Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » pon čer 5, 2023 11:10

No a jak dlouho to vaříš a v čem, když to nemůže do kovu. Nerez prý bylinám nevadí. A vařením to taky zlikviduješ ty zdravé věci. Většinu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4335
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pon čer 5, 2023 11:35

Jenže zavařit se to musí a marmelády se takto dělají. Ze 3kg ovoce 1kg marmelády. Furt tam toho zdravýho zůstane dost.
Nerez je sporná..
Vaří se to ve smaltu, to je vpodstatě sklo. Široký dno, širokej hořák. Vaří se to tak dlouho, až se objem zredukuje na třetinu a je to hustý. Pak se přidá trocha cukru /do švestek, blum atd zbytečný/, ještě pět minut povaří a plní do horkých sklenic z trouby.
Jinak je dost rozdíl vařit v kovu vs macerovat v kovu. To první jde, to druhý je průser
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8067
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » pon čer 5, 2023 11:48

Děkuji moc. Tak dobrý. Ty hrnce mám smaltovaný, takže to můžu vařit v tom. Jsem právě myslel, že smalt tomu bude škodit víc než nerez.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4335
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pon čer 5, 2023 12:08

Tu z bezu bych dělal stejně. Ze 3 litrů litr, pak trocha cukru s větším množstvím pektinu. A do malých sklenic, pokud jsi sám. Jak to otevřeš, je nutný to rychle upotřebit.
Jinak s cukrem a ovocem je to rok co rok jinak. Někdy není potřeba sladit vůbec, jindy jo. Záleží jakej je rok. Já se snažím aby ovocná marmeláda byla ovocná, ideálně bez přidanýho čehokoliv. Ideální složení marmelády je: ovoce (300g ovoce na 100g produktu). Víc nic.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8067
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » pon čer 5, 2023 12:36

Jinak jsem včera jel kolem zahradnictví, kde na pozemcích rostou pod volným nebem saláty atd a tam píchnutý bilboard, že odsud bere Rohlík a " ... přímo od farmáře do 6hodin čerstvé u vás..." Přímo od farmáře to zní pěkně a zdravě, ale že ten farmář to pěstuje na kraji velkoměsta cca 200m od dálnice, to už na tom eshopu napsané není. :mrgreen:
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4335
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » úte čer 6, 2023 9:55

Etheric píše:Tu z bezu bych dělal stejně. Ze 3 litrů litr, pak trocha cukru s větším množstvím pektinu.

Mám bez naložený ve 3 litrech vody. Ten bez mám vyndat a svařit na 1l? To budu svařovat 2dny... To se mi nezdá. A toho pektinu se dává kolik na roztok bez ovoce? Tam píší na obalu kilo ovoce na ten sáček, který má 20g.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4335
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » úte čer 6, 2023 10:52

Za několik hodin je hotovo, chce to hrnec se širokým dnem kvůli odparu.
Pektinu se dává podle toho jakej máš základ a kolik dáváš cukru. Do kila na bez bych dal 3 sáčky. Taky není pektin jako pektin... Tohle si musíš vyzkoušet a najít poměry sám
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8067
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » úte čer 6, 2023 11:13

Široký hrnec mám. Koupil jsem jen dva sáčky pektinu. To zase dopadne... jestli nemám raději udělat šťávu než vyhodit nepovedenou marmeládu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4335
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » úte čer 6, 2023 11:18

Tak z toho přinejhorším bude řídká marmeláda, nebo moc hustá.... Jíst se dá i tak. Příště pak budeš vědět.
Sirup budu dělat taky. Bezu bude dost.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8067
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » stř čer 7, 2023 8:49

Tak jsem to udělal jak si psal. Svařit na ten 1L z 2,5L, který jsem z toho louhování dostal, to trvalo v tom širokém hrnci cca hodinu a půl, tak dobrý, že to netrvalo dlouho, jak jsem původně myslel. Pak jsem dal sáček pektinu (20g) s dvěma lžícema cukru, minutu vařil a pak přidal 300g cukru. Poté přes pět minut vařil a pak sundal z plotny a dal šťávu z jednoho citronu plus lžičku kyseliny citronove. Pak nalil do sklenic, zašrouboval a dal hlavou vzhůru na 10 min.

Marmeláda chutná jako bezinkový sirup a je moc dobrá.Je trochu řidší, ale není to hrozný. Příště na ten litr roztoku dám ty sáčky pektinu dva (40g), jak psal Etheric. Taky nechápu, že v receptech a na obalech píší na kg ovoce dát 700-1000g cukru. To musí být sladký jak cecek. Ještě když ovoce samo o sobě je sladký. Ještě, že sem to tam nedal. Těch 300g je u tohoto asi tak akorát, ale míň by to taky sneslo. Příště zkusím míň.

Ale jinak super, mám z toho radost. Půjdu ještě natrhat, jestli to neodroste. Ale zkusím i z kuliček bezu udělat marmeládu.

20230607_085022.jpg
20230607_085022.jpg (188.84 KiB) Zobrazeno 1564 krát
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4335
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » stř čer 7, 2023 9:18

Jak jsem říkal, poměry cukru v receptech jsou nesmyslný...
Bacha na citron. Chce to dát buď ze začátku, nebo s cukrem a 5 minut vařit. Jinak se může kazit.
Poměry roztoku, cukru a pektinu je třeba vychytat si sám.
Po obrácení se to nechává vychladnout, až pak otáčí.
Z bezinek (plodů) se dělají povidla. Nebo víno.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8067
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » stř čer 7, 2023 9:52

Já vycházel z receptu u pektinu, kde psali, že ten citron/kyselina se dává na závěr po odstavení z plotny.
Ale taky tam psali ve více receptech, že se to otáčí po cca deseti minutách, aby ti to neztuhlo u víčka, což mě taky napadlo a to jsem nechtěl. Prý to na tu sterilizaci stačí.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4335
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » stř čer 7, 2023 11:53

To dávám tak plný, že je úplně jedno, v jaký poloze to zatuhne. Tak se mi to osvědčilo, nic se nezkazí, ani sem tam sklenice
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8067
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » sob čer 10, 2023 13:47

Etheric píše:Třetí den bez deště beru krosnu, do ní kýbl, sednu na kolo a jedu na bez.

To máš v plánu jít až tři dny po dešti, protože teď po těch deštích bude ten pyl spláchnutý? Já zítra jedu někam, kde má bez ještě růst, tady v Brně už odkvétá. Ale stejně má ještě dnes pršet a další dny taky. Tak já nevím, co mám dělat, jestli má cenu to trhat. Na netu jsem taky dohledal potvrzení mé domněnky, že by se to nemělo sbírat po dešti. Pak už to bude všude odkvetlý. Asi lepší něco než nic. Co ty si o tom myslíš?

Jinak ten tvůj nápad s kýblem je super. Než začalo pršet, tak jsem ještě něco nasbíral. Dal jsem právě taky do batohu kýbl, sedl na kolo a jel na bez. Pak jsem to doma jen vytáhl, zatížil a zalil.

Ta marmeláda z bezu je výborná. Chci na celý rok. Navíc to vyjde o dost výhodněji než z obchodu, kde ty malý skleničky "domácích" marmelád stojí cca 100 - 150Kč
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4335
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » sob čer 10, 2023 14:19

Sbírá se jen květ co se čerstvě otevře a na kterým vidno pyl. Starý a spláchnutý už nebrat. Nemusíš čekat 3 dny od deště, otvírá se to postupně, tak můžeš i dřív, jen budeš mít delší trasu, než nasbíráš.

Jo a ta sklenička za 150 má v lepším případě ubohých 55% ovoce, správně má mít 300%..
Bezovou jsem měl už z obchodu, nedalo se, přeslazenej divně navoněnej rosol.... Kdepak, ovoce a zeleninu a produkty z toho kupovat v obchodech.. buď to nejde pozřít, nebo je to hnusný, v lepším případě jen takový nijaký.... Tohle všechno jedině homemade.

Máte někdo tip na pasírovač, kterej zachytí i semena malin? Ty jsou v marmeládě a následně v zubech otravný, taková blbá velikost
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8067
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » sob čer 10, 2023 15:05

Díky!
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4335
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » ned čer 11, 2023 5:18

Není zač.
Nasbírám plnej, nadupanej 10l kýbl květů, udělám jeden základ, ten rozdělím, z části bude jam, z části sirup. Základ je stejnej. Sirup teda bude nevařenej - podle množství v hrnci uvařim vodu, do toho cukr a trochu kys citronové, udělám hustej cukernej roztok, musí v tom "stát lžíce", ten až vychladne smíchám se základem, stočim do čistých lahví /nejlepší je používat ty od nesladkýho tvrdýho alkoholu/ a aby se to nekazilo, navrch do každý lahve naleju malýho panáka rumu Old Pascas 73%. Vydrží to v lednici (ne ve dveřích, kde se stále mění teplota) i bez tepelný úpravy, ale ideální je to do půl roku spotřebovat. Vařenej sirup vydrží dýl, toho dělám málo a nechávám až dojde nevařenej.
Hezky se po těch deštích ten bez rozjel, to bude rychlý. Nosím takový malý zahradnický nůžky, ne ty na větve, ale ty na květiny, tím to stříhám, je to k rostlině šetrnější a nevyklepu z toho pyl.
Vždycky su od pylu od hlavy až k patě, celej žlutej :D
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8067
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pon čer 12, 2023 10:06

Bylo v plánu jít na bez zítra, ale podmínky na chuj a zatim jak bylo chladněji, to nešlo do květů tak rychle, jak jsem předpokládal, takže se sběr odkládá, nemá to cenu, když tak 87% květů je před rozevřením.
@Dromedaro: udělej si výlet k nám, hodina a čtvrt vlakem z Brna, jede to co chvilu a můžeš mít bezu pokokos. Teď o víkendu už to povalí, to by měl být nejlepší čas. Spojit sběr a výlet do jednoho je fajn :)
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8067
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » úte čer 13, 2023 8:44

Byl jsem včera kousek od Náměště, což už je takový okraj Vysočiny a tam už to také odkvétá. Ale ještě jsem nadupaný plný kýbl velkých květů nasbíral. Za týden nevím nevím, ale jo ještě něco asi bude. Už luhuju včerejší sběr. Dávám to do lednice v kýblu a nechám to 36-48hodin v tom. Jen to tentokrát nevudu svařovat. Zbytečně likviduju to zdravé dlouhým varem. Povařím tak těch 5-7min kvůli petkinu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4335
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » úte čer 13, 2023 11:51

Náměšť jsou tropy :D
Tady to ještě nezačalo, dnes jsem se díval.
Kýbl do lednice? Hm, okamžitě tam máš 15 stupňů a dlouho, hodně dlouho, ničíš vše ostatní v tý lednici. Proč? To normálně vydrží venku i ty 2 dny...
5-7 minut var zlikviduje prakticky totéž, co 2h var....

Pektin je zřejmě aspoň u nás sezónní produkt. Zatím to maj jen v jednom obchodu, kde to ale od léta doteď neměli... Jinde to není. Jen gelafix a podobný :vom:
Jsem koupil rovnou 10 balíčků pektinu.
Zanedlouho, tak měsíc, tu budou třešně, tam ale myslím nebude potřeba ani pektin ani cukr, jen třešně...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8067
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » úte čer 13, 2023 12:15

Protože se to má dávat do chladu nebo to může začít hnít, což by mě nepřekvapilo po dvou dnech, když mám v bytě 25 stupňů. V lednici skoro nic nemám čemu by to zvýšení vadilo, moc jídla tam nemám a pochybuju, že by se to tak oteplilo.

Jsem o tom načetl, že když vaříš, tak se hned vše nezničí a čím delší var tím víc toho zlikviduješ.

Já pektin sehnal v albertu sáček 20g za 38kč.Drahý, když to chce člověk třeba na šest litrů a do litru ty sáčky dva. Jinak všude taky jen gelafix.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4335
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Dromedaro » čtv čer 15, 2023 10:14

Dělal jsem tu druho várku a konzistence už dobrá pevná. Jen jsem to nesvařoval jako tu první a chuť není tak intenzivní. To jsem ale čekal, to je jak s vývarem. Ale furt dobrý.
Jen mám teda málo sklenic. Dělal jsem to ze 3,5L. Hodně vody to spolkne při tom louhování. Tak o víkendu možná ještě nasbíram nebo počkám na bobule. Z těch to chci taky zkusit. Recepty jsou.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4335
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » čtv čer 15, 2023 14:39

Vidíš. Já jdu teprve stříkat kalhoty permethrinem a zítra sbírat, jde to v našich končinách pomalu. Další týden maj být tropy, tak bude ještě jedna várka aspoň. Uvidim, kolik nasbírám.
Mám už pektin, citrony, všechno, jen ten bez nasbírat a zalejt. Taky odhaduju z plnýho kýblu tak 4 - 4,5l šťávy ke svaření. Svařim to asi na polovic, uvidim, jaký to bude, třeba bude stačit povařit míň, záleží, jakej vyjde výluh. Ráno dám vařit plnej hrnec vody a než se vrátim s plným kýblem květů, akorát to vychladne. Pak jen zaleju, přidám citrony a nechám to 2 dny, někde třeba v garáži kde je do 20 stupňů, občas s tím míchnu. A pak se ukáže, jak silný květy letos byly. Budu se snažit co nejvíc pylu nabrat.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8067
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pát čer 16, 2023 13:33

Natrháno, plnej kýbl mám, ale bylo to těžký. Květy byly jen nahoře, dole všechno zavřený a to tak, že to letos pokvete všechno najednou, za nějaký 3 dny už to valí.
Musel jsem nachodit opravdu hodně vysokou trávou, křovím, kopřivama, šlo to pomalu, ale ten kýbl jsem dal. Pylu jak sviňa. Už jsem to zalil vodou dal k tomu 3 neošetřený citrony, navrch na květy dal talíř a ten víkem trochu zatlačil, že jsou květy potopený. Je toho plnej kýbl, tak su zvědav, kolik výluhu bude. V neděli ráno jdu dělat jam, do tý doby to bude stát venku ve stínu
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8067
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod sobb » sob čer 17, 2023 22:02

Též u nás teď frčí bezové květy. Ale jen na čerstvou šťávičku. Nakoupili jsme k tomu dvanáctky piva a děláme si bezového "radlera", mňamka to je :)
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Etheric » pon čer 19, 2023 6:04

Jam se povedl. Z napěchovanýho kýblu květů bylo 7l výluhu, z těch jsem udělal 3l a přidal 6 pektinů + 600g cukru. Je to hodně silný a aromatický, sladký jen trochu, ne jako ty cecky z obchodu. Akorát toho pektinu tam přišlo moc, ale jinak by to bylo řídký. Do ovoce dávám 1 pektin na 9l ovoce, který svařim na 3l. Víc nedělám, sklenic a víček se do trouby vejde akorát na 3l.
Takže z narvanýho 10l kýblu květů mám toto
IMG_20230619_070007.jpg
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8067
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod pavproch » ned črc 2, 2023 11:34

Fotka zas nebude... "Confit du canard" (jako obvykle) nezklamal, spolu ze zelím a chlupatýma nedlíkama supr nedělní oběd (z konzervy... :twisted: ). Mňam.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28264
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » čtv črc 27, 2023 21:47

Na Kosiku se na vic nez tyden vyprodaly me oblibene zmrzliny, a tak jsem to nevydrzel a po dlouhe dobe koupil Carte d'Or. Driv jsem je kupoval a chutnaly mi, ale ted :vom: Nevyrazna chut s divnym chemickym nadechem a neprijemne nasladlym ocasem, slozeni na pul stranky, nechapu, jak jsem to mohl jist. Clovek si snadno zvykne na lepsi... nastesti uz zas jsou.

(Nemluve o cene, 240 Kc za vanicku, to se posrali v kine, ne? Koupil jsem to se 60 % slevou tj. za drivejsi cenu, ale ani za to nestoji).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49383
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod Mawenzi » pát črc 28, 2023 4:45

podle me zmenily slozeni protoze deiv sem je taky jeddla (tak pred 15 lety). carte dor je hnus kterej se roztece do 3 minut od vyndani z mrazaku...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9377
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni

Příspěvekod mike » pát črc 28, 2023 15:49

Mozne to je, ale neprijde mi to. Kupoval jsem to naposled asi pred covidem. Proste jsem uz si zvyknul na lepsi :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49383
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

PředchozíDalší

Zpět na Pokec

cron