten bez mám vyndat a svařit na 1l? To budu svařovat 2dny... To se mi nezdá. A toho pektinu se dává kolik na roztok bez ovoce? Tam píší na obalu kilo ovoce na ten sáček, který má 20g.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4335
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » úte čer 6, 2023 10:52
Pektinu se dává podle toho jakej máš základ a kolik dáváš cukru. Do kila na bez bych dal 3 sáčky. Taky není pektin jako pektin... Tohle si musíš vyzkoušet a najít poměry sám
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8067
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » úte čer 6, 2023 11:13
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4335
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » úte čer 6, 2023 11:18
Sirup budu dělat taky. Bezu bude dost.
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8067
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » stř čer 7, 2023 8:49
Marmeláda chutná jako bezinkový sirup a je moc dobrá.Je trochu řidší, ale není to hrozný. Příště na ten litr roztoku dám ty sáčky pektinu dva (40g), jak psal Etheric. Taky nechápu, že v receptech a na obalech píší na kg ovoce dát 700-1000g cukru. To musí být sladký jak cecek. Ještě když ovoce samo o sobě je sladký. Ještě, že sem to tam nedal. Těch 300g je u tohoto asi tak akorát, ale míň by to taky sneslo. Příště zkusím míň.
Ale jinak super, mám z toho radost. Půjdu ještě natrhat, jestli to neodroste. Ale zkusím i z kuliček bezu udělat marmeládu.
- 20230607_085022.jpg (188.84 KiB) Zobrazeno 1564 krát
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4335
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » stř čer 7, 2023 9:18
Bacha na citron. Chce to dát buď ze začátku, nebo s cukrem a 5 minut vařit. Jinak se může kazit.
Poměry roztoku, cukru a pektinu je třeba vychytat si sám.
Po obrácení se to nechává vychladnout, až pak otáčí.
Z bezinek (plodů) se dělají povidla. Nebo víno.
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8067
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » stř čer 7, 2023 9:52
Ale taky tam psali ve více receptech, že se to otáčí po cca deseti minutách, aby ti to neztuhlo u víčka, což mě taky napadlo a to jsem nechtěl. Prý to na tu sterilizaci stačí.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4335
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » stř čer 7, 2023 11:53
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8067
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » sob čer 10, 2023 13:47
Etheric píše:Třetí den bez deště beru krosnu, do ní kýbl, sednu na kolo a jedu na bez.
To máš v plánu jít až tři dny po dešti, protože teď po těch deštích bude ten pyl spláchnutý? Já zítra jedu někam, kde má bez ještě růst, tady v Brně už odkvétá. Ale stejně má ještě dnes pršet a další dny taky. Tak já nevím, co mám dělat, jestli má cenu to trhat. Na netu jsem taky dohledal potvrzení mé domněnky, že by se to nemělo sbírat po dešti. Pak už to bude všude odkvetlý. Asi lepší něco než nic. Co ty si o tom myslíš?
Jinak ten tvůj nápad s kýblem je super. Než začalo pršet, tak jsem ještě něco nasbíral. Dal jsem právě taky do batohu kýbl, sedl na kolo a jel na bez. Pak jsem to doma jen vytáhl, zatížil a zalil.
Ta marmeláda z bezu je výborná. Chci na celý rok. Navíc to vyjde o dost výhodněji než z obchodu, kde ty malý skleničky "domácích" marmelád stojí cca 100 - 150Kč
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4335
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » sob čer 10, 2023 14:19
Jo a ta sklenička za 150 má v lepším případě ubohých 55% ovoce, správně má mít 300%..
Bezovou jsem měl už z obchodu, nedalo se, přeslazenej divně navoněnej rosol.... Kdepak, ovoce a zeleninu a produkty z toho kupovat v obchodech.. buď to nejde pozřít, nebo je to hnusný, v lepším případě jen takový nijaký.... Tohle všechno jedině homemade.
Máte někdo tip na pasírovač, kterej zachytí i semena malin? Ty jsou v marmeládě a následně v zubech otravný, taková blbá velikost
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8067
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » ned čer 11, 2023 5:18
Nasbírám plnej, nadupanej 10l kýbl květů, udělám jeden základ, ten rozdělím, z části bude jam, z části sirup. Základ je stejnej. Sirup teda bude nevařenej - podle množství v hrnci uvařim vodu, do toho cukr a trochu kys citronové, udělám hustej cukernej roztok, musí v tom "stát lžíce", ten až vychladne smíchám se základem, stočim do čistých lahví /nejlepší je používat ty od nesladkýho tvrdýho alkoholu/ a aby se to nekazilo, navrch do každý lahve naleju malýho panáka rumu Old Pascas 73%. Vydrží to v lednici (ne ve dveřích, kde se stále mění teplota) i bez tepelný úpravy, ale ideální je to do půl roku spotřebovat. Vařenej sirup vydrží dýl, toho dělám málo a nechávám až dojde nevařenej.
Hezky se po těch deštích ten bez rozjel, to bude rychlý. Nosím takový malý zahradnický nůžky, ne ty na větve, ale ty na květiny, tím to stříhám, je to k rostlině šetrnější a nevyklepu z toho pyl.
Vždycky su od pylu od hlavy až k patě, celej žlutej
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8067
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » pon čer 12, 2023 10:06
@Dromedaro: udělej si výlet k nám, hodina a čtvrt vlakem z Brna, jede to co chvilu a můžeš mít bezu pokokos. Teď o víkendu už to povalí, to by měl být nejlepší čas. Spojit sběr a výlet do jednoho je fajn
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8067
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » úte čer 13, 2023 8:44
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4335
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » úte čer 13, 2023 11:51
Tady to ještě nezačalo, dnes jsem se díval.
Kýbl do lednice? Hm, okamžitě tam máš 15 stupňů a dlouho, hodně dlouho, ničíš vše ostatní v tý lednici. Proč? To normálně vydrží venku i ty 2 dny...
5-7 minut var zlikviduje prakticky totéž, co 2h var....
Pektin je zřejmě aspoň u nás sezónní produkt. Zatím to maj jen v jednom obchodu, kde to ale od léta doteď neměli... Jinde to není. Jen gelafix a podobný
Jsem koupil rovnou 10 balíčků pektinu.
Zanedlouho, tak měsíc, tu budou třešně, tam ale myslím nebude potřeba ani pektin ani cukr, jen třešně...
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8067
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » úte čer 13, 2023 12:15
Jsem o tom načetl, že když vaříš, tak se hned vše nezničí a čím delší var tím víc toho zlikviduješ.
Já pektin sehnal v albertu sáček 20g za 38kč.Drahý, když to chce člověk třeba na šest litrů a do litru ty sáčky dva. Jinak všude taky jen gelafix.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4335
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » čtv čer 15, 2023 10:14
Jen mám teda málo sklenic. Dělal jsem to ze 3,5L. Hodně vody to spolkne při tom louhování. Tak o víkendu možná ještě nasbíram nebo počkám na bobule. Z těch to chci taky zkusit. Recepty jsou.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4335
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » čtv čer 15, 2023 14:39
Mám už pektin, citrony, všechno, jen ten bez nasbírat a zalejt. Taky odhaduju z plnýho kýblu tak 4 - 4,5l šťávy ke svaření. Svařim to asi na polovic, uvidim, jaký to bude, třeba bude stačit povařit míň, záleží, jakej vyjde výluh. Ráno dám vařit plnej hrnec vody a než se vrátim s plným kýblem květů, akorát to vychladne. Pak jen zaleju, přidám citrony a nechám to 2 dny, někde třeba v garáži kde je do 20 stupňů, občas s tím míchnu. A pak se ukáže, jak silný květy letos byly. Budu se snažit co nejvíc pylu nabrat.
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8067
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » pát čer 16, 2023 13:33
Musel jsem nachodit opravdu hodně vysokou trávou, křovím, kopřivama, šlo to pomalu, ale ten kýbl jsem dal. Pylu jak sviňa. Už jsem to zalil vodou dal k tomu 3 neošetřený citrony, navrch na květy dal talíř a ten víkem trochu zatlačil, že jsou květy potopený. Je toho plnej kýbl, tak su zvědav, kolik výluhu bude. V neděli ráno jdu dělat jam, do tý doby to bude stát venku ve stínu
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8067
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od sobb » sob čer 17, 2023 22:02
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » pon čer 19, 2023 6:04
Takže z narvanýho 10l kýblu květů mám toto
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8067
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od pavproch » ned črc 2, 2023 11:34
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28264
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » čtv črc 27, 2023 21:47
(Nemluve o cene, 240 Kc za vanicku, to se posrali v kine, ne? Koupil jsem to se 60 % slevou tj. za drivejsi cenu, ale ani za to nestoji).
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49383
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Mawenzi » pát črc 28, 2023 4:45
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » pát črc 28, 2023 15:49
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49383
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27